Wszystko, co musisz wiedzieć o kiszonce z kukurydzy [GALERIA]
- 1/12
- następne zdjęcie
Jak zbadać jakość kukurydzy w silosie? Jakie są najczęściej spotykane problemy jakościowe?
- Produkcja kukurydzy kiszonkowej, w odróżnieniu od kukurydzy ziarnowej, nie kończy się na polu, a dobrą jakość plantacji trzeba utrzymać poprzez zbiór w odpowiednim terminie i dobre zakonserwowanie
- informuje Marek Skwira, koordynator projektu "Ekspert kiszonkowy" firmy Limagrain, który ma za zadanie kontrolowanie jakości sporządzanych w Polsce kiszonek.
Liczby przedstawiane przez ekspertów są zatrważające.
- Zaledwie 10% silosów i pryzm, które przebadaliśmy w ubiegłych latach były wykonane wzorowo - podaje Marek Skwira. Jak dodaje - Jakość pasz objętościowych w znaczący sposób wpływa na opłacalność produkcji mleka i zdrowotność krów.
Czytaj dalej i zobacz od czego zacząć i na co zwracać uwagę, aby ostatecznie uzyskać jak najlepszą kiszonkę, a w konsekwencji lepsze wyniki i zdrowotność zwierząt!
- 1/12
- następne zdjęcie