Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Fabryka suszu jajecznego w Bieganowie

Fabryka suszu jajecznego w Bieganowie

Hodowla - Drób 3 grudnia 2014 05:59 Marzena Zbierska Aktualizacja: 9 października 2015 09:07
 Fabryka suszu jajecznego w Bieganowie
Źródło: fot. M. Zbierska
Firma Krzem z Ptaszkowic koło Łodzi buduje w Bieganowie (powiat wrzesiński) fabrykę suszu jajecznego. W przyszłości ma tam także powstać gorzelnia z biogazownią. To jednak nie wszystko. W planach jest kooperacja z przemysłem farmaceutycznym i kosmetycznym.
Spis treści:

    Firma Krzem z Ptaszkowic koło Łodzi buduje w Bieganowie (powiat wrzesiński) fabrykę suszu jajecznego. W przyszłości ma tam także powstać gorzelnia z biogazownią. To jednak nie wszystko. W planach jest kooperacja z przemysłem farmaceutycznym i kosmetycznym.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zakład powstaje w budynku byłego PGR w Bieganowie. Po gruntownej przebudowie i rozbudowie powierzchnia wytwórni wynosi obecnie ok. 770 m2. Przedsięwzięcie będzie realizowane w dwóch etapach: pierwszy - budowa zakładu do produkcji suszu jajecznego - jest już na ukończeniu, drugi - budowa gorzelni i biogazowni rolniczej - w planach.

    Jaja dostarczą fermy

    Fabryka w Bieganowie będzie przerabiała ok. 10 mln jaj miesięcznie. Surowiec będzie dostarczany z dużych ferm jaj, zlokalizowanych w głównie w Wielkopolsce, ale szansę na współpracę mają także mniejsi dostawcy. - Jesteśmy zainteresowani jajami kurzymi, które nie trafiają do handlu ze względu na swoją wielkość - mówi Tomasz Ptaszyk, odpowiedzialny za organizację procesu produkcyjnego. - Będziemy kupować jaja, które nie mieszczą się w normach handlowych, ale są pełnowartościowe pod względem spożywczym. Fermy, z którymi podejmiemy współpracę, muszą przestrzegać systemu HACCP i norm ISO. Musimy mieć pewność, że jaja, które zostaną nam dostarczone, nie są przeterminowane, zepsute, a ferma spełnia wszelkie wymogi weterynaryjne i sanitarne. Wysoka jakość surowca to podstawowy parametr wyboru dostawców.

    W bieganowskim zakładzie będzie funkcjonować linia produkcyjna duńskiej firmy Sanovo. Proces przetwórczy, po myciu i prześwietleniu jaj, rozpoczyna się od ich wybijania. Skorupy traktowane są jako odpad, ale mają również wartość handlową. - Po oddzieleniu jaja, skorupki będą suszone i rozdrabniane, a następnie trafią do kontenera na zewnątrz budynku, gdzie będą składowane. Mogą być dalej wykorzystywane jako nawóz rolniczy albo jako dodatek do produkcji pasz. Mamy już podmioty zainteresowane odbiorem skorup - dodaje Karol Śmiechowski, zarządzający inwestycją.

    Susz jajeczny także na eksport

    Białko i żółtko poddawane będą obróbce termicznej, tj. pasteryzacji w temperaturze 63oC. Ten proces pozwoli wyeliminować z masy jajecznej ewentualne bakterie Salmonelli. - Na życzenie klienta będzie również możliwe dodawanie soli lub cukru do masy jajecznej, aby ostateczny produkt miał określony smak. To rozwiązania stosowane w niektórych fabrykach makaronu lub zakładach cukierniczych i w razie potrzeby chcemy sprostać ich wymaganiom - mówi Tomasz Ptaszyk.

    W kolejnym etapie produkcji, masa jajeczna poddawana jest procesowi suszenia. Wyrób końcowy, zanim trafi do sprzedaży, przechodzi jeszcze kontrolę mikrobiologiczną w laboratorium. Cały cykl wytwarzania będzie procesem zamkniętym, bez kontaktu surowca ze światem zewnętrznym, a parametry będą monitorowane przez urządzenia i archiwizowane na potrzeby kontroli.

    Planowana wielkość produkcji proszku jajecznego w bieganowskiej fabryce to 100-120 ton miesięcznie. Jego zastosowanie w przemyśle spożywczym jest bardzo szerokie: susz jajeczny wykorzystywany jest do produkcji sosów, lodów, makaronów, ciast, pieczywa, a także wędlin. - Oprócz polskich odbiorców, poszukujemy również kontaktów na rynku europejskim. Na pewno rynek jest już zagospodarowany i nie będzie łatwo do niego się włączyć, ale będziemy się starać pozyskać odbiorców i zachęcić do współpracy wysoką jakością naszego produktu - zaznacza Karol Śmiechowski. Zapewnia, że firma jest otwarta na współpracę nie tylko z dużymi odbiorcami, ale również firmami z branży spożywczej działającymi na lokalnym rynku.

    Miejsca pracy z dotacją PUP

    Pod koniec listopada odbędzie się rozruch linii produkcyjnej i powstaną pierwsze testowe partie suszu jajecznego. Produkcja ma ruszyć pełną parą na początku przyszłego roku, ale rekrutacja przyszłych pracowników już się rozpoczęła. W pierwszym etapie zakład będzie zatrudniał około 20 osób, w tym 14 przy obsłudze linii produkcyjnej. Pozostali to pracownicy utrzymania ruchu i kadra zarządzająca. Utworzenie 14 stanowisk pracy na produkcji dofinansuje Powiatowy Urząd Pracy we Wrześni, a zatrudnienie znajdą tu bezrobotni z Bieganowa i okolic.

    Przyszłość z nastawieniem na innowacje

    Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, na działce sąsiadującej z fabryką powstanie gorzelnia wraz z biogazownią. - Biogaz będzie pochodził w 80% z wywaru gorzelnianego, a w 20 % z liści kukurydzy, którą będziemy kupować od rolników. Biogaz będzie również wykorzystywany w fabryce i zastąpi gaz ziemny, który obecnie jest źródłem energii zasilającej linię produkcyjną oraz ogrzewanie - wyjaśnia Karol Śmiechowski. - Dodatkowo spirytus będzie wykorzystywany w procesie ekstrakcji proszku jajecznego, który zawiera lecytynę, w celu pozyskania jej jako odrębnego produktu.

    W planach jest uruchomienie dodatkowej linii produkcyjnej pozyskiwania lecytyny z jaj, co nie obniża wartości suszu jajecznego, a daje nowe możliwości i otwiera kolejne rynki zbytu. Lecytyna jest poszukiwanym związkiem organicznym wykorzystywanym do produkcji leków czy kosmetyków, a także w przemyśle spożywczym, np. przez producentów majonezu. Technologia pozyskiwania lecytyny w bieganowskiej fabryce będzie przedsięwzięciem innowacyjnym, realizowanym we współpracy z polskimi uczelniami wyższymi.

    Inwestycja w Bieganowie to dla firmy Krzem dywersyfikacja działalności. Dotychczasowa aktywność spółki z Ptaszkowic koncentrowała się na wydobyciu kruszyw naturalnych. Fabryka suszu jajecznego w Bieganowie będzie jedynym takim zakładem w Wielkopolsce.

    • Tagi:
    • susz jajeczny
    • gorzelnia
    • fabryka
    • biogazownia
    Marzena Zbierska
    Podobne artykuły
    Odnawialne źródła energii

    Rolnicy mogą zarabiać na biogazowniach rolniczych. Tak robią to w Niemczech [VIDEO]

    2 grudnia 2025
    Przepisy

    Koniec blokad dla biogazowni? Rząd dał zielone światło dla nowego projektu zmian w OZE

    28 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Dotacje i pożyczki dla rolników. Pula środków na ten rok to miliard złotych

    27 października 2025
    Prawo i finanse

    ARiMR właśnie przyjmuje wnioski. Pojedyncze wsparcie to nawet 1,7 mln zł

    25 października 2025
    Odnawialne źródła energii

    Rolnicy inicjatorami superbiometanowni. Chodzi o nawet 70 GWh bioLNG rocznie

    18 października 2025
    Odnawialne źródła energii

    Biogazownia rolnicza - potencjał ekoenergetyczny polskiej wsi

    23 września 2025
    Odnawialne źródła energii

    Polskie biogazownie to światowa czołówka

    21 września 2025
    Newsy

    To będzie największa tego typu farma mleczarska na świecie. Koszt? 170 mln euro

    8 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    W grudniu mija ważny termin dla rolników. Spis tych zwierząt jest obowiązkowy
    8 grudnia 2025
    Przepisy
    ARiMR ostrzega: Masz czas do połowy grudnia. Bez tego wpisu można być zablokowanym
    8 grudnia 2025
    Przepisy
    Masz ciągnik rolniczy? Od nowego roku będą dwie kluczowe zmiany w prawie
    8 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
    5 grudnia 2025
    Hodowla
    Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
    4 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności