Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ślimaki - rarytas, który jedzie do Francji

Ślimaki - rarytas, który jedzie do Francji

Hodowla - Inne hodowle 9 lipca 2014 06:40 Aktualizacja: 7 października 2015 17:30
Ślimaki - rarytas, który jedzie do Francji
Źródło: fot. D. Jańczak
Pozornie wydaje się, że ten dział produkcji nie wymaga dużego zaangażowania. W rzeczywistości przy hodowli ślimaka trzeba wykazać się dużą wiedzą, cierpliwością oraz poczynić dość znaczne inwestycje.
Spis treści:

    Pozornie wydaje się, że ten dział produkcji nie wymaga dużego zaangażowania. W rzeczywistości przy hodowli ślimaka trzeba wykazać się dużą wiedzą, cierpliwością oraz poczynić dość znaczne inwestycje.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dla braci Roberta i Artura Nowackich z Wziąchowa (powiat gostyński) hodowla ślimaka to alternatywna forma zarobkowania, na którą zdecydowali się 2 lata temu, choć tą gałęzią produkcji interesowali się już wcześniej. - 17 lat temu widzieliśmy fermę ślimaka we Wrocławiu. Nad rozpoczęciem hodowli myśleliśmy już wcześniej, ale dopiero teraz znaleźliśmy pewnego kontrahenta. Bez tego nie warto interesu otwierać, bo można ślimaki za grosze oddawać - tłumaczy Robert Nowacki. Hodowcy z Wziąchowa podpisali umowę z polską przetwórnią, której siedziba znajduje się koło Częstochowy. - Przedsiębiorstwo sprzedaje gotowy produkt do Francji - wyjaśnia Artur Nowacki.

    Müller - to rodzaj ślimaka naturalnie występującego w przyrodzie w Europie Południowo - Zachodniej. W naszym kraju raczej go się nie spotka. Chyba, że na fermie panów Nowackich, którzy postanowili zainwestować właśnie w ten, ceniony przez francuskich smakoszy, gatunek. - Jest trudny w hodowli, dlatego nie każdy decyduje się na tę odmianę. Ale dzięki temu jest na niego najlepsza cena - zaznacza Robert Nowacki. Skąd mieszkańcy powiatu gostyńskiego czerpali wiedzę na temat Müllera? - Trzeba rozmawiać z innymi hodowcami, podpytywać, ale mieć również na uwadze, że nie wszędzie są takie same warunki i nie wszystko wychodzi od razu. W dużej mierze uczyliśmy się na swoich błędach - stwierdzają. Założenie ferm ślimaków zaproponowali innym mieszkańcom okolicznych miejscowości. Obecnie produkcja mięczaków znajduje się też w Rojewie, Lutogniewie, Rokosowie, Piaskach, Brennie i Oleśnicy. Spośród nowych hodowców, zdaniem panów Nowackich, przetrwają tylko ci najwytrwalsi. - Dużo ludzi się zraża. Myślą, że jest to proste w utrzymaniu. Ślimaki się wypuści i dalej nic nie trzeba robić. A to nie jest tak. To jest żywe stworzenie. Trzeba się nim zaopiekować, doglądać, pilnować i karmić - zaznacza Robert Nowacki.

    Dużo ludzi się zraża. Myślą, że jest to proste w utrzymaniu. Ślimaki się wypuści i dalej nic nie trzeba robić. A to nie jest tak. To jest żywe stworzenie. Trzeba się nim zaopiekować, doglądać, pilnować i karmić

    Rozród ślimaka rozpoczyna się w lutym i trwa do końca kwietnia. Młode, tzw. oseski trafiają do tunelu foliowego i tam przebywają do połowy maja. Niezwykle ważne jest stworzenie, w tym okresie, dogodnych warunków do rozwoju. - Chodzi o to, by nie miały za zimno i za ciepło. Na ostatnim etapie cyklu chowu, który trwa do sierpnia bądź września, trzeba stworzyć dla zwierząt paśniki z desek. Ślimaki przebywają na rzepiku - wiosennej odmianie rośliny podobnej do rzepaku. Mięczaki żywią się specjalną paszą, w której skład wchodzą m.in. różnego rodzaju zboża, kreda i witaminy.
    Każdy etap w tworzeniu hodowli wymagał od panów Nowackich poczynienia inwestycji. - Posiadamy pomieszczenie do hibernowania reproduktorów, pomieszczenie do rozrodu, dobrze oświetloną i dogrzaną, a jednocześnie z dużą wilgotnością i wentylacją, wylęgarnię oraz tunel do podchowania osesków. Wszystko z dostępem do wody pitnej - tłumaczą.

    Mieszkańcy Wziąchowa od końca kwietnia do końca maja zajmowali się także skupem winniczka. W zbiórkę ślimaka angażują się mieszkańcy gminy. - Ten rok był słaby, dlatego że było mało opadów i zimne noce. Najlepsze warunki to deszczowo i ciepło. W tym roku zbiory trwały raptem przez pięć dni. Za winniczka w skupie płaciliśmy 2 zł za kilogram - mówi pan Robert. Dodaje, że są lata, gdy zbiór jest zakazany. - Taki przepis obowiązywał w woj. wielkopolskim dwa lata temu. Chodzi o to, by nie wyginęły całkowicie - zaznacza.

    • Tagi:
    • ślimaki
    • produkcja
    • wymagania
    • inwestycje
    Podobne artykuły
    Pomoc unijna

    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu

    18 listopada 2025
    Uprawa gleby

    Dziadek orał wołem, tata koniem, a ja traktorem

    11 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Dopłaty z KPO dla rolników. Boisz się, że nie zdążysz? Tyle czasu pozostało

    13 października 2025
    Pomoc unijna

    ARiMR ma ważną informację dla rolników. Chodzi o nabór m.in. na zakup maszyn

    5 października 2025
    Technika

    Kolejny nabór w ARiMR na horyzoncie. Chodzi o rolnictwo precyzyjne i maszyny

    22 września 2025
    Ekonomika

    Tuż przed żniwami rolnicy mocno inwestowali. Co czeka rolnictwo w najbliższym czasie?

    11 września 2025
    Owoce i warzywa

    Rozsyp w ogrodzie, a ślimaki się wyniosą. Ten sposób nie niszczy gleby

    20 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Pomoc unijna
    ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
    27 listopada 2025
    KRUS
    Duże zmiany w terminach wypłat dla rolników w grudniu 2025. KRUS wyjaśnia
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności