Żurek czy barszcz biały - co na wielkanocnym stole?
Przepis na Żurek:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 40 dag kiełbasy białej surowej
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy (najlepiej wędzonej)
- 1 l zakwasu
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 seler
- 1 łyżka oleju uniwersalnego
- 1 łyżka smalcu wyborowego
- 1 szklanki śmietany 18 procent
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól
- pieprz czarny
- 1 szklanka żytniej mąki razowej
- skórka chleba razowego
- 4-5 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Sól
Sposób przygotowania
Zakwas:
Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 l przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Zupa:
Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Gotuj około 20 minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Boczek pokrój w paski, zrumień na łyżce smalcu razem z kiełbasą. Por dokładnie umyj, pokrój drobno i przesmaż na rozgrzanym oleju. Do zupy dodaj boczek z kiełbasą, przesmażony por i plasterki białej kiełbasy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną.
Smacznego!