Najważniejsze zasady inkubacji jaj kurzych. O tym trzeba pamiętać
![](/media/cache/41/03/41035b3242012556aff092103598c9ef.jpg)
Inkubatory do jaj to obecnie zaawansowane technologicznie urządzenia, które zapewniają odpowiednie warunki do rozwoju zapłodnionych jaj. Dzięki nim inkubacja jaj kurzych możliwa jest zarówno na dużych fermach, jak i w małych gospodarstwach.
Przygotowanie do inkubacji jaj kurzych
Bardzo ważne w inkubacji jaj kurzych jest ich właściwe przygotowanie. To ono w dużej mierze odpowiada za sukces całego procesu. Istotne są warunki, w jakich przechowywane są jajka jeszcze przed rozpoczęciem inkubacji. Powinny być czyste i nie mieć śladów pęknięć na skorupce. Muszą też znajdować się w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, a przed rozpoczęciem procesu inkubacji powinny zostać poddane dezynfekcji, co ograniczy ryzyko późniejszego rozwoju grzybów i bakterii.
Inkubacja powinna odbywać się w zamkniętym pomieszczeniu, najlepiej bez dostępu światła słonecznego. Zaleca się, aby panowała w nim temperatura od 20 do 25 stopni Celsjusza. Samo urządzenie natomiast musi zostać stabilnie ustawione na płaskiej powierzchni.
Czytaj też: Ile światła potrzebują kury? Sprawdź, aby zapobiec spadkowi nieśności
Inkubacja jaj kurzych: Wybór inkubatora
Kluczowy w procesie inkubacji jaj kurzych jest oczywiście wybór inkubatora. Należy zwrócić uwagę, czy posiada on możliwość regulacji:
- temperatury,
- wilgotności,
- liczby obrotów jaj.
Warto postawić na sprzęt o dobrych parametrach i wysokiej jakości. Będzie on w stanie zapewnić jak najlepsze warunki do inkubacji jaj kurzych i rozwoju kurczaków. Zagwarantuje odpowiednią temperaturę i wilgotność, a także automatyczne obracanie jaj odpowiednią ilość razy w ciągu dnia. Tym samym zminimalizuje ryzyko błędów. Szczególną uwagę warto zwrócić też na sposób czyszczenia inkubatora. Powinien być prosty, ponieważ pozwoli to utrzymać odpowiedni poziom higieny.
Wybierając inkubator, należy jego rodzaj i wielkość dostosować do planowanej ilości inkubowanych jednocześnie jaj. Na rynku dostępne są zarówno niewielkie maszyny przeznaczone dla hodowców amatorów, jak i duże, przemysłowe urządzenia.
Czytaj także: Jak dbać o kury nioski zimą? Sześć ważnych zasad
Temperatura i wilgotność w czasie inkubacji jaj kurzych
Sukces w inkubacji jaj kurzych w dużej mierze zależy od właściwych parametrów inkubatora, takich jak temperatura i wilgotność.
Temperatura powinna mieścić się w przedziale od 37,5 do 37,8 stopni Celsjusza. Temperatura wykraczająca poza te normy może negatywnie wpłynąć na rozwijające się zarodki. Zbyt niska może opóźnić rozwój zarodków, a nawet wpłynąć na ich obumarcie. Natomiast zbyt wysoka może ten rozwój przyspieszyć, co jednak przyczyni się do zbyt wczesnych wykluć i osłabienia piskląt. W związku z tym bardzo ważne jest stałe monitorowanie temperatury i szybka reakcja na wszelkie niekorzystne jej zmiany.
Wilgotność z kolei powinna mieścić się w zakresie od 55 do 60 proc. przez większą część całego procesu. W trzech ostatnich dniach natomiast wskazany jest jej wzrost do 70 proc. Utrzymanie właściwej wilgotności pozwoli zapobiec wielu problemom. Przy za niskiej wilgotności zarodek kurczaka może wyschnąć, zaś przy za wysokiej – jego rozwój może być nieprawidłowy.
W trakcie całego procesu inkubacji konieczne jest regularne monitorowanie jaj oraz warunków, w jakich się one znajdują. Kontrolować należy temperaturę i wilgotność w urządzeniu, ale również stan samych jaj. Szybkie zauważenie wszelkich zmian w ich wyglądzie, takich jak np. pęknięcia skorupy czy jej nieprawidłowa struktura, może zapobiec niepowodzeniu w inkubacji.
Czytaj także: Lisy atakują zwierzęta domowe. Jak chronić drób?
Inkubacja jaj kurzych: Obracanie jaj
Bardzo ważnym zabiegiem przy inkubacji jaj kurzych jest ich obracanie. Właściwa technika zastępuje czynności naturalnie wykonywane przez kury, które kierując się swoim instynktem, obracają jaja, aby zapewnić rozwijającym się w nich zarodkom jak najlepsze warunki. W związku z tym obracanie jaj jest niezbędne w czasie inkubacji. Bez niego zarodki mogą rozwijać się nieprawidłowo.
Jaja kurze wystarczy obracać raz lub dwa dziennie. Większej liczby obrotów wymagają jaja innych gatunków ptaków. Jaja ptaków wodnych albo dzikich warto obracać od 3 do 5 razy w ciągu dnia. Należy pamiętać, że obracanie jaj należy zakończyć na 2-3 dni przed planowanym terminem klucia.