Szanowna Internautko, Internauto

 POW_logo


Na naszych stronach używamy technologii takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. Podmioty trzecie na mocy odrębnych porozumień mogą używać mechanizmu cookie na stronach portali Południowej Oficyny Wydawniczej oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Pragniemy zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, które niebawem wejdą w życie, tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. Zapoznaj się z poniższymi informacjami przed przejściem do serwisu.

Klikając przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno zgadzasz się na postanowienia zawarte poniżej.


RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi portali jarocinska.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl, rawicz24.pl, zpleszewa.pl, zwielkopolski24.pl, wiescirolnicze.pl. W tej informacji przedstawiamy skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z naszych usług. Prosimy Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.


Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszych serwisów takimi danymi są np. adres e-mail, nazwa/nick, adres IP, imię i nazwisko, numer konta w naszym sklepie internetowym lub w innej usłudze oferowanej przez POW. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przez nas lub naszych Zaufanych Partnerów na naszych stronach i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z naszych usług.


Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług wystąpią, co do zasady trzy z nich:


1) Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w naszym przypadku, regulamin danej usługi. Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi dodania ogłoszenia w oparciu o treść regulaminu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.


2) Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w ramach portali POW.


3) Twoja dobrowolna zgoda. Jest potrzebna głównie w przypadku, gdy usługi marketingowe dostarczają Ci podmioty trzecie (czyli Zaufani Partnerzy, o których mowa poniżej) oraz gdy to my świadczymy takie usługi dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować), reklamodawcy i ich przedstawiciele muszą mieć możliwość przetwarzania Twoich danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne, i jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Dzięki naszemu rozwiązaniu masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie. Twoje pozostałe uprawnienia wynikające z udzielenia zgody są opisane poniżej.


Twoje dane, w ramach naszych usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas lub inny podmiot przetwarzający dane jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.


Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych jest Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o.o., ul. Kasprzaka 1a, 63-200 Jarocin, logo podmiotu, na którego stronę wszedłeś możesz zobaczyć na planszy zawierającej niniejszą informację, a także nasi Zaufani Partnerzy, czyli firmy i inne podmioty, z którymi współpracujemy głównie w zakresie marketingowym. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności.


Przekazywanie danych

Twoje dane będzie przetwarzać POW i Zaufani Partnerzy, jeśli wyrazisz na to zgodę, ale mogą być one również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez POW lub Zaufanego Partnera. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.


Cookies

Na naszych stronach internetowych i w aplikacjach używamy technologii, takich jak pliki cookie, local storage i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. Twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Znajdziesz tam także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.


Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.


Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.


Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez POW i Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze stron i aplikacji internetowych dostarczanych przez POW w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez POW i Zaufanych Partnerów możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, klikając w przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno.

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej wyżej zgody prosimy o opuszczenie strony. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania w celach marketingowych innych niż własne cele POW.

Informujemy jednocześnie, iż POW w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzać będą Twoje dane we własnych celach marketingowych opisanych szczegółowo powyżej w oparciu o ich prawnie uzasadniony interes, jako administratora.


Pokaż listę Zaufanych Partnerów
  • Zaloguj się/Zarejestruj się
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Z pola wzięte. Certyfikat na męża a żona to gdzie? [FELIETON]
      Forum Zootechniczno - Weterynaryjne już w kwietniu [PROGRAM, ZAPISY]
      Drobiarski świat wstrzymuje oddech. Grypa ptaków zagraża największej potędze
      Branża nie chce obniżenia wymogów bioasekuracji dla przydomowych hodowli
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Buraki tak opłacalne, że rolnicy chętniej będą je wysiewać w tym roku?
      Obniżki cen nawozów w Grupie Azoty
      Odchwaszczanie zbóż wiosną - kiedy dokładnie?
      Zakaz stosowania ŚOR - tylko dla miododajnych czy na całym areale?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      John Deere: 2 miliony ciągników z Mannheim 
      Puchar Polski w Rolnictwie Precyzyjnym. Szkoły mogą przesyłać zgłoszenia
      Chemirol przejął Unię i planuje zrobić z niej potentata
      Spory spadek rejestracji przyczep rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Premia dla młodego rolnika 2023. Wiemy, kiedy nabór wniosków
      Ekoschematy. Stawki będą zmniejszone z powodu dużej liczby zgłoszeń
      Załamanie rynku zbóż. Jakie prognozy?
      Kontrola rolników przez ARiMR - jakie masz prawa?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wino z korkiem, zakrętką czy szkłem?
      Jak upiec pyszne pączki krok po kroku?
      Kakaowe ciastka z fasoli
      Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czas na ogród ekologiczny
      Prowadzi gospodarstwo i buduje biogazownie [VIDEO]
      Ekologiczna trzoda chlewna na Podkarpaciu [VIDEO]
      Fotowoltaika może zmniejszyć koszty albo być źródłem dochodu
  • Wieści Rolnicze
  • Hodowla
  • Wyposażenie budynków inwentarskich
  • Ruszt czy ściółka?

Ruszt czy ściółka?

Wyposażenie budynków inwentarskich July 8, 2015, 4:24 a.m. Ksenia Pięta Aktualizacja: Sept. 30, 2015, 1:35 p.m.
Źródło: Michał Musiał Interpork
Jaki sposób utrzymania tuczników wybrać? Czy rodzaj podłoża ma wpływ na przyrosty, zdrowotność i upadki zwierząt? A który jest tańszy? Takie pytania zadaje każdy, kto utrzymuje lub chce założyć nową chlewnię.
Spis treści:

    Jaki sposób utrzymania tuczników wybrać? Czy rodzaj podłoża ma wpływ na przyrosty, zdrowotność i upadki zwierząt? A który jest tańszy? Takie pytania zadaje każdy, kto utrzymuje lub chce założyć nową chlewnię.

    Podstawowymi parametrami, na które powinien zwrócić uwagę hodowca, chcący zainwestować w nową chlewnię lub zmodernizować dotychczas istniejącą są: rachunek ekonomiczny, system chowu, jaki wybrał, powierzchnia użytków rolnych i jakość gleb oraz związane z tym możliwości składowania i zagospodarowania odchodów, a także skala i cykl produkcji. Ważna jest także konstrukcja budynku, jeśli już istnieje lub wybór projektu nowego obiektu.

    Systemy utrzymania dzielą się na dwa podstawowe - ściołowe i bezściołowe. W pierwszym, jako produkt odpadowy, otrzymuje się obornik, w drugim gnojowicę. Chów tuczników na głębokiej ściółce (zdecydowanie rzadziej na płytkiej) zapewnia zwierzętom komfort. Mówi się, że mogą one dodatkowo uzupełniać dawkę pokarmową we włókno przez podjadanie słomy. Jak wiadomo, jest to bardzo ważny czynnik żywienia trzody, który zmniejsza skłonność do kanibalizmu. Z drugiej strony - pasza, którą podaje się tucznikom, jest skonstruowana tak, aby zaspokajać potrzeby danej grupy żywieniowej. Ilość włókna jest więc wystarczająca i zwierzęta nie muszą pobierać go dodatkowo ze ściółki. Trzeba pamiętać, że składnik ten jest antagonistą (działa przeciwstawnie), jeśli chodzi o współczynnik strawności. Oznacza to, że przy nadmiarze włókna hodowca nie osiągnie prawidłowej konwersji paszy, czyli prawidłowego zużycia na kilogram przyrostu. Tucz będzie się wydłużał, a w konsekwencji przy troszkę mniejszym dziennym zużyciu, ale wydłużonym odchowie będzie dużo większe pobranie paszy w całym okresie. Biorąc pod uwagę dzisiejszą jej cenę i to, że stanowi ponad 70% kosztów odchowu, to gramy robią różnice.

     

    System ściółkowy niweluje natomiast urazy i schorzenia nóg. Ma także lepszy wpływ na rozwój warchlaków, ponieważ stwarza warunki podobne do naturalnych (rycie w ściółce). Natomiast chów na głębokiej ściółce zwiększa ryzyko wystąpienia salmonelli. - Zamierzaliśmy utrzymywać zwierzęta w końcowej fazie produkcji na słomie. Ponieważ kupujący nie lubią, gdy kupowany materiał ma nakostniaki (stwardnienia rogowe na kończynach, które nieładnie wyglądają - przyp. red.), a mogą one powstawać, kiedy zwierzęta są trzymane na ruszcie. W związku z tym w obiekcie była przewidziana wiata na słomę, płyta obornikowa i mniejsze zbiorniki na gnojowicę. W pewnym momencie przejrzeliśmy na oczy - słoma jest materiałem, którego higieny nie jesteśmy w stanie kontrolować. Trzeba by ją dezynfekować, aby nie wnosić zagrożenia biologicznego. Postanowiliśmy zrezygnować z tego systemu na rzecz utrzymywania na rusztach, ale wiązało się to z likwidacją wiaty, płyty obornikowej i zwiększeniem objętości zbiorników na gnojowicę. Z punktu widzenia urzędów był to bardzo duży problem, pomimo że mamy dużo hektarów pola i nie ma problemu z zagospodarowaniem większej ilości gnojowicy - mówi dr Tadeusz Ziółkowski, prezes zarządu OHZ Garzyn.

    - „Ściółkowe systemy utrzymywania świń zaleca się stosować w gospodarstwach położonych na glebach lekkich, ze wskazaniem do nawożenia obornikiem. Dostępne w tych systemach technologie pozwalają na uzyskiwanie obornika zróżnicowanego pod względem jakości i ilości” - pisze w swoim artykule „Eskpertyza: technika i technologia produkcji trzody chlewnej” prof. dr hab. Stanisław Winnicki z Instytutu Budownictwa, Mechanizacji i Elektryfikacji w Poznaniu. Nawożenie obornikiem sprawdza się dobrze przy roślinach okopowych. - Większość naszych hodowców trzody chlewnej, zwłaszcza tych zaliczających się do średnich i dużych, ma rośliny zbożowe, a one nie wymagają obornika, ponieważ nawożenie mineralne, urządzenia i maszyny do uprawy nie potrzebują obornika - stwierdza Jan Kaźmierski, doradca ds. trzody chlewnej z firmy Hog-slat.

     

    Utrzymywanie na słomie sprawdza się zwłaszcza w tuczu oraz w przypadku grupowego utrzymywania loch, a popularność zdobyło dzięki stosunkowo niskim kosztom potrzebnym do rozpoczęcia produkcji. Można je zastosować zarówno w nowych obiektach, jak i starych, nie pełniących roli budynku inwentarskiego. Wadą ściółki jest potrzeba pozyskania (chodzi o zbiór i prasowanie) oraz rozwożenia słomy, co generuje koszty. - Okresowe wywożenie obornika i przywożenie słomy, szczególnie to drugie, jest niekorzystne w okresie zimowym - mówi Jan Kaźmierski.

    Często o wyborze systemu bezściołowego decyduje brak potrzebnej ilości materiału (słomy) na ściółkę. Ważne, aby gleby, którymi dysponuje gospodarz, mogły być nawożone gnojowicą. - „Obecnie jednak najważniejszym czynnikiem, który przemawia na korzyść tego utrzymywania jest zredukowanie nakładów pracy ludzkiej. Za jego sprawą, w oczach wielu inwestorów, nikną wady tego systemu” - pisze Stanisław Winnicki. - Podróżując pod Europie, zauważyłem, że od 15-20 lat, wszystkie chlewnie bazują na ruszcie betonowym. Wyjątkami są chlewnie zarodowe, które produkują loszki i knurki reprodukcyjne,  ponieważ tam stosuje się ruszty plastikowe - tłumaczy Jan Kaźmierski.

    Beton nie jest naturalnym środowiskiem dla świń. - Jednakże tucznik, który rośnie w 16 tygodni też nie jest naturalny - śmieje się doradca z firmy Hog-slat. Podstawową wadą bezściółkowego chowu tuczników jest zwiększona możliwość występowania urazów kończyn, utrudnienia w zachowaniu odpowiednich parametrów mikroklimatycznych oraz wysokie koszty budowy zbiornika na gnojowicę. - Trzeba podjąć pewien kompromis między dobrostanem a wartością ekonomiczną produkcji. Jeśli podłogi betonowe produkowałyby kalekie zwierzęta, nie byłoby z nich dobrego mięsa. W związku z tym nikt by ich nie kupował. Myślę, że fajnie jest, że świnki dobrze się czują na słomie, ale według prawa polskiego potrzeba wtedy 1,2 - 1,5 m2 na sztukę powierzchni, a nie 0,8 jak w przypadku rusztu - tłumaczy.

     

    Przyjmując, według norm europejskich, przy utrzymywaniu na ruszcie potrzeba minimum 0,8 m2 na jedno zwierzę, czyli na 1.000 tuczników potrzeba 800 m2. - Średnia cena rusztu betonowego jest różna, u nas kosztuje 103 zł/m2. Ale są firmy małe, regionalne, które oferują ruszty po 75 zł za m2. My co prawda robimy to w technologii, która w Polsce nie była dotąd stosowana, czyli technologii suchego betonu. Taki ruszt jest wytrzymały, bez mikropęknięć, stąd takie różnice cenowe - wyjaśnia Jan Kaźmierski. Różnice widać także w przyrostach dobowych. Naukowcy stwierdzili, że tuczniki z chowu na głębokiej ściółce latem rosły znacznie wolniej niż na rusztach. Jednak zimą różnice w przyrostach nie były widoczne.

    Wyższy koszt inwestycji w posadzki rusztowe w porównaniu z systemem ściołowym sprawia, że bezściołowe są stosowane częściej na fermach wielkotowarowych niż w drobnych gospodarstwach Chlewnia na ruszcie jest droższa na etapie budowy (nawet dwukrotnie), ale generuje mniej kosztów eksploatacyjnych. Kwota zapłaty za robociznę przy utrzymywaniu na słomie jest nieporównywalnie wyższa. - Wystarczy przeanalizować chociażby codzienną pracę. Przy utrzymywaniu zwierząt bez ściółki odpada problem wywozu obornika. To prawda, że koszt zakupu całego rusztu betonowego jest dużo wyższy niż wylewka pod słomę. Ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że materiał ten trzeba z pola przywieźć i że musi być dobrej jakości. Czyli składowanie przy otwartych wiatach nie ma sensu, ponieważ traci się wierzchnią warstwę. Czasami całość nie nadaje się do użytku, wtedy nie wiadomo, co z nim zrobić - zaorać, zutylizować czy wywieźć? Trzeba mieć także płytę obornikową, która musi spełniać odpowiednie normy. Na całość składają się koszty budowy wiaty, składowania, przywozu z pola i przewozu do chlewni. Co któryś dzień trzeba wnieść słomę, a potem wywieźć obornik - tłumaczy Jan Kaźmierski.

    Abstrachując od technologii i ceny rusztu, jest to koszt ogromny, ale  jednorazowy, który się amortyzuje z każdym rokiem. Do obsługi  tuczarni, która ma 1.000 sztuk obsady, potrzeba jednego pracownika. Ma on za zadanie, jeśli wszystko jest zmechanizowane, tylko przegląd stada (szczepienia, przeniesienie do izolatki itp.). W tuczarni tej wielkości, przy chowie na ściółce, potrzebnych jest minimum 3 pracowników na pełny etat.

     

     

    • Tagi:
    • prof. dr hab. Stanisław Winnicki
    • tuczniki
    • utrzymanie
    • Jan Kaźmierski
    • hog-slat
    test Testowicz
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Wieści Rolnicze
    komentarze
    Zaloguj się aby móc komentować
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Ceny tuczników rekordowo wysokie i optymistyczne prognozy [Zobacz wykres]

    March 24, 2023
    Analizy rynkowe

    Żywiec wieprzowy - rekordowe ceny. Czy satysfakcjonują one rolników?

    Feb. 22, 2023
    Analizy rynkowe

    Ceny tuczników znowu mocno w górę. O ile?

    Feb. 10, 2023
    Analizy rynkowe

    Ceny tuczników w końcu w górę!

    Feb. 3, 2023
    Inne

    "Ojciec, jak sprzedał świniaka, kupił tonę nawozu i jeszcze z pieniędzmi wrócił"

    Dec. 23, 2022
    Trzoda chlewna

    Dobrostan świń. Te zmiany spowodują, że uprawnionych będzie więcej

    Sept. 28, 2022
    Analizy rynkowe

    Ceny trzody chlewnej [Sierpień 2022]

    Aug. 23, 2022
    Analizy rynkowe

    Podwyżki cen tucznika. O ile?

    Aug. 12, 2022
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Premia dla młodego rolnika 2023. Wiemy, kiedy nabór wniosków
    March 26, 2023
    Pomoc unijna
    Ekoschematy. Stawki będą zmniejszone z powodu dużej liczby zgłoszeń
    March 26, 2023
    Analizy rynkowe
    Załamanie rynku zbóż. Jakie prognozy?
    March 25, 2023
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Z pola wzięte. Certyfikat na męża a żona to gdzie? [FELIETON]
    March 18, 2023
    Bydło i mleko
    Forum Zootechniczno - Weterynaryjne już w kwietniu [PROGRAM, ZAPISY]
    March 13, 2023
    Drób
    Drobiarski świat wstrzymuje oddech. Grypa ptaków zagraża największej potędze
    March 9, 2023
    Trzoda chlewna
    Branża nie chce obniżenia wymogów bioasekuracji dla przydomowych hodowli
    March 8, 2023
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o.
    NIP 6171979904
    REGON 251010225
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Kasprzaka 1A
    63-200 Jarocin
    [email protected]
    Numer dyżurny - 797 330 280
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2023 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Prenumerata
    • Konkursy