Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te zwierzęta przenoszą groźną chorobę. Czy liczba odstrzałów może być większa?
      Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł
      Zarzecki: Stabilność 100 tys. gospodarstw rolnych zagrożona. Apelujemy o zmiany
      2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Czy pryskać "na grzyba", gdy jest zimno?
      Jak naprawić glebę? Eksperci radzą
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa generacja "kompaktów" od Massey Ferguson. Chodzi o dwa modele ciągników
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co się opłaca w rolnictwie? Ekspert wskazuje na jedno
      Te dopłaty przyznawane są do 40 ha. Nabór dla rolników startuje w czerwcu
      Sprzedaż ziemi przed upływem 5 lat od nabycia. W tych wypadkach można to zrobić
      Bez tego zaświadczenia można zostać wyrejestrowanym z ubezpieczenia KRUS
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
      Idzie duża zmiana w pogodzie. Jak długo potrwa ocieplenie?
      Urzeka zapachem i delikatnymi kwiatami. Kwitnie do października, ma mało wymagań
      Te kwiaty kwitną od wiosny do jesieni. Ogród będzie zachwycał przez długi czas
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Wrzosówki - mięso z tych owiec jest bardzo smaczne

Wrzosówki - mięso z tych owiec jest bardzo smaczne

Hodowla - Inne hodowle 22 maja 2021 07:00 Anna Malinowski
Obserwując ostatnio w naszej owczarni stadko wrzosówek, pomyślałam o wyjątkowych walorach tej rasy. Nie dość, że ładne, to jeszcze inteligentne, a do tego mówi się (czego nie sprawdzałam), że ich mięso jest wyjątkowo smaczne. Wrzosówki są jedną z piętnastu  ras zachowawczych owiec.
Spis treści:

    Dobrze wyglądający gospodarz i jego stadko

    Pan Tadeusz mówi mi, że ma 57 lat, a ja nie mogę powstrzymać się, aby nie powiedzieć mu komplementu, bo wygląda o wiele młodziej. Może to ten włoski klimat? A może zajmowanie się polską owcą pogórza? Nie wiadomo, no ale na pewno powodem nie jest zawód nauczyciela, bo zdążył w nim popracować tylko rok. Gdy przejmował jako najmłodszy z rodzeństwa przed niespełna 35 laty gospodarstwo po rodzicach, do dyspozycji miał 9 hektarów oraz ok. 30 owiec. Na chwilę obecną ma 65 hektarów ziemi i ok. 120 matek owiec w programie ras zachowawczych, 20 owiec w tzw. rezerwie, 4 tryki, no i jagnięta – na dzień dzisiejszy ok. 150 sztuk.

    Gdy słyszę, że pan Tadeusz robi obrządki u dorosłych owiec raz na trzy dni – nie chce mi się wierzyć. Ale jak? - Ano prosto: matki dostają ok. 3 ton wysłodków i same decydują, ile i w jakim tempie zjedzą. Do tego 2 baloty sianokiszonki i 3 bele słomy – wyjaśnia mi gospodarz. Jagnięta od ok. 2 miesiąca dokarmiane są całym ziarnem jęczmienia. - Nie z gniotownika?  - pytam i przed oczami mam nasz gniotownik, do którego wsypywany jest owies, pszenica i gryka, wszystko dokładnie mieszane, przewożone do owczarni i rozsypywane każdego dnia w osobne koryta. Pan Tadeusz w to się nie bawi. Przeczytał kiedyś, że młode zwierzęta do półtora roku bardzo dobrze tolerują jęczmień w całości. Wypróbował, sprawdziło się, więc stosuje tę metodę do dzisiaj. Aby zapobiec podjadaniu jęczmienia przez matki, zamontował drabinki, które „przepuszczają” tylko jagnięta.

    Statystycznie rzecz biorąc, każda matka rodzi ok. 1,5 jagnięcia i bardzo dobrze radzi sobie z tym sama. Komplikacje występują rzadko, a pomimo to a może właśnie dlatego, okres wykotów to dla pana Tadeusza najintensywniejszy czas. Najstarszy syn zamontował w owczarni kamery, które umożliwiają panu Tadeuszowi podgląd wykotów sprzed komputera. W ten sposób łatwiej i szybciej może wyłapać sytuacje, w których potrzebna jest jego ingerencja, ale na szczęście takich przypadków jest niewiele, no a do tego ma wsparcie zarówno w żonie, jak i w trzech synach.

    Program i lukratywność hodowli

    Skąd pomysł na uczestnictwo w programie ras zachowawczych? Pana Tadeusza dziwi trochę moje pytanie. - To stado z rasą polskiej owcy pogórza było tu od samego początku. Ojciec założył je w 1974 roku, czyli niemal pół wieku temu – mówi mój rozmówca, jakby inaczej nie mogło być.

    W programie ras zachowawczych uczestniczy od 2015 roku. Wtedy to podpisał pierwszą umowę w ramach programu rolno-środowiskowego, a gdy ta się skończyła podpisał umowę na 2 lata i to pokrywa się z informacją, którą dostałam od Tadeusza Lotczyka. Komisja, która przyjechała przed podpisaniem pierwszej umowy na oględziny zwierząt, wybrała 60 matek, które spełniały kryteria rasy, ale tylko 40 z nich zakwalifikowane zostały do reprodukcji. Coroczne powiększanie stada doprowadziło do dzisiejszych 120 matek i taka wielkość zadowala pana Tadeusza w zupełności. Ma w tzw. rezerwie kilkanaście matek, które czekają na swoją kolej, gdyby którąś ze 120-tu zakwalifikowanych trzeba było zastąpić.

    Pytam, czy uczestnictwo w programie jest lukratywnym interesem. - Nie powiedziałbym. Hodowla jest czymś dodatkowym. Głównym moim zajęciem jest uprawa pól, ale owce darzę sentymentem. Trzeba mieć do nich zamiłowanie, bo inaczej by się nie dało tego robić, ale nie jest to interes życia. Owce są specyficzne. Pamiętam, że na początku lat 90-tych było tak źle z popytem, że miałem tylko ok. 20 matek. Potem coś drgnęło. Nie bez znaczenia było nasze wejście do Unii Europejskiej. Są dopłaty z programu rolno-środowiskowego 25-30 Euro na sztukę, z programu ras zachowawczych 360 zł. a teraz ma wejść jeszcze „owca plus”- wylicza hodowca owiec. Tym, co przynosi jednak największy zysk, jest sprzedaż jagniąt. Od lat współpracuje z tym samym odbiorcą – właścicielem ubojni, który chętnie kupuje 3-4 miesięczne jagnięta o wadze ok. 40 kilogramów. - Smutne jest tylko to, że cena jagnięciny nie zmieniła się praktycznie od 30 lat. W latach 90-tych jagniak kosztował 230 zł. a teraz 280. Tyle tylko, że wcześniej jagnięcinę wysłało się na eksport, a dzisiaj jagnięce mięso można już zjeść w naszych rodzimych restauracjach i to jest pozytywne.

    O tym, co denerwujące i tym, co najważniejsze na str. 4

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    Strona 3 z 4
    Anna Malinowski
    Podobne artykuły
    Hodowla

    2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja

    19 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Hotblog

    Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

    4 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Inne hodowle

    ARiMR informuje o korzystnej zmianie dla hodowców

    2 maja 2025
    Hotblog

    Karkówka z musztardą francuską prosto z grilla

    1 maja 2025
    Hotblog

    Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

    1 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Startuje jeden z najpopularniejszych naborów ARiMR. Pieniądze są m.in. na maszyny
    19 maja 2025
    Drób
    Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł
    19 maja 2025
    Newsy
    3 tys. zł na gospodarstwo. Ponad połowa rolników już dostała to wsparcie z ARiMR
    19 maja 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Te zwierzęta przenoszą groźną chorobę. Czy liczba odstrzałów może być większa?
    19 maja 2025
    Drób
    Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł
    19 maja 2025
    Bydło i mleko
    Zarzecki: Stabilność 100 tys. gospodarstw rolnych zagrożona. Apelujemy o zmiany
    19 maja 2025
    Hodowla
    2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja
    19 maja 2025
    Bydło i mleko
    Ci rolnicy mogą dostać większe dopłaty. Wystarczy zaznaczyć pozycję we wniosku
    19 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy