Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Drób ekologiczny - to się udaje

Drób ekologiczny - to się udaje

Hodowla - Drób 14 lipca 2015 03:55 Tomasz Kodłubański Aktualizacja: 30 września 2015 12:49
Drób ekologiczny - to się udaje
Źródło: Tomasz Kołdubański
Adam Ostrowski od ponad dekady prowadzi w mazowieckiej wsi Kunki chów drobiu ekologicznego. Jego drób jest z powodzeniem sprzedawany na ekobazarach oraz w sklepach prawie całej Polski.
Spis treści:

    Adam Ostrowski od ponad dekady prowadzi w mazowieckiej wsi Kunki chów drobiu ekologicznego. Jego drób jest z powodzeniem sprzedawany na ekobazarach oraz w sklepach prawie całej Polski.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Początki hodowli znaczył szlak, jaki Adam Ostrowski przebył po wielu instytucjach, by uzyskać wszelkie zgody na rejestrację swojej

    działalności. - Gdy chciałem zarejestrować hodowlę ekologiczną drobiu, wielu ludzi pukało się w głowę i pytało, czy dobrze zastanowiłem się nad tym, co robię - wspomina Ostrowski. Jednak z perspektywy czasu okazało się, że nie tylko można taką hodowlę z powodzeniem prowadzić, ale również sprzedawać z zyskiem drób ekologiczny. Ostrowski posiada kurnik mogący pomieścić prawie 10 tys. sztuk drobiu, co wydaje się ilością niewielką w porównaniu ze stadami drobiu hodowanymi przemysłowo, jednak praca przy takiej ilości kur, kurcząt, gęsi czy indyków pochłania bardzo dużo czasu. - Wszystko robimy ręcznie, np. dokarmianie drobiu - tłumaczy Ostrowski. - Nie ma w naszej hodowli żadnych paszociągów czy innych urządzeń usprawniających obsługę drobiu w gospodarczych fermach kurzych. Ptaki są żywione tylko naturalną paszą opartą na zbożach ekologicznych. Przez długi czas hodowcy trudno było się przebić ze swoim ekologicznym drobiem do klientów. - To typowe dla hodowcy bądź rolnika ekologicznego planującego sprzedaż swoich plonów czy produktów, że trzeba zdobyć rzeszę wiernych klientów, którzy przekonają się do ciebie, a potem do tego, co sprzedajesz. Mi zajęło to sporo lat, by doprowadzić do sytuacji, w której już podczas pierwszych godzin handlu na ekobazarze sprzedaję to, co przywiozłem.

    Zdaniem Ostrowskiego oprócz utrzymywania porządku w dokumentach dotyczących certyfikacji ekologicznej oraz ich aktualizacji w przepisowym czasie, kluczowe jest takie ułożenie logistyczne dostaw produktów hodowli do odbiorców, by koszty przewozu zamówionego drobiu nie były zbyt duże.

    - Pomimo iż nasz kurczak kosztuje nawet 25 zł, to mamy sporo klientów, którzy czekają na nasz przyjazd na bazar do Warszawy, Katowic czy Gdańska - mówi Ostrowski. - Walory smakowe i zdrowotne są tu decydujące. Sporo amatorów drobiu ekologicznego kupuje tylko elementy - uda czy piersi, ponieważ wychodzi taniej. Drób ekologiczny jest droższy ze względu na fakt, iż nie jest to masowa produkcja tak jak w kombinatach kurzych oraz dlatego, że hodowla kur, gęsi czy kurczaków ekologicznych nie jest zautomatyzowana i więcej kosztuje robocizna.

    - Cena tego drobiu jest wyższa niż tradycyjnego, co wcale nie ogranicza liczby klientów chętnych do zakupu - przyznaje hodowca. Obok biobazarów sprzedajemy nasz drób także do sklepów w największych miastach naszego kraju. To zwiększa całkowity wolumen drobiu, jaki sprzedajemy, do ponad 3 ton miesięcznie.

    Ostrowski uważa, że dzisiaj największym problemem jest zmiana nastawienia do produktów ekologicznych w mniejszych miastach i na terenach wiejskich. Lepiej zarabiająca klasa średnia w dużych miastach już dość często sięga po produkty z etykietką eko.

    - Ludzie mieszkający poza dużymi ośrodkami miejskimi są bardziej sceptyczni w podejściu do nowych nazw czy marek produktów. Jeśli zastanowić się przez chwilę, to 90% lub nawet więcej produktów wiejskich jest wytworzonych na bazie chemii. Hodowla czy produkcja ekologiczna opiera się na surowcach właśnie pozbawionych dodatków chemicznych.

    • Tagi:
    • Kunki
    • ekologiczny
    • Adam Ostrowski
    • drób
    Tomasz Kodłubański
    Podobne artykuły
    Drób

    Ostatnie dni na złożenie wniosku. ARiMR podzieli między rolników 120 mln zł

    20 października 2025
    Newsy

    Ten kraj jest wolny od wysoce zjadliwej grypy ptaków

    7 października 2025
    Drób

    Branża wyczekiwała takich informacji. Eksport mięsa na lepszych warunkach

    23 września 2025
    Ceny rolnicze

    Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?

    5 września 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg

    14 sierpnia 2025
    Drób

    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]

    30 maja 2025
    Drób

    Ile kosztują kury w 2025 roku? Oto aktualne ceny

    21 maja 2025
    Drób

    Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków uśmiercono?

    20 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
    21 października 2025
    Ciągniki
    Nowe ciągniki prosto z Turcji. Czy podbiją polski rynek? [VIDEO]
    21 października 2025
    Przepisy
    Ci rolnicy nie muszą martwić się o składki KRUS. Jest jednak kilka warunków
    21 października 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
    20 października 2025
    Drób
    Ostatnie dni na złożenie wniosku. ARiMR podzieli między rolników 120 mln zł
    20 października 2025
    Drób
    Polska światową potęgą w eksporcie tego produktu. Będzie jeszcze lepiej
    19 października 2025
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
    17 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności