Warchlaki z Danii - co warto wiedzieć?
Na co zwrócić uwagę, gdy kupuje się duńskie prosięta i warchlaki?
Rozmowa z Michałem Musiałem, właścicielem firmy Duńczyk - importerem warchlaków
Ile kosztuje warchlak sprowadzany z Danii?
Na przełomie stycznia i lutego 2016 roku kosztował 190 zł, natomiast w grudniu stawka wzrosła do 330 zł. Takie tendencje są corocznie. Mogę powiedzieć, że średnio kosztuje 250 zł.
Ile waży taki warchlak?
Od 25 do 35 kg. Natomiast rozliczany jest w wadze 30 kg. Różnice rozliczamy po dostawie około 1 euro za kg, poniżej albo powyżej 30 kg.
Ile „duńczyków” rocznie importuje nasz kraj?
Oficjalnie w 2014 przyjechało 2,5 miliona sztuk. Ta liczba w kolejnych latach wzrastała i osiągnęła wartość 3 mln sztuk.
Jak długo jest transportowane zwierzę z duńskiej fermy do polskiej chlewni?
Może to trwać około 24 godziny.
Jakie jest obecnie pogłowie trzody chlewnej w Danii?
Ostanie dane wskazują, że wynosi ono w granicach 12 milionów.
Na co powinien zwrócić uwagę hodowca kupujący warchlaki z innego kraju?
Przede wszystkim powinien zweryfikować, czy dotarły do niego warchlaki o statusie zdrowotnym, który wybrał. Może to sprawdzić w duńskim SUSie (www.spfsus.dk) . Powinien także sprawdzić, czy zgadzają się dokumenty hodowlane podbijane przy rozładunku przez lekarza weterynarii odprawiającego warchlaki. Ważne jest także zweryfikowanie zgodności kolczyka na uchu, bo bywa z tym różnie. Staram się unikać osobiście takich sytuacji, dlatego jestem na każdym nocnym rozładunku w Polsce. Wówczas pomagam od razu hodowcy wyszukać sztuki, które nie spełniają norm i należy je odliczyć.
Jakie warchlaki nie spełniają norm?
Są to zwierzęta z przepukliną, chude i wyglądające słabo, z wypadniętym odbytem, mocno kaszlące itp. Warto też sprawdzić wagę załadunkową i rozładunkową. Jeżeli hodowca ma taką możliwość, niech to robi. Przyjęło się że warchlaki mogą stracić do 2 kg podczas transportu. Mogę powiedzieć że przez ostatnie 100 000 warchlaków rozładowanych, średnia utrata wyniosła 1,4 kg. Nie zdarzyło się, aby warchlaki straciły 2 kg i powyżej. Jeśli hodowca zauważy takie nieprawidłowości, może partię reklamować u importera.
Czytaj także: Sprawdzali, jak Duńczycy produkują warchlaki KLIK