Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
      Już jutro kończy się ważny nabór. ARiMR uczula
      Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Drób ekologiczny - to się udaje

Drób ekologiczny - to się udaje

Hodowla - Drób 14 lipca 2015 03:55 Tomasz Kodłubański Aktualizacja: 30 września 2015 12:49
Drób ekologiczny - to się udaje
Źródło: Tomasz Kołdubański
Adam Ostrowski od ponad dekady prowadzi w mazowieckiej wsi Kunki chów drobiu ekologicznego. Jego drób jest z powodzeniem sprzedawany na ekobazarach oraz w sklepach prawie całej Polski.
Spis treści:

    Adam Ostrowski od ponad dekady prowadzi w mazowieckiej wsi Kunki chów drobiu ekologicznego. Jego drób jest z powodzeniem sprzedawany na ekobazarach oraz w sklepach prawie całej Polski.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Początki hodowli znaczył szlak, jaki Adam Ostrowski przebył po wielu instytucjach, by uzyskać wszelkie zgody na rejestrację swojej

    działalności. - Gdy chciałem zarejestrować hodowlę ekologiczną drobiu, wielu ludzi pukało się w głowę i pytało, czy dobrze zastanowiłem się nad tym, co robię - wspomina Ostrowski. Jednak z perspektywy czasu okazało się, że nie tylko można taką hodowlę z powodzeniem prowadzić, ale również sprzedawać z zyskiem drób ekologiczny. Ostrowski posiada kurnik mogący pomieścić prawie 10 tys. sztuk drobiu, co wydaje się ilością niewielką w porównaniu ze stadami drobiu hodowanymi przemysłowo, jednak praca przy takiej ilości kur, kurcząt, gęsi czy indyków pochłania bardzo dużo czasu. - Wszystko robimy ręcznie, np. dokarmianie drobiu - tłumaczy Ostrowski. - Nie ma w naszej hodowli żadnych paszociągów czy innych urządzeń usprawniających obsługę drobiu w gospodarczych fermach kurzych. Ptaki są żywione tylko naturalną paszą opartą na zbożach ekologicznych. Przez długi czas hodowcy trudno było się przebić ze swoim ekologicznym drobiem do klientów. - To typowe dla hodowcy bądź rolnika ekologicznego planującego sprzedaż swoich plonów czy produktów, że trzeba zdobyć rzeszę wiernych klientów, którzy przekonają się do ciebie, a potem do tego, co sprzedajesz. Mi zajęło to sporo lat, by doprowadzić do sytuacji, w której już podczas pierwszych godzin handlu na ekobazarze sprzedaję to, co przywiozłem.

    Zdaniem Ostrowskiego oprócz utrzymywania porządku w dokumentach dotyczących certyfikacji ekologicznej oraz ich aktualizacji w przepisowym czasie, kluczowe jest takie ułożenie logistyczne dostaw produktów hodowli do odbiorców, by koszty przewozu zamówionego drobiu nie były zbyt duże.

    - Pomimo iż nasz kurczak kosztuje nawet 25 zł, to mamy sporo klientów, którzy czekają na nasz przyjazd na bazar do Warszawy, Katowic czy Gdańska - mówi Ostrowski. - Walory smakowe i zdrowotne są tu decydujące. Sporo amatorów drobiu ekologicznego kupuje tylko elementy - uda czy piersi, ponieważ wychodzi taniej. Drób ekologiczny jest droższy ze względu na fakt, iż nie jest to masowa produkcja tak jak w kombinatach kurzych oraz dlatego, że hodowla kur, gęsi czy kurczaków ekologicznych nie jest zautomatyzowana i więcej kosztuje robocizna.

    - Cena tego drobiu jest wyższa niż tradycyjnego, co wcale nie ogranicza liczby klientów chętnych do zakupu - przyznaje hodowca. Obok biobazarów sprzedajemy nasz drób także do sklepów w największych miastach naszego kraju. To zwiększa całkowity wolumen drobiu, jaki sprzedajemy, do ponad 3 ton miesięcznie.

    Ostrowski uważa, że dzisiaj największym problemem jest zmiana nastawienia do produktów ekologicznych w mniejszych miastach i na terenach wiejskich. Lepiej zarabiająca klasa średnia w dużych miastach już dość często sięga po produkty z etykietką eko.

    - Ludzie mieszkający poza dużymi ośrodkami miejskimi są bardziej sceptyczni w podejściu do nowych nazw czy marek produktów. Jeśli zastanowić się przez chwilę, to 90% lub nawet więcej produktów wiejskich jest wytworzonych na bazie chemii. Hodowla czy produkcja ekologiczna opiera się na surowcach właśnie pozbawionych dodatków chemicznych.

    • Tagi:
    • Kunki
    • ekologiczny
    • Adam Ostrowski
    • drób
    Tomasz Kodłubański
    Podobne artykuły
    Drób

    Alarm w kurnikach. Miliony zagazowanych kur

    13 listopada 2025
    Drób

    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie

    11 listopada 2025
    Przepisy

    Wielkopolska: Wojewoda ustanawia nowe przepisy dla hodowców drobiu

    7 listopada 2025
    Newsy

    Polska zmaga się z epidemią. Tysiące zagazowanych ptaków

    3 listopada 2025
    Newsy

    Sukces polskiego drobiu. Otwiera się nowy rynek zbytu

    3 listopada 2025
    Drób

    Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!

    30 października 2025
    Newsy

    Strach przed nowym kryzysem. Najwięcej ognisk zarejestrowano w Polsce

    30 października 2025
    Drób

    Ostatnie dni na złożenie wniosku. ARiMR podzieli między rolników 120 mln zł

    20 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Prawo i finanse
    O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
    14 listopada 2025
    Newsy
    Na drogach niespokojnie, zwłaszcza tu - protest rolników 14 listopada [MAPA]
    14 listopada 2025
    Najnowsze
    Drób
    Alarm w kurnikach. Miliony zagazowanych kur
    13 listopada 2025
    Drób
    Duże zagrożenie u sąsiada Polski. Kolejne ogniska groźnej choroby
    13 listopada 2025
    Drób
    Polska znaczącym producentem gęsiny w Unii Europejskiej
    13 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności