Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Dostał unijne dofinansowanie, zamierza przyciągać ludzi na wieś

Dostał unijne dofinansowanie, zamierza przyciągać ludzi na wieś

Prawo i finanse - Pomoc unijna 10 maja 2014 07:35 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 13 listopada 2015 12:29
Dostał unijne dofinansowanie, zamierza przyciągać ludzi na wieś
Źródło: Fotolia.com
Janusz Nowak, właściciel Karczmy Kaliskiej w Szadku, zamierza ludzi przyciągać na wieś. Dla swoich gości przygotował tradycyjne jadło, piwnicę z winem oraz świeżo pieczony chleb. Już niebawem będzie też można skorzystać z sauny. A to dzięki środkom unijnym, po które sięgnął szef gospodarstwa agroturystycznego.  
Spis treści:

    Janusz Nowak, właściciel Karczmy Kaliskiej w Szadku, zamierza ludzi przyciągać na wieś. Dla swoich gości przygotował tradycyjne jadło, piwnicę z winem oraz świeżo pieczony chleb. Już niebawem będzie też można skorzystać z sauny. A to dzięki środkom unijnym, po które sięgnął szef gospodarstwa agroturystycznego.  

    Pobyt w Karczmie Kaliskiej „Na skraju Imperium” ma być historyczną podróżą, skorzystają z niej goście gospodarstwa agroturystycznego Janusza Nowaka w Szadku (powiat kaliski). - Cała ta przygoda zaczęła się od zakupu sąsiedniego gospodarstwa rolnego, które było w  opłakanym stanie. W zasadzie trzeba było wszystko zrównać z ziemią i zrobić od nowa. (…) Od początku nie wiedziałem, że będzie tu agroturystyka. (…) Ale musiałem coś z tym zrobić. Wówczas zaczęło mówić się o funduszach unijnych na środowisko wiejskie. Postanowiłem z tego skorzystać i rozpocząłem przygotowywać koncepcję - opowiada Janusz Nowak, właściciel gospodarstwa agroturystycznego Karczma Kaliska. Na początku powstał budynek inwentarsko-gospodarczy. Później zaadaptowano ten obiekt na pokoje dla gości. Wówczas środki pochodziły z programu „Różnicowanie działalności w kierunku nierolniczym”. - Projekt zrealizowaliśmy i rozliczyliśmy. Pierwszych turystów przyjmowałem już w 2007 roku, czyli potrzebowałem dwóch lat na powstanie tego obiektu - wspomina.

    Karczma Kaliska to nie tylko gospodarstwo agroturystyczne, ale jak sama nazwa wskazuje, drewniany obiekt, w którym można wspólnie biesiadować. Dużym zainteresowaniem cieszą się prażoki. Jest to potrawa mączno-ziemniaczana z boczkiem oraz kapustą. - Chciałem stworzyć miejsce z klimatem i dobrą kuchnią oraz historią, którą musieliśmy odkryć, żeby była związana z tym terenem. Szukaliśmy „tego czegoś”. Dlatego o pomoc poprosiliśmy pana Leśniaka z ODR-u z Krakowa, który przyjechał i poszukał nam tę rzecz, która mogłaby zachęcić turystów - mówi Janusz Nowak. Dlatego też powstał Gościniec Kaliski. Tam podawane jest jedzenie tradycyjne i ekologiczne. - Stworzyliśmy produkt na pograniczu kultur. W naszej kuchni są wpływy niemieckie i rosyjskie, ponieważ tutaj była granica zaborów. (…) To miejsce traktuję również jako ostatnie miejsce postoju przed przekroczeniem granicy. (…) Możni tego świata jechali z Warszawy do Paryża, a na Prośnie była granica. Oni przed jej przekroczeniem odpoczywali i posilali się - tłumaczy.

    W karczmie znajdują się również obrazy znany osób. Jest były gubernator kaliski, Żyd kaliski, Maria Dąbrowska, Karol Waiht, Stefan Garczyński, który był przyjacielem Adama Mickiewicza czy też Franciszek Gajewski - dowódca powstania styczniowego. - Nam chodzi o to, żeby czymś gości zainteresować. Dlatego aspekt historyczny również jest ważny - podkreśla Janusz Nowak. 

     

    Kolejne niezwykła miejsce to Zagroda Ziemiańska - miejsce kultywowania tradycji kulinarnych i starych zawodów. Goście mają tutaj szansę upiec chleb, odwiedzić piwnicę z winami, a nawet wędzić ryby. - Najważniejszą imprezą, która u nas się odbywa to „Regionalne spotkania z żywnością tradycyjną i ekologiczną na pograniczu kultur” - podkreśla właściciel Karczmy Kaliskiej. Tutaj można też poczuć klimat przekraczania granic podczas zaborów. Ustawione są bowiem budki graniczne, gdzie żołnierze pilnują porządku. Dbają też o to, żeby podróżnicy niczego nie przemycali.  
    Już niebawem goście będą mogli wypocząć w saunie parowej, bowiem trwa budowa tzw. ruskiej bani. - Będzie można przyjść i napić się herbaty z samowaru oraz masować się witkami z brzozy - opowiada Janusz Nowak. Na te zadania pozyskiwane były i są nadal środki unijne.
    - Sauny to już mój siódmy projekt unijny. (…) To jest ogromna pomoc. Trzeba powiedzieć, że agroturystyka to nie jest wielki biznes. (…)  To raczej, jako hobbistyczna rzecz, ale jak ktoś się tutaj dobrze czuje, to warto to robić - podkreśla Janusz Nowak.

    • Tagi:
    • Karczma Kaliska
    • Janusz Nowak
    • środki unijne
    • wieś
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Newsy

    Trwa Europejski Kongres Wsi w Poznaniu. Drugi dzień [ZDJĘCIA]

    9 maja 2025
    Newsy

    Trwa Europejski Kongres Wsi w Poznaniu. Pierwszy dzień [ZDJĘCIA, VIDEO]

    8 maja 2025
    Dla domu

    Najbardziej urokliwa wieś w Polsce? Ponoć znajdziesz ją niedaleko Krakowa

    3 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Sielskie życie na wsi? Coraz więcej osób przeprowadza się na tereny wiejskie

    6 marca 2025
    Newsy

    Czym stresują się rolnicy i jakich zmian oczekują? Wyniki nowego raportu ARiMR

    14 stycznia 2025
    Prawo i finanse

    Kilkanaście tysięcy mieszkańców. To największe polskie wsie

    24 grudnia 2024
    Dla domu

    Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    18 grudnia 2024
    Newsy

    Nazwy wsi w Polsce mogą zaskoczyć. Przy niektórych trudno się nie roześmiać

    23 listopada 2024
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Ciągniki
    Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
    12 maja 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    12 maja 2025
    Najnowsze
    KRUS
    KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
    13 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    12 maja 2025
    KRUS
    Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
    12 maja 2025
    Ekonomika
    Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy