Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
      Kiedy siać pszenicę ozimą? Wcześniej znaczy lepiej czy niekoniecznie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Krytyczne głosy o zmianach w “aktywnym rolniku”: “to nękanie małych gospodarstw"
      Sytuacja w rolnictwie wcale nie jest tak zła, jak to przedstawia branża?
      ARiMR przestaje być agencją typowo rolniczą? Instytucję czekają nowe zadania
      Rolnicy powinni decydować o tym. Fundusze na te cele pochodzą z ich kieszeni
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
      Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
      Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
      Koniecznie zacznij już teraz. Wiosną owocowy ogród pięknie się rozwinie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kiszonka z traw - kilka ważnych zasad

Kiszonka z traw - kilka ważnych zasad

Hodowla - Bydło i mleko 18 maja 2016 09:00 redakcja Aktualizacja: 18 maja 2016 09:19
Kiszonka z traw - kilka ważnych zasad
Źródło: TOF, fotolia.com
Zbliża się termin pierwszego pokosu traw. Warto więc w tym momencie zastanowić się nad tym, w jaki sposób przyrządzić sianokiszonkę, która będzie chętnie pobierana przez krowy i zwiększy ich wydajność mleczną.
Spis treści:

    Zbliża się termin pierwszego pokosu traw. Warto więc w tym momencie zastanowić się nad tym, w jaki sposób przyrządzić sianokiszonkę, która będzie chętnie pobierana przez krowy i zwiększy ich wydajność mleczną.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak wyjaśnia Wiesława Kucharska z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, moment zbioru i sposób konserwacji zielonki z trwałych użytków zielonych zależy od wieluczynników, m.in. od terminu nadejścia wiosny i pogody w tym okresie. Trawy kosić można on początku sezonu do pełni kłoszenia wiodących gatunków traw. Jeśli chodzi natomiast o motylkowe (lucerna, koniczyna czerwona w czystym siewie lub w mieszance z trawami) najlepszy moment na zbiór roślin to termin od pączkowania do początku kwitnienia, a w przypadku zielonek strączkowych- to faza strąków płaskich, które stanowią główną masę plonu. Mieszkanki zbożowe lub zbożowo-strączkowe warto kosić w fazie dojrzałości mlecznej ziarna owsa lub jęczmienia.

    - Najbardziej odpowiednią porą dnia do koszenia są godziny południowe i popołudniowe z uwagi na największą koncentrację cukrów w roślinach. Zbyt wczesne koszenie: (rano) obniża poziom cukru, a zbyt późne (pod wieczór) pogarsza warunki podsuszania. Pamiętajmy, aby koszenie odbywało się po zejściu rosy. Skoszoną trawę rozrzuca się jeszcze w trakcie koszenia lub bezpośrednio po, tak żeby jak najszybciej rozpoczęło się przewiędnięcie - przekonuje Wiesława Kucharska z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Docelowa zawartość suchej masy powinna wynosić 30-35%.

    Jak długo suszyć zielonkę?

    - Czas podsuszania w warunkach słonecznej pogody to 1-1,5 dnia po 2 lub 3 - krotnym przetrząsaniu zielonki. W praktyce, chcąc sprawdzić zawartość suchej masy, można posłużyć się „regułą praczki”. Jeśli podczas wykręcania roślin nie wydobywa się z nich płyn, a ręce są wilgotne, to świadczy o tym, że trawa zawiera zalecaną zawartość suchej masy tj. na poziomie 30%. Mówimy wtedy o produkcji kiszonek z zielonki przewiędniętej – tłumaczyekspert ds.produkcji zwierzęcej.

    Czytaj także: Jak ułożyć dawkę pokarmową? KLIK

    Gdy natomiast surowiec jest bardziej podsuszony (50-60% suchej masy), produkujemy z niego tzw. sianokiszonki. - W podsuszonych zielonkach zwiększa się zawartość cukrów, dzięki czemu powstają lepsze warunki do rozwoju bakterii kwasu mlekowego, co korzystnie wpływa na przebieg zakiszania. Kiszenie materiału zbyt suchego oznacza większe starty składników w czasie suszenia na polu, a także uniemożliwia dobre ubicie – wyjaśnia Wiesława Kucharska.

    Warto sięgnąć po kwas mlekowy

    Jeśli chcemy przyspieszyć proces zakiszania możemy sięgnąć po preparaty zawierające kwas mlekowy. Na co trzeba zwracać uwagę podczas zakiszania? Powinniśmy sprawdzić, czy nasz surowiec jest czysty. - Zielonki zanieczyszczone ziemią nie są dobrym surowcem kiszonkarskim, ponieważ wprowadzamy do zielonki duże ilości bakterii „szkodliwych „ tzn. takich które produkują kwas masłowy. Kiszonki zanieczyszczone ziemią zawierają zwykle ponad 10% popiołu w suchej masie - przestrzega Wiesława Kucharska.

    Czytaj także: Dopasowany system żywienia trzody chlewnej i bydła KLIK

    Poza tym musimy pamiętać o tym, że na jakość kiszonki wpływa także szybkość jej przyrządzenia. Silos lub pryzmę należy napełniać jak najszybciej. - Napełnienie silosu (pryzmy) kolejnymi warstwami grubości ok. 25 cm nie powinno trwać dłużej niż 1-2 dni. Na zakiszoną masę nanosi się zakiszacz w formie roztworu wodnego. Następnie materiał należy dokładnie ugnieść np. używając ciągnika - zaznacza Wiesława Kucharska.

    Pryzmę należy dokładnie okryć folią kiszonkarską i czynność tę przeprowadzić jak najszybciej - w ciągu 2-4 godzin po uformowaniu beli. Odpowiednio wykonana kiszonka może być przechowywana nawet ponad rok.

    Źródło: Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
    • Tagi:
    • sianokiszonka
    • zielonka
    • folia kiszonkarska
    • kiszonki
    • podkarpacki ośrodek doradztwa rolniczego w boguchwale
    • kwas mlekowy
    • wieslawa kucharska
    • sianokosy
    • wydajnosc mleczna
    • mieszanki traw
    redakcja
    Podobne artykuły
    Żywienie

    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów

    17 czerwca 2025
    Żywienie

    Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

    20 kwietnia 2025
    Newsy

    W sprawie tirów siana do powodzian zadzwoniłby do samego diabła

    20 września 2024
    Maszyny

    Bez przetrząsacza ani rusz. Przegląd marek i modeli [ZDJĘCIA]

    30 kwietnia 2023
    Maszyny

    Sezon zielonkowy za rogiem. Na jaki sposób zbioru postawić?

    5 kwietnia 2023
    Bydło i mleko

    Forum Zootechniczno - Weterynaryjne już w kwietniu [PROGRAM, ZAPISY]

    13 marca 2023
    Bydło i mleko

    Jak przechowywać kiszonki?

    12 grudnia 2022
    Bydło i mleko

    Stosując inokulanty unikniesz zagrzewania się TMR-u?

    22 czerwca 2022
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
    13 września 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR przestaje być agencją typowo rolniczą? Instytucję czekają nowe zadania
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Spadło pogłowie bydła. O ile wzrosły ceny?
    13 września 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Spadło pogłowie bydła. O ile wzrosły ceny?
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
    12 września 2025
    Bydło i mleko
    Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
    12 września 2025
    Bydło i mleko
    5 tys. zł dopłaty do buhaja. Wnioski należy złożyć w ARiMR
    11 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności