Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak leczyć świerzb i wszawicę u świń?

Jak leczyć świerzb i wszawicę u świń?

Hodowla - Trzoda chlewna 18 kwietnia 2016 12:29 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 18 kwietnia 2016 15:47
Jak leczyć świerzb i wszawicę u świń?
Źródło: fot. K. Pięta
Świnie zarażone świerzbem i wszami słabiej przybierają na wadze, mimo że więcej jedzą. - Przy dużej inwazji może chodzić nawet o 40 kg paszy - uważa Paweł Wasiak, lekarz weterynarii. Jak temu zaradzić?
Spis treści:

    Świnie zarażone świerzbem i wszami słabiej przybierają na wadze, mimo że więcej jedzą. - Przy dużej inwazji może chodzić nawet o 40 kg paszy - uważa Paweł Wasiak, lekarz weterynarii. Jak temu zaradzić?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Świerzb i wszawica to choroby trzody chlewnej związane z układem skórnym. Ta pierwsza dolegliwość spotykana jest niemalże w każdej chlewni drobno- i średniotowarowej. - Świerzbowiec świński żyje w wydrążonych korytarzach powłok skórnych. Często wywołuje reakcje alergiczne - tłumaczy Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Grębowie (powiat krotoszyński). Cykl rozwoju świerzbowca trwa od 14 do 16 dni. - Z jajeczka, które zostaje wydalone z samicy, wykluwa się nimfa, która rozwija się w postać dorosłą. Świerzbowiec najczęściej występuje na skórze głowy, w okolicy uszu, wewnętrznej strony ud i przednich nóg - wymienia lekarz weterynarii. Podstawowym objawem klinicznym jest świąd. Skóra jest zaczerwieniona, a w miarę rozwoju robi się grubsza. Następnie robi się ona sucha i łuszczy się. - Świnia zawsze się ociera, ale jeśli to zjawisko jest częste i osobników w kojcu jest dużo, to można podejrzewać wystąpienie świerzbu - mówi.

    Czytaj także: Duńskie tuczniki nie rosną?!

    Zarażeniem świerzbowcem następuje przez bezpośredni kontakt zwierząt zdrowych z chorymi. Mogą też być zarażenia pośrednie, czyli poprzez narzędzie czy nawet dłonie. - Dość częstym wektorem jest samiec, który przenosi pasożyta z maciory na maciorę. Jeżeli chodzi o prosięta, to one zarażają się od loch - wyjaśnia specjalista. Zwierzęta zarażone świerzbem słabiej przybierają na wadze, mimo że więcej pokarmu spożywają. - Przy dużej inwazji może chodzi nawet o 40 kg paszy więcej - uważa. Dodaje, że świnie stają się również agresywne i może nawet dochodzić do kanibalizmu. Świerzbowiec wpływa też na rozwój innych chorób: nadmiernego rozwoju tkanki skórnej oraz wysiękowego zapalenie skóry.

    Chorobę tę leczymy, podając odpowiednie preparaty w postaciach: zastrzyków, oprysków, płynu, składników do paszy. - Jeżeli chodzi o profilaktykę, to jeśli uważamy, że nasze stado jest czyste, to każda nowa sztuka powinna przejść trzytygodniową kwarantannę, a w tym czasie należy ją odrobaczyć - radzi Paweł Wasiak. Z kolei maciorom na 7-14 dni przez wyproszeniem warto podać np. doramektynę. Ten lek można też dać warchlakom przed wprowadzeniem na tuczarnię oraz knurom co trzy miesiące. - Jeżeli chcemy podjąć walkę całkowitą, to należy w całym stadzie przeprowadzić odświeżanie i zabieg ponowić po 14 dniach - tłumaczy Paweł Wasiak.

    Zaskakujące rozwiązania w chlewni! KLIK

    Wszawica, to drugi pasożyt skóry, który często pojawia się w stadach trzody chlewnej. To brązowa wesz wielości 5 mm, która jest bardzo łatwo rozpoznawalna na skórze. - Jajko potrzebuje 25 dni do przetworzenia się w osobnika. Cykl życiowy trwa 30 dni. Głównym żywicielem jest świnia. Wesz może przetrwać na skórze człowieka, ale go nie atakuje - twierdzi specjalista. Dodaje, że inwazja wszy może nawet doprowadzić do anemii zwierząt, gdyż pasożyty żywią się krwią. Leczenie i zapobieganie przeprowadza się tak, jak w przypadku świerzbu. 

    • Tagi:
    • choroby świń
    • świerzb
    • Paweł Wasiak
    • wszawica
    • leczenie
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Wirus japońskiego zapalenia mózgu - zagrożenie dla branży trzody chlewnej

    11 sierpnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Nowy wariant parwowirusa u holenderskich świń - czy jest groźny?

    10 lipca 2025
    Newsy

    Czy można zaszczepić dziki na ASF? Niemcy testują przynęty ze szczepionką

    8 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak skutecznie zwalczyć PRRS? Duński model sukcesu

    14 lutego 2025
    Trzoda chlewna

    Szczepionka przeciw ASF w zasięgu ręki?

    8 stycznia 2025
    Zdrowie

    Pacjenci powinni zgłaszać się na zabiegi i niczego się nie obawiać

    31 grudnia 2021
    Zdrowie

    Przerzuty do kości można leczyć skutecznie

    29 grudnia 2021
    Zdrowie

    Miliony kobiet można uratować

    28 grudnia 2021
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
    26 listopada 2025
    Ekonomika
    RHD - kto i jak może założyć? Jak otrzymać pomoc finansową?
    26 listopada 2025
    Drób
    Choroba znów daje o sobie znać
    26 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Kanibalizm u świń. Dlaczego świnie się podgryzają?
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności