Jak przygotować pierogi na święta?
Zbliżamy się wielkimi krokami do Świąt Bożego Narodzenia. Jest to okres, w którym na naszych stołach pojawia się wiele tradycyjnych potraw, w tym słynne pierogi. Przedstawiamy wskazówki autorki naszego Hotbloga na elastyczne ciasto na pierogi, które po ugotowaniu będą miękkie i przepyszne.
W misce umieszczamy 1 kg mąki, pół szklanki oliwy i 1,5 łyżeczki soli. Zagotowujemy ok. 1 litr wody. Stopniowo dolewamy gotującą się wodę i mieszamy łyżką, najlepiej drewnianą. Kiedy mąka połączy się z wodą w zwartą masę, odkładamy do przestudzenia. Po kilku minutach wyrabiamy ciasto rękoma. W efekcie otrzymujemy miękkie i aksamitne ciasto.
Jeżeli w trakcie wyrabiania ciasto klei się do ręki, dodajemy odrobinę oliwy. Jeśli natomiast jest zbyt sypkie – dolewamy gorącej wody, a jeśli zbyt luźne – dosypujemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3- milimetrowy płat, z którego wycinamy kółka. Na każde kładziemy nadzienie – według własnego uznania. Zlepiamy boki i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy kilka minut. Wykładamy i odcedzamy gotowe pierogi.