Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
      Już jutro kończy się ważny nabór. ARiMR uczula
      Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Linie towarowe tuczników

Linie towarowe tuczników

Hodowla - Trzoda chlewna 21 grudnia 2015 07:00 Ksenia Pięta
Linie towarowe tuczników
Źródło: robpik - fotolia.com
Produkcja wieprzowiny w ostatnim okresie nie jest najłatwiejsza. Hodowcy trzody chlewnej muszą bardzo się starać, aby odpowiednio zbilansować poniesione koszty w stosunku do zysków.
Spis treści:

    Produkcja wieprzowiny w ostatnim okresie nie jest najłatwiejsza. Hodowcy trzody chlewnej muszą bardzo się starać, aby odpowiednio zbilansować poniesione koszty w stosunku do zysków. Inwestycja w hodowlę świń rozpoczyna się od wyboru linii towarowej tuczników, które będą najbardziej wydajne.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W Polsce  najpopularniejszymi  i dominującymi rasami matecznymi świń są WBP (Wielka Biała Polska) i PBZ (Polska Biała Zwisłoucha).

    Obydwie powstały ponad sto lat temu i wciąż selekcjonowane stanowią podstawę polskiej hodowli. Charakteryzują się one dobrymi cechami rozpłodowymi, a także wysoką wydajnością tuczną i rzeźną. W połączeniu wyselekcjonowanymi knurami z ojcowskich ras (Petrain, Duroc, Hampshire,Belgijską Zwisłouchą czy liniami 990, 890), mogą dać w następnym pokoleniu warchlaki - mieszańce o mocnej budowie i kończynach. A także, co najważniejsze, o wysokim wskaźniku wykorzystania paszy przy szybkim przyroście.

    Prosięta mieszańce rodzą się większe, odporniejsze na warunki środowiskowe i w liczniejszych miotach. Natomiast knury cechuje wysokie libido i duża skuteczność krycia. Do odpowiednio przygotowanego krzyżowania należy wybrać osobniki, charakteryzujące się wysoką indywidualną wartością hodowlaną, które następnie zostaną rodzicami warchlaków przeznaczonych do produkcji.

    Na opisane powyżej cechy, które przekładają się bezpośrednio na skuteczność produkcji wieprzowiny, mają wpływ czynniki genetyczne, środowiskowe (warunki w chlewni - system utrzymania i klimat) oraz płeć. Aby uzyskać najlepsze wyniki, należy dobrać do danej chlewni mieszańce z linii, która będzie optymalna. Zły dobór linii do krzyżowania i przypadkowe kojarzenie osobników może przynieść straty i podnieść koszty chowu.

    Zazwyczaj stosuje się krzyżowanie 3 i 4 rasowe.

    Tuczniki otrzymuje się poprzez skrzyżowanie mieszańców ras czystych, czyli drugie lub trzecie pokolenie od wyjściowego.

    - Całość produkcji trzody chlewnej w Polsce została podzielona na dwa poziomy: pogłowie zarodowe ras czystych oraz pogłowie masowe. Zwierzęta zarodowe doskonalone są pod względem użytkowości tucznej i rzeźnej w obrębie ras czystych i mieszańców dwurasowych przeznaczonych na remont stad produkcyjnych. Kolejnym działaniem jest krzyżowanie towarowe, zwane również użytkowym lub przemysłowym. Celem krzyżowania towarowego jest uzyskanie mieszańców F1 o wybujałych cechach użytkowych, wykazujących efekt heterozji. Zasadniczymi korzyściami heterozji jest poprawa o 7-15% cech rozrodczych oraz o 3-5% cech tucznych - mówi prof. dr hab. inż. Stanisław Jasek z Instytutu Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

    - W hodowli zarodowej prowadzi się kojarzenia w obrębie rasy i krzyżowania międzyrasowe w celu doskonalenia ras czystych oraz wyprodukowania loszek i knurków mieszańców. Produkcja knurków i loszek mieszańców odbywa się w oparciu o zalecane kombinacje krzyżowania, z uwzględnieniem właściwości komponentów matecznych i ojcowskich. Loszki mieszańce mogą być zatem wyprodukowane z wykorzystaniem ras wbp i pbz, natomiast knurki mieszańce w oparciu o rasy duroc, hampshire i pietrain. Minimalna liczba zwierząt każdej rasy w stadach hodowlanych musi umożliwiać odpowiednią intensywność selekcji (w rasie wbp i pbz minimum 15 loch, w pozostałych rasach minimum 10 loch) - dodaje profesor.

    Warto wziąć pod uwagę zastosowanie jako ojca mieszańca z linii 990 w krzyżowaniu do produkcji prosiąt przeznaczonych do tuczu. Według przeprowadzonych badań i wciąż prowadzonej selekcji wynika, że potomstwo z udziałem tej rasy jest ustabilizowane pod względem mięsności, a także charakteryzuje się dobrą jakością mięsa.

    Każdy kraj posiada inne wymagania co do rodzaju mięsa.

    Na przykład w Stanach Zjednoczonych jest popyt na wieprzowinę tłustą oraz bekon. W Polsce po zmianie ustroju można zauważyć zmianę wymogów co do jakości mięsa wieprzowego. Konsumenci wolą mięso chude, nieprzerośnięte tłuszczem. Cena za tusze zależy zatem od klasyfikacji mięsa ze względu na jego jakość, charakterystyczną dla danego rynku zbytu. W Polsce istnieje system klasyfikacji poubojowej EUROP. Rasy trzody chlewnej można podzielić na wcześnie i późno dojrzewające, różni je to, że pierwsze dojrzewają szybciej - wcześniej kończy się okres przyrostu mięsa, a zaczyna odkładanie tłuszczu, drugie odwrotnie.

    - Dawki pokarmowe dla tuczników powinny być tak zestawione, aby jak najtaniej i we właściwym czasie uzyskać tusze odpowiedniej jakości. Tempo przyrostu tuczników często reguluje się tak, aby uzyskać wyższej jakości tusze. Przy bardzo obfitym żywieniu uzyskuje się wysokie przyrosty, ale może to spowodować duży przyrost tłuszczu osadzającego się w warstwie podskórnej (słonina), w postaci tłuszczu wewnętrznego (sadło), a także tłuszczu przerastającego mięśnie (tusze o marmurkowatym mięsie), co nie jest pożądane - tłumaczy Stanisław Jasek.

    Niezbędne jest więc ułożenie takiego systemu chowu i doboru materiału do rozrodu, który umożliwi wyhodowanie linii warchlaków o najwyższych parametrach dla indywidualnych potrzeb konsumentów.

    W produkcji wieprzowiny hodowcy mają do wyboru dwa rozwiązania - kupić prosięta tuczniki lub inseminować własne lochy nasieniem odpowiednich knurów. Nasienie najlepiej jest zakupić, gdyż utrzymanie własnych knurów zwiększa koszty hodowli. Prosięta przeznaczone do tuczu często nie są z rodzimej polskiej hodowli, ale z Niemiec, Holandii i Danii. Cieszą się powodzeniem, ponieważ Nauka genetyczna w tych krajach jest dalej posunięta niż w naszym kraju. Kupując prosiaki z takich hodowli można się spodziewać dobrej mięsności i wyrównanego tempa wzrostu. Nie ma jednak gwarancji, że prosięta nie będą chore i przyjmą się w naszych warunkach chowu.

    Część hodowców uważa, że lepiej samemu inseminować lochy niż kupować prosięta.

    „A co do jakości prosiąt do tuczu w Polsce - ci co mają wyhodowanego dobrego prosiaka to go tuczą niewielu sprzedaje go na zewnątrz, a ci zwykle robią to okresowo jak się "zapychają".” - taką jak ta wypowiedź hodowcy trzody chlewnej „Dominika” można przeczytać na forach internetowych skupiających producentów wieprzowiny.

    Złotego środka na idealne parametry wieprzowiny nie ma. Wahania mięsności są spore nawet między osobnikami z jednego miotu. Należy zatem kontrolować hodowlę, z której bierze się prosięta, zarówno krajową jak i zagraniczną. Warto także samemu zakupić nasienie dopasowane do danej maciory, wtedy hodowca może stworzyć własną hodowlę zarodową i stabilne (podobnym poziomie) parametry produkcji. Nasienie zarówno czystych ras jak i linii towarowych proponują stacje unasienniania oraz firmy prywatne.

    Sprawdź najświeższe ceny tuczników tutaj!

    • Tagi:
    • Trzoda chlewna
    • tuczniki
    • linia 990
    • WBP
    • PBZ
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt

    20 października 2025
    Trzoda chlewna

    Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców

    14 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny świń runęły. Notowania są dramatyczne, takiej sytuacji nie było od lat

    9 października 2025
    Trzoda chlewna

    Nabór 2025: inwestycje ograniczające ASF w gospodarstwie

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik uzyskał pozwolenie na ubój świń bezpośrednio na pastwisku

    7 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    O 12% mniej świń w ubojniach: Holandia zmienia profil produkcji

    3 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Prawo i finanse
    O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
    14 listopada 2025
    Newsy
    Na drogach niespokojnie, zwłaszcza tu - protest rolników 14 listopada [MAPA]
    14 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Dobrostan loch w praktyce
    14 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]
    6 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności