Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Stres cieplny u zwierząt. Jak rozpoznać i jak zwalczać?

Stres cieplny u zwierząt. Jak rozpoznać i jak zwalczać?

Hodowla - Bydło i mleko 23 kwietnia 2021 12:52 Anna Wodzińska, Robert Szulc Aktualizacja: 23 kwietnia 2021 13:02
Nieprawidłowy mikroklimat często powoduje stres cieplny, który jest jednym z największych wyzwań, z którymi borykają się hodowcy na całym świecie.
Spis treści:

     

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wymagania wobec trzody chlewnej

    Przyglądając się zwierzętom inwentarskim zauważamy, że to świnie są najbardziej wrażliwe  na działanie, zarówno niskich, jak i wysokich temperatur. Termoregulację organizmu (gdy osobniki są już dorosłe) utrudnia gruba warstwa podskórna tłuszczu, a także posiadanie małej ilości gruczołów potowych. Uniemożliwia to  regulowanie temperatury poprzez pocenie się, a jedynym sposobem pozbycia się nadmiaru ciepła jest ziajanie.  Stres cieplny u świń objawia się szybszym oddechem, nerwowością, ospałością zwierząt i zmniejszeniem aktywności ruchowej. Cechą charakterystyczną jest również nadmiernie oddawanie moczu, a często i gorączka.  Zwierzęta szukają miejsc nienasłonecznionych i chętnie przebywają w miejscu dopływu świeżego powietrza. Okres upałów to prawdziwy koszmar dla hodowców. Wzrost temperatury w chlewni stanowi olbrzymi problem, a zapewnienie odpowiedniego mikroklimatu stanowi duże wyzwanie dla rolników.  Stres cieplny u świń zmniejsza przepływ krwi w macicy oraz skraca okres rui. U macior pogarsza jakość komórek jajowych oraz zaburza prawidłowy rozwój zarodków, natomiast u knurów pogarsza się jakość nasienia. Takie konsekwencje mogą obniżyć rozród, który jest podstawowym mechanizmem warunkującym produkcyjność w stadach trzody chlewnej, a co za tym idzie dobrych  wyników produkcyjnych i zapewnienia zwierzętom dobrostanu.

    Ponieważ wraz ze wzrostem temperatury rośnie zapotrzebowanie na płyny, pierwszym i najprostszym krokiem dla ograniczenia stresu cieplnego jest zapewnienie zwierzętom nieograniczonego dostępu do wody. Zimna woda wspomaga chłodzenie organizmu. W celu obniżenia stresu cieplnego często wykorzystuje się witaminę C, którą  dodaje się do paszy lub wody, ponieważ chroni zwierzęta przed spadkiem odporności oraz wzrostem temperatury ciała, jednocześnie zwiększając pobieranie paszy i stymulując wzrost zwierząt. Częstym działaniem jest dodawanie kolejnej witaminy, tj. witaminy E, która wpływa korzystnie na gospodarkę wodną organizmu. Poziom wody w komórkach reguluje też betaina, zazwyczaj podawana lochom karmiącym. Podczas nadmiernego ciepła świnie zaczynają dyszeć, a  to ma wpływ na zmianę pH w żołądku, a w konsekwencji na problemy metaboliczne, które możemy zniwelować stosując zeolit sodowy.

    Podczas  wysokich temperatur należy zadbać o odpowiednie żywienie zwierząt. W okresie letnim wzrasta zapotrzebowanie na składniki mineralne, dlatego ich dawkę trzeba odpowiednio uzupełnić. Do paszy należy dodać składniki stymulujące apetyt np. wyciągi ziołowe, probiotyki czy zakwaszacze.

    Kolejnym elementem wpływajacym na temperaturę w chlewni jest  zagęszczenie w kojcach. Zbyt duża ilość osobników,  to spore utrudnienie w oddawaniu ciepła, dlatego warto przerzedzić wygrodzenia.

    Chłodzenie zwierząt to nie jedyny sposób na zniwelowanie stresu cieplnego.  Sposobami  na jego obniżenie jest  schłodzenie pomieszczeń inwentarskich. Jednym ze sposobów jest  zmniejszenie nasłonecznienia, które bezpośrednio wpada  do wnętrza budynku. Możemy tego dokonać przez  zacienienie i przysłanianie okien, a także ich zamalowywanie. Doskonalym patentem na zacienianie bydynku jest sadzenie drzew wzdłuż ściany z oknami, natomiast obsadzenie dachu trawnikiem daje świetną izolację termiczną budynku., gdy latem chłodzi, a zimą zapewnia dodatkową izolację cieplną – rys. 1.

    Bardzo skutecznym sposobem zapobiegania stresowi cieplnemu jest zwiększona wentylacja chlewni. Jak wiemy, wentylacja jest to process polegający na wymianie zużytego powietrza wewnątrz chlewni i zastąpienie go świeżym z zewnątrz. Rozróżnia się dwa podstawowe systemy wentylacyjne – naturalne (grawitacyjne) i wymuszone (mechaniczne). Aby uzyskać prawidłowy ruch powietrza, czyli sprawną wentylację w chlewni, otwory wlotowe i wentylatory muszą być rozmieszczone równomiernie, a ich liczba musi być dostosowana do liczby świń w budynku. Jednak trzeba pamiętać, żeby w okresie np zimowym – z kolei nie przechłodzić zwierząt – złym rozwiązaniem wentylacji – taką sytuację przedstawiono na rys. 2. Natomiast na rys. 3. zaprezentowano ogólnie zasadę działania wentylacji naturalnej.

    Oprócz tego dużą role odgrywa również rodzaj podłóża dla zwierząt. Tak jak małe prosięta wymagają ciepła i przez to ruszta stosuje się z tworzyw sztucznych, tak dla dorosłych osobników zalecane są ruszta betonowe, z tego powodu, iż beton ma naturalną własciwość “chłodzenia” – rys. 4.

    Wysoką temperaturę w chlewni można obniżyć o  kilka stopni,  stosując zamgławienia. Dysze zraszające najczęściej montuje się nad wlotami powietrza, co powoduje że powietrze wpadające do budynku jest natychmiast ochładzane. Takie rowziązanie daje wiele korzyści, m.in: natychmiastowe obniżenie temperatury w pomieszczeniu, łatwą kontrolę nad wilgotnością, a także gwarantuje równomierną temperaturę wewnątrz budynku. Jednak ma swoje wady – zwiększenie wilgoci. Zatem w takim przypadku ściółka w kojcu stanowi bardoz dobry “pochłaniacz” wilgoci.

    BYDŁO MLECZNE - TERMOREGULACJA - czytaj na str. 3

     

    ZOBACZ TEŻ - KRYJĄ NATURALNIE STADO 210 KRÓW (FILM)

    • 1
    • 2
    • 3
    Strona 2 z 3
    Anna Wodzińska, Robert Szulc
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową

    19 października 2025
    Bydło i mleko

    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce

    18 października 2025
    Ceny rolnicze

    Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?

    17 października 2025
    Bydło i mleko

    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

    7 października 2025
    Ceny rolnicze

    Szok, co się dzieje na rynku bydła?

    6 października 2025
    Drób

    Ta hodowla wisi na włosku? Przepisy coraz bliżej. Rolnicy mają czas do grudnia

    4 października 2025
    Bydło i mleko

    Bardzo dobra informacja dla hodowców bydła. Gdzie trafi polska wołowina?

    20 września 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Do Europy płynie tanie masło z Ameryki. Czy rynek mleka czeka załamanie?
    19 października 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
    19 października 2025
    Sylwetki
    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
    19 października 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Niebieski język zbiera kolejne żniwo
    18 października 2025
    Bydło i mleko
    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce
    18 października 2025
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
    17 października 2025
    Hodowla
    Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
    16 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności