Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tej chorobie sprzyja zbyt gęsty siew i wilgoć przy chłodzie. Eksperci ostrzegają
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ci rolnicy nie muszą martwić się o składki KRUS. Jest jednak kilka warunków
      Rolnicy wybrali. Oto najpopularniejszy ekoschemat 2025 roku. Jaka stawka?
      1,8 mln zł. Po takiej stracie nie utrzyma się nawet dobrze prosperujący rolnik
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
      „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
      To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jajko - bezcenne na wielkanocnym stole

Jajko - bezcenne na wielkanocnym stole

Dla domu - Hotblog 13 kwietnia 2022 08:00 Redakcja
Jajko - bezcenne na wielkanocnym stole
Źródło: AdobeStock
Dziś kilka łatwych propozycji podania jajek, które mogą stać się prawdziwym przebojem na naszym wielkanocnym stole.
Spis treści:

    Jajka symbolizują nowe życie i są obowiązkowym elementem świątecznego śniadania. Gotowane na twardo lub miękko, w sałatce czy faszerowane. Dziś kilka łatwych propozycji podania jajek, które mogą stać się prawdziwym przebojem na naszym wielkanocnym stole.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Słone ciastka

    Składniki:

    • 6 żółtek
    • 1 surowe jajko
    • opakowanie ciasta francuskiego
    • gruba sól

    Wykonanie:

    Ciasto francuskie smaruje roztrzepanym jajkiem. Składam je na pół i wycinam foremką kółka. Umieszczam je na natłuszczonej blasze. W każdym kółku robię wgłębienie. Smaruję jajkiem i posypuję grubo mieloną solą. W każdym wgłębieniu umieszczam żółtko (zamiast żółtka można umieścić też plastry ugotowanego już jajka). Na tym etapie można tez posypać ulubionymi ziołami lub ziarnami. Piekę w 200 stopniach przez około 15 minut. Podaję z sosami na zimną, np. czosnkowym lub tatarskim.

    Przeczytaj także: Po ile wiejskie jajka na Wielkanoc?

    Jajka faszerowane

    Składniki:

    • 5 ugotowanych na twardo i obranych jajek
    • 30 dag pieczarek
    • 2 cebule
    • 3 łyżki majonezu
    • sól, pieprz
    • zielona pietruszka

    Wykonanie:

    Przecinam jajka na pół. Delikatnie wyciągam łyżeczką żółtka, rozdrabniam widelcem. Pieczarki drobno siekam i wraz z pokrojoną drobno cebulą smażę na maśle. Dodaję do żółtek. Wszystko razem mieszam (można też zmiksować wszystko na pastę), dodaję majonez i posiekaną pietruszkę. Doprawiam solą i pieprzem. Masę nakładam do jajek i dekoruję według uznania. Najładniej faszerowane jajka wyglądają w kieliszkach obłożonych kiełkami lub rzeżuchą.

    Zobacz aktualne ceny warzyw i owoców na giełdach

    Jaja w awokado

    Składniki:

    • 2 dojrzałe awokado
    • 4 jajka
    • 2 plasterki boczku wędzonego
    • szczypiorek
    • sól, pieprz

    Wykonanie:

    Awokado kroję na pół, wyjmuję pestki. Miejsce po pestce delikatnie powiększam, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układam skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. Do zagłębień po pestkach wbijam po jednym jajku. Posypuję solą i pieprzem. Wkładam do piekarnika i w 200 stopniach piekę ok. 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojony na kawałki boczek i obsmażam na skwarki. Upieczone awokado dekoruję chrupiącym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Podaję na ciepło

    Jaja w tortilli

    Składniki:

    • 2 tortille
    • 5 ugotowanych na twardo jajek
    • 1 awokado
    • garść liści szpinaku (opcjonalnie) + 1 łyżka masła
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 1/2 ząbka czosnku
    • 1 łyżka majonezu
    • 1/2 szklanki drobno startego żółtego sera
    • 1 łyżeczka oliwy extra
    • zielenina: rzeżucha, szczypiorek
    • sól, pieprz

    Wykonanie:

    Na maśle podsmażam liście szpinaku, doprawiam solą i pieprzem. Miksuję na papkę. Obrane jajka siekam w kosteczkę. Awokado kroję na ćwiartki, usuwam pestkę, wydobywam miąższ, który kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny i przekładam do miski z jajkami. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, ser żółty, szpinak (jeśli go używamy), doprawiam solą oraz pieprzem. Na koniec mieszam z posiekaną rzeżuchą i szczypiorkiem. Otrzymaną pastę rozsmarowuję na 2 tortillach, które zwijam w roladki i kroję na kawałki. Układam na półmisku i udekoruję.

    Sałatka jajeczno - szparagowa

    Składniki:

    • pęczek zielonych szparagów
    • 3 ugotowane jajka
    • 30 dag ugotowanej piersi z kurczaka
    • kilka liści kolorowej sałaty
    • mały pęczek szczypiorku
    • czarne oliwki (opcjonalnie)
    • sól
    • pieprz

    Przygotowanie:   

    Ze szparagów odłamuję twarde końcówki, po czym szparagi blanszuję (wrzucam kawałki szparagów do wrzątku na 2-3 minuty, po czym natychmiast przekładam do miski z zimną wodą lub płuczę pod kranem). Szczypiorek siekam. Jajka kroję na ćwiartki lub grubsze plastry, a kurczaka - na kawałki. Sałatę rwę na kawałki. Oliwki (jeśli ich używam) kroję na plasterki. Wszystkie składniki układam na talerzu. Posypuję solą i pieprzem. Sałatkę polewam sosem czosnkowym lub jogurtowym z dodatkiem świeżego koperku. Jeszcze lepsza jest, kiedy dodamy do niej kawałki ugotowanych, młodych ziemniaczków.

    Jajka we francuskiej koszulce

    Składniki:

    • 6 jajek
    • 1 gotowe ciasto francuskie
    • 15 dag żółtego sera
    • dowolna wędlina (jednak najlepiej smakuje z boczkiem)
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1 papryka czerwona
    • sól, pieprz

    Wykonanie: Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaję drobno pokrojony boczek, sól i pieprz. Jak lekko się przyrumieni, dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę i 2/3 posiekanego szczypiorku. Mieszam i już nie smażę. Ciasto francuskie dzielę na 6 części i poszczególnymi prostokątami wykładamy zagłębienia w formie do muffinek. Dno wysypuję żółtym serem. Na to wsypuję cebulkę z boczkiem i papryką. Na wierzchu delikatnie umieszczam po jednym jajku. Piekę całość w 180°C przez ok. 20 minut, aż białko się zetnie, a ciasto zrumieni.

    Wyciągam delikatnie, podważając najpierw boki, żeby odeszły od foremki. Wierzch posypuję resztą szczypiorku.

    Popękane jajka

    Składniki:

    • 12 jajek
    • 2 litry zielonej lub czarnej herbaty
    • gwiazdka anyżu
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • pieprz, sól

    Wykonanie: Jajka gotuję na twardo. Po schłodzeniu obtłukuję ich skorupkę, ale nie obieram. Zagotowuję herbatę z przyprawami i zanurzam jajka (płyn uzupełniam wodą, tak by w całości przykryła jajka). Gotuję na małym ogniu około godziny. Po ostudzeniu obieram. Najładniej wyglądają podane w całości na zielonej sałacie.

    ZALETY JAJKA: Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, więc musi dostarczyć sobie w pokarmach, aby funkcjonować prawidłowo. Dwa jajka o masie około 60 gramów każde, zaspokajają 35% dziennego zapotrzebowania na te aminokwasy. Jajko zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy A, D, B2, a także dobrze przyswajalne żelazo, magnez, cynk i jod. Luteina zawarta w jajku wpływa korzystnie na wzrok, a także jest silnym przeciwutleniaczem.

    • Tagi:
    • zalety jajka
    • przepisy z jajami
    • jaja ceny
    • Wielkanoc przepisy
    Redakcja
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Nowe ciągniki prosto z Turcji. Czy podbiją polski rynek? [VIDEO]
    21 października 2025
    Przepisy
    Dobra informacja dla hodowców. Koniec wizyt w ARiMR
    21 października 2025
    Newsy
    Małgorzata Gromadzka wiceministrem rolnictwa. Zastąpiła Michała Kołodziejczaka
    21 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
    21 października 2025
    Dla domu
    „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
    21 października 2025
    Dla domu
    To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
    21 października 2025
    Dla domu
    Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
    20 października 2025
    Dla domu
    Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
    20 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności