Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło mięsne Charoleise - duże umięśnienie i przyrosty dobowe

Bydło mięsne Charoleise - duże umięśnienie i przyrosty dobowe

Hodowla - Bydło i mleko 15 września 2017 14:42 oprac. doti Aktualizacja: 16 września 2017 11:23
Bydło mięsne Charoleise - duże umięśnienie i przyrosty dobowe
Źródło: Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Choć jest to jedna z ras, którego buhaje charakteryzują się ogromna masą i kalibrem, bydło Charoleise jest spokojne.
Spis treści:

    Choć jest to jedna z ras, którego buhaje charakteryzują się ogromna masą i kalibrem, bydło Charoleise jest spokojne, dobrze wykorzystuje paszę i łatwo przystosowuje się do różnych warunków klimatycznych i bytowych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Bydło mięsne rasy Charoleise hodują rolnicy Natalia i Marcin Krzewińscy z powiatu gnieźnieńskiego w Wielkopolsce. Gospodarstwo położone jest na terenie dwóch gmin: Gniezno oraz Trzemeszno i należy do sieci gospodarstw demonstracyjnych Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

    Jak czytamy na stronie Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Marcin Krzewiński swoją przygodę z bydłem mięsnym rozpoczął w 2003 roku, kiedy to wspólnie z ojcem Tadeuszem, postanowili hodować bydło mięsne, decydując się na rasę Charoleise. Skłonił ich do tego fakt, że gospodarstwo posiada trudne do uprawy tereny, grunty o słabszych klasach bonitacyjnych oraz wiele nieużytków, na których założono pastwiska. Na początku zakupiono  30 jałowic i 1 buhaja. Z roku na rok stopniowo powiększano stado, zostawiając cały żeński materiał w swoim gospodarstwie. Obecnie stado podstawowe liczy 90 szt. krów matek oraz 3 buhaje - jest to stado zarodowe. Całe stado to ponad 220 szt. bydła.

    Według państwa Krzewińskich produkcja tej rasy bydła mięsnego opłaca się. Jest to jednak uwarunkowane liczbą zwierząt, którą w tej chwili posiadają. Zyski zwiększyły się znacznie dzięki uruchomieniu sprzedaży jałówek hodowlanych.

    Czym charakteryzuje się rasa Charolaise?

    Zwierzęta tej rasy są rogate, o jednolitym białym, czasami słomkowym umaszczeniu. Skóra jest niepigmentowana, a śluzawica, rogi i racice jasne. Głowa szeroka, szyja krótka i dobrze umięśniona. Posiadają głęboką i dobrze wysklepioną klatkę piersiową, szeroki, długi i dobrze umięśniony zad.


    Charolaise jest rasą późno dojrzewającą. Jałówki osiągają dojrzałość hodowlaną między 18. a 24. miesiącem życia. Masa dorosłych krów wynosi 700-900 kg, a buhajów 1000-1200 kg przy wysokości w kłębie odpowiednio: 140 i 150 cm.


    Płodność jest niższa niż u innych ras, a ruje są często trudne do wykrycia. Zdarzają się trudne porody, choć selekcja znacznie tę cechę poprawiła. Masa cieląt po urodzeniu jest duża i wynosi przeciętnie: 40 kg – jałówki, 45 kg – buhajki. Przyrosty dobowe opasów są bardzo wysokie i wynoszą 1200 -1500 g. Od opasów uzyskuje się dużo, dobrej jakości mięsa z małą zawartością tłuszczu.
    Chów i hodowla tej rasy wymaga intensywnego żywienia oraz starannej opieki.

    Jest to rasa francuska. Wywodzi się bezpośrednio od bydła roboczego z okolic Charollais. Do Polski po razpierwszy dotarła w 1961 r. Ceniona za bardzo dobre przyrosty dobowe i wybitne umięśnienie.

    Źródło: WODR Poznań, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
    • Tagi:
    • charolaise
    • hodowla
    • bydło mięsne
    • żywienie
    • opasy
    oprac. doti
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?

    19 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik musi zapłacić ogromną karę za zapach z gospodarstwa. Minister reaguje

    10 sierpnia 2025
    Hodowla

    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób

    6 sierpnia 2025
    Bydło i mleko

    Korzyści dla rolników: realne pieniądze i stabilna przyszłość

    11 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Ci rolnicy mogą dostać większe dopłaty. Wystarczy zaznaczyć pozycję we wniosku

    19 maja 2025
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Niebawem kolejny nabór w ARiMR. Kto może dostać 2.400 zł dopłaty do hektara?
    25 listopada 2025
    Drób
    Zła informacja dla hodowców. Polski drób został zablokowany
    25 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
    25 listopada 2025
    Najnowsze
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?
    23 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta nie mają objawów, ale wynik testu jest dodatni. Mapa zakażeń tą chorobą rozszerza się
    22 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności