Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
      Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Historia chleba. Co wpływa na jego smak?

Historia chleba. Co wpływa na jego smak?

Newsy 22 stycznia 2023 08:00 Marcin Bartczak Aktualizacja: 22 stycznia 2023 15:20
Historia chleba. Co wpływa na jego smak?
Źródło: D. Jańczak
Zapach ciepłego chleba, który roznosi się po domu, chrupiąca skórka rozpryskująca się pod naciskiem noża – czy pamiętasz ten smak chleba sprzed lat?
Spis treści:

    Co sprawia, że dzisiejszy chleb nie smakuje tak, jak chleb sprzed lat? Gdzie podziało się to wyjątkowe, polskie pieczywo?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Chleba naszego powszedniego…

    Słowami jednej z najważniejszych modlitw chrześcijan rozpoczęliśmy artykuł o historii polskiego chleba. Z czym kojarzy się nam chleb? Wielu z nas myśląc o chlebie, przypomina sobie dzieciństwo, wspomina rodzinny dom, kiedy to jego zapach roznosił się po wszystkich pomieszczeniach. Czy tęsknimy za starym smakiem chleba?

    Jak kiedyś piekło się chleb?

    Jak wszystkim pewnie wiadomo, chleb powstaje ze zboża. Początki rolnictwa to uprawa przede wszystkim pszenicy, jęczmienia, prosa i żyta (o starych odmianach zbóż przeczytasz tutaj). To właśnie proso początkowo traktowano jako podstawowy składnik tego szlachetnego pieczywa. Przygotowanie pierwszego chleba polegało na rozcieraniu między kamieniami ziaren zbóż, mieszaniu ich z wodą, a uzyskane w ten sposób ciasto podpiekało się na rozżarzonych kamieniach, jednoczesnie przykrywając gorącym popiołem. To właśnie te „placki” można uznać za pierwsze zbożowe pieczywo.

    Starożytni z wypiekania chleba uczynili sztukę, Egipcjanie odkryli drożdże i wynaleźli piec chlebowy. Grecy już wypiekali ponad 70 gatunków pieczywa. Natomiast w Rzymie, gdzie w I w. p.n.e. istniało około 300 piekarń, wynaleziono młyn wodny i udoskonalono piece chlebowe. Słowianie nauczyli się wypieku chleba od Gotów, którzy piekli chleb na liściu chrzanu lub kapusty.

    Historia polskiego chleba

    Pierwsze wzmianki o polskim chlebie sięgają czasów króla Bolesława Chrobrego. W tamtym okresie, w średniowieczu, Polska uprawiała bardzo dużą ilość zbóż, którą również eksportowano. Zboże to trafiało do większości krajów Europy i było cenione za najwyższą jakość. Z takiego zboża, rozcieranego w żarnach, wypiekano wówczas pierwszy polski chleb. Od XII wieku zaczęły pojawiać się w pierwsze młyny, a wraz z nimi pierwsze cechy piekarskie. Najstarszy w Polsce cech piekarzy założono w Krakowie w 1260 roku na mocy przywileju księcia Bolesława Wstydliwego.

    Średniowieczny chleb zakwaszony, sporządzany z pszenicy i żyta z pewnością miał niesamowity zapach. Następny etap wypieku łączył się ze swoistą rewolucją - do chleba zaczęto dodawać drożdży. W piekarniach kupowano już pieczywo delikatne, białe, lekkie. Jedynie na wsi, gdzie do domów zaglądała bieda, wypiekano ciemne razowce.

    Polskie pieczywo jest zupełnie wyjątkowe… jest nadal, a może należy napisać „było wyjatkowe”? Jego siła tkwiła w wyróżniającym smaku, którego trudno było lub jest doszukać się w wypiekach, jakie można znaleźć za granicą.

    - Gdy tylko mam okazję, kupuję w Stanach polski chleb - jego zapach i smak przypomina mi wakacje na wsi. To taka pastylka z natury. Polski chleb nie ma konkurencji - taką wypowiedź Madeleine Albright zacytował Instytut Integracji I Rozwoju Polskich Producentów Pieczywa "Polskie Pieczywo". 

    Dzięki wielowiekowym tradycjom naszej branży piekarniczej, receptury doskonalone były na przestrzeni setek lat i przekazywanie z pokolenia na pokolenie. W ten sposób najlepsi piekarze korzystają z przepisów mających nawet ponad 300 lat – a te najsmakowitsze oparte są na zakwasie. Polska pozostaje też jednym z nielicznych krajów, w których do wypieku pieczywa nadal używa się mąki żytniej, dużo bogatszej w wartości odżywcze niż mąka pszenna.

    Szacunek dla chleba

    Przygotowując artykuł na temat chleba, nie możemy nie wspomnieć o szacunku, jakim w Polsce go otaczano. Przed pierwszym pokrojeniem chleba wykonywano nad nim znak krzyża, a gdy przypadkiem upadł na ziemię, podnoszono go i przepraszając, całowano. Starego chleba nie wyrzucano – z suchego robiono inne potrawy, chociażby wodzionkę, a mielony suchy chleb dodawano do zup czy sosów. Kromkę chleba dawano przy rozstaniu jako znak błogosławieństwa na drogę i zapowiedź szczęśliwego powrotu. Początkowo chlebem nie wolno było karmić zwierząt, przywilej jego spożywania mieli tylko ludzie.

    - „Chca Wom łopedzieć, jak to się jiedyś trzeja było narobić, żeby kromka chlyba wrazić do gymby. Pierwyj jak konsek chleba komu upod na ziymia, zarozki tyn z szacunkiym go dźwigoł i całowoł. Pomna, jak nom w doma wdycki tata z mamą tublikowali: Szanujcie, dzieci chleba, abyście kiedyś suchej skórki niy szukali...” - czytamy w tekście Moniki Bednorz, Swojski Chleb.

    Co wpływa na smak chleba?

    Jeśli wykorzystamy start przepis na domowy chleb, jego smak może nie być taki, jak dawniej. Dlaczego? Chleb sprzed wielu lat był aromatyczny bez sztucznych aromatów, był treściwy i najzwyczajniej w świecie wysychający – a nie pleśniejący.

    Jednym z powodów zagubionego smaku dzisiejszego chleba może być zboże, modyfikowane genetyczne. Nowe odmiany dojrzewają szybciej, są bardziej odporne, nie ma już starych gatunków tych roślin. Nie bez znaczenia ma również dzisiejszy sposób mielenia zbóż. Szybkie mielenie, krótki czas leżakowania młynarskiego lub w zasadzie jego brak, wpływa na smak mąki. W końcu proces pieczenia – inne niż kiedyś zboże, inna niż kiedyś mąka, emulgatory, stabilizatory, czas rośnięcia ciasta, bejcowanie – to wszystko składa się na inny smak pieczywa.

    Najdroższy chleb na świecie

    Według portalu Businessinsider, najdroższym chlebem na świecie jest ten wypiekany w piekarni Juana Manuela Moreno w miejscowości Algatocin koło Malagi (Andaluzja). Kosztuje on 1480 euro za 400 gram! Dlaczego jest taki drogi? Otóż wśród jego składników znajdujemy płatki i listki złota i srebra. Zdaniem tego piekarza, złoto i srebro mają korzystne działanie dla organizmu - pomagają wyeliminować toksyny i spowalniają starzenie się skóry.

    - Złoto ma świetne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Nie bez powodu stosowano je w celach leczniczych już tysiące lat temu, w starożytnych Chinach, Indiach, Persji, a także w Egipcie, Grecji i Rzymie. Podobne zalety ma srebro, które jest naturalnym antybiotykiem i zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów - czytamy na portalu businessinsider.com.pl

    Najdroższy na świecie, andaluzyjski chleb zawiera tradycyjne składniki najwyższej jakości. Ciasto przygotowywane jest z organicznej mąki z komosy ryżowej, nasion chia, płatków owsianych i suszonych pomidorów. 

    - Przy jego wypieku stosuje się twardą wodę z gór Algatocin, słodzony jest tzw. suchym miodem i doprawiany solą kamienną, wydobywaną ręcznie dla uniknięcia szkodzących środowisku detonacji - czytamy dalej na businessinsider.com.pl

    Jak donosi portal, na najdroższy chleb świata nie brakuje klientów - są to zwykle mieszkańcy krajów arabskich, Rosji i Chin.

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Czy wrócimy do starych metod żywienia? O słonince na cztery palce przeczytasz tutaj.

    Źródło: Marcin Bartczak, wikipedia, Instytut Integracji I Rozwoju Polskich Producentów Pieczywa "Polskie Pieczywo"
    • Tagi:
    • historia rolnictwa
    • niedziela z historią rolnictwa
    • chleb
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Zdrowie

    Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

    21 lutego 2025
    Newsy

    Likwidacja PGR - ogromną cenę zapłacili pracownicy PGR-ów i ich rodziny

    19 lutego 2023
    Newsy

    Historia kiełbasy w Polsce. Czujesz ten smak?

    12 lutego 2023
    Newsy

    Historia płatności bezpośrednich w UE

    29 stycznia 2023
    Newsy

    Zaczynamy nowy tydzień, czyli z wiejskiego kalendarium

    28 listopada 2022
    Newsy

    Pyszne święta: Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa

    12 grudnia 2018
    Warto wiedzieć
    Drób
    Czy zabraknie nam jaj?
    8 listopada 2025
    KRUS
    To świadczenie z KRUS wzrośnie o 3 tys. zł. Zmiany już od Nowego Roku
    8 listopada 2025
    Newsy
    Straż graniczna w gospodarstwie. Rolnik nielegalnie zatrudniał Ukrainki
    8 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Polagra Premiery 2026 – mocne wejście w nowy sezon rolniczy
    8 listopada 2025
    Newsy
    Straż graniczna w gospodarstwie. Rolnik nielegalnie zatrudniał Ukrainki
    8 listopada 2025
    Newsy
    Dwa zawiadomienia do prokuratury w sprawie działki pod CPK
    7 listopada 2025
    Newsy
    Zmiany w pracy ARiMR. Wchodzą w życie niebawem. Tego dnia nic w placówkach nie załatwisz
    6 listopada 2025
    Newsy
    Od rolników płyną dramatyczne dane. Jedna trzecia nie ma zysków z gospodarstw
    6 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności