Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
      Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
      Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
      Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
      Nie tylko chwościk stanowi teraz zagrożenie dla buraków cukrowych
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co z wynagrodzeniami dla członków komisji klęskowych?
      Ukłon w stronę małych gospodarstw. Ważne zmiany wejdą w życie już niebawem
      Ważny termin: do 31 lipca złóż dokumenty do ARiMR w ramach WPR 2023–2027
      Ten nabór dotyczy wszystkich hodowców. Wkrótce ARiMR zacznie przyjmować wnioski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zbierz w lesie lub we własnym ogrodzie i zrób nawóz. Rośliny odwdzięczą się obfitymi plonami
      Miasta chronią pszczoły. Ule w coraz większej liczbie miejsc
      Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
      Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

Dla domu - Kulinaria 14 kwietnia 2025 07:56 Katarzyna Pryga Aktualizacja: 18 kwietnia 2025 14:51
Najwięcej właściwości odżywczych zawierają świeże liście czosnku niedźwiedziego
Najwięcej właściwości odżywczych zawierają świeże liście czosnku niedźwiedziego
Źródło: Adobe Stock
Czosnek niedźwiedzi jest dobrze znany miłośnikom zdrowego odżywiania. Jest ceniony za cenne składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne. W jaki sposób należy go jeść? W jakich potrawach zachowa najwięcej właściwości odżywczych?
Spis treści:

    Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) to bliski “kuzyn” czosnku zwyczajnego. Rosnący dziko głównie w lasach, a kwitnący czasem już pod koniec marca. Roślina jest cennym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Ceni się go także za walory smakowe. Te zmieniają się w zależności od stopnia rozwoju rośliny.  

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Czy czosnek niedźwiedzi można mrozić? Najlepszy sposób na przechowywanie

    Jak smakuje czosnek niedźwiedzi? Które części są jadalne? 

    Jadalne są zarówno liście, kwiatostany, jak i małe cebulki czosnku niedźwiedziego. Liście czosnku zmieniają swój smak wraz z procesem wzrostu rośliny. Na wczesnym etapie rozwoju liście mają piekący, intensywny smak i aromat. Wyraźny, ostry smak posiadają także kwiaty. Z czasem posmak charakterystycznej goryczki łagodnieje. Przyjmuje się, że najlepsze właściwości smakowe roślina uzyskuje w kwietniu. Czosnek można także zbierać i jeść w maju, ale smak rośliny będzie już mniej atrakcyjny.  

    W przeciwieństwie do liści cebulki czosnku niedźwiedziego dłużej zachowują swoje walory smakowe. Można je także dłużej przetrzymywać i stosować tak jak cebulki czosnku zwykłego np. jako dodatek do potraw smażonych. 

    Czytaj też:
    Dlaczego czosnek niedźwiedzi jest tak popularny? Zawiera m.in. naturalny antybiotyk

    Jak jeść czosnek niedźwiedzi? 

    Roślinę można jeść na surowo, ale również w wersji gotowanej lub smażonej. Czosnek niedźwiedzi może być także bazą pod kiszonki, nalewki, a także soki i esencje. Na rynku dostępne są liczne preparaty i przyprawy z czosnkiem niedźwiedzim w wersji suszonej. Która wersja jest najzdrowsza? Jak można się domyślić, najwięcej właściwości odżywczych (w tym witamin i minerałów) czosnek zachowuje w wersji surowej. Potrawy z czosnkiem surowym, szczególnie z jego liści, są zalecane osobom, które chcą skorzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny. Zdaniem ekspertów najmniej prozdrowotnych właściwości ma czosnek w wersji suszonej (tu m.in. popularne, powszechnie dostępne przyprawy). Roślina utraci także część witamin w wersji gotowanej i smażonej. Zalecane jest za to kiszenie i łączenie z oliwą np. w formie pesto. 

    Czytaj też: Kiedy sadzić czosnek niedźwiedzi i jak samemu uprawiać go w ogródku?

    Na surowo do smarowideł, masła i kanapek 

    Liście czosnku można jeść bez żadnych dodatków, w wersji surowej. Posiekane, oczyszczone liście świeżo zebranego czosnku niedźwiedziego smakują najlepiej jako dodatek do: 

    • masła, 
    • twarogów,
    • gotowanych i smażonych jajek,
    • kanapek np. z pomidorem, serem, twarożkiem,
    • warzywnych sałatek,
    • zup, gulaszu, dań gotowanych,  
    • makaronów. 

    Aby zachować cenne właściwości czosnku, jego posiekane liści należy dodać na końcowym etapie gotowania zupy. Liśćmi można też po prostu przybrać serwowane danie. 

    Czytaj też: Chcesz posadzić mieczyki w ogrodzie? Odpowiedni termin coraz bliżej

    Smaczne pesto z czosnku niedźwiedziego 

    Pesto z czosnku jest łatwe w przygotowaniu, a połączenie z oliwą pozwala zachować cenne składniki odżywcze. Kluczowe składniki to: garść świeżych liści czosnku niedźwiedziego (ok. 200 g), ok. 80-100 g orzechów włoskich, 50-60 g sera typu parmezan, 50 ml oliwy z oliwek (dodawać pod koniec lub po procesie miksowania). Świeże, umyte liście należy umieścić w mikserze. Dodać garść orzechów włoskich, oliwę, ser i łyżeczkę soli. Zamiast orzechów włoskich można wykorzystać np. orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika. Zmiksowaną miksturę przekłada się do słoika lub innego, szczelnego pojemnika i umieszcza w lodówce. Pesto można przechowywać długo, ale warto wykorzystać świeżą miksturę np. do makaronu, kanapek, tostów. 

    Czytaj też: Wszystko o wiosennym cięciu oleandrów. Kiedy i jak przeprowadzić zabieg?

    Szybki przepis na kiszony czosnek niedźwiedzi 

    To kolejna, prosta metoda, która pozwoli na dłużej przechować liście i kwiatostany rośliny. Opłukane i osuszone liście (wraz z ogonkami) zwija się w rulony i ciasno układa w słoiku. Do słoika można dodatkowo włożyć kilka ząbków zwykłego czosnku, chrzan, liście laurowe i ziele angielskie. Słoik należy zalać ostudzoną solanką (1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody), zamknąć szczelnie i odstawić na kilka dni. Mikstura powinna być gotowa do spożycia po ok. 2 tygodniach. Tak przygotowane liście sprawdzą się m.in. jako oryginalny dodatek do sałatek. 

    • Tagi:
    • czosnek niedźwiedzi
    • kuchnia
    • przepisy
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Przepisy

    To prawo ma dotyczyć każdego rolnika. Padły nowe daty dla małych gospodarstw

    31 lipca 2025
    Drób

    Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?

    29 lipca 2025
    Przepisy

    Po tym wezwaniu rolnik będzie miał siedem dni na reakcję. Idą zmiany w prawie

    27 lipca 2025
    Przepisy

    Żniwa 2025. Pamiętaj o tym, nim kombajn ruszy. Kary od kilku do kilkunastu tys. zł

    15 lipca 2025
    Przepisy

    Nowe unijne przepisy w sprawie zwierząt coraz bliżej. Unia zakaże tej hodowli?

    4 lipca 2025
    Przepisy

    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie

    20 czerwca 2025
    Prawo i finanse

    Siedem gatunków ptaków łownych zostanie objętych ochroną? Rolnicy protestują

    13 czerwca 2025
    Dla domu

    Chcesz spędzić noc w lesie? Lasy Państwowe podpowiadają, jak to zrobić

    22 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    To prawo ma dotyczyć każdego rolnika. Padły nowe daty dla małych gospodarstw
    31 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
    31 lipca 2025
    KRUS
    Nowe świadczenie dla rencistów i emerytów. KRUS wypłaca przeciętnie 300 zł
    31 lipca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Zbierz w lesie lub we własnym ogrodzie i zrób nawóz. Rośliny odwdzięczą się obfitymi plonami
    31 lipca 2025
    Dla domu
    Miasta chronią pszczoły. Ule w coraz większej liczbie miejsc
    31 lipca 2025
    Dla domu
    Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
    30 lipca 2025
    Dla domu
    Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
    30 lipca 2025
    Dla domu
    Przyciąga motyle do ogrodu. Latem jej pielęgnacja nie jest skomplikowana
    29 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności