Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • W nowej chlewni prosięta mają komfortowe warunki [WIDEO]

W nowej chlewni prosięta mają komfortowe warunki [WIDEO]

Hodowla - Trzoda chlewna 21 października 2020 10:27 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 15 stycznia 2021 10:56
W nowej chlewni prosięta mają komfortowe warunki [WIDEO]
Źródło: Anna Kopras-Fijołek
Adam Kanturski prowadzi hodowlę trzody chlewnej w miejscowości Wrony (gmina Klonowa, powiat Sieradz)
Spis treści:

    Adam Kanturski prowadzi hodowlę trzody chlewnej w miejscowości Wrony (gmina Klonowa, powiat Sieradz). Ma łącznie 150 macior. Produkcja - prowadzona w cyklu zamkniętym - wynosi od 3,5 do 4 tys. tuczników rocznie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

     

                W tym roku zainwestował w postawienie nowej chlewni nastawionej na produkcję prosiąt. Zadbał o odpowiednią izolację, a także zamontowanie nowoczesnych systemów wentylacji, które spowalniają opadanie powietrza, jego chłodzenie. Są tu także automatyczne systemy zadawania paszy ze stacjami żywieniowymi. - Każdą lochę, także na porodówce, żywimy indywidualnie. Każda jest zaczipowana, w uchu ma nadajnik, dzięki czemu wiemy, ile zjadła w danym dniu, ile w całym cyklu, wiemy, jaka jest wydajność, wpływ ilości zjedzonej paszy na przyrost masy, mamy całą kalkulację kosztów. Z tych innowacji dotyczących zadawania paszy to jest coś naprawdę niespotykanego - mówi gospodarz.

                Rolnik dba o zachowanie właściwej temperatury w chlewni, gdyż ma to niebagatelne znaczenie dla prowadzonej produkcji, jej efektywności. - Zachowanie odpowiednich temperatur i prędkości powietrza rzutuje w późniejszym etapie na stan zdrowia zwierząt. To jest oczywista rzecz, o której każdy hodowca wie. To jest pewien standard, coś, co dzisiaj jest normą - podkreśla Adam Kanturski. - Na budynku mam dyfuzyjne sufity, które spowalniają nam prędkość opadania powietrza. W tym systemie trudno byłoby przeziębić nasze świnki. Mamy te systemy chłodzenia oraz miejscowego dogrzewania prosiąt, przy maciorach, do temperatury ponad 30 stopni. Do tego celu służą promienniki oraz wodne maty grzewcze - dodaje. - Maciora dla swojego behawioru powinna mieć optymalną temperaturę do karmienia ok. 17-18 stopni, natomiast świeżo urodzone prosięta wymagają ogromnego dogrzania - do ok. 30 stopni. 33 - 34 stopnie to standard, który musimy zachować. Te temperatury „się gryzą”, gdyż głowa maciory od legowiska, gdzie są te 34 stopnie, jest raptem 30-40 cm obok. Co jest najtrudniejsze? - Właśnie zachowanie tak skrajnych temperatur na tej małej przestrzeni, na której znajduje się locha z prosiętami - to jest raptem, w moim przypadku, 2x2,5 m. Jednocześnie musimy przewietrzyć tę lochę, dostarczyć jej świeżego powietrza, pamiętając, że te małe organizmy małych prosiaczków są po narodzeniu jeszcze wilgotne, niewysuszone. Muszą mieć skrajnie inną temperaturę niż ich mamy. Duża powierzchnia zewnętrzna przy małej masie powoduje ich szybkie wyziębienie - tłumaczy gospodarz. Stosuje maty ogrzewające brzuszki prosiąt - dopływa do nich woda o temperaturze 35-40 stopni. Nad matą znajdują się promienniki ciepła, które powodują szybsze wysuszenie prosiąt, poprawiają też krążenie krwi zwierząt.

                Zadbanie o odpowiednie warunki skutkuje lepszymi przyrostami, lepszymi efektami produkcji. - Jeżeli jesteśmy w stanie wychłodzić loszki na inseminacji, ich ruja jest wyraźniejsza, mamy mniejsze problemy z wykrywaniem jej na czas. W przypadku loch na porodówkach mamy zastosowane żeliwne ruszty, które są chłodne, odbierają temperaturę maciorze. Ta maciora nie ma ochoty nagle i raptownie się rzucić, położyć się ze zmęczenia. Kładzie się powoli, ma siłę i energię, by zrobić to w płynny sposób. Dzięki temu mam mniej przygnieceń na porodówkach -  mówi gospodarz.

                Jednym z elementów chłodzenia są chłodnice we wlotach powietrza, tzw. CoolBox. - Polega on na tym, że widoczną u góry cienką rureczką dopływa chłodna woda ze zbiornika 4-5 metrów sześciennych zakopanego na wysokości środka budynku. Ta woda, całą szerokością CoolBoxa, spływa na dół - tłumaczy rolnik. W tym czasie wentylatory osiowe znajdujące się w środku wytwarzają podciśnienie i przeciągają przez tę masę wody powietrze. Powietrze nasyca się wodą, dzięki czemu robi się ona coraz chłodniejsza. Dzięki tym systemom można obniżyć temperaturę o 10 stopni latem, gdy jest upalnie, powietrze jest suche i o 4 stopnie, kiedy powietrze nasycone jest wilgocią. Co skłoniło rolnika do zastosowania takiego rozwiązania? -  Problemem jest wejście lochy w odpowiednim terminie w ruję. Tutaj widoczne są efekty - locha wchodzi wyraźniej, są widoczniejsze objawy, jest chłodniej. Jest lepsza wydajność - mówi Adam Kanturski.

                Poniesione koszty inwestycji zwracają się w późniejszej eksploatacji stada. - Na starych budynkach, przy dużym zagęszczeniu zwierząt, przy temperaturze na zewnątrz rzędu 28-29 stopni, nawet jeżeli wentylacja mechaniczna „chodzi” na maksymalnych obrotach, nie jesteśmy w stanie zbić tej temperatury. Nie ma siły, żeby ją w jakiś magiczny sposób obniżyć samym „przerzucaniem” masy powietrza. Te systemy, które mam w nowej chlewni, na to pozwalają - dodaje gospodarz.

                Zachowywanie właściwej temperatury to bardzo ważny element w prowadzeniu produkcji. - W porównaniu do starych budynków, na których pracowałem przez ostatnie lata, widać efekty. To jak dzień do nocy. Teraz mam tak naprawdę mniej pracy, chociaż skala produkcji jest większa - przyznaje Adam Kanturski.

    ZOBACZ TEŻ - NOWA CHLEWNIA W NOWEJ TECHNOLOGII

    • Tagi:
    • gospodarstwo
    • temperatura
    • chlewnia
    • wentylacja
    • chłodzenie
    • trzoda chlewna
    • prosięta
    • rolnik
    • tucz trzody chlewnej
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej

    18 listopada 2025
    Przepisy

    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach

    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania

    11 listopada 2025
    Sylwetki

    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]

    9 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]

    6 listopada 2025
    Przepisy

    KRUS funduje darmowe wyjazdy na 21 dni. Rolnicy powinni o tym wiedzieć

    5 listopada 2025
    Uprawy

    Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad

    5 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
    19 listopada 2025
    KRUS
    Nowy dodatek to ponad 2600 zł miesięcznie. Tej grupie KRUS wypłaca z urzędu
    19 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej
    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności