Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
      Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
      ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
      Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
      ARiMR: Im szybciej rolnicy złożą wnioski, tym prędzej będą wypłacone im środki
      Więcej czasu na złożenie wniosku o dopłaty. Minister potwierdza
      " Pół miliarda euro tylko w ramach jednego programu rozwoju obszarów wiejskich"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Bezpłatne wakacyjne turnusy dla dzieci rolników z KRUS. Ale trzeba złożyć wniosek
      Imponujące pnącze o bujnych kwiatach. Może zdobić ogród przez kilkadziesiąt lat
      Kiedy wypada „zimna Zośka”? To termin kluczowy dla ogrodników. Co oznacza?
      Piękniejsza od pelargonii? Mało znana roślina ozdobi każdy balkon i ogród
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Jakie błędy popełniają producenci świń?

Jakie błędy popełniają producenci świń?

Hodowla - Trzoda chlewna 19 kwietnia 2022 06:00 Dorota Andrzejewska
Jakie błędy popełniają producenci świń?
Źródło: Fotolia.com
Są rolnicy, którzy nadal zapominają o świadectwach zdrowia świń. Inni prowadzą produkcję bez rejestracji. Co grozi takim gospodarzom?
Spis treści:

    Trudno w to uwierzyć, ale są rolnicy, którzy nadal zapominają o świadectwach zdrowia świń. Inni prowadzą produkcję bez rejestracji. Co grozi takim gospodarzom?

    Na nasze pytania dotyczące wymogów weterynaryjnych produkcji świń odpowiada Janina Świerczyńska, powiatowy lekarz weterynarii w Gostyniu w Wielkopolsce.

    Rolnicy ze wszystkich stref ASF muszą informować weterynarię o każdym przemieszczeniu, a więc z reguły o chęci sprzedaży świń. Jak wygląda procedura?

    W tej chwili działa to w ten sposób, że producenci wypełniają wniosek. Miesięcznie mamy ponad 500 wniosków do przeanalizowania przed wydaniem decyzji o przemieszczenie. Z niebieskiej strefy nadal przyjmujemy wnioski telefonicznie, dlatego że tam mniejsza jest waga pytań zadawanych przez nas, bo nie pytamy chociażby o ogrodzenia czy plan bezpieczeństwa biologicznego, nie pytamy o ilość padłych sztuk w ciągu ostatnich 3 tygodni. Natomiast producentów ze stref różowej i czerwonej pytamy o ogrodzenie, o to, czy zwierzęta, które są w gospodarstwie, przebywały tam minimum 30 dni i czy w ciągu 30 nie było zakupu ze strefy czerwonej albo różowej do gospodarstwa. Po zakupie z czerwonej lub różowej strefy stado jest bowiem „blokowane” na 30 dni, nie można w tym czasie sprzedać zwierząt do rzeźni. Niektórzy się denerwują, pytają, czy nie można skrócić bądź zniwelować tego okresu 30 dni. Niestety nie można.

    Dlaczego dla rolników ten okres 30 dni jest tak kłopotliwy?

    Dlatego że w przypadku gdy u kogoś, prosięta rodzą się co 3 tygodnie, to co 3 tygodnie musi zwolnić się miejsce na kolejne. Czyli hodowcy muszą sprzedać prosięta co trzy tygodnie. Dotychczasowi odbiorcy prosiąt nie chcieli ich kupować, bo po zakupie świń ze strefy II i III są ,,blokowani’’ na kolejne 30 dni. Największy problem mieliśmy na samym początku, czyli w sierpniu i wrześniu. Na szczęście hodowcy przystosowali produkcję i obrót prosiąt tak, aby móc sprzedawać zgodnie z przepisami.

    W związku z tym, że ASF pojawił się na państwa terenie, na weterynarię spadło więcej obowiązków. Są trudności z ich spełnieniem?

    Muszę przyznać, że na początku listopada 2021 roku przydzielono nam pięć dodatkowych etatów. Dzięki temu obecnie jest nam dużo łatwiej sprostać dodatkowym obowiązkom.

    Sporo gospodarstw produkujących trzodę przekwalifikowało się lub zamknęło w powiecie gostyńskim?

    Na terenie powiatu jest około tysiąca stad trzody chlewnej. Według danych, jakie mamy z ARiMR z okolicy stycznia, było to 961 stad. Są to gospodarstwa, które w chwili sprawdzania danych przez Agencję naprawdę były aktywne, czyli funkcjonowały na zasadzie: kupno – sprzedaż w określonym czasie. Zdarzają się przypadki, w których hodowcy mówią, że zamykają produkcję świń z uwagi na to, że pracują już w zupełnie innej branży, a produkcją świń zajmowali się ich rodzice. Niektórzy rezygnują z uwagi na wymogi, chociażby związane ze stworzeniem ogrodzenia.

    Z jakimi rażącymi uchybieniami spotyka się pani w przypadku działań producentów świń?

    Od 2016 roku jest obowiązek zaopatrywania przesyłki świń w świadectwo zdrowia. W tym roku wykryliśmy już dwa gospodarstwa, gdzie spotkaliśmy się z brakiem świadectwa zdrowia. Było też jedno gospodarstwo, gdzie świnie w ogóle nie były zarejestrowane.

    Jakie konsekwencje spadają na rolnika, który nie ma zarejestrowanych świń?

    Korzystamy z przepisu, który podaje wprost, że w przypadku niezaopatrzenia świń w świadectwo zdrowia lub w przypadku niemożności ustalenia pochodzenia świń i ustalenia statusu stada wobec choroby Aujeszky’ego status stada zostaje zawieszony lub uznany wręcz za podejrzany, jeśli chodzi o tę chorobę. Wtedy ustala się, zgodnie z rozporządzeniem, liczbę sztuk, od których pobierana jest krew, i u których wykonane jest badanie. I to jest badanie płatne. Wtedy producent płaci za pobranie krwi, dowiezienie probówek do laboratorium oraz wykonanie tam badań. Od momentu, gdy pojawiły się w powiecie gostyńskim strefy ASF czterech hodowców zapłaciło za badania swoich świń w kierunku choroby Aujeszky’ego.

    Przez niedopatrzenie? Jak to tłumaczyli rolnicy?

    Najprościej, jako ludzie tłumaczymy się: „nie wiedziałem, nie pamiętałem”. Mamy gospodarstwo, które, kiedy sprawdzałam dane agencyjne na początku zeszłego roku, figurowało jako nieaktywne. zawieszone, czyli producent zadeklarował, że nie ma świń i przez najbliższy czas nie będzie miał. Jak się pojawiły strefy ASF, to producent zgłosił posiadane świnie i uaktywnił siedzibę.

    Czytaj także: ASF. W ciągu 8 lat zniknęło 70% gospodarstw produkujących świnie

    Co w tej chwili powinno być najważniejsze dla producentów świń? Najistotniejsze zasady, którymi powinni się kierować?

    Ci, którzy mają świnie, powinni dopilnować, aby stan w gospodarstwie dotyczący liczby sztuk, był zgodny z danymi, które przekazywane są Agencji. Aby przestrzegano terminowości, czyli te dwa dni na zgłoszenie kupna–sprzedaży. Informowanie inspektoratu o każdej padłej sztuce, dlatego że w przypadku wystąpienia choroby zakaźnej jednym z warunków przyznania odszkodowania jest zgłoszenie faktu padnięcia świń do powiatowego lekarza weterynarii. I przede wszystkim coś, o czym ludzie starają się nie pamiętać, mimo że przyjmując wniosek o przemieszczenie, prosimy o podpisanie oświadczenia o treści „jestem świadomy, że warunki bioasekuracji mają być przestrzegane przez cały rok”, czyli nie tylko na okres kontroli. A zdarzały się sytuacje w których ludzie mówili: „ale na dzień kontroli warunki były spełnione”.

    Nacisk na higienę powinniśmy kłaść na okrągło. Chodzi tutaj o ustalenie strefy czystej i brudnej, czyszczenie i dezynfekcję pomieszczeń, sprzętu, samochodów, maszyn, higienę osób. I co jeszcze ważne, należy przestrzegać wymogu, zgodnie z którym świnie mają przebywać w odrębnych pomieszczeniach, bez dostępu do innych zwierząt, zwłaszcza kopytnych. A mamy gospodarstwa, w których nadal bydło i świnie są razem i zawsze jest ten sam argument, że bydło przecież nie choruje. Ktoś, kto ma świnie i inne gatunki zwierząt w jednym pomieszczeniu, nie otrzyma zgody na przemieszczanie.

    Kontrola jest negatywna, rolnik jest zablokowany i nie może sprzedać świń - co dalej?

    Pytamy rolnika, ile potrzebuje czasu na spełnienie wymogów. Zwykle jest to zakup środków dezynfekcyjnych albo mydła po prostu, bo przepis mówi o tym, że przy wejściu do chlewni ma być możliwość umycia i odkażenia rąk. Nie ma mowy o obowiązku posiadania umywalki. Na spełnienie tego zapisu nie potrzeba więc całego tygodnia. Prowadzenie rejestru osób wchodzących i wychodzących, czyli wymagania, które łatwo spełnić. Jeśli ktoś w ogóle nie ma ogrodzenia, pytamy, czy w ogóle będzie chciał je zrobić. Były przypadki, w których rolnik miał postawić dosłownie 2 metry ogrodzenia i „przyciśnięty do muru” zrobił to przez weekend.

    Przeczytaj dalszą część wywiadu o tym, że wielu producentów świń nada nie spełnia wymogów ASF - TUTAJ
     

    • Tagi:
    • zgłoszenie przemieszczenia
    • świnie
    • asf
    • ceny świń
    • świadectwa zdrowia
    • trzoda chlewna
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie

    11 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Pogłowie świń w Polsce drastycznie spada. Czy przekłada się to na ceny?

    8 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie

    6 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Cło importowe na duńskiego warchlaka. Co o pomyśle sądzi minister rolnictwa?

    3 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Zapotrzebowanie na wieprzowinę rośnie, a ceny?

    1 maja 2025
    Trzoda chlewna

    140 macior, 230 prosiąt i tyle samo warchlaków. Chlewnia to jej królestwo [VIDEO]

    30 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Co dalej z amerykańską wieprzowiną na światowych rynkach?

    29 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Co ze wsparciem dla producentów świń? "ARIMR ogłasza nabór, a pieniędzy brak"

    28 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    KRUS
    Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
    12 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
    10 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy