Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten błąd przy sansewierii spali jej korzenie i spowoduje żółknięcie liści
      Oto sekret pięknych róż na wiosnę. Druga połowa listopada to świetny termin
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Stres cieplny. Jak uniknąć letnich spadków produkcji mleka?

Stres cieplny. Jak uniknąć letnich spadków produkcji mleka?

Hodowla - Bydło i mleko 27 czerwca 2022 07:00 ŁT Aktualizacja: 27 czerwca 2022 09:14
Stres cieplny. Jak uniknąć letnich spadków produkcji mleka?
Źródło: Łukasz Tyrakowski
Stres cieplny u bydła to problem oddania ciepła wytworzonego w wyniku przemiany materii, zwłaszcza u krów wysokoprodukcyjnych. Zaczyna się on już w temperaturze 20 stopni Celsjusza i powoduje obniżenie pobrania paszy, zmniejszenie produkcji mleka oraz mniejszą zdolność rozrodczą zwierząt. Hodowcy może się on więc „odbijać czkawką” przez bardzo długi czas.
Spis treści:

    Stres cieplny u bydła to problem oddania ciepła wytworzonego w wyniku przemiany materii, zwłaszcza u krów wysokoprodukcyjnych. Zaczyna się on już w temperaturze 20 stopni Celsjusza i powoduje obniżenie pobrania paszy, zmniejszenie produkcji mleka oraz mniejszą zdolność rozrodczą zwierząt. Hodowcy może się on więc „odbijać czkawką” przez bardzo długi czas.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Według ekspertów, problem stresu cieplnego w najbliższych latach ze względu na ocieplenie klimatu według ekspertów ma się nawarstwiać i przewiduje się, że spowoduje on spadek produkcji mleka. 

    Stres cieplny. Uniknąć zagrzewania się TMR-u 

    W związku z tym, hodowcy muszą zadbać o to, aby w okresie letnim zwierzęta miały na stole paszowym TMR, który nie będzie się zagrzewał. Można to osiągnąć podając paszę w mniejszych odstępach czasowych, ale również stosując inokulanty, dbając przy tym o odpowiednią jakość zbieranych pasz objętościowych. Pomóc mogą w tym również środki wspierające utrzymanie stabilności paszy. Takie rozwiązanie oferuje dla hodowców m.in firma Bosmed. 

    - Produkt COOLMED, to sypki dodatek paszowy na bazie benzoesanu sodu – konserwantu o silnych właściwościach przeciwpleśniowych i przeciwgrzybicznych. Mechanizm działania produktu polega na wniknięciu w struktury komórkowe drobnoustrojów obecnych w materiale paszowym uniemożliwiając im dalszy rozwój oraz rozmnażanie. Hamuje wzrost temperatury paszy na stole oraz kiszonek na pryzmach. Wystarczy dodać 1 kg preparatu na 1 tonę TMR i wymieszać w wozie paszowym. Na ściany kiszonek, rozpuścić 0,5 kg preparatu COOLMED w 5 litrach wody i spryskać ścianę uzyskanym roztworem. Dzięki COOLMED dawki zachowują świeżość przez dłuższy czas - mówi Paulina Trochimiuk, specjalista ds. żywienia bydła w firmie Bosmed.

    ZOBACZ TAKŻE: Stosując inokulanty unikniesz zagrzewania się TMR-u?

    Stres cieplny. Dlaczego warto stosować suplementację makroelementami? 

    Aby zapobiec stratom, należy zwrócić uwagę również na mechanizmy wydalania makroelementów przez zwierzęta w sytuacjach stresowych.

    - Pot wydzielany przez krowy zawiera 98% wody, jednak pozostałe 2% to minerały, przede wszystkim sód, potas, magnez, a nawet wapń. Uciekają one również z moczem i powodują niedobory. Kiedy krowa  cierpi na niedobór sodu i potasu, powoduje to z kolei mniejsze pragnienie i apetyt, a to nawarstwia problem. Ubytek elektrolitów wpływa także na niedostatek makroelementów, przez co powstają tzw. kwasice letnie - podaje weterynarz, dr Jarosław Mendrek.

    W tym przypadku, Polscy hodowcy powinni wziąć przykład z ich kolegów po fachu z Izraela, którzy w jeszcze większym stopniu zmagają się z wysokimi temperaturami w okresie letnim, a mimo to są w stanie uzyskiwać rekordowe wydajności. Ważnym elementem na drodze do sukcesu jest odpowiednia suplementacja makroelementami. Na naszym rynku, uwagę hodowców zwrócić powinien m.in. produkt Bestermine Lato, dostępny w ofercie firmy De Heus. Jak mówi przedstawiciel firmy Robert Prymas, w trakcie 3 lat badań nad produktem sporządzono matrycę, która podpowiada, ile w danej temperaturze krowa traci makroelementów.

    - Dzięki temu, można odpowiednio dozować ilość brakujących makroelementów stosownie do aktualnej temperatury - tłumaczy ekspert. 

    - Najlepszym momentem na rozpoczęcie suplementacji produktem jest wzrost temperatury w oborze powyżej 18 stopni C. Później w zależności od sytuacji - przy temp. 20-25 stopni należy podawać 100 g produktu na sztukę,a w 25-30 stopni 200 g na sztukę - kończy.

    ZOBACZ TAKŻE:  120 ha i 210 szt. bydła w gospodarstwie nad Wartą [VIDEO]

    • Tagi:
    • TMR
    • bydło mleczne
    • stres cieplny
    • De Heus
    ŁT
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów

    20 listopada 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa u krów: Ruszają prace nad szczepionką

    11 lipca 2025
    Żywienie

    Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

    20 kwietnia 2025
    Żywienie

    Czy łuska cebuli może zmniejszyć emisję metanu u krów? Obiecujące wyniki badań

    16 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Zamiast obory za miliony zbudował halę i wstawił do niej robota [VIDEO]

    6 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Te błędy zawsze popsują fermentację w żwaczu! Jak uniknąć spadku wydajności?

    4 marca 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty do buhajów ras mlecznych. Ministerstwo rolnictwa poprze rolników?

    17 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Ile za mleko płacą w Polsce, a ile w UE?

    7 listopada 2024
    Warto wiedzieć
    Technika
    ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
    22 listopada 2025
    Przepisy
    Będą zmiany w dopłatach do paliwa dla rolników? Resort analizuje „nowoczesny i szczelny” system
    22 listopada 2025
    Choroby i szkodniki
    Zmiany w prawie odnośnie oprysków już od 2026? Rząd pozwoli rolnikom na więcej, ale jest haczyk
    22 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo
    22 listopada 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności