Jak zapobiegać ketozie u krów?

Nie zagłębiając się szczegółowo w sposób żywienia oraz w dawki indywidualnych gospodarstw, na pytanie można odpowiedzieć jednym zdaniem - by zapobiegać ketozie należy zapewnić, aby krowy pobierały odpowiednią ilość energii, odpowiadającą ich zapotrzebowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
O ile jest to trafna odpowiedź i każdy hodowca krów mlecznych wie, że przyczyną ketozy jest niedobór energii, znalezienie właściwego rozwiązania, które pozwoli skutecznie zapobiegać ketozie, nie jest już takie proste…
Ketoza u krów. Bezpośrednie przyczyny
Ketoza jest groźną chorobą metaboliczną wysokowydajnych krów mlecznych. Najczęściej występuje po wycieleniu, od pierwszego do szóstego tygodnia, ale jej początek może wystąpić już przed porodem.
Bezpośrednią przyczyną ketozy u krów jest ujemny bilans energetyczny, wywołany spadkiem pobrania dawki w okresie okołowycieleniowym oraz zbyt niską koncentracją energii w dawce.
Ketoza u krów. W skrajnych przypadkach może dochodzić do upadków
Krowa po wycieleniu zaczyna produkować duże ilości mleka, co wymaga dużych zasobów energii. Jeżeli zjadana dawka nie pokrywa potrzeb energetycznych, zwierzę uruchamia swoje rezerwy tłuszczowe. Występuje wtedy tzw. niepełne spalanie tłuszczu, w wyniku czego powstają metabolity, zwane też ciałami ketonowymi. Pojawiają się we krwi, moczu i mleku. Uszkadzają wątrobę i zatruwają organizm powodując dalszy spadek pobrania pasz. Na skutek niedoboru energii we krwi spada poziom glukozy, zmniejsza się produkcja mleka, krowy stają się apatyczne. W skrajnych przypadkach może dochodzić do upadków.
Skuteczne zapobieganie ketozie powinno odbywać się w kilku obszarach:
Aby zapobiec ketozie na każdym z etapów należy zwrócić uwagę na jakość paszy objętościowej. Powinna być dobrej jakości, bo tylko taka gwarantuje wysoki udział energii w dawce dla zwierząt w szczycie laktacji.
ZOBACZ TAKŻE: Systemy do wykrywania rui u krów. Jak działają? Co oferują firmy?
- Tagi:
- bydło mleczne
- żywienie