Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
      Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
      ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
      Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
      ARiMR: Im szybciej rolnicy złożą wnioski, tym prędzej będą wypłacone im środki
      Więcej czasu na złożenie wniosku o dopłaty. Minister potwierdza
      " Pół miliarda euro tylko w ramach jednego programu rozwoju obszarów wiejskich"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Bezpłatne wakacyjne turnusy dla dzieci rolników z KRUS. Ale trzeba złożyć wniosek
      Imponujące pnącze o bujnych kwiatach. Może zdobić ogród przez kilkadziesiąt lat
      Kiedy wypada „zimna Zośka”? To termin kluczowy dla ogrodników. Co oznacza?
      Piękniejsza od pelargonii? Mało znana roślina ozdobi każdy balkon i ogród
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?

Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?

Hodowla - Trzoda chlewna 18 grudnia 2022 12:50 Marcin Bartczak Aktualizacja: 18 grudnia 2022 13:08
Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?
Źródło: Pixabay
Nadszedł czas na kolejny artykuł z cyklu „Niedzieli z historią rolnictwa”. Dzisiaj zaglądamy do starych chlewni i przyjrzymy się jadłospisowi świń sprzed lat.
Spis treści:

    Nadszedł czas na kolejny artykuł z cyklu „Niedzieli z historią rolnictwa”. Mamy już za sobą wspomnienie początków rolnictwa w Polsce (zobacz tutaj), historię płodozmianu (kliknij tutaj) a minionej niedzieli przyjrzeliśmy się zbożom, które kiedyś uprawiano (otwórz artykuł tutaj). Dzisiaj zaglądamy do starych chlewni i przyjrzymy się jadłospisowi świń sprzed lat.

    Świnie, już tysiące lat przy człowieku

    Świnia domowa pochodzi od dzika, którego udomowienie – choć naukowcy są podzieleni – nastąpiło najpierw w Azji, następnie w Europie. Niemieccy biolodzy z Christian-Albrechts-Universität w Kilonii przebadali kości 63 świń sprzed 5500–4200 lat p.n.e., które zostały znalezione na 17 różnych stanowiskach archeologicznych. Efektem tej analizy naukowej jest informacja, że pierwsze udomowione świnie pojawiły się w tej części Europy około 6600 lat temu.

    Wszystkożerne, podobnie jak człowiek

    Podobnie jak my, ludzie, świnie są wszystkożerne. W swojej diecie mogą zjadać zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta. W środowisku naturalnym świnie, oprócz niektórych owadów i ryb, jedzą przede wszystkim liście, korzenie, owoce i kwiaty.

    Jak nasi dziadkowie, pradziadkowie karmili świnie

    Jeśli pamiętasz, to jeszcze w latach 80/90, w Polsce ziemniaki, które parowane były z różnymi dodatkami, były podstawą wyżywienia trzody chlewnej. W tamtych latach uprawiano znacznie więcej ziemniaków z przeznaczeniem na paszę. Wszyscy, którzy pamiętają smak wieprzowiny tamtych lat, zgodnie stwierdzą, że stosowanie tuczu ziemniaczanego było podstawą uzyskania mięsa doskonałej jakości, pysznego mięsa, którego dzisiaj na próżno szukać.

    Ziemniaki i co jeszcze?

    Ludzie w średniowieczu nie znali chemii, ale znali zioła, wiedzieli, co podać, żeby mięso wieprzowe było pyszne. Oprócz wspomnianych ziemniaków, zwierzętom podawano takie zielonki jak pokrzywę, koniczynę czy nawet mleko krowie. Później zaczęto podawać również śrutę jęczmienną, która jako pasza jest bardzo wartościowa, ma właściwości wybitnie energetyczne i tuczące. Ziarno jęczmienia jest chętnie zjadane przez świnie, podobno zawarte w nim włókno sprawia, że zwierzęta czują się syte i są spokojniejsze.

    Ech, to była słoninka...

    Przy tak opisanej diecie świnie miały słoninę na tzw. 4 palce, przy wadze około 110 kg. Mięso pachniało, było miękkie i miało ładny kolor.

    Dlaczego zmieniliśmy dietę świń?

    Powodem zmiany w żywieniu świń jest oczywiście intensyfikacja chowu. Kiedyś świnie rosły do wagi 110 kg nawet 10 miesięcy. Dzisiaj, żeby uzasadnić ekonomicznie chów świń stosuje się specjalne pasze i koncentraty – wszystko po to by maksymalizować wyniki produkcyjne. Taka troska o szybki przyrost często jest okraszona informacją o mikroelementach, witaminach itd., ujmując to ładnie troskę o dobrostan świń. Dzisiaj linie szybko rosnące mogą osiągać nawet 1000 g przyrostów dziennie. W Polsce średni przyrost to 700–900 g, a masę ubojową, czyli 100–110 kg tuczniki osiągają w wieku już 165–180 dni.

    Na koniec coś z chińskiego kalendarza

    W chińskim kalendarzu świnia jest ostatnim z dwunastu zwierząt w tamtejszym zodiaku. Jest ona postrzegana jako reprezentująca majątek, uczciwość, szczęście i męskość. Przykro tylko, że doczekaliśmy takich czasów, w których w polskim rolnictwie chów świń nie jest postrzegany jako synonim majątku… Dobrej niedzieli!

    Ty też możesz być redaktorem cyklu

    O czym chciałbyś przeczytać w tym cyklu artykułów? A może chcesz podzielić się Twoimi wspomnieniami dawnego rolnictwa? Napisz wiadomość: [email protected]

    Czy cykl artykułów „Niedziela z historią rolnictwa” zainteresował Cię?

    Jeśli tak – skomentuj, polub – wyraź swoją opinię!

    Źródło: Marcin Bartczak
    • Tagi:
    • żywienie świń
    • świnia
    • wieprzowina
    • pasze dla świń
    • smaczna wieprzowina
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Tuczniki na huśtawce cen: czy produkcja świń w Chinach wyjdzie na prostą?

    31 marca 2025
    Żywienie

    Zalety żywienia płynnego dla świń: ekonomia, zdrowie i przewaga technologii

    27 marca 2025
    Newsy

    Niemiecki eksport wieprzowiny w górę

    26 lutego 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    21 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Kulinaria

    Jak wybierać świeże i dobrej jakości mięso? Kluczowe zasady zakupowe

    20 lutego 2025
    Bydło i mleko

    GLW o pomyśle zamknięcia granicy: musimy działać racjonalnie i zgodnie z prawem

    2 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Tanie mięso z Niemiec może zalać nasz rynek. Wszystko z powodu pryszczycy

    23 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Newsy
    Handel z Ukrainą - powrót do regulacji sprzed wybuchu wojny? [VIDEO]
    11 maja 2025
    Pomoc unijna
    Więcej czasu na złożenie wniosku o dopłaty. Minister potwierdza
    11 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
    10 maja 2025
    Bydło i mleko
    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku
    10 maja 2025
    Bydło i mleko
    Od dziś w tym kraju zakaz importu dla wołowiny i wieprzowiny z Polski
    9 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy