Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kiszonka z traw - kilka ważnych zasad

Kiszonka z traw - kilka ważnych zasad

Hodowla - Bydło i mleko 18 maja 2016 09:00 redakcja Aktualizacja: 18 maja 2016 09:19
Kiszonka z traw - kilka ważnych zasad
Źródło: TOF, fotolia.com
Zbliża się termin pierwszego pokosu traw. Warto więc w tym momencie zastanowić się nad tym, w jaki sposób przyrządzić sianokiszonkę, która będzie chętnie pobierana przez krowy i zwiększy ich wydajność mleczną.
Spis treści:

    Zbliża się termin pierwszego pokosu traw. Warto więc w tym momencie zastanowić się nad tym, w jaki sposób przyrządzić sianokiszonkę, która będzie chętnie pobierana przez krowy i zwiększy ich wydajność mleczną.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak wyjaśnia Wiesława Kucharska z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, moment zbioru i sposób konserwacji zielonki z trwałych użytków zielonych zależy od wieluczynników, m.in. od terminu nadejścia wiosny i pogody w tym okresie. Trawy kosić można on początku sezonu do pełni kłoszenia wiodących gatunków traw. Jeśli chodzi natomiast o motylkowe (lucerna, koniczyna czerwona w czystym siewie lub w mieszance z trawami) najlepszy moment na zbiór roślin to termin od pączkowania do początku kwitnienia, a w przypadku zielonek strączkowych- to faza strąków płaskich, które stanowią główną masę plonu. Mieszkanki zbożowe lub zbożowo-strączkowe warto kosić w fazie dojrzałości mlecznej ziarna owsa lub jęczmienia.

    - Najbardziej odpowiednią porą dnia do koszenia są godziny południowe i popołudniowe z uwagi na największą koncentrację cukrów w roślinach. Zbyt wczesne koszenie: (rano) obniża poziom cukru, a zbyt późne (pod wieczór) pogarsza warunki podsuszania. Pamiętajmy, aby koszenie odbywało się po zejściu rosy. Skoszoną trawę rozrzuca się jeszcze w trakcie koszenia lub bezpośrednio po, tak żeby jak najszybciej rozpoczęło się przewiędnięcie - przekonuje Wiesława Kucharska z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Docelowa zawartość suchej masy powinna wynosić 30-35%.

    Jak długo suszyć zielonkę?

    - Czas podsuszania w warunkach słonecznej pogody to 1-1,5 dnia po 2 lub 3 - krotnym przetrząsaniu zielonki. W praktyce, chcąc sprawdzić zawartość suchej masy, można posłużyć się „regułą praczki”. Jeśli podczas wykręcania roślin nie wydobywa się z nich płyn, a ręce są wilgotne, to świadczy o tym, że trawa zawiera zalecaną zawartość suchej masy tj. na poziomie 30%. Mówimy wtedy o produkcji kiszonek z zielonki przewiędniętej – tłumaczyekspert ds.produkcji zwierzęcej.

    Czytaj także: Jak ułożyć dawkę pokarmową? KLIK

    Gdy natomiast surowiec jest bardziej podsuszony (50-60% suchej masy), produkujemy z niego tzw. sianokiszonki. - W podsuszonych zielonkach zwiększa się zawartość cukrów, dzięki czemu powstają lepsze warunki do rozwoju bakterii kwasu mlekowego, co korzystnie wpływa na przebieg zakiszania. Kiszenie materiału zbyt suchego oznacza większe starty składników w czasie suszenia na polu, a także uniemożliwia dobre ubicie – wyjaśnia Wiesława Kucharska.

    Warto sięgnąć po kwas mlekowy

    Jeśli chcemy przyspieszyć proces zakiszania możemy sięgnąć po preparaty zawierające kwas mlekowy. Na co trzeba zwracać uwagę podczas zakiszania? Powinniśmy sprawdzić, czy nasz surowiec jest czysty. - Zielonki zanieczyszczone ziemią nie są dobrym surowcem kiszonkarskim, ponieważ wprowadzamy do zielonki duże ilości bakterii „szkodliwych „ tzn. takich które produkują kwas masłowy. Kiszonki zanieczyszczone ziemią zawierają zwykle ponad 10% popiołu w suchej masie - przestrzega Wiesława Kucharska.

    Czytaj także: Dopasowany system żywienia trzody chlewnej i bydła KLIK

    Poza tym musimy pamiętać o tym, że na jakość kiszonki wpływa także szybkość jej przyrządzenia. Silos lub pryzmę należy napełniać jak najszybciej. - Napełnienie silosu (pryzmy) kolejnymi warstwami grubości ok. 25 cm nie powinno trwać dłużej niż 1-2 dni. Na zakiszoną masę nanosi się zakiszacz w formie roztworu wodnego. Następnie materiał należy dokładnie ugnieść np. używając ciągnika - zaznacza Wiesława Kucharska.

    Pryzmę należy dokładnie okryć folią kiszonkarską i czynność tę przeprowadzić jak najszybciej - w ciągu 2-4 godzin po uformowaniu beli. Odpowiednio wykonana kiszonka może być przechowywana nawet ponad rok.

    Źródło: Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
    • Tagi:
    • sianokiszonka
    • zielonka
    • folia kiszonkarska
    • kiszonki
    • podkarpacki ośrodek doradztwa rolniczego w boguchwale
    • kwas mlekowy
    • wieslawa kucharska
    • sianokosy
    • wydajnosc mleczna
    • mieszanki traw
    redakcja
    Podobne artykuły
    Żywienie

    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów

    17 czerwca 2025
    Żywienie

    Sianokiszonka - kluczowe zasady, które zwiększą jej wartość pokarmową

    20 kwietnia 2025
    Newsy

    W sprawie tirów siana do powodzian zadzwoniłby do samego diabła

    20 września 2024
    Maszyny

    Bez przetrząsacza ani rusz. Przegląd marek i modeli [ZDJĘCIA]

    30 kwietnia 2023
    Maszyny

    Sezon zielonkowy za rogiem. Na jaki sposób zbioru postawić?

    5 kwietnia 2023
    Bydło i mleko

    Forum Zootechniczno - Weterynaryjne już w kwietniu [PROGRAM, ZAPISY]

    13 marca 2023
    Bydło i mleko

    Jak przechowywać kiszonki?

    12 grudnia 2022
    Bydło i mleko

    Stosując inokulanty unikniesz zagrzewania się TMR-u?

    22 czerwca 2022
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Inne uprawy
    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?
    23 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta nie mają objawów, ale wynik testu jest dodatni. Mapa zakażeń tą chorobą rozszerza się
    22 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo
    22 listopada 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności