Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Inspektorzy skontrolowali ponad 2,5 tys. upraw u rolników. Oto wyniki
      Artykuł partnera VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze
      100 lat Poznańskiej Hodowli Roślin – Dzień Pola PHR 2025 z dronami i innowacjami
      Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
      Wyłonią najlepszych mechaników maszyn rolniczych w Polsce
      John Deere ogłosił ważną decyzję. Chodzi o technologię związaną z dronami
      Wielozadaniowa maszyna do ciągników. Może m.in. kruszyć kamienie na polu [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zakłady wstrzymują skup zbóż. Co z cenami?
      Kolejne doniesienia z rynku wołowego. Koniec wysokich cen?
      Nie chcesz stracić ubezpieczenia w KRUS? O tej dacie musisz pamiętać
      Kluczowa data w czerwcu. Ci rolnicy mają coraz mniej czasu na formalności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną
      Szybko pozbędziesz się pędraków. Wybierz się na łąkę i zbierz tę popularną roślinę
      Wykonaj te zabiegi w maju. Brzoskwinie będą zdrowo i obficie owocować
      Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?

Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?

Hodowla - Trzoda chlewna 18 grudnia 2022 12:50 Marcin Bartczak Aktualizacja: 18 grudnia 2022 13:08
Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?
Źródło: Pixabay
Nadszedł czas na kolejny artykuł z cyklu „Niedzieli z historią rolnictwa”. Dzisiaj zaglądamy do starych chlewni i przyjrzymy się jadłospisowi świń sprzed lat.
Spis treści:

    Nadszedł czas na kolejny artykuł z cyklu „Niedzieli z historią rolnictwa”. Mamy już za sobą wspomnienie początków rolnictwa w Polsce (zobacz tutaj), historię płodozmianu (kliknij tutaj) a minionej niedzieli przyjrzeliśmy się zbożom, które kiedyś uprawiano (otwórz artykuł tutaj). Dzisiaj zaglądamy do starych chlewni i przyjrzymy się jadłospisowi świń sprzed lat.

    Świnie, już tysiące lat przy człowieku

    Świnia domowa pochodzi od dzika, którego udomowienie – choć naukowcy są podzieleni – nastąpiło najpierw w Azji, następnie w Europie. Niemieccy biolodzy z Christian-Albrechts-Universität w Kilonii przebadali kości 63 świń sprzed 5500–4200 lat p.n.e., które zostały znalezione na 17 różnych stanowiskach archeologicznych. Efektem tej analizy naukowej jest informacja, że pierwsze udomowione świnie pojawiły się w tej części Europy około 6600 lat temu.

    Wszystkożerne, podobnie jak człowiek

    Podobnie jak my, ludzie, świnie są wszystkożerne. W swojej diecie mogą zjadać zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta. W środowisku naturalnym świnie, oprócz niektórych owadów i ryb, jedzą przede wszystkim liście, korzenie, owoce i kwiaty.

    Jak nasi dziadkowie, pradziadkowie karmili świnie

    Jeśli pamiętasz, to jeszcze w latach 80/90, w Polsce ziemniaki, które parowane były z różnymi dodatkami, były podstawą wyżywienia trzody chlewnej. W tamtych latach uprawiano znacznie więcej ziemniaków z przeznaczeniem na paszę. Wszyscy, którzy pamiętają smak wieprzowiny tamtych lat, zgodnie stwierdzą, że stosowanie tuczu ziemniaczanego było podstawą uzyskania mięsa doskonałej jakości, pysznego mięsa, którego dzisiaj na próżno szukać.

    Ziemniaki i co jeszcze?

    Ludzie w średniowieczu nie znali chemii, ale znali zioła, wiedzieli, co podać, żeby mięso wieprzowe było pyszne. Oprócz wspomnianych ziemniaków, zwierzętom podawano takie zielonki jak pokrzywę, koniczynę czy nawet mleko krowie. Później zaczęto podawać również śrutę jęczmienną, która jako pasza jest bardzo wartościowa, ma właściwości wybitnie energetyczne i tuczące. Ziarno jęczmienia jest chętnie zjadane przez świnie, podobno zawarte w nim włókno sprawia, że zwierzęta czują się syte i są spokojniejsze.

    Ech, to była słoninka...

    Przy tak opisanej diecie świnie miały słoninę na tzw. 4 palce, przy wadze około 110 kg. Mięso pachniało, było miękkie i miało ładny kolor.

    Dlaczego zmieniliśmy dietę świń?

    Powodem zmiany w żywieniu świń jest oczywiście intensyfikacja chowu. Kiedyś świnie rosły do wagi 110 kg nawet 10 miesięcy. Dzisiaj, żeby uzasadnić ekonomicznie chów świń stosuje się specjalne pasze i koncentraty – wszystko po to by maksymalizować wyniki produkcyjne. Taka troska o szybki przyrost często jest okraszona informacją o mikroelementach, witaminach itd., ujmując to ładnie troskę o dobrostan świń. Dzisiaj linie szybko rosnące mogą osiągać nawet 1000 g przyrostów dziennie. W Polsce średni przyrost to 700–900 g, a masę ubojową, czyli 100–110 kg tuczniki osiągają w wieku już 165–180 dni.

    Na koniec coś z chińskiego kalendarza

    W chińskim kalendarzu świnia jest ostatnim z dwunastu zwierząt w tamtejszym zodiaku. Jest ona postrzegana jako reprezentująca majątek, uczciwość, szczęście i męskość. Przykro tylko, że doczekaliśmy takich czasów, w których w polskim rolnictwie chów świń nie jest postrzegany jako synonim majątku… Dobrej niedzieli!

    Ty też możesz być redaktorem cyklu

    O czym chciałbyś przeczytać w tym cyklu artykułów? A może chcesz podzielić się Twoimi wspomnieniami dawnego rolnictwa? Napisz wiadomość: [email protected]

    Czy cykl artykułów „Niedziela z historią rolnictwa” zainteresował Cię?

    Jeśli tak – skomentuj, polub – wyraź swoją opinię!

    Źródło: Marcin Bartczak
    • Tagi:
    • żywienie świń
    • świnia
    • wieprzowina
    • pasze dla świń
    • smaczna wieprzowina
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

    13 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Tuczniki na huśtawce cen: czy produkcja świń w Chinach wyjdzie na prostą?

    31 marca 2025
    Żywienie

    Zalety żywienia płynnego dla świń: ekonomia, zdrowie i przewaga technologii

    27 marca 2025
    Newsy

    Niemiecki eksport wieprzowiny w górę

    26 lutego 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    21 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Kulinaria

    Jak wybierać świeże i dobrej jakości mięso? Kluczowe zasady zakupowe

    20 lutego 2025
    Bydło i mleko

    GLW o pomyśle zamknięcia granicy: musimy działać racjonalnie i zgodnie z prawem

    2 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
    1 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Od dziś ARiMR przyjmuje te wnioski. Niektóre stawki to kilkanaście tys. zł za ha
    1 czerwca 2025
    Ciągniki
    Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
    1 czerwca 2025
    Najnowsze
    Drób
    Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
    31 maja 2025
    Bydło i mleko
    Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
    31 maja 2025
    Drób
    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
    30 maja 2025
    Bydło i mleko
    Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
    30 maja 2025
    Bydło i mleko
    Zagrożenie pryszczycą a wypas zwierząt. Czy wprowadzenie zakazu jest możliwe?
    29 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy