Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki z Niemiec po 20 groszy za kilogram trafiają do Polski. Co jeszcze osłabia nasz rynek?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak przygotować pierogi na święta?

Jak przygotować pierogi na święta?

Dla domu - Hotblog 21 grudnia 2023 11:18 Redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2023 14:49
Jak przygotować pierogi na święta?
Źródło: Pixabay
Zbliżamy się wielkimi krokami do Świąt Bożego Narodzenia. Jest to okres, w którym na naszych stołach pojawia się wiele tradycyjnych potraw, w tym słynne pierogi. Przedstawiamy wskazówki autorki naszego Hotbloga na elastyczne ciasto na pierogi, które po ugotowaniu będą miękkie i przepyszne.
Spis treści:

    Zbliżamy się wielkimi krokami do Świąt Bożego Narodzenia. Jest to okres, w którym na naszych stołach pojawia się wiele tradycyjnych potraw, w tym słynne pierogi. Przedstawiamy wskazówki autorki naszego Hotbloga na elastyczne ciasto na pierogi, które po ugotowaniu będą miękkie i przepyszne.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W misce umieszczamy 1 kg mąki, pół szklanki oliwy i 1,5 łyżeczki soli. Zagotowujemy ok. 1 litr wody. Stopniowo dolewamy gotującą się wodę i mieszamy łyżką, najlepiej drewnianą. Kiedy mąka połączy się z wodą w zwartą masę, odkładamy do przestudzenia. Po kilku minutach wyrabiamy ciasto rękoma. W efekcie otrzymujemy miękkie i aksamitne ciasto.

    Jeżeli w trakcie wyrabiania ciasto klei się do ręki, dodajemy odrobinę oliwy. Jeśli natomiast jest zbyt sypkie – dolewamy gorącej wody, a jeśli zbyt luźne – dosypujemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3- milimetrowy płat, z którego wycinamy kółka. Na każde kładziemy nadzienie – według własnego uznania. Zlepiamy boki i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy kilka minut. Wykładamy i odcedzamy gotowe pierogi.

     

    Zobacz także : Czekolada na gorąco

    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • pierogi
    • hotblog
    • przepis
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    28 października 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    27 października 2025
    Hotblog

    Ziemniaczki prawie jak z ogniska

    25 października 2025
    Hotblog

    Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

    23 października 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    22 października 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
    17 listopada 2025
    Newsy
    Nie tylko ceny. Oto prawdziwe powody strajku rolników!
    17 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
    17 listopada 2025
    Hotblog
    Carpaccio z kaczej piersi
    16 listopada 2025
    Dla domu
    Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
    16 listopada 2025
    Dla domu
    Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
    15 listopada 2025
    Dla domu
    Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności