Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
      Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
      Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
      Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
      Ten nabór kończy się już 4 sierpnia. Przypomina ARiMR
      Co z wynagrodzeniami dla członków komisji klęskowych?
      Ukłon w stronę małych gospodarstw. Ważne zmiany wejdą w życie już niebawem
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zbierz w lesie lub we własnym ogrodzie i zrób nawóz. Rośliny odwdzięczą się obfitymi plonami
      Miasta chronią pszczoły. Ule w coraz większej liczbie miejsc
      Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
      Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Fabryka suszu jajecznego w Bieganowie

Fabryka suszu jajecznego w Bieganowie

Hodowla - Drób 3 grudnia 2014 05:59 Marzena Zbierska Aktualizacja: 9 października 2015 09:07
 Fabryka suszu jajecznego w Bieganowie
Źródło: fot. M. Zbierska
Firma Krzem z Ptaszkowic koło Łodzi buduje w Bieganowie (powiat wrzesiński) fabrykę suszu jajecznego. W przyszłości ma tam także powstać gorzelnia z biogazownią. To jednak nie wszystko. W planach jest kooperacja z przemysłem farmaceutycznym i kosmetycznym.
Spis treści:

    Firma Krzem z Ptaszkowic koło Łodzi buduje w Bieganowie (powiat wrzesiński) fabrykę suszu jajecznego. W przyszłości ma tam także powstać gorzelnia z biogazownią. To jednak nie wszystko. W planach jest kooperacja z przemysłem farmaceutycznym i kosmetycznym.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zakład powstaje w budynku byłego PGR w Bieganowie. Po gruntownej przebudowie i rozbudowie powierzchnia wytwórni wynosi obecnie ok. 770 m2. Przedsięwzięcie będzie realizowane w dwóch etapach: pierwszy - budowa zakładu do produkcji suszu jajecznego - jest już na ukończeniu, drugi - budowa gorzelni i biogazowni rolniczej - w planach.

    Jaja dostarczą fermy

    Fabryka w Bieganowie będzie przerabiała ok. 10 mln jaj miesięcznie. Surowiec będzie dostarczany z dużych ferm jaj, zlokalizowanych w głównie w Wielkopolsce, ale szansę na współpracę mają także mniejsi dostawcy. - Jesteśmy zainteresowani jajami kurzymi, które nie trafiają do handlu ze względu na swoją wielkość - mówi Tomasz Ptaszyk, odpowiedzialny za organizację procesu produkcyjnego. - Będziemy kupować jaja, które nie mieszczą się w normach handlowych, ale są pełnowartościowe pod względem spożywczym. Fermy, z którymi podejmiemy współpracę, muszą przestrzegać systemu HACCP i norm ISO. Musimy mieć pewność, że jaja, które zostaną nam dostarczone, nie są przeterminowane, zepsute, a ferma spełnia wszelkie wymogi weterynaryjne i sanitarne. Wysoka jakość surowca to podstawowy parametr wyboru dostawców.

    W bieganowskim zakładzie będzie funkcjonować linia produkcyjna duńskiej firmy Sanovo. Proces przetwórczy, po myciu i prześwietleniu jaj, rozpoczyna się od ich wybijania. Skorupy traktowane są jako odpad, ale mają również wartość handlową. - Po oddzieleniu jaja, skorupki będą suszone i rozdrabniane, a następnie trafią do kontenera na zewnątrz budynku, gdzie będą składowane. Mogą być dalej wykorzystywane jako nawóz rolniczy albo jako dodatek do produkcji pasz. Mamy już podmioty zainteresowane odbiorem skorup - dodaje Karol Śmiechowski, zarządzający inwestycją.

    Susz jajeczny także na eksport

    Białko i żółtko poddawane będą obróbce termicznej, tj. pasteryzacji w temperaturze 63oC. Ten proces pozwoli wyeliminować z masy jajecznej ewentualne bakterie Salmonelli. - Na życzenie klienta będzie również możliwe dodawanie soli lub cukru do masy jajecznej, aby ostateczny produkt miał określony smak. To rozwiązania stosowane w niektórych fabrykach makaronu lub zakładach cukierniczych i w razie potrzeby chcemy sprostać ich wymaganiom - mówi Tomasz Ptaszyk.

    W kolejnym etapie produkcji, masa jajeczna poddawana jest procesowi suszenia. Wyrób końcowy, zanim trafi do sprzedaży, przechodzi jeszcze kontrolę mikrobiologiczną w laboratorium. Cały cykl wytwarzania będzie procesem zamkniętym, bez kontaktu surowca ze światem zewnętrznym, a parametry będą monitorowane przez urządzenia i archiwizowane na potrzeby kontroli.

    Planowana wielkość produkcji proszku jajecznego w bieganowskiej fabryce to 100-120 ton miesięcznie. Jego zastosowanie w przemyśle spożywczym jest bardzo szerokie: susz jajeczny wykorzystywany jest do produkcji sosów, lodów, makaronów, ciast, pieczywa, a także wędlin. - Oprócz polskich odbiorców, poszukujemy również kontaktów na rynku europejskim. Na pewno rynek jest już zagospodarowany i nie będzie łatwo do niego się włączyć, ale będziemy się starać pozyskać odbiorców i zachęcić do współpracy wysoką jakością naszego produktu - zaznacza Karol Śmiechowski. Zapewnia, że firma jest otwarta na współpracę nie tylko z dużymi odbiorcami, ale również firmami z branży spożywczej działającymi na lokalnym rynku.

    Miejsca pracy z dotacją PUP

    Pod koniec listopada odbędzie się rozruch linii produkcyjnej i powstaną pierwsze testowe partie suszu jajecznego. Produkcja ma ruszyć pełną parą na początku przyszłego roku, ale rekrutacja przyszłych pracowników już się rozpoczęła. W pierwszym etapie zakład będzie zatrudniał około 20 osób, w tym 14 przy obsłudze linii produkcyjnej. Pozostali to pracownicy utrzymania ruchu i kadra zarządzająca. Utworzenie 14 stanowisk pracy na produkcji dofinansuje Powiatowy Urząd Pracy we Wrześni, a zatrudnienie znajdą tu bezrobotni z Bieganowa i okolic.

    Przyszłość z nastawieniem na innowacje

    Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, na działce sąsiadującej z fabryką powstanie gorzelnia wraz z biogazownią. - Biogaz będzie pochodził w 80% z wywaru gorzelnianego, a w 20 % z liści kukurydzy, którą będziemy kupować od rolników. Biogaz będzie również wykorzystywany w fabryce i zastąpi gaz ziemny, który obecnie jest źródłem energii zasilającej linię produkcyjną oraz ogrzewanie - wyjaśnia Karol Śmiechowski. - Dodatkowo spirytus będzie wykorzystywany w procesie ekstrakcji proszku jajecznego, który zawiera lecytynę, w celu pozyskania jej jako odrębnego produktu.

    W planach jest uruchomienie dodatkowej linii produkcyjnej pozyskiwania lecytyny z jaj, co nie obniża wartości suszu jajecznego, a daje nowe możliwości i otwiera kolejne rynki zbytu. Lecytyna jest poszukiwanym związkiem organicznym wykorzystywanym do produkcji leków czy kosmetyków, a także w przemyśle spożywczym, np. przez producentów majonezu. Technologia pozyskiwania lecytyny w bieganowskiej fabryce będzie przedsięwzięciem innowacyjnym, realizowanym we współpracy z polskimi uczelniami wyższymi.

    Inwestycja w Bieganowie to dla firmy Krzem dywersyfikacja działalności. Dotychczasowa aktywność spółki z Ptaszkowic koncentrowała się na wydobyciu kruszyw naturalnych. Fabryka suszu jajecznego w Bieganowie będzie jedynym takim zakładem w Wielkopolsce.

    • Tagi:
    • susz jajeczny
    • gorzelnia
    • fabryka
    • biogazownia
    Marzena Zbierska
    Podobne artykuły
    i-eko i-logicznie

    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej

    15 lipca 2025
    Ciągniki

    Stąd wyjechał finalista konkursu Traktor Roku 2025. To ogromna inwestycja Claas

    5 lipca 2025
    Hodowla

    Biogazownia to nie jest kosz na śmieci

    17 czerwca 2025
    Przepisy

    Silos na kiszonkę to budynek czy budowla? Jakim podatkiem powinien być objęty?

    10 czerwca 2025
    Ciągniki

    Kluczowa inwestycja przy wielkiej fabryce ciągników Deutz-Fahr

    21 maja 2025
    Hodowla

    Zwierzęce odchody mogą produkować tanią i łatwo dostępną energię. Jak?

    28 lutego 2025
    Odnawialne źródła energii

    Produkcja mleka z wykorzystaniem OZE

    26 lutego 2025
    Bydło i mleko

    Czeskie gospodarstwo: Jak łączą produkcję mleka z zieloną energią? [VIDEO]

    23 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
    2 sierpnia 2025
    Ciągniki
    Ciągnik na drodze. Kiedy można narazić się na mandat?
    2 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Cielęta w budkach: mniej chorób, lepsze wyniki [Video]
    2 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
    2 sierpnia 2025
    Hodowla
    Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
    2 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
    31 lipca 2025
    Drób
    To już 10 przypadek w ciągu miesiąca. W tym regionie kurniki są mocno zagrożone
    31 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
    30 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności