Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jajko - bezcenne na wielkanocnym stole

Jajko - bezcenne na wielkanocnym stole

Dla domu - Hotblog 13 kwietnia 2022 08:00 Redakcja
Jajko - bezcenne na wielkanocnym stole
Źródło: AdobeStock
Dziś kilka łatwych propozycji podania jajek, które mogą stać się prawdziwym przebojem na naszym wielkanocnym stole.
Spis treści:

    Jajka symbolizują nowe życie i są obowiązkowym elementem świątecznego śniadania. Gotowane na twardo lub miękko, w sałatce czy faszerowane. Dziś kilka łatwych propozycji podania jajek, które mogą stać się prawdziwym przebojem na naszym wielkanocnym stole.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Słone ciastka

    Składniki:

    • 6 żółtek
    • 1 surowe jajko
    • opakowanie ciasta francuskiego
    • gruba sól

    Wykonanie:

    Ciasto francuskie smaruje roztrzepanym jajkiem. Składam je na pół i wycinam foremką kółka. Umieszczam je na natłuszczonej blasze. W każdym kółku robię wgłębienie. Smaruję jajkiem i posypuję grubo mieloną solą. W każdym wgłębieniu umieszczam żółtko (zamiast żółtka można umieścić też plastry ugotowanego już jajka). Na tym etapie można tez posypać ulubionymi ziołami lub ziarnami. Piekę w 200 stopniach przez około 15 minut. Podaję z sosami na zimną, np. czosnkowym lub tatarskim.

    Przeczytaj także: Po ile wiejskie jajka na Wielkanoc?

    Jajka faszerowane

    Składniki:

    • 5 ugotowanych na twardo i obranych jajek
    • 30 dag pieczarek
    • 2 cebule
    • 3 łyżki majonezu
    • sól, pieprz
    • zielona pietruszka

    Wykonanie:

    Przecinam jajka na pół. Delikatnie wyciągam łyżeczką żółtka, rozdrabniam widelcem. Pieczarki drobno siekam i wraz z pokrojoną drobno cebulą smażę na maśle. Dodaję do żółtek. Wszystko razem mieszam (można też zmiksować wszystko na pastę), dodaję majonez i posiekaną pietruszkę. Doprawiam solą i pieprzem. Masę nakładam do jajek i dekoruję według uznania. Najładniej faszerowane jajka wyglądają w kieliszkach obłożonych kiełkami lub rzeżuchą.

    Zobacz aktualne ceny warzyw i owoców na giełdach

    Jaja w awokado

    Składniki:

    • 2 dojrzałe awokado
    • 4 jajka
    • 2 plasterki boczku wędzonego
    • szczypiorek
    • sól, pieprz

    Wykonanie:

    Awokado kroję na pół, wyjmuję pestki. Miejsce po pestce delikatnie powiększam, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układam skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. Do zagłębień po pestkach wbijam po jednym jajku. Posypuję solą i pieprzem. Wkładam do piekarnika i w 200 stopniach piekę ok. 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojony na kawałki boczek i obsmażam na skwarki. Upieczone awokado dekoruję chrupiącym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Podaję na ciepło

    Jaja w tortilli

    Składniki:

    • 2 tortille
    • 5 ugotowanych na twardo jajek
    • 1 awokado
    • garść liści szpinaku (opcjonalnie) + 1 łyżka masła
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 1/2 ząbka czosnku
    • 1 łyżka majonezu
    • 1/2 szklanki drobno startego żółtego sera
    • 1 łyżeczka oliwy extra
    • zielenina: rzeżucha, szczypiorek
    • sól, pieprz

    Wykonanie:

    Na maśle podsmażam liście szpinaku, doprawiam solą i pieprzem. Miksuję na papkę. Obrane jajka siekam w kosteczkę. Awokado kroję na ćwiartki, usuwam pestkę, wydobywam miąższ, który kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny i przekładam do miski z jajkami. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, ser żółty, szpinak (jeśli go używamy), doprawiam solą oraz pieprzem. Na koniec mieszam z posiekaną rzeżuchą i szczypiorkiem. Otrzymaną pastę rozsmarowuję na 2 tortillach, które zwijam w roladki i kroję na kawałki. Układam na półmisku i udekoruję.

    Sałatka jajeczno - szparagowa

    Składniki:

    • pęczek zielonych szparagów
    • 3 ugotowane jajka
    • 30 dag ugotowanej piersi z kurczaka
    • kilka liści kolorowej sałaty
    • mały pęczek szczypiorku
    • czarne oliwki (opcjonalnie)
    • sól
    • pieprz

    Przygotowanie:   

    Ze szparagów odłamuję twarde końcówki, po czym szparagi blanszuję (wrzucam kawałki szparagów do wrzątku na 2-3 minuty, po czym natychmiast przekładam do miski z zimną wodą lub płuczę pod kranem). Szczypiorek siekam. Jajka kroję na ćwiartki lub grubsze plastry, a kurczaka - na kawałki. Sałatę rwę na kawałki. Oliwki (jeśli ich używam) kroję na plasterki. Wszystkie składniki układam na talerzu. Posypuję solą i pieprzem. Sałatkę polewam sosem czosnkowym lub jogurtowym z dodatkiem świeżego koperku. Jeszcze lepsza jest, kiedy dodamy do niej kawałki ugotowanych, młodych ziemniaczków.

    Jajka we francuskiej koszulce

    Składniki:

    • 6 jajek
    • 1 gotowe ciasto francuskie
    • 15 dag żółtego sera
    • dowolna wędlina (jednak najlepiej smakuje z boczkiem)
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1 papryka czerwona
    • sól, pieprz

    Wykonanie: Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaję drobno pokrojony boczek, sól i pieprz. Jak lekko się przyrumieni, dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę i 2/3 posiekanego szczypiorku. Mieszam i już nie smażę. Ciasto francuskie dzielę na 6 części i poszczególnymi prostokątami wykładamy zagłębienia w formie do muffinek. Dno wysypuję żółtym serem. Na to wsypuję cebulkę z boczkiem i papryką. Na wierzchu delikatnie umieszczam po jednym jajku. Piekę całość w 180°C przez ok. 20 minut, aż białko się zetnie, a ciasto zrumieni.

    Wyciągam delikatnie, podważając najpierw boki, żeby odeszły od foremki. Wierzch posypuję resztą szczypiorku.

    Popękane jajka

    Składniki:

    • 12 jajek
    • 2 litry zielonej lub czarnej herbaty
    • gwiazdka anyżu
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • pieprz, sól

    Wykonanie: Jajka gotuję na twardo. Po schłodzeniu obtłukuję ich skorupkę, ale nie obieram. Zagotowuję herbatę z przyprawami i zanurzam jajka (płyn uzupełniam wodą, tak by w całości przykryła jajka). Gotuję na małym ogniu około godziny. Po ostudzeniu obieram. Najładniej wyglądają podane w całości na zielonej sałacie.

    ZALETY JAJKA: Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, więc musi dostarczyć sobie w pokarmach, aby funkcjonować prawidłowo. Dwa jajka o masie około 60 gramów każde, zaspokajają 35% dziennego zapotrzebowania na te aminokwasy. Jajko zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy A, D, B2, a także dobrze przyswajalne żelazo, magnez, cynk i jod. Luteina zawarta w jajku wpływa korzystnie na wzrok, a także jest silnym przeciwutleniaczem.

    • Tagi:
    • zalety jajka
    • przepisy z jajami
    • jaja ceny
    • Wielkanoc przepisy
    Redakcja
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Niebawem kolejny nabór w ARiMR. Kto może dostać 2.400 zł dopłaty do hektara?
    25 listopada 2025
    Drób
    Zła informacja dla hodowców. Polski drób został zablokowany
    25 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
    25 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
    25 listopada 2025
    Dla domu
    Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
    24 listopada 2025
    Dla domu
    Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
    24 listopada 2025
    Dla domu
    Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
    23 listopada 2025
    Hotblog
    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad
    23 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności