Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy należy odrobaczać bydło mięsne?

Czy należy odrobaczać bydło mięsne?

Hodowla - Bydło i mleko 17 października 2018 08:34 redakcja Aktualizacja: 17 października 2018 09:16
Czy należy odrobaczać bydło mięsne?
Źródło: D. Jańczak
Najważniejszym zabiegiem profilaktycznym stosowanym na bydle mięsnym hodowanym na wypasie jest odrobaczanie. Jak często je przeprowadzać?
Spis treści:

    Najważniejszym zabiegiem profilaktycznym stosowanym na bydle mięsnym hodowanym na wypasie jest odrobaczanie. Jak często je przeprowadzać?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dorota Węglińska, lekarz weterynarii z gabinetu „Duże i Małe” w Jeżowie Sudeckim pod Jelenią Górą przekonuje, że warto to robić dwa razy do roku. - Jest ono jeszcze ważniejsze niż u krów mlecznych, gdyż bydło mięsne ma praktycznie cały czas bezpośredni kontakt z pastwiskiem. Często są to tereny podmokłe, które stanowią duże zagrożenie zachorowania na motylicę wątrobową. Daje się ona we znaki zarówno dorosłym krowom, jak i cielakom. Zwierzęta są wtedy wychudzone, nie przybierają na wadze, a zwłaszcza młody organizm nie potrafi poradzić sobie z motylicą sam i to właśnie u nich widać najbardziej i najszybciej różnicę, czy były odrobaczone, czy nie - wyjaśnia Dorota Węglińska.

    Kiedy w takim razie pierwszy raz odrobaczyć cielaka w stadzie bydła mięsnego? 

    Wszystko zależy od tego, czy matki były regularnie odrobaczane. Jeżeli tak, to możemy z odrobaczeniem u cieląt poczekać do 3 miesiąca ich życia. - W innym przypadku powinniśmy odrobaczyć je już w pierwszym miesiącu po urodzeniu - dodaje Dorota Węglińska.

    Sprawdź aktualne ceny żywca wołowego TUTAJ

    Po co odrobaczać bydło?

    Choroby pasożytnicze negatywnie wpływają na kondycję zwierząt. Zarażone bydło cechuje się gorszymi przyrostami oraz osłabioną odpornością. Organy zaatakowane przez pasożyty np. wątroba drążona przez larwy motylicy wątrobowej, pracują mniej wydajnie lub dochodzi do miejscowych stanów zapalnych. Może to prowadzić do chorób metabolicznych, wynikających z zaburzeń pracy wątroby. Pasożytami najczęściej atakującymi bydło są motylice, tasiemce, nicienie oraz kokcydia. Ostatnia z nich groźna jest szczególnie dla cieląt, ponieważ wywołuje biegunki. Może być przyczyną wtórnych zakażeń bakteryjnych i wirusowych układu pokarmowego.

    Czytaj także: Według Nowickich rasy limousine i salers to dobre połączenie [ZDJĘCIA]

    • Tagi:
    • odrobaczanie
    • bydło mięsne
    • pasożyty
    • pastwisko
    redakcja
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?

    19 listopada 2025
    Hodowla

    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę

    7 listopada 2025
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Bydło i mleko

    Bydło Highland – wszystko, co musisz wiedzieć o hodowli tej wyjątkowej rasy

    8 marca 2025
    Newsy

    Zaskakujące odkrycie. Syn rolnika znalazł na polu skarb sprzed 2,5 tysiąca lat

    27 lutego 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    25 lutego 2025
    Hodowla

    Co czeka sektor wołowiny? O tym na Międzynarodowym Forum Wołowiny

    22 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    W ciągu 5 lat z produkcji bydła w Polsce zrezygnowało 50 tys. gospodarstw

    14 września 2024
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
    26 listopada 2025
    Ekonomika
    RHD - kto i jak może założyć? Jak otrzymać pomoc finansową?
    26 listopada 2025
    Drób
    Choroba znów daje o sobie znać
    26 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności