Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Dramatyczne ceny rzepaku
      Ceny jaj. Zapowiadają się solidne zmiany?
      Takiego rekordu w imporcie nawozów jeszcze nie było. Dominują zakupy azotu z Rosji
      Bronisze - kolejne korekty w cenach ziemniaków. Co się dzieje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rozpoczyna się właśnie wyjątkowa kampania buraczana
      Chcesz uniknąć chorób bakteryjnych, nie rób tych rzeczy, gdy pomidory są mokre
      Tymi środkami nie będzie można odchwaszczać zbóż. Wracamy do orki?
      Padła konkretna kwota pomocy dla producentów zbóż. Ile wynosi propozycja?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Zmiany w sprzedaży domu ze spadku. W życie weszły nowe przepisy
      Nawrocki i Tusk dyskutują o polskim rolnictwie na posiedzeniu Rady Gabinetowej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź zamiast wrzosów. Te płomienne wiechy i grzebienie są jeszcze piękniejsze
      Idealne dla początkujących ogrodników. Piękne, wytrzymałe, nadal można je sadzić
      Urzekają wyjątkowym kolorem. Wysiej je teraz, a kwiaty wypełnią ogród na wiosnę
      Następca bukszpanu i zamiennik tui? Jest zimozielona i odporna na wszystko
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • W nowej chlewni prosięta mają komfortowe warunki [WIDEO]

W nowej chlewni prosięta mają komfortowe warunki [WIDEO]

Hodowla - Trzoda chlewna 21 października 2020 10:27 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 15 stycznia 2021 10:56
W nowej chlewni prosięta mają komfortowe warunki [WIDEO]
Źródło: Anna Kopras-Fijołek
Adam Kanturski prowadzi hodowlę trzody chlewnej w miejscowości Wrony (gmina Klonowa, powiat Sieradz)
Spis treści:

    Adam Kanturski prowadzi hodowlę trzody chlewnej w miejscowości Wrony (gmina Klonowa, powiat Sieradz). Ma łącznie 150 macior. Produkcja - prowadzona w cyklu zamkniętym - wynosi od 3,5 do 4 tys. tuczników rocznie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

     

                W tym roku zainwestował w postawienie nowej chlewni nastawionej na produkcję prosiąt. Zadbał o odpowiednią izolację, a także zamontowanie nowoczesnych systemów wentylacji, które spowalniają opadanie powietrza, jego chłodzenie. Są tu także automatyczne systemy zadawania paszy ze stacjami żywieniowymi. - Każdą lochę, także na porodówce, żywimy indywidualnie. Każda jest zaczipowana, w uchu ma nadajnik, dzięki czemu wiemy, ile zjadła w danym dniu, ile w całym cyklu, wiemy, jaka jest wydajność, wpływ ilości zjedzonej paszy na przyrost masy, mamy całą kalkulację kosztów. Z tych innowacji dotyczących zadawania paszy to jest coś naprawdę niespotykanego - mówi gospodarz.

                Rolnik dba o zachowanie właściwej temperatury w chlewni, gdyż ma to niebagatelne znaczenie dla prowadzonej produkcji, jej efektywności. - Zachowanie odpowiednich temperatur i prędkości powietrza rzutuje w późniejszym etapie na stan zdrowia zwierząt. To jest oczywista rzecz, o której każdy hodowca wie. To jest pewien standard, coś, co dzisiaj jest normą - podkreśla Adam Kanturski. - Na budynku mam dyfuzyjne sufity, które spowalniają nam prędkość opadania powietrza. W tym systemie trudno byłoby przeziębić nasze świnki. Mamy te systemy chłodzenia oraz miejscowego dogrzewania prosiąt, przy maciorach, do temperatury ponad 30 stopni. Do tego celu służą promienniki oraz wodne maty grzewcze - dodaje. - Maciora dla swojego behawioru powinna mieć optymalną temperaturę do karmienia ok. 17-18 stopni, natomiast świeżo urodzone prosięta wymagają ogromnego dogrzania - do ok. 30 stopni. 33 - 34 stopnie to standard, który musimy zachować. Te temperatury „się gryzą”, gdyż głowa maciory od legowiska, gdzie są te 34 stopnie, jest raptem 30-40 cm obok. Co jest najtrudniejsze? - Właśnie zachowanie tak skrajnych temperatur na tej małej przestrzeni, na której znajduje się locha z prosiętami - to jest raptem, w moim przypadku, 2x2,5 m. Jednocześnie musimy przewietrzyć tę lochę, dostarczyć jej świeżego powietrza, pamiętając, że te małe organizmy małych prosiaczków są po narodzeniu jeszcze wilgotne, niewysuszone. Muszą mieć skrajnie inną temperaturę niż ich mamy. Duża powierzchnia zewnętrzna przy małej masie powoduje ich szybkie wyziębienie - tłumaczy gospodarz. Stosuje maty ogrzewające brzuszki prosiąt - dopływa do nich woda o temperaturze 35-40 stopni. Nad matą znajdują się promienniki ciepła, które powodują szybsze wysuszenie prosiąt, poprawiają też krążenie krwi zwierząt.

                Zadbanie o odpowiednie warunki skutkuje lepszymi przyrostami, lepszymi efektami produkcji. - Jeżeli jesteśmy w stanie wychłodzić loszki na inseminacji, ich ruja jest wyraźniejsza, mamy mniejsze problemy z wykrywaniem jej na czas. W przypadku loch na porodówkach mamy zastosowane żeliwne ruszty, które są chłodne, odbierają temperaturę maciorze. Ta maciora nie ma ochoty nagle i raptownie się rzucić, położyć się ze zmęczenia. Kładzie się powoli, ma siłę i energię, by zrobić to w płynny sposób. Dzięki temu mam mniej przygnieceń na porodówkach -  mówi gospodarz.

                Jednym z elementów chłodzenia są chłodnice we wlotach powietrza, tzw. CoolBox. - Polega on na tym, że widoczną u góry cienką rureczką dopływa chłodna woda ze zbiornika 4-5 metrów sześciennych zakopanego na wysokości środka budynku. Ta woda, całą szerokością CoolBoxa, spływa na dół - tłumaczy rolnik. W tym czasie wentylatory osiowe znajdujące się w środku wytwarzają podciśnienie i przeciągają przez tę masę wody powietrze. Powietrze nasyca się wodą, dzięki czemu robi się ona coraz chłodniejsza. Dzięki tym systemom można obniżyć temperaturę o 10 stopni latem, gdy jest upalnie, powietrze jest suche i o 4 stopnie, kiedy powietrze nasycone jest wilgocią. Co skłoniło rolnika do zastosowania takiego rozwiązania? -  Problemem jest wejście lochy w odpowiednim terminie w ruję. Tutaj widoczne są efekty - locha wchodzi wyraźniej, są widoczniejsze objawy, jest chłodniej. Jest lepsza wydajność - mówi Adam Kanturski.

                Poniesione koszty inwestycji zwracają się w późniejszej eksploatacji stada. - Na starych budynkach, przy dużym zagęszczeniu zwierząt, przy temperaturze na zewnątrz rzędu 28-29 stopni, nawet jeżeli wentylacja mechaniczna „chodzi” na maksymalnych obrotach, nie jesteśmy w stanie zbić tej temperatury. Nie ma siły, żeby ją w jakiś magiczny sposób obniżyć samym „przerzucaniem” masy powietrza. Te systemy, które mam w nowej chlewni, na to pozwalają - dodaje gospodarz.

                Zachowywanie właściwej temperatury to bardzo ważny element w prowadzeniu produkcji. - W porównaniu do starych budynków, na których pracowałem przez ostatnie lata, widać efekty. To jak dzień do nocy. Teraz mam tak naprawdę mniej pracy, chociaż skala produkcji jest większa - przyznaje Adam Kanturski.

    ZOBACZ TEŻ - NOWA CHLEWNIA W NOWEJ TECHNOLOGII

    • Tagi:
    • gospodarstwo
    • temperatura
    • chlewnia
    • wentylacja
    • chłodzenie
    • trzoda chlewna
    • prosięta
    • rolnik
    • tucz trzody chlewnej
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Znów wykryto ognisko groźnej choroby

    28 sierpnia 2025
    Hodowla

    Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025

    28 sierpnia 2025
    Newsy

    Kolejne stado świń do utylizacji

    26 sierpnia 2025
    Zboża

    Najlepszy rolnik w regionie. Sieje odmiany, które się opłacają [VIDEO]

    24 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    ASF zbiera kolejne żniwo

    21 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Chiny toną w wieprzowinie: rekordowe pogłowie i gwałtowny spadek cen

    21 sierpnia 2025
    Newsy

    11 ognisko ASF u świń w 2025 r. Sprawdź, gdzie wykryto?

    18 sierpnia 2025
    Pomoc unijna

    Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany

    16 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    Rozpoczyna się właśnie wyjątkowa kampania buraczana
    28 sierpnia 2025
    Newsy
    Ustawa ”Aktywny Rolnik” na szybkiej ścieżce legislacyjnej
    28 sierpnia 2025
    Analizy rynkowe
    Za ten produkt skupy płacą prawie 50 procent więcej
    28 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Znów wykryto ognisko groźnej choroby
    28 sierpnia 2025
    Hodowla
    Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
    28 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Tam ASF spowodował likwidację pogłowia świń o 10 procent
    24 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Unia Europejska sprzedaje coraz więcej wieprzowiny. Kto wyeksportował najwięcej?
    24 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    ASF zbiera kolejne żniwo
    21 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności