Ten wirus może zabić kury w kilka dni. Zaatakował w kolejnym województwie
![](/media/cache/4e/42/4e420be4332fdf9bb614e2986fcac7f8.jpg)
Jak poinformował Główny Lekarz Weterynarii, w Polsce odnotowano trzy nowe ogniska ptasiej grypy.
Nowe ogniska ptasiej grypy w Polsce. Kolejne przypadki w mazowieckim
9 lutego w gminie Bieżuń w powiecie żuromińskim ptasia grypa zaatakowała kury hodowlane - w sumie zutylizować trzeba będzie ponad 42 tys. zwierząt. Było to 19. ognisko w Polsce.
Przypomnijmy: na początku lutego w tej samej gminie, ale w innej miejscowości, odnotowano największe jak do tej pory tegoroczne ognisko ptasiej grypy. Z powodu choroby trzeba było wybić 1 mln 189 tys. 532 kur niosek.
To niestety nie koniec. 10 lutego - wykryto kolejne dwa ogniska.
Ptasia grypa zaatakowała woj. kujawsko-pomorskie. Są też nowe przypadki w łódzkim
10 lutego wykryto ognisko w powiecie lipnowskim w woj. kujawsko-pomorskim. W sumie chodzi o 3.190 gęsi hodowlanych.
Tego samego dnia ptasią grypę wykryto także w powiecie sieradzkim w woj. łódzkim. W tym przypadku chodzi o 4.034 kaczek rzeźnych.
źródło: GIW / mapa ognisk
W sumie - do dziś - w całej Polsce odnotowano już 21 ognisk, w których znalazło się 1 886 023 sztuk drobiu.
Dla porównania: w całym 2024 roku stwierdzono 50 ognisk HPAI u drobiu na terenie 10 województw. Liczba drobiu w ogniskach wyniosła wówczas w sumie aż 3 232 086 ptaków. Z kolei roku 2023 było to nieco ponad milion zwierząt...
Czytaj też: Niemal 500 ognisk choroby. Tylko ten "korytarz" nie ma ograniczeń dla hodowców
Ptasia grypa. Wirus H5N1 szczególnie niebezpieczny
Przypomnijmy: wirus ptasiej grypy jest bardzo niebezpieczny dla drobiu - podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich, utrzymywanych w niewoli oraz ptaków wolno żyjących.
Stopień wrażliwości na zakażenie jest zróżnicowany w zależności od gatunku, jednak w niektórych przypadkach wirus potrafi zabić zwierzę w dosłownie kilka dni.
Co najgorsze - wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w sprzyjającym środowisku kurnika przez długi okres czasu - długo przeżywa w niskich temperaturach: w temperaturze +4°C (temperatura lodówki) ponad 2 miesiące, a w zamrożeniu wiele miesięcy, a nawet lat.
To nie koniec, jak informują służby weterynaryjne, w wodzie aktywność wirusa obserwowano nawet po kilku tygodniach od jej zanieczyszczenia. Zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie.
Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna.