Jajko - bezcenne na wielkanocnym stole
Jajka symbolizują nowe życie i są obowiązkowym elementem świątecznego śniadania. Gotowane na twardo lub miękko, w sałatce czy faszerowane. Dziś kilka łatwych propozycji podania jajek, które mogą stać się prawdziwym przebojem na naszym wielkanocnym stole.
Słone ciastka
Składniki:
- 6 żółtek
- 1 surowe jajko
- opakowanie ciasta francuskiego
- gruba sól
Wykonanie:
Ciasto francuskie smaruje roztrzepanym jajkiem. Składam je na pół i wycinam foremką kółka. Umieszczam je na natłuszczonej blasze. W każdym kółku robię wgłębienie. Smaruję jajkiem i posypuję grubo mieloną solą. W każdym wgłębieniu umieszczam żółtko (zamiast żółtka można umieścić też plastry ugotowanego już jajka). Na tym etapie można tez posypać ulubionymi ziołami lub ziarnami. Piekę w 200 stopniach przez około 15 minut. Podaję z sosami na zimną, np. czosnkowym lub tatarskim.
Przeczytaj także: Po ile wiejskie jajka na Wielkanoc?
Jajka faszerowane
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo i obranych jajek
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- zielona pietruszka
Wykonanie:
Przecinam jajka na pół. Delikatnie wyciągam łyżeczką żółtka, rozdrabniam widelcem. Pieczarki drobno siekam i wraz z pokrojoną drobno cebulą smażę na maśle. Dodaję do żółtek. Wszystko razem mieszam (można też zmiksować wszystko na pastę), dodaję majonez i posiekaną pietruszkę. Doprawiam solą i pieprzem. Masę nakładam do jajek i dekoruję według uznania. Najładniej faszerowane jajka wyglądają w kieliszkach obłożonych kiełkami lub rzeżuchą.
Zobacz aktualne ceny warzyw i owoców na giełdach
Jaja w awokado
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 2 plasterki boczku wędzonego
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Awokado kroję na pół, wyjmuję pestki. Miejsce po pestce delikatnie powiększam, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układam skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. Do zagłębień po pestkach wbijam po jednym jajku. Posypuję solą i pieprzem. Wkładam do piekarnika i w 200 stopniach piekę ok. 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojony na kawałki boczek i obsmażam na skwarki. Upieczone awokado dekoruję chrupiącym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Podaję na ciepło
Jaja w tortilli
Składniki:
- 2 tortille
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 1 awokado
- garść liści szpinaku (opcjonalnie) + 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 szklanki drobno startego żółtego sera
- 1 łyżeczka oliwy extra
- zielenina: rzeżucha, szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na maśle podsmażam liście szpinaku, doprawiam solą i pieprzem. Miksuję na papkę. Obrane jajka siekam w kosteczkę. Awokado kroję na ćwiartki, usuwam pestkę, wydobywam miąższ, który kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny i przekładam do miski z jajkami. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, ser żółty, szpinak (jeśli go używamy), doprawiam solą oraz pieprzem. Na koniec mieszam z posiekaną rzeżuchą i szczypiorkiem. Otrzymaną pastę rozsmarowuję na 2 tortillach, które zwijam w roladki i kroję na kawałki. Układam na półmisku i udekoruję.
Sałatka jajeczno - szparagowa
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 3 ugotowane jajka
- 30 dag ugotowanej piersi z kurczaka
- kilka liści kolorowej sałaty
- mały pęczek szczypiorku
- czarne oliwki (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ze szparagów odłamuję twarde końcówki, po czym szparagi blanszuję (wrzucam kawałki szparagów do wrzątku na 2-3 minuty, po czym natychmiast przekładam do miski z zimną wodą lub płuczę pod kranem). Szczypiorek siekam. Jajka kroję na ćwiartki lub grubsze plastry, a kurczaka - na kawałki. Sałatę rwę na kawałki. Oliwki (jeśli ich używam) kroję na plasterki. Wszystkie składniki układam na talerzu. Posypuję solą i pieprzem. Sałatkę polewam sosem czosnkowym lub jogurtowym z dodatkiem świeżego koperku. Jeszcze lepsza jest, kiedy dodamy do niej kawałki ugotowanych, młodych ziemniaczków.
Jajka we francuskiej koszulce
Składniki:
- 6 jajek
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 15 dag żółtego sera
- dowolna wędlina (jednak najlepiej smakuje z boczkiem)
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 papryka czerwona
- sól, pieprz
Wykonanie: Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaję drobno pokrojony boczek, sól i pieprz. Jak lekko się przyrumieni, dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę i 2/3 posiekanego szczypiorku. Mieszam i już nie smażę. Ciasto francuskie dzielę na 6 części i poszczególnymi prostokątami wykładamy zagłębienia w formie do muffinek. Dno wysypuję żółtym serem. Na to wsypuję cebulkę z boczkiem i papryką. Na wierzchu delikatnie umieszczam po jednym jajku. Piekę całość w 180°C przez ok. 20 minut, aż białko się zetnie, a ciasto zrumieni.
Wyciągam delikatnie, podważając najpierw boki, żeby odeszły od foremki. Wierzch posypuję resztą szczypiorku.
Popękane jajka
Składniki:
- 12 jajek
- 2 litry zielonej lub czarnej herbaty
- gwiazdka anyżu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- pieprz, sól
Wykonanie: Jajka gotuję na twardo. Po schłodzeniu obtłukuję ich skorupkę, ale nie obieram. Zagotowuję herbatę z przyprawami i zanurzam jajka (płyn uzupełniam wodą, tak by w całości przykryła jajka). Gotuję na małym ogniu około godziny. Po ostudzeniu obieram. Najładniej wyglądają podane w całości na zielonej sałacie.
ZALETY JAJKA: Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, więc musi dostarczyć sobie w pokarmach, aby funkcjonować prawidłowo. Dwa jajka o masie około 60 gramów każde, zaspokajają 35% dziennego zapotrzebowania na te aminokwasy. Jajko zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy A, D, B2, a także dobrze przyswajalne żelazo, magnez, cynk i jod. Luteina zawarta w jajku wpływa korzystnie na wzrok, a także jest silnym przeciwutleniaczem.