Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Nowe ceny bydła [lipiec 2025]
      Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
      Rynek świń. Potężne zmiany w cenach
      Ceny jajek. Najgorsze jeszcze przed nami
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wyznaczą miejsca zakopywania padłych zwierząt w Polsce
      Nie tylko polscy hodowcy rezygnują ze świń. W tym kraju także jest coraz gorzej
      Stadom bydła zagraża kolejna choroba, która dziesiątkuje zwierzęta? Są ogniska
      Rolnicy, którzy mają zwierzęta, nie będą już musieli prosić w ARiMR o te papiery
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Biozn zapalił się na naszych oczach w trakcie żniw 2025 [VIDEO]
      Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar
      Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
      Gospodarstwa ucierpiały przez przymrozki i grad. Będzie wsparcie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
      Targi AGRO-TECH Minikowo 2025 już od soboty
      Maszyny rolnicze tańsze o 25%? Nowa pula środków w programie
      Ten projekt pochłonął aż 100 milionów. Będą maszyny rolnicze o zerowej emisji?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Duże zmiany dla rolników. Nie będzie potrzebne pozwolenie na budowę
      Przyszłość bez pryszczycy? Rząd planuje nowe przepisy
      Mercosur rozpoczyna nową erę handlu z Europą. Co to oznacza dla konsumentów?
      ARiMR czeka na twój wniosek o 200 tys. zł. Ilu śmiałków już to zrobiło?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Upał i susza nie są im straszne. Te rośliny sprawdzą się w gorące lato
      Masz dość much wlatujących do domu? W ten sposób szybko się ich pozbędziesz
      Zadbaj w lipcu o dynię i cukinię. Podlewanie i domowe odżywki na bujny plon
      Fala upałów "zestresowała" rośliny w ogrodzie? Działaj szybko, ale ostrożnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Drób ekologiczny - to się udaje

Drób ekologiczny - to się udaje

Hodowla - Drób 14 lipca 2015 03:55 Tomasz Kodłubański Aktualizacja: 30 września 2015 12:49
Drób ekologiczny - to się udaje
Źródło: Tomasz Kołdubański
Adam Ostrowski od ponad dekady prowadzi w mazowieckiej wsi Kunki chów drobiu ekologicznego. Jego drób jest z powodzeniem sprzedawany na ekobazarach oraz w sklepach prawie całej Polski.
Spis treści:

    Adam Ostrowski od ponad dekady prowadzi w mazowieckiej wsi Kunki chów drobiu ekologicznego. Jego drób jest z powodzeniem sprzedawany na ekobazarach oraz w sklepach prawie całej Polski.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Początki hodowli znaczył szlak, jaki Adam Ostrowski przebył po wielu instytucjach, by uzyskać wszelkie zgody na rejestrację swojej

    działalności. - Gdy chciałem zarejestrować hodowlę ekologiczną drobiu, wielu ludzi pukało się w głowę i pytało, czy dobrze zastanowiłem się nad tym, co robię - wspomina Ostrowski. Jednak z perspektywy czasu okazało się, że nie tylko można taką hodowlę z powodzeniem prowadzić, ale również sprzedawać z zyskiem drób ekologiczny. Ostrowski posiada kurnik mogący pomieścić prawie 10 tys. sztuk drobiu, co wydaje się ilością niewielką w porównaniu ze stadami drobiu hodowanymi przemysłowo, jednak praca przy takiej ilości kur, kurcząt, gęsi czy indyków pochłania bardzo dużo czasu. - Wszystko robimy ręcznie, np. dokarmianie drobiu - tłumaczy Ostrowski. - Nie ma w naszej hodowli żadnych paszociągów czy innych urządzeń usprawniających obsługę drobiu w gospodarczych fermach kurzych. Ptaki są żywione tylko naturalną paszą opartą na zbożach ekologicznych. Przez długi czas hodowcy trudno było się przebić ze swoim ekologicznym drobiem do klientów. - To typowe dla hodowcy bądź rolnika ekologicznego planującego sprzedaż swoich plonów czy produktów, że trzeba zdobyć rzeszę wiernych klientów, którzy przekonają się do ciebie, a potem do tego, co sprzedajesz. Mi zajęło to sporo lat, by doprowadzić do sytuacji, w której już podczas pierwszych godzin handlu na ekobazarze sprzedaję to, co przywiozłem.

    Zdaniem Ostrowskiego oprócz utrzymywania porządku w dokumentach dotyczących certyfikacji ekologicznej oraz ich aktualizacji w przepisowym czasie, kluczowe jest takie ułożenie logistyczne dostaw produktów hodowli do odbiorców, by koszty przewozu zamówionego drobiu nie były zbyt duże.

    - Pomimo iż nasz kurczak kosztuje nawet 25 zł, to mamy sporo klientów, którzy czekają na nasz przyjazd na bazar do Warszawy, Katowic czy Gdańska - mówi Ostrowski. - Walory smakowe i zdrowotne są tu decydujące. Sporo amatorów drobiu ekologicznego kupuje tylko elementy - uda czy piersi, ponieważ wychodzi taniej. Drób ekologiczny jest droższy ze względu na fakt, iż nie jest to masowa produkcja tak jak w kombinatach kurzych oraz dlatego, że hodowla kur, gęsi czy kurczaków ekologicznych nie jest zautomatyzowana i więcej kosztuje robocizna.

    - Cena tego drobiu jest wyższa niż tradycyjnego, co wcale nie ogranicza liczby klientów chętnych do zakupu - przyznaje hodowca. Obok biobazarów sprzedajemy nasz drób także do sklepów w największych miastach naszego kraju. To zwiększa całkowity wolumen drobiu, jaki sprzedajemy, do ponad 3 ton miesięcznie.

    Ostrowski uważa, że dzisiaj największym problemem jest zmiana nastawienia do produktów ekologicznych w mniejszych miastach i na terenach wiejskich. Lepiej zarabiająca klasa średnia w dużych miastach już dość często sięga po produkty z etykietką eko.

    - Ludzie mieszkający poza dużymi ośrodkami miejskimi są bardziej sceptyczni w podejściu do nowych nazw czy marek produktów. Jeśli zastanowić się przez chwilę, to 90% lub nawet więcej produktów wiejskich jest wytworzonych na bazie chemii. Hodowla czy produkcja ekologiczna opiera się na surowcach właśnie pozbawionych dodatków chemicznych.

    • Tagi:
    • Kunki
    • ekologiczny
    • Adam Ostrowski
    • drób
    Tomasz Kodłubański
    Podobne artykuły
    Drób

    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]

    30 maja 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Lokata do 2 mln zł w Ofercie Powitalnej. Ważne do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Drób

    Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków uśmiercono?

    20 maja 2025
    Drób

    Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł

    19 maja 2025
    Drób

    Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami

    18 maja 2025
    Drób

    Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób

    7 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Chcieli wwieźć do Polski zanieczyszczone zboża z Ukrainy. Nie udało im się
    5 lipca 2025
    Ekonomika
    KOWR rzadko wydzierżawia takie tereny. Jest ogłoszenie o 267 hektarach
    5 lipca 2025
    Newsy
    Ogromny pożar w gospodarstwie, w którym zginęło bydło. Można pomóc rolnikom
    5 lipca 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Wyznaczą miejsca zakopywania padłych zwierząt w Polsce
    4 lipca 2025
    Drób
    Bezpośrednia sprzedaż jajek. Chcą zmienić przepisy dla rolników
    4 lipca 2025
    Drób
    Hodujesz kury? Te sygnały powinny Cię zaniepokoić. Zrób to, nim będzie za późno
    3 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Nie tylko polscy hodowcy rezygnują ze świń. W tym kraju także jest coraz gorzej
    2 lipca 2025
    Drób
    Ponad 40 tys. kur do wybicia. Ta groźna choroba drobiu znów zaatakowała
    2 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności