Szanowna Internautko, Internauto

 POW_logo


Na naszych stronach używamy technologii takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. Podmioty trzecie na mocy odrębnych porozumień mogą używać mechanizmu cookie na stronach portali Południowej Oficyny Wydawniczej oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Pragniemy zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, które niebawem wejdą w życie, tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. Zapoznaj się z poniższymi informacjami przed przejściem do serwisu.

Klikając przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno zgadzasz się na postanowienia zawarte poniżej.


RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi portali jarocinska.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl, rawicz24.pl, zpleszewa.pl, zwielkopolski24.pl, wiescirolnicze.pl. W tej informacji przedstawiamy skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z naszych usług. Prosimy Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.


Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszych serwisów takimi danymi są np. adres e-mail, nazwa/nick, adres IP, imię i nazwisko, numer konta w naszym sklepie internetowym lub w innej usłudze oferowanej przez POW. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przez nas lub naszych Zaufanych Partnerów na naszych stronach i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z naszych usług.


Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług wystąpią, co do zasady trzy z nich:


1) Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w naszym przypadku, regulamin danej usługi. Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi dodania ogłoszenia w oparciu o treść regulaminu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.


2) Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w ramach portali POW.


3) Twoja dobrowolna zgoda. Jest potrzebna głównie w przypadku, gdy usługi marketingowe dostarczają Ci podmioty trzecie (czyli Zaufani Partnerzy, o których mowa poniżej) oraz gdy to my świadczymy takie usługi dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować), reklamodawcy i ich przedstawiciele muszą mieć możliwość przetwarzania Twoich danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne, i jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Dzięki naszemu rozwiązaniu masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie. Twoje pozostałe uprawnienia wynikające z udzielenia zgody są opisane poniżej.


Twoje dane, w ramach naszych usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas lub inny podmiot przetwarzający dane jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.


Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych jest Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o.o., ul. Kasprzaka 1a, 63-200 Jarocin, logo podmiotu, na którego stronę wszedłeś możesz zobaczyć na planszy zawierającej niniejszą informację, a także nasi Zaufani Partnerzy, czyli firmy i inne podmioty, z którymi współpracujemy głównie w zakresie marketingowym. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności.


Przekazywanie danych

Twoje dane będzie przetwarzać POW i Zaufani Partnerzy, jeśli wyrazisz na to zgodę, ale mogą być one również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez POW lub Zaufanego Partnera. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.


Cookies

Na naszych stronach internetowych i w aplikacjach używamy technologii, takich jak pliki cookie, local storage i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. Twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Znajdziesz tam także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.


Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.


Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.


Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez POW i Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze stron i aplikacji internetowych dostarczanych przez POW w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez POW i Zaufanych Partnerów możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, klikając w przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno.

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej wyżej zgody prosimy o opuszczenie strony. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania w celach marketingowych innych niż własne cele POW.

Informujemy jednocześnie, iż POW w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzać będą Twoje dane we własnych celach marketingowych opisanych szczegółowo powyżej w oparciu o ich prawnie uzasadniony interes, jako administratora.


Pokaż listę Zaufanych Partnerów
  • Zaloguj się/Zarejestruj się
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak zmniejszyć koszty w chlewni?
      Osiem tuczników rocznie na własne potrzeby - od marca?
      6 kolejnych ognisk grypy ptaków na terenie województwa wielkopolskiego
      "Pij tylko mleko, zakrywaj dekolt, a nie będziesz liczyć straconych lat"
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepak ozimy 2023 - jakie nowości odmianowe w KR?
      Kiedy będzie można wjechać w pole z nawozami?
      Aktualna sytuacja na runku nawozowym - komentarz Grupy Azoty
      Raport o stanie upraw 2023 - lustracja zbóż i rzepaku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy opłaca się zainwestować w nową maszynę?
      Maszyny rolnicze. LEMKEN przejął firmę Equalizer
      Polagra Premiery. Czym zaskoczył John Deere? Kogo zabrakło na wystawie?
      Niemieccy rolnicy najczęściej wybierają ciągniki John Deere. Fendt w tyle 
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      O ile wzrosły dochody rolników w 2022 r.?
      Rolnictwo węglowe: przyoranie obornika. Czy wydłużony zostanie czas do 24 h?
      Czym jest Kodeks rolny? Jakie wprowadzi zmiany w prawie?
      Z jakich programów na inwestycje rolnik będzie mógł korzystać w 2023 r.?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Biznes na wsi również dla kobiet gospodarnych
      Domowy chlebek - wypróbuj ten świetny przepis!
      Domowe sposoby na kurację mlekiem. To naprawdę działa!
      Przekąski na Sylwestra
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Serowarnia w Wańczykówce [przeczytaj i obejrzyj FILM]
      Opalanie słomą zamiast węglem. Rolnik nie żałuje decyzji [VIDEO]
      Za co płaci eko-konsument?
      Ekologia z perspektywy dziecka. Trzeba jeść zdrowe kanapki
  • Wieści Rolnicze
  • Historia chleba. Co wpływa na jego smak?

Historia chleba. Co wpływa na jego smak?

Inne 22 Jan 2023, 08:00 Marcin Bartczak Aktualizacja: 22 Jan 2023, 15:20
Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa
Źródło: D. Jańczak
Zapach ciepłego chleba, który roznosi się po domu, chrupiąca skórka rozpryskująca się pod naciskiem noża – czy pamiętasz ten smak chleba sprzed lat?
Spis treści:

    Co sprawia, że dzisiejszy chleb nie smakuje tak, jak chleb sprzed lat? Gdzie podziało się to wyjątkowe, polskie pieczywo?

    Chleba naszego powszedniego…

    Słowami jednej z najważniejszych modlitw chrześcijan rozpoczęliśmy artykuł o historii polskiego chleba. Z czym kojarzy się nam chleb? Wielu z nas myśląc o chlebie, przypomina sobie dzieciństwo, wspomina rodzinny dom, kiedy to jego zapach roznosił się po wszystkich pomieszczeniach. Czy tęsknimy za starym smakiem chleba?

    Jak kiedyś piekło się chleb?

    Jak wszystkim pewnie wiadomo, chleb powstaje ze zboża. Początki rolnictwa to uprawa przede wszystkim pszenicy, jęczmienia, prosa i żyta (o starych odmianach zbóż przeczytasz tutaj). To właśnie proso początkowo traktowano jako podstawowy składnik tego szlachetnego pieczywa. Przygotowanie pierwszego chleba polegało na rozcieraniu między kamieniami ziaren zbóż, mieszaniu ich z wodą, a uzyskane w ten sposób ciasto podpiekało się na rozżarzonych kamieniach, jednoczesnie przykrywając gorącym popiołem. To właśnie te „placki” można uznać za pierwsze zbożowe pieczywo.

    Starożytni z wypiekania chleba uczynili sztukę, Egipcjanie odkryli drożdże i wynaleźli piec chlebowy. Grecy już wypiekali ponad 70 gatunków pieczywa. Natomiast w Rzymie, gdzie w I w. p.n.e. istniało około 300 piekarń, wynaleziono młyn wodny i udoskonalono piece chlebowe. Słowianie nauczyli się wypieku chleba od Gotów, którzy piekli chleb na liściu chrzanu lub kapusty.

    Historia polskiego chleba

    Pierwsze wzmianki o polskim chlebie sięgają czasów króla Bolesława Chrobrego. W tamtym okresie, w średniowieczu, Polska uprawiała bardzo dużą ilość zbóż, którą również eksportowano. Zboże to trafiało do większości krajów Europy i było cenione za najwyższą jakość. Z takiego zboża, rozcieranego w żarnach, wypiekano wówczas pierwszy polski chleb. Od XII wieku zaczęły pojawiać się w pierwsze młyny, a wraz z nimi pierwsze cechy piekarskie. Najstarszy w Polsce cech piekarzy założono w Krakowie w 1260 roku na mocy przywileju księcia Bolesława Wstydliwego.

    Średniowieczny chleb zakwaszony, sporządzany z pszenicy i żyta z pewnością miał niesamowity zapach. Następny etap wypieku łączył się ze swoistą rewolucją - do chleba zaczęto dodawać drożdży. W piekarniach kupowano już pieczywo delikatne, białe, lekkie. Jedynie na wsi, gdzie do domów zaglądała bieda, wypiekano ciemne razowce.

    Polskie pieczywo jest zupełnie wyjątkowe… jest nadal, a może należy napisać „było wyjatkowe”? Jego siła tkwiła w wyróżniającym smaku, którego trudno było lub jest doszukać się w wypiekach, jakie można znaleźć za granicą.

    - Gdy tylko mam okazję, kupuję w Stanach polski chleb - jego zapach i smak przypomina mi wakacje na wsi. To taka pastylka z natury. Polski chleb nie ma konkurencji - taką wypowiedź Madeleine Albright zacytował Instytut Integracji I Rozwoju Polskich Producentów Pieczywa "Polskie Pieczywo". 

    Dzięki wielowiekowym tradycjom naszej branży piekarniczej, receptury doskonalone były na przestrzeni setek lat i przekazywanie z pokolenia na pokolenie. W ten sposób najlepsi piekarze korzystają z przepisów mających nawet ponad 300 lat – a te najsmakowitsze oparte są na zakwasie. Polska pozostaje też jednym z nielicznych krajów, w których do wypieku pieczywa nadal używa się mąki żytniej, dużo bogatszej w wartości odżywcze niż mąka pszenna.

    Szacunek dla chleba

    Przygotowując artykuł na temat chleba, nie możemy nie wspomnieć o szacunku, jakim w Polsce go otaczano. Przed pierwszym pokrojeniem chleba wykonywano nad nim znak krzyża, a gdy przypadkiem upadł na ziemię, podnoszono go i przepraszając, całowano. Starego chleba nie wyrzucano – z suchego robiono inne potrawy, chociażby wodzionkę, a mielony suchy chleb dodawano do zup czy sosów. Kromkę chleba dawano przy rozstaniu jako znak błogosławieństwa na drogę i zapowiedź szczęśliwego powrotu. Początkowo chlebem nie wolno było karmić zwierząt, przywilej jego spożywania mieli tylko ludzie.

    - „Chca Wom łopedzieć, jak to się jiedyś trzeja było narobić, żeby kromka chlyba wrazić do gymby. Pierwyj jak konsek chleba komu upod na ziymia, zarozki tyn z szacunkiym go dźwigoł i całowoł. Pomna, jak nom w doma wdycki tata z mamą tublikowali: Szanujcie, dzieci chleba, abyście kiedyś suchej skórki niy szukali...” - czytamy w tekście Moniki Bednorz, Swojski Chleb.

    Co wpływa na smak chleba?

    Jeśli wykorzystamy start przepis na domowy chleb, jego smak może nie być taki, jak dawniej. Dlaczego? Chleb sprzed wielu lat był aromatyczny bez sztucznych aromatów, był treściwy i najzwyczajniej w świecie wysychający – a nie pleśniejący.

    Jednym z powodów zagubionego smaku dzisiejszego chleba może być zboże, modyfikowane genetyczne. Nowe odmiany dojrzewają szybciej, są bardziej odporne, nie ma już starych gatunków tych roślin. Nie bez znaczenia ma również dzisiejszy sposób mielenia zbóż. Szybkie mielenie, krótki czas leżakowania młynarskiego lub w zasadzie jego brak, wpływa na smak mąki. W końcu proces pieczenia – inne niż kiedyś zboże, inna niż kiedyś mąka, emulgatory, stabilizatory, czas rośnięcia ciasta, bejcowanie – to wszystko składa się na inny smak pieczywa.

    Najdroższy chleb na świecie

    Według portalu Businessinsider, najdroższym chlebem na świecie jest ten wypiekany w piekarni Juana Manuela Moreno w miejscowości Algatocin koło Malagi (Andaluzja). Kosztuje on 1480 euro za 400 gram! Dlaczego jest taki drogi? Otóż wśród jego składników znajdujemy płatki i listki złota i srebra. Zdaniem tego piekarza, złoto i srebro mają korzystne działanie dla organizmu - pomagają wyeliminować toksyny i spowalniają starzenie się skóry.

    - Złoto ma świetne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Nie bez powodu stosowano je w celach leczniczych już tysiące lat temu, w starożytnych Chinach, Indiach, Persji, a także w Egipcie, Grecji i Rzymie. Podobne zalety ma srebro, które jest naturalnym antybiotykiem i zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów - czytamy na portalu businessinsider.com.pl

    Najdroższy na świecie, andaluzyjski chleb zawiera tradycyjne składniki najwyższej jakości. Ciasto przygotowywane jest z organicznej mąki z komosy ryżowej, nasion chia, płatków owsianych i suszonych pomidorów. 

    - Przy jego wypieku stosuje się twardą wodę z gór Algatocin, słodzony jest tzw. suchym miodem i doprawiany solą kamienną, wydobywaną ręcznie dla uniknięcia szkodzących środowisku detonacji - czytamy dalej na businessinsider.com.pl

    Jak donosi portal, na najdroższy chleb świata nie brakuje klientów - są to zwykle mieszkańcy krajów arabskich, Rosji i Chin.


    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Czy wrócimy do starych metod żywienia? O słonince na cztery palce przeczytasz tutaj.

    Źródło: Marcin Bartczak, wikipedia, Instytut Integracji I Rozwoju Polskich Producentów Pieczywa "Polskie Pieczywo"
    • Tagi:
    • historia rolnictwa
    • niedziela z historią rolnictwa
    • chleb
    Marcin Bartczak
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Wieści Rolnicze
    komentarze
    Zaloguj się aby móc komentować
    Podobne artykuły
    Inne

    Historia płatności bezpośrednich w UE

    Jan. 29, 2023
    Inne

    Zaczynamy nowy tydzień, czyli z wiejskiego kalendarium

    Nov. 28, 2022
    Inne

    Pyszne święta: Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa

    Dec. 12, 2018
    Warto wiedzieć
    Inne
    Kiedy opłaca się zainwestować w nową maszynę?
    Jan. 30, 2023
    Nawożenie
    Aktualna sytuacja na runku nawozowym - komentarz Grupy Azoty
    Jan. 30, 2023
    Pomoc unijna
    Rolnictwo węglowe: przyoranie obornika. Czy wydłużony zostanie czas do 24 h?
    Jan. 30, 2023
    Najnowsze
    Inne
    Wstęp do rolnictwa ekologicznego. Styl żywienia, który staje stylem życia?
    Jan. 30, 2023
    Inne
    Historia płatności bezpośrednich w UE
    Jan. 29, 2023
    Inne
    Polityk wysyła rolników po nawozy do Niemiec - bo tam jest taniej
    Jan. 28, 2023
    Inne
    Minister Romanowski debatował - żywność nabiera bardzo konkretnej wartości.
    Jan. 28, 2023
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o.
    NIP 6171979904
    REGON 251010225
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Kasprzaka 1A
    63-200 Jarocin
    [email protected]
    Numer dyżurny - 797 330 280
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2023 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Prenumerata
    • Konkursy