Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te zwierzęta przenoszą groźną chorobę. Czy liczba odstrzałów może być większa?
      Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł
      Zarzecki: Stabilność 100 tys. gospodarstw rolnych zagrożona. Apelujemy o zmiany
      2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Czy pryskać "na grzyba", gdy jest zimno?
      Jak naprawić glebę? Eksperci radzą
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa generacja "kompaktów" od Massey Ferguson. Chodzi o dwa modele ciągników
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co się opłaca w rolnictwie? Ekspert wskazuje na jedno
      Te dopłaty przyznawane są do 40 ha. Nabór dla rolników startuje w czerwcu
      Sprzedaż ziemi przed upływem 5 lat od nabycia. W tych wypadkach można to zrobić
      Bez tego zaświadczenia można zostać wyrejestrowanym z ubezpieczenia KRUS
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
      Idzie duża zmiana w pogodzie. Jak długo potrwa ocieplenie?
      Urzeka zapachem i delikatnymi kwiatami. Kwitnie do października, ma mało wymagań
      Te kwiaty kwitną od wiosny do jesieni. Ogród będzie zachwycał przez długi czas
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Domowy bigos

Domowy bigos

Dla domu - Hotblog 16 grudnia 2021 11:27 Redakcja Aktualizacja: 16 grudnia 2021 12:31
Domowy bigos
Źródło: hotblog
Najlepszy domowy bigos. Idealny na święta Bożego Narodzenia.
Spis treści:

    Najlepszy domowy bigos. Idealny na święta Bożego Narodzenia.

    Składniki:
    • 500 g mięsa wieprzowego (najlepiej różne rodzaje mięs)
    • 200 g kiełbasy wiejskiej
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 3 szklanki wody
    • 30 g suszonych grzybów
    • 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek
    • 1 jabłko - reneta lub antonówka
    • 1 kg kiszonej kapusty
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka masła
    • przyprawy: sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku
    Wykonanie:

    Mięso kroję w kostkę. Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażam na oleju w dużym garnku. Dodaję mięso i dokładnie je obsmażam. Dolewam 2 szklanki gorącej wody, doprawiam solą i pieprzem, zagotowuję. Następnie dodaję połamane suszone grzyby i tak pod przykryciem, na wolnym ogniu gotuję przez ok. 45 minut. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, powidła śliwkowe lub posiekane śliwki, obrane i pokrojone w kosteczkę obrane jabłko. Po wymieszaniu dodaję kiszoną kapustę (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej wypłukać na sitku lub dodać około 300 g słodkiej, poszatkowanej białej kapusty), wlewam szklankę wody, mieszam, przykrywam i gotuję do miękkości kapusty przez ok. 45 minut. Pokrojoną kiełbasę (można dodać również trochę wędzonego boczku) obsmażam razem z koncentratem pomidorowym, po czym mniej więcej w połowie gotowania dodaję do kapusty. Wszystko razem mieszam, doprawiam do smaku i zagotowuję. Gotując bigos należy pamiętać o jego częstym mieszaniu - niestety łatwo przywiera do dna. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą.Według mnie przygotowanie dobrego bigosu powinno być rozłożone przynajmniej na 2-3 dni. Każdego dnia gotuję go przez około godzinę. Gotowy można zawekować na dłużej i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

     

    Sprawdź też ceny kapusty kiszonej na giełdach. KLIK

    Źródło: hotblog
    • Tagi:
    • bigos domowy
    • przepisy na święta
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Babka majonezowa

    6 kwietnia 2022
    Owoce i warzywa

    Przedświąteczne ceny kapusty kiszonej na giełdach

    16 grudnia 2021
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Startuje jeden z najpopularniejszych naborów ARiMR. Pieniądze są m.in. na maszyny
    19 maja 2025
    Drób
    Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł
    19 maja 2025
    Newsy
    3 tys. zł na gospodarstwo. Ponad połowa rolników już dostała to wsparcie z ARiMR
    19 maja 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
    19 maja 2025
    Dla domu
    Idzie duża zmiana w pogodzie. Jak długo potrwa ocieplenie?
    19 maja 2025
    Dla domu
    Urzeka zapachem i delikatnymi kwiatami. Kwitnie do października, ma mało wymagań
    19 maja 2025
    Dla domu
    Te kwiaty kwitną od wiosny do jesieni. Ogród będzie zachwycał przez długi czas
    19 maja 2025
    Dla domu
    Jedna z najpiękniejszych roślin w ogrodzie? Wciąż jednak mało znana
    19 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy