Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola
      Skontrolowali tysiące środków ochrony roślin. Niektóre wycofano z obrotu
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
      Budżet dla rolników zagrożony? Decyzje w trakcie żniw. Trwa zbiórka podpisów
      121 tys. emerytów i rencistów KRUS otrzyma za chwilę ten przelew
      Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni
      Egzotyczny i długo kwitnący krzew. Warto posadzić zamiast hortensji czy róży
      Żeby pięknie rosła, trzeba pamiętać o przycinaniu. Nawet dwa razy w roku
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Poradzą sobie z nadprodukcją mleka

Poradzą sobie z nadprodukcją mleka

Newsy 16 października 2015 12:13 Dorota Jańczak Aktualizacja: 23 października 2015 11:45
Poradzą sobie z nadprodukcją mleka
Źródło: fot. D. Jańczak
Nadprodukcja mleka to nie tylko problem rolników, ale i mleczarni. Zakłady w Gostyniu uruchomiły proszkownię, która dziennie może przetwarzać 300 tysięcy litrów mleka.
Spis treści:

    Nadprodukcja mleka to nie tylko problem rolników, ale i mleczarni. Zakłady w Gostyniu uruchomiły właśnie proszkownię, która dziennie może przetwarzać 300 tysięcy litrów mleka.

    Rok 2015 jest wyjątkowym dla Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. I to nie tylko ze względu na godny pochwały jubileusz 125 - lecia istnienia firmy, z okazji którego zakład odwiedził prezydent RP Andrzej Duda. W  tym roku wybudowano i uroczyście otwarto również nową linię produkcyjną - proszkownię mleka. Choć już wcześniej zakład się tym zajmował, nie robił tego w tak dużej skali. Obecnie jest w stanie w ciągu doby przerobić 300 000 litrów mleka na proszek. - Decyzja o budowie została podjęta w 2014 r. Podpisaliśmy kontrakt z firmą Lukro ze Słowacji. Pomagała nam także firma Mlekomat. Prace budowlane bardzo sprawnie wykonała firma Łagrom Cubato. Natomiast wyparkę, czyli urządzenie do zagęszczania mleka kupiliśmy od szwajcarskiego przedsiębiorstwa Unipektin - wyjaśnia Grzegorz Grzeszkowiak, prezes Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. Dodał, że prace posuwały się w szybkim tempie. - Jeśli powiem, że pierwsze roboty ziemne zostały rozpoczęte na początku marca tego roku, natomiast w sierpniu już była uruchomiona produkcja mleka w proszku, można stwierdzić, iż poradziliśmy sobie z tym błyskawicznie - stwierdza.

     

    Sery dojrzewające czy mleko w proszku?

    Nowa linia produkcyjna została sfinansowana ze środków własnych przedsiębiorstwa i kredytu zaciągniętego w banku. Z perspektywy rady nadzorczej spółdzielni i pracowników jej wybudowanie wydawało się najlepszym wyjściem z obecnej, krytycznej, sytuacji na rynku mleka. Surowca jest za dużo, dlatego trzeba było znaleźć rozwiązanie, w którym wydłuży się jego termin przydatności. Początkowo pojawiła się jednak myśl, by zainwestować w produkcję serów dojrzewających. Jednak ostatecznie z tego pomysłu zrezygnowano. - Uznaliśmy, że nasz rejon, jeśli chodzi o żywienie bydła, do produkcji serów długo dojrzewających, nie jest dobry. Dla tego działu przetwórstwa mleczarskiego lepsze jest, gdy krowa korzysta z użytków zielonych, jak to jest na Podlasiu. Wtedy to mleko jest inne i lepiej nadaje się do produkcji serów dojrzewających. U nas, w Wielkopolsce krowy żywione są monodietą, czyli przez cały rok tak samo, na podstawie pasz uzyskanych z pola, kukurydzy czy lucerny - zaznacza Grzegorz Grzeszkowiak. Choć mleko uzyskane od krów żywionych na zasadach monodiety nie nadaje się do wyrobu serów dojrzewających, posiada pewne korzyści. - Surowiec jest wyrównany w swoim składzie przez cały rok. Gdy produkujemy masło, nie jest tak, że w okresie letnim, gdy krowa wychodzi na łąkę jest żółte, a zimą jest białe, bo tak to bywa. Trawa posiada karoteny, co wpływa na kolor masła. U nas masło w konsystencji, kolorze i smaku jest zawsze takie same - wyjaśnia prezes.


    Wydłużony termin przydatności

    Ostatecznie zdecydowano się na produkcję mleka w proszku. - Do tej pory, przez wiele lat, nadwyżki mleka, które posiadamy, sprzedawaliśmy w postaci mleka zagęszczonego odtłuszczonego, wysyłanego cysternami. Było tego dość dużo - wspomina Grzegorz Grzeszkowiak. Uznano, że nie warto mleka zagęszczać i transportować ciężarówkami, gdzie okres przydatności tego produktu to 2 tygodnie oraz 14 dni, skoro można przerobić mleko w proszku, którego termin ważności jest o wiele dłuższy i wynosi 18 miesięcy. - I to niezależnie od tego, czy będzie to mleko pełne, czy odtłuszczone bądź z dodatkiem tłuszczy roślinnych. Wszystko będzie zależało od koniunktury na rynku, od tego który produkt będzie się bardziej opłacał, ten będzie się wytwarzało i sprzedawało. Istnieje tutaj możliwość elastycznego manewrowania - tłumaczy prezes Grzeszkowiak. 

    - Dobrze, że na ten pomysł wpadliśmy, dobrze że spółdzielnię mleczarską rozbudowujemy. Otwieramy proszkownię, która ma produkować proszek z mleka. Ten produkt ma promować firmę nie tylko w kraju, ale i za granicą. Po wprowadzeniu 1 sierpnia ubiegłego roku embarga przez Rosję, musimy te rynki szukać, np. na Dalekim Wschodzie. I stwarzać możliwości rozwoju, by móc proponować producentom surowca jak najlepszą cenę - stwierdza Andrzej Kubiak, przewodniczący Rady Nadzorczej Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.

     


    Mleko w proszku do Algierii bądź Meksyku

    Grzegorz Grzeszkowiak dodaje, że na mleko w proszku jest duży popyt, zwłaszcza w krajach, gdzie nie hoduje się na dużą skalę krów mlecznych. - Gdy spojrzy się na mapy świata, są rejony, gdzie mieszkają ludzie, a warunków do hodowli bydła nie ma, a spożycie mleka jest. Pamiętajmy, że z mleka w proszku można wiele różnych produktów wytworzyć. Takie możliwości istnieją - mówi Grzegorz Grzeszkowiak. Dla Polski ważnym odbiorcą jest Algieria. Być może właśnie tam będzie trafiać mleko w proszku z Gostynia. -  Ostatnio odbył się przetarg. My jako producent, w takich przetargach nie bierzemy udziału, lecz firmy, które spełniają rolę pośredników. Tam trzeba operować dziesiątkami tysięcy ton, by wystartować w przetargu. Dlatego swój towar sprzedajemy pośrednikom, którzy dalej przekazują go dużym firmom zachodnim i one rozdają karty na rynku światowym  - wyjaśnia mechanizmy prezes SM w Gostyniu. Rynek zbytu na mleko w proszku upatruje także w Meksyku, krajach arabskich oraz innych niż Algieria, państwach Afryki Północnej. Należy mieć jednak na uwadze, że potentatami w sprzedaży w ostatnich z wymienionych państw są byli kolonialiści - Holandia i Francja i to one mają decydujący głos dotyczący eksportu towarów z Unii Europejskiej na te tereny. - Jako kraj jesteśmy zbyt mali, by rozdawać karty na rynku światowym - tłumaczy. Dlatego polski eksport, chociażby mleka w proszku, będzie uzależniony od decydentów zewnętrznych.


    Zatrudnienie na niezmiennym poziomie

    W związku z budową nowej linii nie są planowane kolejne zatrudnienia. - Liczbę pracowników sukcesywnie zmniejszamy, mimo iż przerób zwiększamy. W okresie, gdy pracowników było najwięcej, zatrudnialiśmy 515 osób, a zakład przerabiał 200 tys. litrów na dobę. Dziś przerabiamy 500 tys. litrów mleka na dobę, z możliwością większego przerobu, biorąc pod uwagę proszkownię, a zatrudniamy 455 pracowników - podaje dane liczbowe prezes SM w Gostyniu.


     

    • Tagi:
    • eksport mleka
    • nadwyżka mleka
    • mleko pozakwotowe
    • mleko w proszku
    • Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Jaka sytuacja na rynku mleka? Jak było w maju i czerwcu, jak jest teraz?

    9 sierpnia 2020
    Newsy

    Gostyń. Afera w spółdzielni mleczarskiej

    19 września 2019
    Analizy rynkowe

    Kolejne spadki cen produktów mleczarskich

    28 sierpnia 2019
    Analizy rynkowe

    Mleko z zapasów interwencyjnych powinno trafić na paszę

    13 stycznia 2018
    Newsy

    Masz magazyn? Zgłoś się do Agencji. Może go wynajmie

    20 maja 2016
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiego mleka

    25 stycznia 2016
    Analizy rynkowe

    Ceny mleka w proszku rosną

    24 lipca 2014
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
    20 czerwca 2025
    Przepisy
    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
    20 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Młodzi rolnicy i duże dopłaty w tle. Kilkaset tysięcy osób przejmie gospodarstwa?
    20 czerwca 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
    20 czerwca 2025
    Newsy
    Ponad 30 stopni. Gdzie będzie najcieplej? Najnowsza pogoda na długi weekend
    19 czerwca 2025
    Newsy
    Ten skup żywca mógł oszukać nawet 200 hodowców. Straty liczone w mln złotych
    18 czerwca 2025
    Newsy
    Tym uprawom tegoroczna pogoda wyjątkowo służy. Będą wysokie plony?
    18 czerwca 2025
    Newsy
    Kołodziejczak żegna się z ministerstwem rolnictwa
    18 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy