Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
      Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
      ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
      Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
      ARiMR: Im szybciej rolnicy złożą wnioski, tym prędzej będą wypłacone im środki
      Więcej czasu na złożenie wniosku o dopłaty. Minister potwierdza
      " Pół miliarda euro tylko w ramach jednego programu rozwoju obszarów wiejskich"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Bezpłatne wakacyjne turnusy dla dzieci rolników z KRUS. Ale trzeba złożyć wniosek
      Imponujące pnącze o bujnych kwiatach. Może zdobić ogród przez kilkadziesiąt lat
      Kiedy wypada „zimna Zośka”? To termin kluczowy dla ogrodników. Co oznacza?
      Piękniejsza od pelargonii? Mało znana roślina ozdobi każdy balkon i ogród
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Domowy chlebek - wypróbuj ten świetny przepis!

Domowy chlebek - wypróbuj ten świetny przepis!

Dla domu - Hotblog Jan. 6, 2023, 3 p.m. Redakcja
Domowy chlebek - wypróbuj ten świetny przepis!
Źródło: Vladimir Gerasimov, fotolia.com
Większość osób rezygnuje z zakupu chleba w markecie, lub jeszcze ciepłego pieczywa z piekarni. Zamiast tego wolą samemu upiec według starodawnych przepisów babć, czy też mam. Proponujemy recepturę na mięciutki, domowy chleb, który bardzo łatwo się kroi po upieczeniu.
Spis treści:

    Większość osób rezygnuje z zakupu chleba w markecie, lub jeszcze ciepłego pieczywa z piekarni. Zamiast tego wolą samemu upiec według starodawnych przepisów babć, czy też mam. Proponujemy recepturę na mięciutki, domowy chleb, który bardzo łatwo się kroi po upieczeniu.

    Składniki na rozczyn:

    • 30 g świeżych drożdży lub 10g suchych

    • 3 łyżeczki cukru

    • 1 łyżka mąki pszennej

    • 50 ml letniej wody

    Składniki na ciasto:

    • 550 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej tortowej

    • 320 ml letniej wody

    • 2 łyżki miękkiego masła

    • 1 płaska łyżka soli

    • opcjonalnie : 1 łyżeczka sezamu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka pestek dyni

    • 1 łyżka maku

    Wykonanie:

    Do miseczki kruszymy 30 g świeżych drożdży, dodajemy 3 łyżeczki cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

    (W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)

    Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, 2 płaskie łyżki miękkiego masła, 300-320 ml letniej wody, płaską łyżkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Opcjonalnie dodajemy także łyżkę sezamu, ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne, ale nieco rzadkie to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch spryskujemy odrobiną wody (można też posmarować wodą za pomocą pędzelka kuchennego). Przykrywamy ściereczką.

    Po tym czasie lekko nacinamy nożem, ponownie lekko pryskamy wodą i posypujemy łyżką maku. Ponownie odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. W trakcie pieczenia możemy ponownie spryskać wodą wierzch chleba. Wyciągamy z piekarnika i od razu koniecznie chleb wyciągamy z keksówki. Gorący studzimy na kratce.

     

    Źródło: poprostupycha
    • Tagi:
    • domowy chlebek
    • przepis
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zielone smarowidło z awokado i natką pietruszki

    April 22, 2025
    Hotblog

    Zupa szczawiowo-pokrzywowa

    April 21, 2025
    Dla domu

    Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

    April 18, 2025
    Hotblog

    Co dziś na obiad? Szybki kurczak ze szpinakiem!

    April 14, 2025
    Hotblog

    Zaskakujący gofr z... mięsem mielonym

    March 31, 2025
    Hotblog

    Gofry belgijskie? A cóż to takiego?

    March 31, 2025
    Hotblog

    Tradycyjne gofry - chrupiące i złociste

    March 13, 2025
    Hotblog

    Zielone gofry, kiedy wiosna puka do drzwi

    March 13, 2025
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
    May 12, 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    May 12, 2025
    KRUS
    Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
    May 12, 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
    May 12, 2025
    Dla domu
    Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
    May 12, 2025
    Dla domu
    Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
    May 12, 2025
    Dla domu
    Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
    May 12, 2025
    Zdrowie
    Bezpłatne wakacyjne turnusy dla dzieci rolników z KRUS. Ale trzeba złożyć wniosek
    May 11, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy