Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Prognozy dla wieprzowiny w nadchodzącej dekadzie

Prognozy dla wieprzowiny w nadchodzącej dekadzie

Hodowla - Trzoda chlewna 16 grudnia 2014 08:47 Aktualizacja: 7 października 2015 16:02
Prognozy dla wieprzowiny w nadchodzącej dekadzie
Źródło: Fotolia.com
Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2014-2024”. Przedstawiono w niej prognozy dla wieprzowiny w nadchodzącej dekadzie.
Spis treści:

    Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2014-2024”. Przedstawiono w niej prognozy dla wieprzowiny w nadchodzącej dekadzie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Opracowanie zawiera m.in. prognozę poprawy sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Po siedmiu latach sukcesywnego spadku, w 2015 r. można się już spodziewać odbudowy poziomu unijnej produkcji. Redukcja pogłowia trzody w UE, zapoczątkowana w 2007 r., była wynikiem programów restrukturyzacyjnych, przyjętych w wielu państwach członkowskich z uwagi na wysokie koszty pasz.

    W ostatnich trzech latach redukcja populacji świń w UE pogłębiła się. Czynnikami warunkującymi tą sytuację było wprowadzenie w 2013 r. nowych przepisów z zakresu dobrostanu loch, epidemia afrykańskiego pomoru świń (ASF) na wschodniej granicy UE i w następstwie wprowadzenie przez Rosję zakazu importu wieprzowiny z UE w lutym 2014 r. Tegoroczna produkcja mięsa wieprzowego w UE obniży się wobec 2013 r. o 0,6% do 22,2 mln ton. Pomimo rosyjskiego embarga, unijny eksport wieprzowiny w 2014 r. spadnie tylko o 8%.

    Chiny i Hongkong będą głównymi rynkami zbytu, odbierając razem ok. jednej trzeciej wywozu z UE. Kolejnymi odbiorcami będą (w zastępstwie Rosji) Japonia, Filipiny i Korea Płd. Z uwagi na spadek popytu, w 2014 r. średnie ceny wieprzowiny w UE obniżą się wobec 2013 r. o 6% do 1650 EUR/t. Spis pogłowia trzody chlewnej, przeprowadzony wiosną tego roku w 14 państwach członkowskich, był pierwszym sygnałem odbudowy stada świń w UE.

    Pogłowie ogółem wzrosło wobec 2013 r. o 0,9%, a loch o 0,8%. Spadek cen pasz, rekordowe zbiory i wzrost produktywności przyczynią się do wzrostu liczebności świń w UE o 0,8% w 2015 r. Produkcja netto wieprzowiny UE wzrośnie wobec 2014 r. o 0,8% do 22,4 mln ton. Do 2024 r. produkcja netto wzrośnie nieznacznie (o 2%) wobec 2014 r. do 22,6 mln ton i będzie to poziom zbliżony do 2012 r. Ekspansję produkcji będą ograniczały przepisy z zakresu ochrony środowiska (dyrektywa azotanowa) i dobrostanu zwierząt oraz zmiany w strukturze spożycia. W krajach „stare” UE-15 produkcja odbuduje się nieznacznie w 2015 r., po czym będzie ponownie spadała.

    W „nowej” UE-13 natomiast, wzrost produkcji będzie stały w analizowanym okresie. Globalny popyt na wieprzowinę będzie nadal rósł w nadchodzącej dekadzie, jednak w stopniu wolniejszym niż w poprzednich 10 latach (1,7% wobec 4,1% rocznie). Największe wzrosty spodziewane są w Azji, głównie w Chinach. W okresie od 2014 r. do 2024 r. unijny eksport wieprzowiny wzrośnie o ponad 20% do 2,5 mln ton. UE pozostanie prawdopodobnie głównym dostawcą wieprzowiny na rynek chiński, z ponad połową udziału w całkowitym imporcie.

    Obiecującymi odbiorcami unijnej wieprzowiny będą również Filipiny i Wietnam. Pomimo wielu kampanii promujących spożycie wieprzowiny, w krajach UE-15 prognozowany poziom konsumpcji na jednego mieszkańca nie wzrośnie w analizowanym okresie. Po nieznacznej odbudowie w 2015 r., spożycie w „starej” Unii zacznie się nawet ponownie obniżać do 29,7 kg w 2024 r. Wzrośnie natomiast konsumpcja drobiu.

    W krajach „nowej” UE-13 spożycie wieprzowiny będzie rosło stopniowo do 32,7 kg na jednego mieszkańca w 2024 r., głównie ze względu na coraz wyższe zapotrzebowanie w Polsce i Rumunii. Po spadku w 2014 r., ceny wieprzowiny w UE umocnią się w analizowanym okresie, wspierane przez rosnący popyt światowy i w 2024 r. osiągną prawdopodobnie średni poziom 1830 EUR/t – o 11% wyższy niż w 2014 r.

    Źródło: Źródło: FAMMU/FAPA na podst. „Prospects for Agricultural Markets and Income in the EU 2014-2024”, KE
    • Tagi:
    • wieprzowina
    • Komisja Europejska
    • prognozy
    • dochody
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny w skupach drastycznie spadną? Ta decyzja uderza w producentów trzody chlewnej

    7 września 2025
    Pomoc unijna

    Bruksela chce zmniejszyć dopłaty dla rolników. Kto na tym straci?

    21 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Chiny toną w wieprzowinie: rekordowe pogłowie i gwałtowny spadek cen

    21 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Ceny skupu tucznika. Ile płacą za świnie?

    11 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    O 12% mniej świń w ubojniach: Holandia zmienia profil produkcji

    3 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne

    2 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Największe zagłębia wieprzowiny w Niemczech – aktualne dane

    20 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Niebawem kolejny nabór w ARiMR. Kto może dostać 2.400 zł dopłaty do hektara?
    25 listopada 2025
    Drób
    Zła informacja dla hodowców. Polski drób został zablokowany
    25 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
    25 listopada 2025
    Najnowsze
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności