Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Dopłaty dla producentów prosiąt. Czy program Locha Plus będzie uruchomiony?
      Pryszczyca - aktualizacja komunikatu MRiRW na 20 maja 2025 r.
      Wielka Brytania: Na farmie odnotowany przypadek "choroby szalonych krów"
      Czy ceny warchlaków czeka zmiana?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Szkodniki w rzepaku 2025. Czym zwalczali je rolnicy? Zaszkodziło to pszczołom?
      Jak rolnicy tracą miliardy euro. Tych zmian nie da się zatrzymać
      Demolka na plantacjach buraków. Przymrozki zrobiły swoje. Część pól przesianych
      Mokre Dni Pola w Pasterzowicach. Zaprezentowano najlepsze odmiany rzepaku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ma gąsienice i przewiezie nawet tonę materiału. Nowe wozidło rolnicze [VIDEO]
      Kluczowa inwestycja przy wielkiej fabryce ciągników Deutz-Fahr
      Tak prezentuje sie nowy ciągnik Landini siódmej serii [VIDEO]
      Nowa generacja "kompaktów" od Massey Ferguson. Chodzi o dwa modele ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ceny świń w Niemczech w górę. W krajowych skupach też zmiany
      Ceny rzepaku na nowe zbiory i koszty przechowania ziarna
      To oświadczenie trzeba złożyć w KRUS najpóźniej do 31 maja
      Program: ochrona środowiska i klimatu. Rolnicy domagają się list rankingowych
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Burze, ulewy, a nawet śnieg? Prognoza pogody IMGW na 10 dni
      Chcesz spędzić noc w lesie? Lasy Państwowe podpowiadają, jak to zrobić
      Nie zapomnij o tym przy uprawie cebuli. Warzywa będą zdrowe, a plony obfite
      Fioletowy dywan w ogrodzie. Co zrobić, by zakwitł dwa razy w sezonie?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Poradzą sobie z nadprodukcją mleka

Poradzą sobie z nadprodukcją mleka

Newsy 16 października 2015 12:13 Dorota Jańczak Aktualizacja: 23 października 2015 11:45
Poradzą sobie z nadprodukcją mleka
Źródło: fot. D. Jańczak
Nadprodukcja mleka to nie tylko problem rolników, ale i mleczarni. Zakłady w Gostyniu uruchomiły proszkownię, która dziennie może przetwarzać 300 tysięcy litrów mleka.
Spis treści:

    Nadprodukcja mleka to nie tylko problem rolników, ale i mleczarni. Zakłady w Gostyniu uruchomiły właśnie proszkownię, która dziennie może przetwarzać 300 tysięcy litrów mleka.

    Rok 2015 jest wyjątkowym dla Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. I to nie tylko ze względu na godny pochwały jubileusz 125 - lecia istnienia firmy, z okazji którego zakład odwiedził prezydent RP Andrzej Duda. W  tym roku wybudowano i uroczyście otwarto również nową linię produkcyjną - proszkownię mleka. Choć już wcześniej zakład się tym zajmował, nie robił tego w tak dużej skali. Obecnie jest w stanie w ciągu doby przerobić 300 000 litrów mleka na proszek. - Decyzja o budowie została podjęta w 2014 r. Podpisaliśmy kontrakt z firmą Lukro ze Słowacji. Pomagała nam także firma Mlekomat. Prace budowlane bardzo sprawnie wykonała firma Łagrom Cubato. Natomiast wyparkę, czyli urządzenie do zagęszczania mleka kupiliśmy od szwajcarskiego przedsiębiorstwa Unipektin - wyjaśnia Grzegorz Grzeszkowiak, prezes Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. Dodał, że prace posuwały się w szybkim tempie. - Jeśli powiem, że pierwsze roboty ziemne zostały rozpoczęte na początku marca tego roku, natomiast w sierpniu już była uruchomiona produkcja mleka w proszku, można stwierdzić, iż poradziliśmy sobie z tym błyskawicznie - stwierdza.

     

    Sery dojrzewające czy mleko w proszku?

    Nowa linia produkcyjna została sfinansowana ze środków własnych przedsiębiorstwa i kredytu zaciągniętego w banku. Z perspektywy rady nadzorczej spółdzielni i pracowników jej wybudowanie wydawało się najlepszym wyjściem z obecnej, krytycznej, sytuacji na rynku mleka. Surowca jest za dużo, dlatego trzeba było znaleźć rozwiązanie, w którym wydłuży się jego termin przydatności. Początkowo pojawiła się jednak myśl, by zainwestować w produkcję serów dojrzewających. Jednak ostatecznie z tego pomysłu zrezygnowano. - Uznaliśmy, że nasz rejon, jeśli chodzi o żywienie bydła, do produkcji serów długo dojrzewających, nie jest dobry. Dla tego działu przetwórstwa mleczarskiego lepsze jest, gdy krowa korzysta z użytków zielonych, jak to jest na Podlasiu. Wtedy to mleko jest inne i lepiej nadaje się do produkcji serów dojrzewających. U nas, w Wielkopolsce krowy żywione są monodietą, czyli przez cały rok tak samo, na podstawie pasz uzyskanych z pola, kukurydzy czy lucerny - zaznacza Grzegorz Grzeszkowiak. Choć mleko uzyskane od krów żywionych na zasadach monodiety nie nadaje się do wyrobu serów dojrzewających, posiada pewne korzyści. - Surowiec jest wyrównany w swoim składzie przez cały rok. Gdy produkujemy masło, nie jest tak, że w okresie letnim, gdy krowa wychodzi na łąkę jest żółte, a zimą jest białe, bo tak to bywa. Trawa posiada karoteny, co wpływa na kolor masła. U nas masło w konsystencji, kolorze i smaku jest zawsze takie same - wyjaśnia prezes.


    Wydłużony termin przydatności

    Ostatecznie zdecydowano się na produkcję mleka w proszku. - Do tej pory, przez wiele lat, nadwyżki mleka, które posiadamy, sprzedawaliśmy w postaci mleka zagęszczonego odtłuszczonego, wysyłanego cysternami. Było tego dość dużo - wspomina Grzegorz Grzeszkowiak. Uznano, że nie warto mleka zagęszczać i transportować ciężarówkami, gdzie okres przydatności tego produktu to 2 tygodnie oraz 14 dni, skoro można przerobić mleko w proszku, którego termin ważności jest o wiele dłuższy i wynosi 18 miesięcy. - I to niezależnie od tego, czy będzie to mleko pełne, czy odtłuszczone bądź z dodatkiem tłuszczy roślinnych. Wszystko będzie zależało od koniunktury na rynku, od tego który produkt będzie się bardziej opłacał, ten będzie się wytwarzało i sprzedawało. Istnieje tutaj możliwość elastycznego manewrowania - tłumaczy prezes Grzeszkowiak. 

    - Dobrze, że na ten pomysł wpadliśmy, dobrze że spółdzielnię mleczarską rozbudowujemy. Otwieramy proszkownię, która ma produkować proszek z mleka. Ten produkt ma promować firmę nie tylko w kraju, ale i za granicą. Po wprowadzeniu 1 sierpnia ubiegłego roku embarga przez Rosję, musimy te rynki szukać, np. na Dalekim Wschodzie. I stwarzać możliwości rozwoju, by móc proponować producentom surowca jak najlepszą cenę - stwierdza Andrzej Kubiak, przewodniczący Rady Nadzorczej Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.

     


    Mleko w proszku do Algierii bądź Meksyku

    Grzegorz Grzeszkowiak dodaje, że na mleko w proszku jest duży popyt, zwłaszcza w krajach, gdzie nie hoduje się na dużą skalę krów mlecznych. - Gdy spojrzy się na mapy świata, są rejony, gdzie mieszkają ludzie, a warunków do hodowli bydła nie ma, a spożycie mleka jest. Pamiętajmy, że z mleka w proszku można wiele różnych produktów wytworzyć. Takie możliwości istnieją - mówi Grzegorz Grzeszkowiak. Dla Polski ważnym odbiorcą jest Algieria. Być może właśnie tam będzie trafiać mleko w proszku z Gostynia. -  Ostatnio odbył się przetarg. My jako producent, w takich przetargach nie bierzemy udziału, lecz firmy, które spełniają rolę pośredników. Tam trzeba operować dziesiątkami tysięcy ton, by wystartować w przetargu. Dlatego swój towar sprzedajemy pośrednikom, którzy dalej przekazują go dużym firmom zachodnim i one rozdają karty na rynku światowym  - wyjaśnia mechanizmy prezes SM w Gostyniu. Rynek zbytu na mleko w proszku upatruje także w Meksyku, krajach arabskich oraz innych niż Algieria, państwach Afryki Północnej. Należy mieć jednak na uwadze, że potentatami w sprzedaży w ostatnich z wymienionych państw są byli kolonialiści - Holandia i Francja i to one mają decydujący głos dotyczący eksportu towarów z Unii Europejskiej na te tereny. - Jako kraj jesteśmy zbyt mali, by rozdawać karty na rynku światowym - tłumaczy. Dlatego polski eksport, chociażby mleka w proszku, będzie uzależniony od decydentów zewnętrznych.


    Zatrudnienie na niezmiennym poziomie

    W związku z budową nowej linii nie są planowane kolejne zatrudnienia. - Liczbę pracowników sukcesywnie zmniejszamy, mimo iż przerób zwiększamy. W okresie, gdy pracowników było najwięcej, zatrudnialiśmy 515 osób, a zakład przerabiał 200 tys. litrów na dobę. Dziś przerabiamy 500 tys. litrów mleka na dobę, z możliwością większego przerobu, biorąc pod uwagę proszkownię, a zatrudniamy 455 pracowników - podaje dane liczbowe prezes SM w Gostyniu.


     

    • Tagi:
    • eksport mleka
    • nadwyżka mleka
    • mleko pozakwotowe
    • mleko w proszku
    • Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Jaka sytuacja na rynku mleka? Jak było w maju i czerwcu, jak jest teraz?

    9 sierpnia 2020
    Newsy

    Gostyń. Afera w spółdzielni mleczarskiej

    19 września 2019
    Analizy rynkowe

    Kolejne spadki cen produktów mleczarskich

    28 sierpnia 2019
    Analizy rynkowe

    Mleko z zapasów interwencyjnych powinno trafić na paszę

    13 stycznia 2018
    Newsy

    Masz magazyn? Zgłoś się do Agencji. Może go wynajmie

    20 maja 2016
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiego mleka

    25 stycznia 2016
    Analizy rynkowe

    Ceny mleka w proszku rosną

    24 lipca 2014
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Ceny świń w Niemczech w górę. W krajowych skupach też zmiany
    22 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Szkodniki w rzepaku 2025. Czym zwalczali je rolnicy? Zaszkodziło to pszczołom?
    22 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Dopłaty dla producentów prosiąt. Czy program Locha Plus będzie uruchomiony?
    22 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Efekty stosowanych preparatów Timac Agro widoczne gołym okiem. Ruszyła Panorama Pól
    22 maja 2025
    Newsy
    Polish Grain Day 2025 tuż - tuż. Można się jeszcze zarejestrować
    22 maja 2025
    Newsy
    Do dzierżawy gospodarstwo o pow. 350 hektarów. Gdzie?
    22 maja 2025
    Newsy
    Ceny czereśni znów szokują. Kiedy pojawią się polskie owoce?
    21 maja 2025
    Newsy
    Kobiety w agrobiznesie. 1000 EUR stypendium dla uczestniczek tego programu
    21 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy