Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
      Ceny nawozów będą rosły? Ekspert: Nie można wykluczyć takiego scenariusza
      Po ile młode ziemniaki? Wiemy, gdzie najdrożej, a gdzie najtaniej
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
      Plantatorzy rzepaku mają spore wątpliwości. Ekspert pomaga je rozwiać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
      Nowe świadczenie z KRUS: ile wynosi, kto może dostać i jak złożyć wniosek?
      Czy jakość polskiej pszenicy idzie w parze z ceną?
      Rekordowy eksport żywności do Wielkiej Brytanii mimo barier po Brexicie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół
      Odstraszy ślimaki, pomoże borówkom i hortensjom. Wypróbuj ten domowy nawóz
      Urocze dzwoneczki zdobią ogród całe lato. Roślina idealna dla początkujących
      Mrożone kostki ziołowe
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
  • Wieści Rolnicze
  • Prognozy dla wieprzowiny w nadchodzącej dekadzie

Prognozy dla wieprzowiny w nadchodzącej dekadzie

Hodowla - Trzoda chlewna 16 grudnia 2014 08:47 Aktualizacja: 7 października 2015 16:02
Prognozy dla wieprzowiny w nadchodzącej dekadzie
Źródło: Fotolia.com
Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2014-2024”. Przedstawiono w niej prognozy dla wieprzowiny w nadchodzącej dekadzie.
Spis treści:

    Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2014-2024”. Przedstawiono w niej prognozy dla wieprzowiny w nadchodzącej dekadzie.

    Opracowanie zawiera m.in. prognozę poprawy sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Po siedmiu latach sukcesywnego spadku, w 2015 r. można się już spodziewać odbudowy poziomu unijnej produkcji. Redukcja pogłowia trzody w UE, zapoczątkowana w 2007 r., była wynikiem programów restrukturyzacyjnych, przyjętych w wielu państwach członkowskich z uwagi na wysokie koszty pasz.

    W ostatnich trzech latach redukcja populacji świń w UE pogłębiła się. Czynnikami warunkującymi tą sytuację było wprowadzenie w 2013 r. nowych przepisów z zakresu dobrostanu loch, epidemia afrykańskiego pomoru świń (ASF) na wschodniej granicy UE i w następstwie wprowadzenie przez Rosję zakazu importu wieprzowiny z UE w lutym 2014 r. Tegoroczna produkcja mięsa wieprzowego w UE obniży się wobec 2013 r. o 0,6% do 22,2 mln ton. Pomimo rosyjskiego embarga, unijny eksport wieprzowiny w 2014 r. spadnie tylko o 8%.

    Chiny i Hongkong będą głównymi rynkami zbytu, odbierając razem ok. jednej trzeciej wywozu z UE. Kolejnymi odbiorcami będą (w zastępstwie Rosji) Japonia, Filipiny i Korea Płd. Z uwagi na spadek popytu, w 2014 r. średnie ceny wieprzowiny w UE obniżą się wobec 2013 r. o 6% do 1650 EUR/t. Spis pogłowia trzody chlewnej, przeprowadzony wiosną tego roku w 14 państwach członkowskich, był pierwszym sygnałem odbudowy stada świń w UE.

    Pogłowie ogółem wzrosło wobec 2013 r. o 0,9%, a loch o 0,8%. Spadek cen pasz, rekordowe zbiory i wzrost produktywności przyczynią się do wzrostu liczebności świń w UE o 0,8% w 2015 r. Produkcja netto wieprzowiny UE wzrośnie wobec 2014 r. o 0,8% do 22,4 mln ton. Do 2024 r. produkcja netto wzrośnie nieznacznie (o 2%) wobec 2014 r. do 22,6 mln ton i będzie to poziom zbliżony do 2012 r. Ekspansję produkcji będą ograniczały przepisy z zakresu ochrony środowiska (dyrektywa azotanowa) i dobrostanu zwierząt oraz zmiany w strukturze spożycia. W krajach „stare” UE-15 produkcja odbuduje się nieznacznie w 2015 r., po czym będzie ponownie spadała.

    W „nowej” UE-13 natomiast, wzrost produkcji będzie stały w analizowanym okresie. Globalny popyt na wieprzowinę będzie nadal rósł w nadchodzącej dekadzie, jednak w stopniu wolniejszym niż w poprzednich 10 latach (1,7% wobec 4,1% rocznie). Największe wzrosty spodziewane są w Azji, głównie w Chinach. W okresie od 2014 r. do 2024 r. unijny eksport wieprzowiny wzrośnie o ponad 20% do 2,5 mln ton. UE pozostanie prawdopodobnie głównym dostawcą wieprzowiny na rynek chiński, z ponad połową udziału w całkowitym imporcie.

    Obiecującymi odbiorcami unijnej wieprzowiny będą również Filipiny i Wietnam. Pomimo wielu kampanii promujących spożycie wieprzowiny, w krajach UE-15 prognozowany poziom konsumpcji na jednego mieszkańca nie wzrośnie w analizowanym okresie. Po nieznacznej odbudowie w 2015 r., spożycie w „starej” Unii zacznie się nawet ponownie obniżać do 29,7 kg w 2024 r. Wzrośnie natomiast konsumpcja drobiu.

    W krajach „nowej” UE-13 spożycie wieprzowiny będzie rosło stopniowo do 32,7 kg na jednego mieszkańca w 2024 r., głównie ze względu na coraz wyższe zapotrzebowanie w Polsce i Rumunii. Po spadku w 2014 r., ceny wieprzowiny w UE umocnią się w analizowanym okresie, wspierane przez rosnący popyt światowy i w 2024 r. osiągną prawdopodobnie średni poziom 1830 EUR/t – o 11% wyższy niż w 2014 r.

    Źródło: Źródło: FAMMU/FAPA na podst. „Prospects for Agricultural Markets and Income in the EU 2014-2024”, KE
    • Tagi:
    • wieprzowina
    • Komisja Europejska
    • prognozy
    • dochody
    Podobne artykuły
    Pomoc unijna

    Czy Unia będzie mogła blokować dopłaty dla rolników? "Niebezpieczny precedens"

    12 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

    13 maja 2025
    Drób

    Te przepisy pogrążą polski sektor drobiarski, a tysiące osób stracą pracę

    15 kwietnia 2025
    Drób

    Skutkiem tej decyzji będą miliardowe straty. Branża zwierzęca w tarapatach

    11 kwietnia 2025
    Drób

    Dramatyczne skutki ptasiej grypy. Komisja Europejska wprowadzi embargo na Polskę?

    11 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Tuczniki na huśtawce cen: czy produkcja świń w Chinach wyjdzie na prostą?

    31 marca 2025
    Newsy

    Niemiecki eksport wieprzowiny w górę

    26 lutego 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    21 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
    18 czerwca 2025
    Newsy
    Kołodziejczak żegna się z ministerstwem rolnictwa
    18 czerwca 2025
    Newsy
    Tym uprawom tegoroczna pogoda wyjątkowo służy. Będą wysokie plony?
    18 czerwca 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
    17 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
    17 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
    17 czerwca 2025
    Żywienie
    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
    17 czerwca 2025
    Hodowla
    Biogazownia to nie jest kosz na śmieci
    17 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy