Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
      Już jutro kończy się ważny nabór. ARiMR uczula
      Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Stres cieplny. Jak uniknąć letnich spadków produkcji mleka?

Stres cieplny. Jak uniknąć letnich spadków produkcji mleka?

Hodowla - Bydło i mleko 27 czerwca 2022 07:00 ŁT Aktualizacja: 27 czerwca 2022 09:14
Stres cieplny. Jak uniknąć letnich spadków produkcji mleka?
Źródło: Łukasz Tyrakowski
Stres cieplny u bydła to problem oddania ciepła wytworzonego w wyniku przemiany materii, zwłaszcza u krów wysokoprodukcyjnych. Zaczyna się on już w temperaturze 20 stopni Celsjusza i powoduje obniżenie pobrania paszy, zmniejszenie produkcji mleka oraz mniejszą zdolność rozrodczą zwierząt. Hodowcy może się on więc „odbijać czkawką” przez bardzo długi czas.
Spis treści:

    Stres cieplny u bydła to problem oddania ciepła wytworzonego w wyniku przemiany materii, zwłaszcza u krów wysokoprodukcyjnych. Zaczyna się on już w temperaturze 20 stopni Celsjusza i powoduje obniżenie pobrania paszy, zmniejszenie produkcji mleka oraz mniejszą zdolność rozrodczą zwierząt. Hodowcy może się on więc „odbijać czkawką” przez bardzo długi czas.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Według ekspertów, problem stresu cieplnego w najbliższych latach ze względu na ocieplenie klimatu według ekspertów ma się nawarstwiać i przewiduje się, że spowoduje on spadek produkcji mleka. 

    Stres cieplny. Uniknąć zagrzewania się TMR-u 

    W związku z tym, hodowcy muszą zadbać o to, aby w okresie letnim zwierzęta miały na stole paszowym TMR, który nie będzie się zagrzewał. Można to osiągnąć podając paszę w mniejszych odstępach czasowych, ale również stosując inokulanty, dbając przy tym o odpowiednią jakość zbieranych pasz objętościowych. Pomóc mogą w tym również środki wspierające utrzymanie stabilności paszy. Takie rozwiązanie oferuje dla hodowców m.in firma Bosmed. 

    - Produkt COOLMED, to sypki dodatek paszowy na bazie benzoesanu sodu – konserwantu o silnych właściwościach przeciwpleśniowych i przeciwgrzybicznych. Mechanizm działania produktu polega na wniknięciu w struktury komórkowe drobnoustrojów obecnych w materiale paszowym uniemożliwiając im dalszy rozwój oraz rozmnażanie. Hamuje wzrost temperatury paszy na stole oraz kiszonek na pryzmach. Wystarczy dodać 1 kg preparatu na 1 tonę TMR i wymieszać w wozie paszowym. Na ściany kiszonek, rozpuścić 0,5 kg preparatu COOLMED w 5 litrach wody i spryskać ścianę uzyskanym roztworem. Dzięki COOLMED dawki zachowują świeżość przez dłuższy czas - mówi Paulina Trochimiuk, specjalista ds. żywienia bydła w firmie Bosmed.

    ZOBACZ TAKŻE: Stosując inokulanty unikniesz zagrzewania się TMR-u?

    Stres cieplny. Dlaczego warto stosować suplementację makroelementami? 

    Aby zapobiec stratom, należy zwrócić uwagę również na mechanizmy wydalania makroelementów przez zwierzęta w sytuacjach stresowych.

    - Pot wydzielany przez krowy zawiera 98% wody, jednak pozostałe 2% to minerały, przede wszystkim sód, potas, magnez, a nawet wapń. Uciekają one również z moczem i powodują niedobory. Kiedy krowa  cierpi na niedobór sodu i potasu, powoduje to z kolei mniejsze pragnienie i apetyt, a to nawarstwia problem. Ubytek elektrolitów wpływa także na niedostatek makroelementów, przez co powstają tzw. kwasice letnie - podaje weterynarz, dr Jarosław Mendrek.

    W tym przypadku, Polscy hodowcy powinni wziąć przykład z ich kolegów po fachu z Izraela, którzy w jeszcze większym stopniu zmagają się z wysokimi temperaturami w okresie letnim, a mimo to są w stanie uzyskiwać rekordowe wydajności. Ważnym elementem na drodze do sukcesu jest odpowiednia suplementacja makroelementami. Na naszym rynku, uwagę hodowców zwrócić powinien m.in. produkt Bestermine Lato, dostępny w ofercie firmy De Heus. Jak mówi przedstawiciel firmy Robert Prymas, w trakcie 3 lat badań nad produktem sporządzono matrycę, która podpowiada, ile w danej temperaturze krowa traci makroelementów.

    - Dzięki temu, można odpowiednio dozować ilość brakujących makroelementów stosownie do aktualnej temperatury - tłumaczy ekspert. 

    - Najlepszym momentem na rozpoczęcie suplementacji produktem jest wzrost temperatury w oborze powyżej 18 stopni C. Później w zależności od sytuacji - przy temp. 20-25 stopni należy podawać 100 g produktu na sztukę,a w 25-30 stopni 200 g na sztukę - kończy.

    ZOBACZ TAKŻE:  120 ha i 210 szt. bydła w gospodarstwie nad Wartą [VIDEO]

    • Tagi:
    • TMR
    • bydło mleczne
    • stres cieplny
    • De Heus
    ŁT
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa u krów: Ruszają prace nad szczepionką

    11 lipca 2025
    Żywienie

    Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

    20 kwietnia 2025
    Żywienie

    Czy łuska cebuli może zmniejszyć emisję metanu u krów? Obiecujące wyniki badań

    16 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Zamiast obory za miliony zbudował halę i wstawił do niej robota [VIDEO]

    6 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Te błędy zawsze popsują fermentację w żwaczu! Jak uniknąć spadku wydajności?

    4 marca 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty do buhajów ras mlecznych. Ministerstwo rolnictwa poprze rolników?

    17 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Ile za mleko płacą w Polsce, a ile w UE?

    7 listopada 2024
    Bydło i mleko

    W jaki sposób wylesianie wpływa negatywnie na produkcję mleka?

    31 października 2024
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Prawo i finanse
    O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
    14 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Bruksela tnie dopłaty. Polscy hodowcy bydła alarmują. Wydano pilny apel
    11 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności