Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
      W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kolejne martwe dziki w powiecie piotrkowskim. 6 najważniejszych informacji w sprawie
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tak przechowasz ziemniaki do wiosny - wybierz jedną z dwóch metod
      Siew w grudniu? Tak, ale przede wszystkim pod tym warunkiem
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa linia wsparcia dla rolników. Przeznaczono na nią pół miliarda złotych
      Zakaz sprzedaży państwowych gruntów rolnych. Rząd podjął decyzję
      Do tych rolników dopłaty trafiają w pierwszej kolejności. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
      Zaleją nas miodem z Ukrainy? Oto fakty
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej gwiazdę betlejemską. Będzie długo kwitła
      Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
      Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
      To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Żurek czy barszcz biały - co na wielkanocnym stole?

Żurek czy barszcz biały - co na wielkanocnym stole?

Dla domu - Kulinaria 31 marca 2021 06:00 Redakcja Aktualizacja: 31 marca 2021 14:30
Wielkanoc to czas, który kojarzy nam się z rodzinnym biesiadowaniem. I odwiecznym sporem o zupę królującą na wielkanocnym stole.
Spis treści:

    Przepis na Żurek:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

     

    • 40 dag kiełbasy białej surowej
    • 20 dag wędzonego boczku
    • 20 dag kiełbasy (najlepiej wędzonej)
    • 1 l zakwasu
    • 1 marchewka
    • 1 por
    • 1 seler
    • 1 łyżka oleju uniwersalnego
    • 1 łyżka smalcu wyborowego
    • 1 szklanki śmietany 18 procent
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • liść laurowy
    •  
    • sól
    • pieprz czarny
    • 1 szklanka żytniej mąki razowej
    • skórka chleba razowego
    • 4-5 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • Sól

     

    Sposób przygotowania  

    Zakwas:

    Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 l przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.

    Zupa:

    Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Gotuj około 20 minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Boczek pokrój w paski, zrumień na łyżce smalcu razem z kiełbasą. Por dokładnie umyj, pokrój drobno i przesmaż na rozgrzanym oleju. Do zupy dodaj boczek z kiełbasą, przesmażony por i plasterki białej kiełbasy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną.

    Smacznego!

    Źródło: www.wybieramlokalne.pl
    • Tagi:
    • przepis
    • zakwas
    • barszcz biały
    • Wielkanoc
    • mąka
    • żurek
    • 1
    • 2
    • 3
    Strona 3 z 3
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    28 października 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    27 października 2025
    Hotblog

    Ziemniaczki prawie jak z ogniska

    25 października 2025
    Hotblog

    Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

    23 października 2025
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Nowa linia wsparcia dla rolników. Przeznaczono na nią pół miliarda złotych
    10 grudnia 2025
    Hodowla
    Kolejne martwe dziki w powiecie piotrkowskim. 6 najważniejszych informacji w sprawie
    10 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
    10 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej gwiazdę betlejemską. Będzie długo kwitła
    10 grudnia 2025
    Kulinaria
    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty
    10 grudnia 2025
    Dla domu
    Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala
    9 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności