Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy rolnicy zarobią w tym roku na zbożu?
      Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnicy, którzy mają zwierzęta, nie będą już musieli prosić w ARiMR o te papiery
      Szepietowo 2025. W tym roku wystawa zwierząt jest inna niż zawsze [VIDEO]
      Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Dobrze radzi sobie z suszą
      Większe ilości wapna to więcej korzyści - prawda czy mit?
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ważna informacja dla ponad 10 tys. rolników. Chodzi o inwestycje z rolnictwa 4.0
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy jednak nie będą składać tych deklaracji od 2026? "To może być przełom"
      Dostałeś dotację? Zobacz, jak prawidłowo rozliczyć amortyzację w rolnictwie
      Nowa WPR po 2028 roku: rolnicy żądają większego budżetu i mniej biurokracji
      Import wołowiny z Mercosur grozi europejskim rolnikom i środowisku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj, by upały nie zniszczyły ogrodu. Pamiętaj nie tylko o podlewaniu
      Ożywi ogród kolorami. Czerwiec to wciąż dobry czas, by ją zasadzić
      Kwitnie tam, gdzie inne rośliny sobie nie poradzą. Będzie zdobić ogród wiele lat
      Jak często kosić trawę? Co robić, by mieć zielony dywan w ogrodzie?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Raport: Nie ma dowodów na to, że mięso czerwone powoduje raka

Raport: Nie ma dowodów na to, że mięso czerwone powoduje raka

Hodowla 13 listopada 2021 07:00 ŁT
Raport: Nie ma dowodów na to, że mięso czerwone powoduje raka
Źródło: contrastwerkstatt - fotolia.com
Mięso czerwone, w tym wieprzowe, nie jest szkodliwe dla zdrowia. Co więcej wieprzowina jest źródłem cennych mikro i makroelementów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka - takie wnioseki płyną z najnowszego raportu Związku Polskie Mięso - Wieprzowina - Nowa Perspektywa.
Spis treści:

    Mięso czerwone, w tym wieprzowe, nie jest szkodliwe dla zdrowia. Co więcej wieprzowina jest źródłem cennych mikro i makroelementów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka - takie wnioseki płyną z najnowszego raportu Związku Polskie Mięso - Wieprzowina - Nowa Perspektywa. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wieprzowinie od lat przypisywana jest szkodliwość dla zdrowia. Wielu przestrzega przed jej jedzeniem. Najnowszy raport Związku Polskie Mięso prezentuje obszerny przegląd badań na temat wpływu mięsa wieprzowego na zdrowie. Okazuje się, że w odpowiednich ilościach wieprzowina nie jest szkodliwa dla zdrowia, a jest wręcz bardzo ważnym składnikiem zróżnicowanej, zbilansowanej diety.

    - Dzięki zmianom, jakie zaszły podczas dziesięcioleci doskonalenia świń w kierunku mięsnym, wieprzowina zawiera ponad 30 procent mniej tłuszczu, niż ta produkowana w latach 80. ubiegłego wieku. Jest mniej kaloryczna i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera dużo wysokowartościowego białka, może być źródłem żelaza, cynku, selenu i witaminy E oraz z grupy B - mówi prof. Wiesław Przybylski z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie.

    Raport: Nie ma dowodów na to, że mięso czerwone powoduje raka. Badania

    W analizie omówione zostały badania, opublikowane w 2020 roku w Annals of Internal Medicine przez międzynarodowy zespół badaczy pod kierunkiem Mi Ah Han z Chosun University w Korei Południowej. Badania oparte były na meta-analizie tzw. badań kohortowych, obejmujących ponad 6 mln uczestników. Analizowano wpływ mięsa czerwonego na powstawanie chorób nowotworowych (przełyku, żołądka, jelita grubego, trzustki, piersi, prostaty) i śmiertelność z ich powodu. Badania te nie potwierdziły jednoznacznie szkodliwości mięsa czerwonego. Pokazały, że nie można udowodnić takiego związku.

    - To bardzo solidne badania naukowe, które wskazują, iż należy poszukiwać innych przyczyn powstawania chorób nowotworowych. Pokazują, że nie powinniśmy całkowicie rezygnować z wartościowych posiłków mięsnych, które dostarczają naszemu organizmowi substancji odżywczych niedostępnych w innych produktach - dodaje dr Anna Onopiuk z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, współautorka raportu.

    Raport przywołuje również ciekawe badania amerykańskiego naukowca - dr habilitowanej Shalene H. McNeill, opublikowane w 2014 roku. Pokazują one jak na przestrzeni blisko 40 lat zmieniała się dieta Amerykanów. W tym czasie wzrosła ilość kalorii z 2057 kcal do 2674 kcal. Co ważne spożycie mięsa w tym czasie utrzymało się na względnie stałym poziomie. Wzrosła z kolei konsumpcja rafinowanych zbóż i cukrów oraz tłuszczów dodawanych do żywności, co nie jest pozytywnym zjawiskiem z perspektywy zdrowego żywienia.

    ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego ceny nawozów są tak wysokie? Co dalej?

    Źródło: mat. prasowy
    • Tagi:
    • trzoda chlewna
    • wieprzowina
    • wołowina
    ŁT
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Niemcy produkują za dużo wieprzowiny, a mimo to ją importują. Dlaczego?

    27 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Konto oszczędnościowe do 200 tys. zł. Oferta ważna do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Trzoda chlewna

    Jest pierwsze ognisko ASF u świń w 2025 roku. W jakim konkretnie stadzie?

    24 czerwca 2025
    Trzoda chlewna

    Te ograniczenia prowadzą do poważnych strat u producentów świń. Jest rozwiązanie

    24 czerwca 2025
    Trzoda chlewna

    Długo wyczekiwana zmiana w sektorze ubojowym

    22 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Korzyści dla rolników: realne pieniądze i stabilna przyszłość

    11 czerwca 2025
    Prawo i finanse

    Zostały tylko dwa tygodnie, aby wnioskować o 150 tys. zł.

    11 czerwca 2025
    Hodowla

    Zwyciężyli AgoLigę 2024. Mistrzowie Krajowi w kategorii „rolnicy”.

    24 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Będzie upalnie w tym tygodniu. Bez dwóch zdań. Małe żniwa ruszą pełną parą?
    30 czerwca 2025
    Technika
    Ten projekt pochłonął aż 100 milionów. Będą maszyny rolnicze o zerowej emisji?
    30 czerwca 2025
    Newsy
    Działki rolne czekają na dzierżawę. Szykują się przetargi na państwową ziemię
    30 czerwca 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Rolnicy, którzy mają zwierzęta, nie będą już musieli prosić w ARiMR o te papiery
    29 czerwca 2025
    Hodowla
    Szepietowo 2025. W tym roku wystawa zwierząt jest inna niż zawsze [VIDEO]
    28 czerwca 2025
    Hodowla
    Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
    27 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
    25 czerwca 2025
    Drób
    Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
    25 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności