Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
      Już jutro kończy się ważny nabór. ARiMR uczula
      Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy należy odrobaczać bydło mięsne?

Czy należy odrobaczać bydło mięsne?

Hodowla - Bydło i mleko 17 października 2018 08:34 redakcja Aktualizacja: 17 października 2018 09:16
Czy należy odrobaczać bydło mięsne?
Źródło: D. Jańczak
Najważniejszym zabiegiem profilaktycznym stosowanym na bydle mięsnym hodowanym na wypasie jest odrobaczanie. Jak często je przeprowadzać?
Spis treści:

    Najważniejszym zabiegiem profilaktycznym stosowanym na bydle mięsnym hodowanym na wypasie jest odrobaczanie. Jak często je przeprowadzać?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dorota Węglińska, lekarz weterynarii z gabinetu „Duże i Małe” w Jeżowie Sudeckim pod Jelenią Górą przekonuje, że warto to robić dwa razy do roku. - Jest ono jeszcze ważniejsze niż u krów mlecznych, gdyż bydło mięsne ma praktycznie cały czas bezpośredni kontakt z pastwiskiem. Często są to tereny podmokłe, które stanowią duże zagrożenie zachorowania na motylicę wątrobową. Daje się ona we znaki zarówno dorosłym krowom, jak i cielakom. Zwierzęta są wtedy wychudzone, nie przybierają na wadze, a zwłaszcza młody organizm nie potrafi poradzić sobie z motylicą sam i to właśnie u nich widać najbardziej i najszybciej różnicę, czy były odrobaczone, czy nie - wyjaśnia Dorota Węglińska.

    Kiedy w takim razie pierwszy raz odrobaczyć cielaka w stadzie bydła mięsnego? 

    Wszystko zależy od tego, czy matki były regularnie odrobaczane. Jeżeli tak, to możemy z odrobaczeniem u cieląt poczekać do 3 miesiąca ich życia. - W innym przypadku powinniśmy odrobaczyć je już w pierwszym miesiącu po urodzeniu - dodaje Dorota Węglińska.

    Sprawdź aktualne ceny żywca wołowego TUTAJ

    Po co odrobaczać bydło?

    Choroby pasożytnicze negatywnie wpływają na kondycję zwierząt. Zarażone bydło cechuje się gorszymi przyrostami oraz osłabioną odpornością. Organy zaatakowane przez pasożyty np. wątroba drążona przez larwy motylicy wątrobowej, pracują mniej wydajnie lub dochodzi do miejscowych stanów zapalnych. Może to prowadzić do chorób metabolicznych, wynikających z zaburzeń pracy wątroby. Pasożytami najczęściej atakującymi bydło są motylice, tasiemce, nicienie oraz kokcydia. Ostatnia z nich groźna jest szczególnie dla cieląt, ponieważ wywołuje biegunki. Może być przyczyną wtórnych zakażeń bakteryjnych i wirusowych układu pokarmowego.

    Czytaj także: Według Nowickich rasy limousine i salers to dobre połączenie [ZDJĘCIA]

    • Tagi:
    • odrobaczanie
    • bydło mięsne
    • pasożyty
    • pastwisko
    redakcja
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę

    7 listopada 2025
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Bydło i mleko

    Bydło Highland – wszystko, co musisz wiedzieć o hodowli tej wyjątkowej rasy

    8 marca 2025
    Newsy

    Zaskakujące odkrycie. Syn rolnika znalazł na polu skarb sprzed 2,5 tysiąca lat

    27 lutego 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    25 lutego 2025
    Hodowla

    Co czeka sektor wołowiny? O tym na Międzynarodowym Forum Wołowiny

    22 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    W ciągu 5 lat z produkcji bydła w Polsce zrezygnowało 50 tys. gospodarstw

    14 września 2024
    Bydło i mleko

    Co z dopłatami do zakupu buhaja?

    2 marca 2024
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach
    15 listopada 2025
    Newsy
    Minister rolnictwa mówi, że dba o swój "interes" i pyta: "a ty masz jaja, żeby się zbadać?"
    15 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Bruksela tnie dopłaty. Polscy hodowcy bydła alarmują. Wydano pilny apel
    11 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności