Pasze pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt gospodarskich
Pasze pochodzenia zwierzęcego znajdują szerokie zastosowanie z skarmianiu zwierząt gospodarskich. Szczególnie trzody chlewnej, zwierząt futerkowych i drobiu. Ze względu na przenoszenie chorób, zabroniono stosowania niektórych pasz na obszarze Unii Europejskiej.
Mączka rybna, mleko i suszone produkty przemysłu mleczarskiego stanowią cenny dodatek do mieszanki paszowej, ponieważ zawierają nawet 80% białka o wysokiej wartości biologicznej oraz do 20% tłuszczu. Największe znaczenie wśród pasz pochodzenia zwierzęcego ma mleko, sproszkowane mleko, maślanka i serwatka, które stanowią pierwszą wysokowartościową paszę dla młodych ssaków. Twarogi, rogi, kopyta, pierze, przewody pokarmowe, przetwory nieprzydatne w żywieniu człowieka, tłuszcze zwierzęce (łój, smalec), ryby i odpady rybne. Komponenty mleczne są stosowane do produkcji preparatów mlekozastępczych oraz mieszanek dla drobiu. Mączka rybna natomiast stanowi składnik przemysłowych mieszanek paszowych i koncentratów białkowych, którymi skarmia się drób, świnie, cielęta i zwierzęta mięsożerne.
Kwestię sporną stanowi dodawanie do pasz mączki mięsno - kostnej, która została uznana za zasadniczą przyczynę występowania BSE (czyli gąbczasta encefalopatia bydła, popularnie nazywana chorobą szalonych krów). Już w 2000 roku kraje Unii Europejskiej zakazały stosowania tego składnika w żywieniu zwierząt gospodarskich. Drugi aspekt stanowił zakaz Parlamentu UE odnośnie kanibalizmu, ponieważ zwierzęta były karmione przetworzonym białkiem zwierzęcym otrzymywanym z ciał lub części ciała osobników tego samego gatunku.