Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
      Zimowy sen anturium to mit? Pamiętaj o tym na przełomie listopada i grudnia
      Raz na dwa tygodnie pamiętaj o "czarnej wodzie" dla grudnika. Zachwyci na święta
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Skąd takie ceny świń?

Skąd takie ceny świń?

Hodowla - Trzoda chlewna 22 lipca 2014 05:21 Ksenia Pięta Aktualizacja: 7 października 2015 12:55
Skąd takie ceny świń?
Źródło: Fotolia.com
Ceny skupu wieprzowiny zmieniają się falowo. Raz rosną, raz maleją. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że wahania występują nawet dwa razy w tygodniu i to do 60 gr za kilogram.
Spis treści:

    Ceny skupu wieprzowiny zmieniają się falowo. Raz rosną, raz maleją. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że wahania występują nawet dwa razy w tygodniu i to do 60 gr za kilogram.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Pośrednicy i przetwórcy, skupujący trzodę chlewną, gubią się w rozważaniach, za ile kupić. Rolnicy natomiast szukają najlepszej oferty. Każdy chce zarobić jak najwięcej. Skąd się biorą ceny skupu żywca, co ma na nie wpływ? - Ceny w Polsce reagują generalnie tak, jak za granicą. Nasz rynek jest teraz połączony z rynkiem unijnym. Obecnie przewiezienie żywca z Niemiec, Holandii czy Belgii nie jest żadnym problemem. Wahania są reakcją na zmiany cen w Europie - mówi Witold Choiński, prezes zarządu związku „Polskie Mięso”.

    W sprawie cen skupu żywca rolnicy z województwa łódzkiego rozmawiali nawet z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim, jak informuje portal e-piotrków.pl. - Żyjemy w warunkach gospodarki wolnorynkowej. Jeśli rolnicy pytają ministra o ceny skupu, to ja się pytam, ile grup producentów założyli i z iloma zakładami mają umowy - mówił Marek Sawicki. - Po 25 latach wolnej Polski, dyskusja o ustalaniu cen na żywiec z ministrem rolnictwa jest chyba trochę mało poważna. Rolnicy doskonale wiedzą, że to rynek i oni kształtują ceny, a nie minister.

    Zapytaliśmy więc przedstawicieli jednej z firm przetwórczych, prosperujących na naszym terenie, w jaki sposób ustala ceny skupu żywca. - To nie jest wcale łatwe. To złożona procedura. Dokonujemy tego na podstawie notowań cen na światowym rynku mięs. Głównie bazujemy na analizach niemieckich firm. Oczywiście na cenę skupu składa się także obowiązujący kurs euro. Bierzemy również pod uwagę ceny mięsa wieprzowego oraz wołowego na rynku krajowym. Dodatkowo, zwracamy uwagę, jak kształtują się ceny u innych graczy na polskim rynku mięsnym – mówi Małgorzata Matuszewska, dyrektor handlowy ZM BM Kobylin.

    Takie przedsiębiorstwa są bazą informacyjną dla mniejszych pośredników, żyjących ze skupu i sprzedaży trzody, którzy nie są w stanie na własną rękę dokonać globalnej analizy rynku. Pomimo tego, że handel odbywa się na terenie lokalnym, to giełda nie tylko polska, ale i światowa powodują wzrost lub spadek cen. Na różnych stronach internetowych można śledzić wahania na giełdach: w każdy poniedziałek są aktualizowane ceny tuczników w Niemczech, a w czwartek ministerstwo rolnictwa określa je dla Polski.

    90% firm pośredniczących w skupie żywca wieprzowego bazuje na cenach podawanych przez rzeźnie i firmy producenckie, a także patrzy na konkurencję. 10% sama bada rynki, bazując głównie na niemieckim. – Analizowanie rynku na własną rękę - w moim przypadku - nie za bardzo się sprawdziło, dlatego polegam na rzeźni - mówi właściciel skupu żywca z powiatu krotoszyńskiego.

    Wszystkie zakłady mięsne i przetwórcze dokonują własnych analiz, biorąc pod uwagę: sytuację na rynkach: zachodnim i polskim, eksport towaru z firmy w danym czasie oraz to jaką ilość tuczników mogą zaoferować rolnicy do sprzedaży.

    • Tagi:
    • świnie
    • cena wieprzowiny
    • przyczyna
    • wahania cenowe
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?

    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Dobrostan loch w praktyce

    14 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]

    22 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?

    21 października 2025
    Ceny rolnicze

    Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?

    16 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu

    9 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Inne uprawy
    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności