Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
      Już jutro kończy się ważny nabór. ARiMR uczula
      Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Streptokoza - jak zwalczać?

Streptokoza - jak zwalczać?

Hodowla - Zdrowie i dobrostan 18 lipca 2015 04:05 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 30 września 2015 12:22
Streptokoza - jak zwalczać?
Źródło: Paweł Wasiak
Streptokokoza to choroba bakteryjna, która występuje zarówno w chlewniach drobnotowarowych, jak i wielkotowarowych. Najczęściej pojawia się na porodówkach i odchowalniach, rzadziej w tuczarniach.
Spis treści:

    Streptokokoza to choroba bakteryjna, która występuje zarówno w chlewniach drobnotowarowych, jak i wielkotowarowych. Najczęściej pojawia się na porodówkach i odchowalniach, rzadziej w tuczarniach.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Streptococcus suis występuje w co najmniej 35 serotypach, ale w Polsce najczęściej pojawia się serotyp 2. - I szczepionki przeważnie nastawione są właśnie na serotyp 2 - wyjaśnia Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Sobótce (powiat ostrowski).

    Bakteria do organizmu przedostaje się najczęściej przez otarcia naskórka na nadgarstkach, przede wszystkim podczas przeciskania się prosiąt do maciory. Kolejną bramą zakażenia się streptokokozą jest obcinanie kiełków, kiedy dochodzi do zranienia dziąseł. - Dlatego lepiej szlifować kiełki aniżeli obcinać. Kolejnym źródłem zakażenia są krwawe miejsca, związane z obcinaniem ogonków, uszkodzonym nabłonkiem, kastracją - tłumaczy specjalista. Bakterie streptokoków pierwotnie, po wniknięciu do organizmu znajdują się w migdałkach. - Bakteria jest praktycznie w każdym organizmie, w prawie wszystkich obiektach hodowlanych, ale tylko w niektórych przypadkach bakteria ta staje się aktywna, a w innych nie. Wszystko też zależy od tego, jak silne są zwierzęta, bo należy pamiętać, że paciorkowce uaktywniają się przy obniżonej odporności. A osłabienie organizmu może powodować np. cirkowirus świń lub zespół rozrodczo-oddechowy świń. Zakażenie też może być wywołane stresem przy odsadzeniu, na porodówce przy różnych zabiegach profilaktycznych, przy zwiększonej wilgotności w obiektach - mówi Paweł Wasiak. - A walka środkami dezynfekcyjnymi jest utrudniona, chociaż są wrażliwe na większość preparatów - dodaje.

    Objawy wystąpienia streptokokozy można podzielić na trzy postacie. Pierwsza - stawowa najczęściej występuje na porodówkach. Bakteria atakuje staw skokowy lub nadgarstkowy. Doprowadza to do obrzęków. Kolejne objawy są ze strony układu nerwowego oraz zapalenia opon mózgowych. W tym przypadku prosięta mają wygiętą głowę, oczopląs, piszczą i wiosłują nogami. - Bakteria, która z migdałków dostaje się do krwi, wywołuje posocznicę. Przez to może przenikać do stawów, opon mózgowych i innych narządów, powodując objawy kliniczne. (…) Przy postaci płucnej dochodzi do zapalenia płuc. Objawy te bardzo są podobne do choroby Glassera. I tylko badanie bakteriologiczne może określić, czy jest to stereptokokoza świń, czy  choroba Glassera - wyjaśnia. W przypadku postaci nerwowej i płucnej pojawia się bardzo wysoka temperatura.

    Sztuki zakażone tą bakterią mogą się uratować. Ważne, aby w odpowiednim czasie podać skuteczne antybiotyki. - Można leczyć indywidualnie lub zbiorowo, w zależności od tego, jaka to jest postać. W przypadku postaci nerwowej  leczyć należy indywidualnie - radzi specjalista.

    Chcąc ustrzec zwierzęta przed streptokokozą, należy przestrzegać warunków higienicznych w chlewniach. - Najlepiej prowadzić system produkcji: całe pomieszczenie pełne, całe pomieszczenie puste. (…) Jeżeli chodzi o zabiegi chirurgiczne, to ważne, aby były wykonywane przy zachowaniu czystości chirurgicznej. Dzięki temu nie powinna rozwinąć się infekcja - wyjaśnia weterynarz. Radzi również, aby podłogi na porodówkach zabezpieczały zwierzęta przed skaleczeniami. Jeżeli przypadki streptokokozy u prosiąt noworodków i na odchowalni  pojawiają się zbyt często, pomimo zachowanej higieny produkcji, należy wprowadzić szczepienia loch przed porodem, co powinno uchronić prosięta przed rozwojem zakażenia.

    • Tagi:
    • choroba bakteryjna
    • trzoda chlewna
    • chlewnie
    • tuczarnie
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania

    11 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]

    6 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem

    27 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?

    21 października 2025
    Trzoda chlewna

    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?

    17 października 2025
    Ceny rolnicze

    Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?

    16 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu

    9 października 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach
    15 listopada 2025
    Newsy
    Minister rolnictwa mówi, że dba o swój "interes" i pyta: "a ty masz jaja, żeby się zbadać?"
    15 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności