Wystawa bydła mięsnego na Agro-Tech w Minikowie
Podczas wystawy Agro-Tech w Minikowie zaprezentowano bydło rasy mięsnej.
Na XVIII Regionalnej Kujawsko - Po-morskiej Wystawie Zwierząt Hodowlanych w Minikowie oceniono 12 zwierząt, w tym:
- 6 jałowic od 18-tu do 36-ciu miesięcy - rasa Charolaise,
- 3 jałowice od 18-tu do 36-ciu miesięcy - rasa Limousine,
- 3 buhaje młode do 24-ech miesięcy - rasa Limousine.
W Wystawie Bydła Mięsnego udział wzięło 4 hodowców - wystawców:
Bochyński Benedykt, Kaczory, pow. pilski: 1 jałowica od 18-tu do 36-ciu miesięcy rasy Charolaise;
Magowski Jerzy; Będzitowo, pow. inowrocławski: 5 jałowic od 18-tu do 36-ciu miesięcy rasy Charolaise;
Nowak Alojzy; Małocin, pow. nakielski: 3 buhaje młode do 24-ech miesięcy rasy Limousine;
Szerfenberg Piotr i Justyna, Pyszczynek, pow. gnieźnieński: 3 jałowice od 18-tu do 36-ciu miesięcy rasy Limousine.
Jak przekonuje organizator wystawy - Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zaprezentowane okazy charakteryzowały się bardzo poprawnym pokrojem oraz umięśnieniem. Warto podkreślić, że były bardzo dobrze przygotowane pod względem pielęgnacyjnym.
Komisja, oceniając zwierzęta w poszczególnych rasach, wyróżniła: w rasach Charolaise i Limousine po 2 jałowice, Czempionem i Wiceczempionem oraz w rasie Limousine 2 buhaje, Czempionem i Wiceczempionem.
Zwierzęta wyróżnione tytułem Czempiona i Wiceczempiona otrzymały flo, a ich właściciele zostali uhonorowani pucharami. Wszyscy hodowcy – wystawcy otrzymali statuetki (grawertony) za udział w tegorocznej Wystawie oraz promocję bydła ras mięsnych od prezesa PZHiPBM - Jacka Zarzeckiego. Wszyscy wystawcy zwierząt uzyskali również dyplomy – za przygotowanie i prezentację bydła ras mięsnych, przyznane przez Ryszarda Kamińskiego, dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Podczas pokazu najpiękniejszych jałowic oraz buhajów, wyróżnionych Czempionami oraz Wiceczempionami, sędziowie omówili walory pokroju i umięśnienia prezentowanych zwierząt, przybliżając w ten sposób zebranym technikę oceny bydła ras mięsnych.