Tradycyjne śniadanie wielkanocne. Co powinno być na stole w Wielką Niedzielę?

W pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni obchodzona jest Wielkanoc, która w tym roku przypada 20 kwietnia. To, co znajduje się na polskich stołach w niedzielny poranek, wynika głównie z tradycji katolickiej. W Wielką Sobotę Polacy wybierają się bowiem tłumnie do kościoła z koszyczkiem pełnym jedzenia, który sam w sobie jest symbolem dostatku i pomyślności. Nawet jego dekoracje mają znaczenie – forsycje czy bukszpan oznaczają bowiem nadejście wiosny i rozwijające się nowe życie. Symboliczne są również potrawy z koszyczka, które w niedzielę zjadamy na śniadanie.
Czytaj też: Kiedy można jeść święconkę? Już w sobotę, czy dopiero w niedzielę?
Potrawy na wielkanocnym stole – co oznaczają?
W koszyku wielkanocnym, a później na stole w niedzielny poranek, pojawia się bardzo często tradycyjny zestaw potraw. Co symbolizują poszczególne z nich?
- Jajka – to symbol zmartwychwstałego Jezusa Chrystusa i odradzającego się życia. Przyjmuje się również, że jajko oznacza tryumf życia nad śmiercią, początek nowego życia, a tam samym jest to najważniejszy symbol Wielkanocy.
- Baranek – z masła, cukru lub ciasta ma podobne znaczenie do jajka. Jest uznawany za symbol Chrystusa, ale też ofiarności, posłuszeństwa oraz łagodności. Czerwona chorągiewka oznacza zwycięstwo nad śmiercią i grzechem.
- Kiełbasa, mięsa, wędliny – są symbolem dobrobytu. Izraelici w święto Paschy zabijali i zjadali baranka, mięsa te są więc jego pamiątką. Ponadto w dawnych czasach mięso było na tyle drogie, że jadło się je rzadko, w święta jednak pozwalano sobie na to, czego na co dzień trzeba było sobie odmawiać. Spożywanie wędlin i mięs miało zapewnić rodzinie dostatek na cały kolejny rok.
- Sól – symbolizuje prawdę i oczyszczenie. Nie tylko poprawia smak potraw, lecz także chroni je przed zepsuciem. W dawnych czasach wierzono również, że sól odpędza zło. Poświęconą solą należy więc przyprawić wielkanocne potrawy.
- Chleb – symbol pomyślności, sytości oraz dostatku, a także ciała Chrystusa. Uznawany za pokarm dla duszy i ciała. Zjedzenie poświęconego chleba ma przynieść dobrobyt i pomyślność na kolejny rok.
- Chrzan – w korzeniu lub tarty to symbol ludzkiej siły i męki Pańskiej. Dodawany jest zazwyczaj do jajek lub żurku.
- Ciasta – to nagroda za zakończenie postu i symbol umiejętności ludzkich. Zazwyczaj na świątecznym stole wybór ciast jest duży, a do wielkanocnego koszyczka wędruje babka.
Tradycyjne świąteczne potrawy. Co jeszcze jemy w święta?
Święta to dla wielu czas spędzony z bliskimi i wspólne posiłki. Powyżej wskazane potrawy i produkty nie są jedynymi, które pojawiają się na stołach. Tradycyjne wielkanocne potrawy to także:
- żurek lub barszcz biały – do którego bardzo często podczas śniadania dodaje się święconkę;
- biała kiełbasa – pieczona lub gotowana;
- mazurki, wielkanocne babki i pascha;
- sałatka jarzynowa, jedna z najpopularniejszych polskich sałatek z majonezem;
- pieczone mięsa;
- faszerowane jajka – na przykład pieczarkami lub pastą jajeczną ze szczypiorkiem.
Czytaj też: Wielkanoc 2025: Nagła zmiana w pogodzie jeszcze przed świętami