Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa

Czosnaczek pospolity ma delikatny czosnkowy posmak. Kwitnie od kwietnia do czerwca. Jego liście można wykorzystać między innymi do sałatek. Ma także właściwości prozdrowotne.
Czytaj też: Jak samemu uprawiać czosnek niedźwiedzi w ogródku? Kiedy najlepiej sadzić?
Jak szukać i kiedy zbierać czosnaczka pospolitego?
Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata) występuje w całym kraju, rośnie dziko na łąkach, w leśnych zaroślach, często porasta też tereny w okolicach przydomowych ogródków. Czosnaczek pospolity można także posadzić, trzeba jednak pamiętać, że szybko się rozrasta. Sezon na tę roślinę właśnie trwa. Łatwo rozpoznać go po kwitnących od kwietnia do czerwca drobnych białych kwiatach oraz specyficznych ząbkowatych liściach, które układają się w kształt serca. Łodyga osiąga wysokość od 30 do 100 cm.
Czosnaczek wydziela także charakterystyczny zapach. Gdy potrzemy jego liście, wyraźnie da się wyczuć aromat czosnku. Najlepszym momentem na zbieranie czosnaczka pospolitego jest właśnie maj, kiedy jego listki są młode i nie zdążyły jeszcze nabrać goryczy. Roślina ma wtedy wyjątkowe walory smakowe.
Jak wykorzystać czosnaczek pospolity w kuchni?
Czosnaczek smakuje podobnie jak czosnek, ale jest od niego delikatniejszy. Młode liście mają łagodny, świeży posmak. Czosnaczek może mieć różnorodne zastosowanie kulinarne. Świeże liście urozmaicą smak sałatek. Można je posiekać i dodać do zup i sosów.
Czosnaczek pospolity doskonale nadaje się również jako zielony i aromatyczny dodatek do kanapek. Wzbogaci także smak potraw mięsnych. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa. Można go wykorzystać również do przygotowania pesto.
Czytaj też: Ma zaledwie kilka milimetrów. Może zniszczyć uprawy truskawek i malin
Właściwości prozdrowotne czosnaczka pospolitego
Czosnaczek pospolity to składnica witamin i minerałów. Zawiera witaminy A i C, a także żelazo i wapń. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Podobnie jak czosnek ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Działa również przeciwzapalnie i wspiera odporność. Poprawia trawienie i może pomóc w przypadku niestrawności. Podobnie jak czosnek ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Okłady z czosnaczka mogą wspomóc gojenie ran.
Czytaj też: Ważne zmiany dla właścicieli gruntów i gmin. Nowelizacja wchodzi w życie
- Tagi:
- zioła
- rośliny
- czosnaczek pospolity