Pierniczki maślane
Sprawdzony przepis na pyszne maślane pierniczki.
Składniki:
- 1 litr maślanki
- 1 kg cukru
- 500 g masła (może być użyta dobrej jakości margaryna)
- 1 łyżka smalcu
- 4 paczki przyprawy do pierników
- 1 opakowanie cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki kawy (mielonej)
- 300 ml miodu
- 4 jajka
- ok. 1,5 kg mąki
- 2 łyżki amoniaku
Zobacz także: Święta 2020 - aktualne ceny orzechów.KLIK
Przygotowanie:
Cukier i maślankę gotuję do momentu, aż powstanie lekko brązowy syrop. Dodaję margarynę, smalec, przyprawy, kakao, kawę i miód. Odstawiam do lekkiego przestudzenia. Jajka ubijam z 4 łyżkami cukru na kogel – mogel. Do syropu dodaję mąkę i jajka. Wszystko dokładnie mieszam dodając amoniak. Ciasto powinno być luźne i klejące. Najlepiej przykryć je płócienną ściereczką. Kiedy pozostawiam je na ok. 24 godziny, ciasto gęstniej i twardnieje, dzięki czemu łatwiej jest je rozwałkować i wykroić pierniczki. Jeśli nie mam na to czasu, do pieczenia pierników przystępuję od razu po wyrobieniu ciasta. Wycinam pierniczki o grubości 0,7 – 1 cm. Układam na suchej blasze posypanej mąką w niewielkich odległościach. Piekę je ok 15 minut w 180 stopniach.
Więcej przepisów na hotblog.