Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
      Ceny nawozów będą rosły? Ekspert: Nie można wykluczyć takiego scenariusza
      Po ile młode ziemniaki? Wiemy, gdzie najdrożej, a gdzie najtaniej
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
      Plantatorzy rzepaku mają spore wątpliwości. Ekspert pomaga je rozwiać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
      Nowe świadczenie z KRUS: ile wynosi, kto może dostać i jak złożyć wniosek?
      Czy jakość polskiej pszenicy idzie w parze z ceną?
      Rekordowy eksport żywności do Wielkiej Brytanii mimo barier po Brexicie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół
      Odstraszy ślimaki, pomoże borówkom i hortensjom. Wypróbuj ten domowy nawóz
      Urocze dzwoneczki zdobią ogród całe lato. Roślina idealna dla początkujących
      Mrożone kostki ziołowe
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
  • Wieści Rolnicze
  • Dostał unijne dofinansowanie, zamierza przyciągać ludzi na wieś

Dostał unijne dofinansowanie, zamierza przyciągać ludzi na wieś

Prawo i finanse - Pomoc unijna 10 maja 2014 07:35 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 13 listopada 2015 12:29
Dostał unijne dofinansowanie, zamierza przyciągać ludzi na wieś
Źródło: Fotolia.com
Janusz Nowak, właściciel Karczmy Kaliskiej w Szadku, zamierza ludzi przyciągać na wieś. Dla swoich gości przygotował tradycyjne jadło, piwnicę z winem oraz świeżo pieczony chleb. Już niebawem będzie też można skorzystać z sauny. A to dzięki środkom unijnym, po które sięgnął szef gospodarstwa agroturystycznego.  

Janusz Nowak, właściciel Karczmy Kaliskiej w Szadku, zamierza ludzi przyciągać na wieś. Dla swoich gości przygotował tradycyjne jadło, piwnicę z winem oraz świeżo pieczony chleb. Już niebawem będzie też można skorzystać z sauny. A to dzięki środkom unijnym, po które sięgnął szef gospodarstwa agroturystycznego.  

Pobyt w Karczmie Kaliskiej „Na skraju Imperium” ma być historyczną podróżą, skorzystają z niej goście gospodarstwa agroturystycznego Janusza Nowaka w Szadku (powiat kaliski). - Cała ta przygoda zaczęła się od zakupu sąsiedniego gospodarstwa rolnego, które było w  opłakanym stanie. W zasadzie trzeba było wszystko zrównać z ziemią i zrobić od nowa. (…) Od początku nie wiedziałem, że będzie tu agroturystyka. (…) Ale musiałem coś z tym zrobić. Wówczas zaczęło mówić się o funduszach unijnych na środowisko wiejskie. Postanowiłem z tego skorzystać i rozpocząłem przygotowywać koncepcję - opowiada Janusz Nowak, właściciel gospodarstwa agroturystycznego Karczma Kaliska. Na początku powstał budynek inwentarsko-gospodarczy. Później zaadaptowano ten obiekt na pokoje dla gości. Wówczas środki pochodziły z programu „Różnicowanie działalności w kierunku nierolniczym”. - Projekt zrealizowaliśmy i rozliczyliśmy. Pierwszych turystów przyjmowałem już w 2007 roku, czyli potrzebowałem dwóch lat na powstanie tego obiektu - wspomina.

Karczma Kaliska to nie tylko gospodarstwo agroturystyczne, ale jak sama nazwa wskazuje, drewniany obiekt, w którym można wspólnie biesiadować. Dużym zainteresowaniem cieszą się prażoki. Jest to potrawa mączno-ziemniaczana z boczkiem oraz kapustą. - Chciałem stworzyć miejsce z klimatem i dobrą kuchnią oraz historią, którą musieliśmy odkryć, żeby była związana z tym terenem. Szukaliśmy „tego czegoś”. Dlatego o pomoc poprosiliśmy pana Leśniaka z ODR-u z Krakowa, który przyjechał i poszukał nam tę rzecz, która mogłaby zachęcić turystów - mówi Janusz Nowak. Dlatego też powstał Gościniec Kaliski. Tam podawane jest jedzenie tradycyjne i ekologiczne. - Stworzyliśmy produkt na pograniczu kultur. W naszej kuchni są wpływy niemieckie i rosyjskie, ponieważ tutaj była granica zaborów. (…) To miejsce traktuję również jako ostatnie miejsce postoju przed przekroczeniem granicy. (…) Możni tego świata jechali z Warszawy do Paryża, a na Prośnie była granica. Oni przed jej przekroczeniem odpoczywali i posilali się - tłumaczy.

W karczmie znajdują się również obrazy znany osób. Jest były gubernator kaliski, Żyd kaliski, Maria Dąbrowska, Karol Waiht, Stefan Garczyński, który był przyjacielem Adama Mickiewicza czy też Franciszek Gajewski - dowódca powstania styczniowego. - Nam chodzi o to, żeby czymś gości zainteresować. Dlatego aspekt historyczny również jest ważny - podkreśla Janusz Nowak. 

 

Kolejne niezwykła miejsce to Zagroda Ziemiańska - miejsce kultywowania tradycji kulinarnych i starych zawodów. Goście mają tutaj szansę upiec chleb, odwiedzić piwnicę z winami, a nawet wędzić ryby. - Najważniejszą imprezą, która u nas się odbywa to „Regionalne spotkania z żywnością tradycyjną i ekologiczną na pograniczu kultur” - podkreśla właściciel Karczmy Kaliskiej. Tutaj można też poczuć klimat przekraczania granic podczas zaborów. Ustawione są bowiem budki graniczne, gdzie żołnierze pilnują porządku. Dbają też o to, żeby podróżnicy niczego nie przemycali.  
Już niebawem goście będą mogli wypocząć w saunie parowej, bowiem trwa budowa tzw. ruskiej bani. - Będzie można przyjść i napić się herbaty z samowaru oraz masować się witkami z brzozy - opowiada Janusz Nowak. Na te zadania pozyskiwane były i są nadal środki unijne.
- Sauny to już mój siódmy projekt unijny. (…) To jest ogromna pomoc. Trzeba powiedzieć, że agroturystyka to nie jest wielki biznes. (…)  To raczej, jako hobbistyczna rzecz, ale jak ktoś się tutaj dobrze czuje, to warto to robić - podkreśla Janusz Nowak.

  • Tagi:
  • Karczma Kaliska
  • Janusz Nowak
  • środki unijne
  • wieś
Anetta Przespolewska
Podobne artykuły
Newsy

Trwa Europejski Kongres Wsi w Poznaniu. Drugi dzień [ZDJĘCIA]

9 maja 2025
Newsy

Trwa Europejski Kongres Wsi w Poznaniu. Pierwszy dzień [ZDJĘCIA, VIDEO]

8 maja 2025
Dla domu

Najbardziej urokliwa wieś w Polsce? Ponoć znajdziesz ją niedaleko Krakowa

3 kwietnia 2025
Analizy rynkowe

Sielskie życie na wsi? Coraz więcej osób przeprowadza się na tereny wiejskie

6 marca 2025
Newsy

Czym stresują się rolnicy i jakich zmian oczekują? Wyniki nowego raportu ARiMR

14 stycznia 2025
Prawo i finanse

Kilkanaście tysięcy mieszkańców. To największe polskie wsie

24 grudnia 2024
Dla domu

Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

18 grudnia 2024
Newsy

Nazwy wsi w Polsce mogą zaskoczyć. Przy niektórych trudno się nie roześmiać

23 listopada 2024
Warto wiedzieć
Ceny rolnicze
Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
17 czerwca 2025
Newsy
Będzie pomoc dla poszkodowanych rolników? Jest wniosek do Komisji Europejskiej
17 czerwca 2025
Artykuł informacyjny KOWR
Prawo i finanse
Sekrety promocji polskiej żywności
17 czerwca 2025
Najnowsze
Artykuł informacyjny KOWR
Prawo i finanse
Sekrety promocji polskiej żywności
17 czerwca 2025
Prawo i finanse
Nowe świadczenie z KRUS: ile wynosi, kto może dostać i jak złożyć wniosek?
17 czerwca 2025
Analizy rynkowe
Czy jakość polskiej pszenicy idzie w parze z ceną?
16 czerwca 2025
Ekonomika
Rekordowy eksport żywności do Wielkiej Brytanii mimo barier po Brexicie
16 czerwca 2025
KRUS
Tysiące Ukraińców pobiera emeryturę rolniczą? KRUS dementuje [STATYSTYKI]
16 czerwca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy