Szanowna Internautko, Internauto

 POW_logo


Na naszych stronach używamy technologii takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. Podmioty trzecie na mocy odrębnych porozumień mogą używać mechanizmu cookie na stronach portali Południowej Oficyny Wydawniczej oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Pragniemy zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, które niebawem wejdą w życie, tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. Zapoznaj się z poniższymi informacjami przed przejściem do serwisu.

Klikając przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno zgadzasz się na postanowienia zawarte poniżej.


RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi portali jarocinska.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl, rawicz24.pl, zpleszewa.pl, zwielkopolski24.pl, wiescirolnicze.pl. W tej informacji przedstawiamy skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z naszych usług. Prosimy Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.


Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszych serwisów takimi danymi są np. adres e-mail, nazwa/nick, adres IP, imię i nazwisko, numer konta w naszym sklepie internetowym lub w innej usłudze oferowanej przez POW. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przez nas lub naszych Zaufanych Partnerów na naszych stronach i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z naszych usług.


Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług wystąpią, co do zasady trzy z nich:


1) Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w naszym przypadku, regulamin danej usługi. Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi dodania ogłoszenia w oparciu o treść regulaminu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.


2) Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w ramach portali POW.


3) Twoja dobrowolna zgoda. Jest potrzebna głównie w przypadku, gdy usługi marketingowe dostarczają Ci podmioty trzecie (czyli Zaufani Partnerzy, o których mowa poniżej) oraz gdy to my świadczymy takie usługi dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować), reklamodawcy i ich przedstawiciele muszą mieć możliwość przetwarzania Twoich danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne, i jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Dzięki naszemu rozwiązaniu masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie. Twoje pozostałe uprawnienia wynikające z udzielenia zgody są opisane poniżej.


Twoje dane, w ramach naszych usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas lub inny podmiot przetwarzający dane jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.


Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych jest Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o.o., ul. Kasprzaka 1a, 63-200 Jarocin, logo podmiotu, na którego stronę wszedłeś możesz zobaczyć na planszy zawierającej niniejszą informację, a także nasi Zaufani Partnerzy, czyli firmy i inne podmioty, z którymi współpracujemy głównie w zakresie marketingowym. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności.


Przekazywanie danych

Twoje dane będzie przetwarzać POW i Zaufani Partnerzy, jeśli wyrazisz na to zgodę, ale mogą być one również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez POW lub Zaufanego Partnera. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.


Cookies

Na naszych stronach internetowych i w aplikacjach używamy technologii, takich jak pliki cookie, local storage i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. Twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Znajdziesz tam także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.


Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.


Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.


Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez POW i Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze stron i aplikacji internetowych dostarczanych przez POW w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez POW i Zaufanych Partnerów możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, klikając w przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno.

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej wyżej zgody prosimy o opuszczenie strony. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania w celach marketingowych innych niż własne cele POW.

Informujemy jednocześnie, iż POW w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzać będą Twoje dane we własnych celach marketingowych opisanych szczegółowo powyżej w oparciu o ich prawnie uzasadniony interes, jako administratora.


Pokaż listę Zaufanych Partnerów
  • Zaloguj się/Zarejestruj się
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wzrasta wydajność, wzrasta ryzyko kwasicy żwacza
      Z pola wzięte. Certyfikat na męża a żona to gdzie? [FELIETON]
      Forum Zootechniczno - Weterynaryjne już w kwietniu [PROGRAM, ZAPISY]
      Drobiarski świat wstrzymuje oddech. Grypa ptaków zagraża największej potędze
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Wiosenny AGROMARSZ 2023 - co w programie? [MAPKA]
      Ceny nawozów pod koniec marca w dół [CENNIK]
      Biostymulujący azot nowej generacji od Timac Agro
      Buraki tak opłacalne, że rolnicy chętniej będą je wysiewać w tym roku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Inwestycja w kocioł na słomę zwróciła się mu w jednym sezonie
      John Deere: 2 miliony ciągników z Mannheim 
      Puchar Polski w Rolnictwie Precyzyjnym. Szkoły mogą przesyłać zgłoszenia
      Chemirol przejął Unię i planuje zrobić z niej potentata
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oświadczenie zamiast zdjęć geotagowanych. Jest decyzja
      "Ugór z uprawą". Można stosować na nim środki ochrony roślin?
      Premia dla młodego rolnika 2023. Wiemy, kiedy nabór wniosków
      Ekoschematy. Stawki będą zmniejszone z powodu dużej liczby zgłoszeń
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wino z korkiem, zakrętką czy szkłem?
      Jak upiec pyszne pączki krok po kroku?
      Kakaowe ciastka z fasoli
      Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czas na ogród ekologiczny
      Prowadzi gospodarstwo i buduje biogazownie [VIDEO]
      Ekologiczna trzoda chlewna na Podkarpaciu [VIDEO]
      Fotowoltaika może zmniejszyć koszty albo być źródłem dochodu
  • Wieści Rolnicze
  • Historia kiełbasy w Polsce. Czujesz ten smak?

Historia kiełbasy w Polsce. Czujesz ten smak?

Inne Feb. 12, 2023, 8 a.m. Marcin Bartczak Aktualizacja: Feb. 12, 2023, 10:06 a.m.
Źródło: MRiRW
Niedzielę z historią rolnictwa czas zacząć. Tym razem opisujemy historię kiełbasy, zahaczając o jej niepowtarzalny smak, który jak się okazuje - znany jest w wielu krajach na świecie.
Spis treści:

    Historia kiełbasy sięga setki lat wstecz. Jest jedną z naszych polskich ulubionych potraw. Kiełbasę znajdziemy na kanapkach, podawaną jako półmiski mięsiw, gotowaną, smażoną i pieczoną. Jak trafiła na nasze stoły? Zapraszamy do "smacznej" lektury.

    Któż nie zna słowa "kiełbasa"?

    „Kielbasa” jest chyba jednym z najbardziej znanych polskich słów. Jako Polska słyniemy z jej produkcji, z jej niepowtarzalnego smaku, zajadają się nią smakosze na całym świecie. Oczywiście tą produkowaną według tradycyjnych receptur, z naturalnych składników, pełną smaku i zapachu. Ale skąd wzięła się kiełbasa?

    Historia kiełbasy i kiełbaśnika

    Choć dzisiaj to polskie kiełbasy są słynne na cały świat, a wieść o ich smaku je wyprzedza, wcale nie odpowiadamy za ich wynalezienie.

    - Zaskakujące są pierwsze wzmianki na temat kiełbasy, czyli rozdrobnionego mięsa wieprzowego w osłonce przygotowanej z jelita zwierzęcego, na które można się natknąć w “Odysei” Homera. Mówimy zatem o VIII wieku p.n.e. Okazuje się, że starożytni Rzymianie lubowali się w kiełbasie przyrządzanej z mózgu, jajek, orzeszków piniowych i wilczomlecza. Na pomysł takiego połączenia wpadł Caelius Aplicus, któremu również przypisuje się napisanie pierwszej książki kucharskiej - czytamy na portalu dobrowolscy.pl

    Samo słowo “kiełbasa” wywodzi się od starosłowiańskiego wyrazu “klbasa” odnoszącego się do czegoś kłębiastego, wypukłego. Niektóry użytkowcy wskazują, że może być to tureckie zapożyczenie od słowa “külbastí”, które oznacza pieczeń z rusztu. Słowo to, lub podobne do niego, pojawiają się od ponad pół tysiąca lat w Polsce, Czechach, Rosji, Słowenii, na Słowacji. Te najdawniejsze kiełbasy były podobne do dzisiejszych w kształcie. Przekazy historyczne z XV wieku wymieniają na przykład popularne w rejonie Krakowa małe kiełbaski circinellae. Z tamtych też czasów pochodzi zawód kiełbaśnika – na przenośnych piecykach, opalanych węglem drzewnym, przygotowywali oni kiełbaski na gorąco, sprzedawane wprost na ulicy.

    Polska kiełbasa – historia

    Polska z produkcji kiełbasy słynie już od XIV wieku. Wtedy wówczas polowania organizowane przez dwór królewski były źródłem mięsa, które z kolei przetwarzano na kiełbasy. Królewskie wydanie łowiectwa były organizowane również jesienią i zimą, a jednym z ich celów było zaopatrzenie dworu w zapas kiełbasy na rok.

    - Tajniki robienia kiełbasy były umiejętnością pożądaną w czasach saskich. Wówczas kucharz szlachecki musiał wykazać się wiedzą niezbędną do sporządzenia kiełbasy na 12 sposobów, kucharz pański takich metod musiał znać już 24. Mówiąc o czasach saskich, nie sposób pominąć kuchmistrza Wereszczaka, który jest dosyć ważną personą w historii polskiej kiełbasy. Zasłynął on z podawania kiełbasy pokrojonej w talarki i polanej ostrym sosem. Danie to jedzono łyżką. Tak właśnie zrodziło się powiedzenie “Za króla Sasa, łyżką kiełbasa” - podkreśla portal dobrowolscy.pl

    Tak jak dziś kiełbasy tradycyjne, tak i kiedyś były one zrobione z mięsa wtłoczonego do jelita.

    - To naturalna osłonka, pozwalająca w szybki sposób z siekanego lub mielonego mięsa stworzyć pęta, wygodne w przechowywaniu i w obróbce. Była też zgodna z podejściem, które dzisiaj określilibyśmy jako „zero waste”. Nie marnuj. Dlatego też praktycznie całe mięso zwierzęcia było w ten czy inny sposób zagospodarowane. Najlepsze kawałki mięsa szły na pieczyste czy do kiełbas. Z podrobów i głowizny robiono salcesony, z krwi i kaszy – krupnioki, kiszki i kaszanki, z wątroby i płuc – pasztetowe, podgardlanki, wątrobianki… Do produkcji wszystkich wędlin wykorzystywano osłonki z jelit, ewentualnie z żołądków - czytamy na portalu wedliny.pl

    Ile pozostało w dzisiejszej produkcji kiełbaśniczego ducha?

    Nasi przodkowie byli zmuszeni wędzić kiełbasy by zapobiec ich zepsuciu. Dym ma jednak nie tylko właściwości konserwujące. Nadaje kiełbasom pięknego smaku, i niepowtarzalnego zapachu wędzonki. W produkcji przemysłowej nie stosuje się wędzenia, tylko preparaty je udające. Jednak małe masarnie nadal są wierne tradycji, wędząc mięso na drewnie liściastym. Czas wędzenia, jego temperatury, rodzaj używanego drewna są często tajemnicą i recepturą przekazywaną z ojca na syna.

    - Dobrze uwędzona kiełbasa mogła wisieć pod powałą, na stryszku czy w spiżarni. Nie psuła się, nie pleśniała, twardniała tylko, lecz cały czas zachowywała w sobie aromat i smak. Za jedyne konserwanty mając sól i dym z wędzarni naturalna kiełbasa była przepyszna przez całe miesiące - czytamy na portalu wedliny.pl

    Niestety, ale obecnie zdarza się, że produkowana masowo wędlina już po kilku dniach nadaje się jedynie do wyrzucenia. Smaku niestety nie czujemy prawie wcale. 

    Dziczyzna czy wieprzowina?

    Powszechnie przyjmuje się, że tradycyjna kiełbasa robiona jest w mięsa wieprzowego.

    - Kilkaset lat temu popularna była także dziczyzna. Z powodów oczywistych – polowano na sarny, jelenie, dziki, żubry. Obecnie kiełbasa z dziczyzny jest rzadko spotykana i stosunkowo droga. Również kiełbaski z baraniny, jagnięciny, wołowiny czy koniny ciężko jest kupić. Robione praktycznie tylko przez małe zakłady masarskie, regionalnie, w niewielkich partiach. W innych krajach Europy popularność tych mięs jest dużo większa – chociażby koniny we Włoszech czy jagnięciny w Grecji - podkreśla portal wedliny.pl

    W naszych warunkach klimatycznych hodowla świń była i jest najprostsza, na ich mięsie oparliśmy więc praktycznie całą branżę wędliniarską. Dlatego już w XIII wieku w jadłospisach królowała głównie wieprzowina.

    Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?

    Nie sposób w tym miejscu nie wspomnieć o tym, jak kiedyś chowano świnie. Jeśli pamiętasz, to jeszcze w latach 80/90, w Polsce ziemniaki, które parowane były z różnymi dodatkami, były podstawą wyżywienia trzody chlewnej. Sposób żywienia świń jest bardzo ważny, jesli chcemy otrzymać mięso o wyjątkowym smaku. Ale o tym przeczytasz w innym artykule z cyklu "Niedziela z historią rolnictwa" - kliknij proszę tutaj.

    Polska kiełbasa znana na całym świecie

    Możemy zaryzykować stwierdzeniem, że dzisiaj polska kiełbasa znana jest na całym świecie. Portal tasteatlas.com przygotował "TasteAtlas" - czyli encyklopedię światowych smaków. Międzynarodowy atlas tradycyjnych potraw, lokalnych składników i autentycznych restauracji, w którym skatalogowano ponad 10 000 produktów spożywczych i napojów, wymienia również polskie kiełbasy. Znajdziemy tam 8 pozycji, które przedstawione są w taki oto sposób:

    1. Żymlok - to tradycyjna kaszanka śląska składająca się z mieszanki krwi wieprzowej, bułek, mielonych podrobów wieprzowych, cebuli, przypraw nadziewanych w jelita. Mięso mielone gotuje się w bulionie mięsnym, a bułki moczy się w tym samym bulionie przed połączeniem i dodaniem do jelit. Żymlok jest zwykle aromatyzowany aromatycznymi przyprawami, takimi jak majeranek, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i jagody jałowca. Choć wygląda jak zwykła kiełbasa, konsystencją przypomina kaszankę. 

    2. Kiełbasa parówkowa - to wywodząca się z Polski tradycyjna kiełbasa wieprzowa. Te małe kiełbaski są zwykle wytwarzane z mieszanki półtłustej wieprzowiny, podgardla, soli, gałki muszkatołowej, czosnku, papryki i białego pieprzu. Mięso i tłuszcz są mielone, emulgowane z zimną wodą lub kruszonym lodem, a następnie mieszane ze zmielonymi podgardlami i pozostałymi składnikami. Mieszaninę nadziewa się do osłonek, a kiełbasy łączy się, zwija i zawiesza w temperaturze pokojowej, zanim zostaną wędzone na gorąco do jasnobrązowego koloru. Parówkowa jest krótko gotowana w gorącej wodzie i zwykle podawana w Polsce na śniadanie. Kiełbaski po ułożeniu na talerzu wydzielają parę, stąd nazwa parówkowa.

    3. Krupnioki śląskie - to jeden z podstawowych produktów tradycyjnej kuchni polskiej, czyli kaszanka z wędzonej wieprzowiny, krwi wieprzowej i kaszy gryczanej, połączona z solą, pieprzem, ziele angielskie, cebulą, czosnkiem i majerankiem. Początki tego cenionego śląskiego przysmaku sięgają końca XVIII wieku. Krupnioki, niegdyś spożywane tylko na specjalne okazje, są dziś dostępne przez cały rok i można je znaleźć we wszystkich polskich delikatesach. Tradycyjnie podaje się je na ciepło, w towarzystwie chleba, musztardy, marynowanych warzyw i szklanki mocnego polskiego piwa.

    4. Kiełbasa biała parzona wielkopolska - to kiełbasa niekonserwowana z mielonego mięsa wieprzowego otoczona naturalnymi wieprzowymi jelitami. Jej lekko wilgotną, matowoszarą powierzchnię usiane są zielonymi drobinkami majeranku, którym aromatyzowana jest kiełbasa. Po ugotowaniu kiełbasa biała parzona wielkopolska ma smak podobny do gotowanej wieprzowiny, z mocnym posmakiem majeranku i nutą czosnku i pieprzu.

    5. Kiełbasa wędzona - to rodzaj tradycyjnej polskiej kiełbasy wędzonej. Przygotowuje się go z mielonego mięsa wieprzowego, które pekluje się przed doprawieniem solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem i (opcjonalnie) majerankiem. Mieszanka mielonego mięsa jest następnie umieszczana w dużej osłonce w kształcie pierścienia i wędzona na zimno przez 1 do 1,5 dnia, chociaż obecnie jest to zwykle wędzenie na gorąco, ponieważ wędzenie na gorąco pozwala na łatwiejsze i szybsze gotowanie kiełbasy. Wędzona polska kiełbasa jest pierwotnie przygotowywana wyłącznie z wieprzowiny, ale istnieje inna wersja tej autentycznej kiełbasy, którą polski rząd wprowadził w 1964 r., która składa się w 80% z wieprzowiny i w 20% z wołowiny. Ta klasyczna kiełbasa jest zwykle pieczona, grillowana lub dodawana do tradycyjnych polskich zup, w tym do kapuśniaka.

    6. Kiełbasa Polska - to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich kiełbas, wytwarzana według wielowiekowej metody wyrobu kiełbas. Ta odmiana kiełbasy składa się z chudej wieprzowiny, półtłustej wieprzowiny, cukru, czosnku i przypraw, takich jak pieprz, majeranek, mielona gorczyca i tymianek, które są łączone, a następnie schładzane przed nadzieniem do osłonek wieprzowych. Te kiełbaski wieprzowe są następnie często lekko wędzone i pozostawiane do wyschnięcia i dojrzewania przez kilka dni. Ten rodzaj kiełbasy jest również powszechnie określany jako kiełbasa starowiejska lub stara wiejska kiełbasa i może być spożywany na surowo lub gotowany, podawany z marynowanymi warzywami, cebulą, buraczkami, chrzanem, musztardą i chlebem na boku.

    7. Kaszanka - chociaż istnieje wiele regionalnych odmian tej słynnej polskiej kaszanki, zazwyczaj składa się ona z podrobów wieprzowych, krwi zwierzęcej, jęczmienia lub gryki oraz różnorodnych przypraw i świeżych ziół. Kaszanka powstała prawdopodobnie pod wpływem tradycji kulinarnych Niemiec i Danii i cieszyła się przede wszystkim szlachtą. Nowoczesna odmiana kaszanki pojawiła się później i dziś jest jedną z najczęściej spożywanych polskich kiełbas. Niezależnie od tego, czy jest grillowany, smażony czy gotowany, zwykle podaje się go z karmelizowaną cebulą, ziemniakami lub kapustą kiszoną.

    8. Wiejska - spośród szerokiej grupy polskich kiełbas wiejska kiełbasa wędzona wyróżnia się jako najbardziej tradycyjna i popularna odmiana. Kiełbasa jest zwykle przygotowywana z tłustych skrawków i mieszanki mielonej wieprzowiny i cielęciny, a następnie obficie doprawiana czosnkiem i majerankiem. Wiejska to jedna z najbardziej uniwersalnych polskich kiełbas, którą można delektować się samą, najlepiej pokrojoną w cienkie plastry, ale wytrzyma również smażenie, gotowanie czy grillowanie. Ta aromatyczna kiełbasa jest powszechnie dodawana do zup, gulaszu i dań zapiekanych.


    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Jaka jest historia płatności bezpośrednich w Unii Europejskiej? Kliknij tutaj, żeby przeczytać.

    Źródło: "dobrowolscy.pl", "wedliny.pl"
    • Tagi:
    • historia rolnictwa
    • niedziela z historią rolnictwa
    Marcin Bartczak
    inż. ochrony środowiska, absolwent Akademii Rolniczej we Wrocławiu, z zamiłowania fotograf. Autor rozwiązań technologicznych w ochronie środowiska oraz raportów OOS, ekspert ZPORR i PARP do sporządzania ocen oddziaływania na środowisko. Od 2022 roku dziennikarz gazety „Wieści Rolnicze”
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Wieści Rolnicze
    komentarze
    Zaloguj się aby móc komentować
    Podobne artykuły
    Inne

    Likwidacja PGR - ogromną cenę zapłacili pracownicy PGR-ów i ich rodziny

    Feb. 19, 2023
    Inne

    Historia płatności bezpośrednich w UE

    Jan. 29, 2023
    Inne

    Historia chleba. Co wpływa na jego smak?

    Jan. 22, 2023
    Inne

    Zaczynamy nowy tydzień, czyli z wiejskiego kalendarium

    Nov. 28, 2022
    Warto wiedzieć
    Inne
    Przyciągnij azot z natury
    March 28, 2023
    Nawożenie
    Ceny nawozów pod koniec marca w dół [CENNIK]
    March 28, 2023
    Pomoc unijna
    Oświadczenie zamiast zdjęć geotagowanych. Jest decyzja
    March 27, 2023
    Najnowsze
    Inne
    Przyciągnij azot z natury
    March 28, 2023
    Inne
    Krajowe Dni Pola w Sielinku 2023 [TERMIN, PROGRAM]
    March 28, 2023
    Inne
    600 mln zł na dopłaty do zbóż. Minister podał ważną informację
    March 27, 2023
    Inne
    Słoweńska firma SIP wkracza na polski rynek
    March 27, 2023
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o.
    NIP 6171979904
    REGON 251010225
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Kasprzaka 1A
    63-200 Jarocin
    [email protected]
    Numer dyżurny - 797 330 280
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2023 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Prenumerata
    • Konkursy