Szanowna Internautko, Internauto

 POW_logo


Na naszych stronach używamy technologii takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. Podmioty trzecie na mocy odrębnych porozumień mogą używać mechanizmu cookie na stronach portali Południowej Oficyny Wydawniczej oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Pragniemy zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, które niebawem wejdą w życie, tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. Zapoznaj się z poniższymi informacjami przed przejściem do serwisu.

Klikając przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno zgadzasz się na postanowienia zawarte poniżej.


RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi portali jarocinska.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl, rawicz24.pl, zpleszewa.pl, zwielkopolski24.pl, wiescirolnicze.pl. W tej informacji przedstawiamy skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z naszych usług. Prosimy Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.


Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszych serwisów takimi danymi są np. adres e-mail, nazwa/nick, adres IP, imię i nazwisko, numer konta w naszym sklepie internetowym lub w innej usłudze oferowanej przez POW. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przez nas lub naszych Zaufanych Partnerów na naszych stronach i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z naszych usług.


Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług wystąpią, co do zasady trzy z nich:


1) Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w naszym przypadku, regulamin danej usługi. Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi dodania ogłoszenia w oparciu o treść regulaminu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.


2) Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w ramach portali POW.


3) Twoja dobrowolna zgoda. Jest potrzebna głównie w przypadku, gdy usługi marketingowe dostarczają Ci podmioty trzecie (czyli Zaufani Partnerzy, o których mowa poniżej) oraz gdy to my świadczymy takie usługi dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować), reklamodawcy i ich przedstawiciele muszą mieć możliwość przetwarzania Twoich danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne, i jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Dzięki naszemu rozwiązaniu masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie. Twoje pozostałe uprawnienia wynikające z udzielenia zgody są opisane poniżej.


Twoje dane, w ramach naszych usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas lub inny podmiot przetwarzający dane jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.


Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych jest Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o.o., ul. Kasprzaka 1a, 63-200 Jarocin, logo podmiotu, na którego stronę wszedłeś możesz zobaczyć na planszy zawierającej niniejszą informację, a także nasi Zaufani Partnerzy, czyli firmy i inne podmioty, z którymi współpracujemy głównie w zakresie marketingowym. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności.


Przekazywanie danych

Twoje dane będzie przetwarzać POW i Zaufani Partnerzy, jeśli wyrazisz na to zgodę, ale mogą być one również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez POW lub Zaufanego Partnera. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.


Cookies

Na naszych stronach internetowych i w aplikacjach używamy technologii, takich jak pliki cookie, local storage i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. Twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Znajdziesz tam także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.


Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.


Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.


Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez POW i Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze stron i aplikacji internetowych dostarczanych przez POW w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez POW i Zaufanych Partnerów możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, klikając w przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno.

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej wyżej zgody prosimy o opuszczenie strony. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania w celach marketingowych innych niż własne cele POW.

Informujemy jednocześnie, iż POW w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzać będą Twoje dane we własnych celach marketingowych opisanych szczegółowo powyżej w oparciu o ich prawnie uzasadniony interes, jako administratora.


Pokaż listę Zaufanych Partnerów
  • Zaloguj się/Zarejestruj się
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świnie na własny użytek - wyjaśniamy, omawiamy
      KE wprowadzi zakaz utrzymywania świń na rusztach?
      Zwiększ zyski dzięki odpowiednim karmidłom dla świń
      Zmiana trwa. Polska - czołowy importer mięsa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Krajowe Dni Pola Sielinko 2023 - zobacz relację VIDEO z targów!
      Rolnictwo węglowe okiem eksperta i rolnika - czy to realnie działa?
      Początek suszy! Będzie utrata plonów?
      Mszyce - masowy nalot na buraki cukrowe
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Centrum Operacyjne John Deere. W jakich pracach jest najbardziej pomocne?
      Kosiarki bijakowe zyskają dużą popularność?
      TOP 10 marek ciągników używanych w 2023 roku
      Nowe modele ciągników Deutz-Fahr serii 5
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Już jutro rusza nabór wniosków na inwestycje w obszarze D
      Dopasowujemy ekoschematy, żeby uzyskać więcej na dopłatach
      Posadź drzewa lub krzewy ze wsparciem ARiMR - ruszył nabór
      Łączenie ekoschematów z PROW nie jest możliwe
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak przygotować ziemię ogrodową do sadzenia roślin?
      Szybka sałatka wiosenna
      Krem marchewkowy
      Najbardziej potrzebne narzędzia w ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Polaków nie stać na jajka w cenie 5 zł za sztukę [PODCAST]
      Dominik Szczotka oszczędza na prądzie 40 tys. zł rocznie [VIDEO]
      Idzie rewolucja w produkcji pasz dla prosiąt [VIDEO]
      Zielony Wulkan. Produkcja i zbiór ziół połączone z edukacją [VIDEO]
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Kulinaria
  •  Co podać na świąteczny obiad?

 Co podać na świąteczny obiad?

Kulinaria Dec. 23, 2022, 7 a.m. HD
Źródło: Hotblog
Święta mamy dosłownie za chwilę i wydaje nam się, że menu wigilijne mamy już ustalone. Ale co ze świątecznym obiadem? Ja stawiam na mało pracochłonne, ale smaczne dania, bo przecież nie chcę spędzić całego świątecznego dnia w kuchni. Mięsa i dodatki możemy wstępnie przygotować wcześniej, a w świąteczny dzień tylko je wykończyć. 
Spis treści:

    Święta mamy dosłownie za chwilę i wydaje nam się, że menu wigilijne mamy już ustalone. Ale co ze świątecznym obiadem? Ja stawiam na mało pracochłonne, ale smaczne dania, bo przecież nie chcę spędzić całego świątecznego dnia w kuchni. Mięsa i dodatki możemy wstępnie przygotować wcześniej, a w świąteczny dzień tylko je wykończyć. 

    Wieczór wigilijny upływa nam pod znakiem postnych, tradycyjnych potraw, to m.in. barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i ryby w wielu wersjach. Jednak obiad świąteczny to już całkiem inna „bajka”. Tu możemy puścić już wodze kulinarnej fantazji i śmiało serwować dania mięsne.  Najlepiej sprawdzą się aromatyczne pieczenie, wędliny, a także potrawy podane w towarzystwie gęstego, gorącego sosu. Świąteczny czas to także idealny moment na łączenie mięsa z owocowymi dodatkami, zwłaszcza śliwką, żurawiną, jabłkami, lub bardziej egzotycznie – cytrusami. Boże Narodzenie to też moment, kiedy na świąteczny obiad z chęcią serwujemy kaczkę, indyka lub gęś. Jeśli przy świątecznym stole zasiądą fani oryginalnych, zimowych smaków, warto postawić na potrawy z dodatkiem miodu, cynamonu, kardamonu czy goździków. Pamiętajmy, że bożonarodzeniowy obiad warto zakończyć pysznym, słodkim deserem.

    Grzybowe cappuccino

    składniki:

    500 g mrożonych leśnych grzybków (można też wykorzystać suszone grzyby, które trzeba wcześniej namoczyć i ugotować w tej samej wodzie)

    • oliwa
    • 2 cebule
    • bulion warzywny
    • sól
    • biały pieprz
    • 250 ml śmietany kremówki
    • 2 łyżki mascarpone
    • łyżka zmielonych, suszonych grzybów

    wykonanie:

    Grzyby rozmrażam. Kroję w kawałki. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy, smażę na niej pokrojone w piórka cebule do zeszklenia. Dodaję grzyby i smażę jeszcze ok. 10 minut, aż grzyby będą miękkie. Doprawiam pieprzem i solą. Zagotowuję około 2 szklanek bulionu, dodaję do niego zawartość patelni i jeszcze chwilę gotuję. Całość miksuję, doprawiam do smaku. Śmietanę ubijam i mieszam z serkiem mascarpone. Doprawiam solą i białym pieprzem. Zupę rozlewam do filiżanek. Najładniej prezentuje się w niewysokich szklankach z grubego szkła. Na wierzch każdej porcji nakładam po łyżce śmietany, posypuję proszkiem grzybowym

    Gęsia pierś ze śliwką

    składniki:

    • pierś z młodej gęsi owsianej bez kości, ze skórą (waga piersi z kością ok. 1-1,2 kg)
    • 2 duże winne jabłka
    • duża garść suszonej żurawiny
    • suszone śliwki
    • 1 pęczek świeżej szałwii
    • sól

    składniki marynaty:

    • 2 ząbki czosnku
    • 3-4 łyżki oleju
    • po 1 łyżce majeranku, rozmarynu, tymianku, gałki muszkatołowej i pieprzu w ziarenkach

    wykonanie:

    Składniki na marynatę ucieram w moździerzu. Pierś z gęsi myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Skórę nacinam ostrym nożem. Mięso nadziewam śliwką (nakłuwam mięso ostrym nożem, po czym wciskam w otwór kawałek śliwki), solę z obu stron, nacieram marynatą i pokrojoną szałwią. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. Przed smażeniem wyciągam mięso co najmniej godzinę wcześniej. Pierś obsmażam na suchej, rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw skórą od dołu. Przekładam piersi do naczynia żaroodpornego. Obkładam kawałkami jabłek i żurawiną. Piekę mięso przez około 30 minut w 180°C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewam je wytopionym tłuszczem. Przed pokrojeniem mięso musi kilka minut „odpocząć”. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką, np. z czerwonej kapusty.

    Gęś pieczona w całości

    składniki:

    • 1 młoda gęś, może być mrożona
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki suszonego majeranku
    • 3 kwaśne lub kwaśno-winne jabłka
    • duża garść suszonych śliwek
    • 1 pomarańcza
    • gałązki świeżego tymianku i rozmarynu (można pominąć)

    wykonanie:

    Jeśli gęś mamy mrożoną, powinna ona się powoli rozmrażać - najlepiej w lodówce. Może to potrwać nawet 2 dni. Gęś dokładnie myję i usuwam pozostałości piór - jeśli takie będą. Dobrze jest ją wymoczyć 2-3 godziny w osolonej, zimnej wodzie. Osuszam ją ręcznikiem papierowym. Nacieram solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz, a majerankiem tylko w środku. Do środka wkładam gałązki świeżych ziół. Odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Jabłka dzielę na cztery części i usuwam gniazda nasienne. Mieszam z przyprawami, suszonymi śliwkami i plastrami pomarańczy (wcześniej jeszcze całe pomarańcze sparzam gorącą wodą). Tak przygotowanym farszem nadziewam wnętrze gęsi. Spinam gęś wykałaczkami i nitką. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 160 stopni C. Gęś wkładam do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Piekę ją pod przykryciem - przez 45 minut na każdy kilogram mięsa i farszu (w sumie trwa to około 4-5 godzin). Przez ostatnie 45 minut gęś piekę bez przykrycia, polewając wierzch wytopionym tłuszczem. Po wyjęciu z piekarnika pozwalam gęsi „odpocząć” kilka minut, by soki się ustabilizowały. Podaję ją z wielkopolskimi pyzami (kluskami na parze) oraz czerwoną kapustą lub buraczkami

    Faszerowana pierś indycza

    składniki :

    • 1 filet z indyka (ok. 1 kg)
    • 3 łyżki oliwy
    • sól i pieprz

    składniki na nadzienie:

    • 20 dag mięsa mielonego – najlepiej wieprzowego
    • 2 ząbki czosnku
    • sól i pieprz
    • pęczek natki pietruszki
    • 1/2 cebuli

    dodatkowo do dekoracji:

    • ziarna granatu
    • gałązki świeżego rozmarynu

    wykonanie:

    Filet z indyka rozcinam z jednej strony, rozkładam na desce i przy użyciu tłuczka do mięsa, rozbijam go na cieńszy, około dwu centymetrowy filet. Przyprawiam go solą i pieprzem oraz nacieramy 1 łyżką oliwy. Na rozgrzany olej na patelni wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam ją na złoty kolor. Dodaję drobno posiekany czosnek, mięso mielone, sól oraz pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Mieszam. Wykładam gotowy farsz na środku rozbitego fileta. Zawijam w roladę, a w miejscu złączenia wbijam wykałaczki albo zawiązuję sznurkiem, aby się nie rozwinęła. Nadzianego indyka wkładam do naczynia żaroodpornego łączniem do doły i smaruję go 2  łyżkami oleju. Na dno naczynia wlewam jeszcze 4 łyżki wody. Roladę wkładam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piekę przez około 35-40 minut. Gotową pierś dekoruję pestkami granatu i gałązkami rozmarynu.

    Polędwica Wellington

    składniki:

    • 60 dag polędwicy wołowej
    • 3-4 łyżki musztardy kremskiej
    • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 jajko
    • olej do smażenia
    • składniki na masę pieczarkową:
    • 30 dag pieczarek
    • 1 ząbek czosnku
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula

    wykonanie:

    Mięso myję, osuszam, posypuję solą i pieprzem. Obsmażam z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjmuję na talerz i jeszcze ciepłe smaruję musztardą. Na maśle smażę obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodaję drobno pokrojone pieczarki (można je przetrzeć na tarce przez duże łezki) i smażyć na mocnym ogniu, żeby nie puściły soku. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam do ostygnięcia. Rozkładam ciasto francuskie i układam na nim plastry szynki. Na to rozsmarowuję masę pieczarkową. Na wierzchu układam mięso. Zawijam i zlepiam brzegi ciasta. Układam „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nacinam nożem w kilku miejscach. Smaruję rozmąconym jajkiem. Piekę przez ok. 30 minut (lub dłużej, jeśli mięso ma być bardziej wypieczone), w piekarniku nagrzanym do 200 stopni – uważając żeby nie przypalić ciasta. Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło. 

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    składniki:

    • 6 kaczych udek
    • 5 ząbków czosnku
    • olej
    • 2 łyżki ziół prowansalskich
    • sól, pieprz ziołowy
    • słodka papryka
    • majeranek
    • ziele angielskie
    • liść laurowy

    wykonanie:

    Mięso nacieram wszystkimi przyprawami (oprócz ziela angielskiego i liścia laurowego) oraz posiekanym czosnkiem. Przykrywam folią i wstawiam do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Udka wyjmuję, obsmażam na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie duszę je w garnku około 3 godzin, dodając trochę wody oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wygodniejszą opcją jest umieszczenie mięsa w piekarniku i pieczenie go w temperaturze około 180 stopni przez około 2 godzin. W tym czasie podlewam je powstałym sosem. Podaję z ziemniakami i buraczkami lub czerwoną kapustą.

    Czytaj także:

    Domowy grzaniec

     

     

     

    • Tagi:
    • przepisy
    • świąteczny obiad
    • Boże Narodzenie
    HD
    Wieści Rolnicze
    komentarze
    Zaloguj się aby móc komentować
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Gęś pieczona w całości

    Dec. 12, 2022
    Przepisy

    Do kiedy można nawozić obornikiem pola?

    Oct. 13, 2022
    Inne uprawy

    Ułatwienia dla drobnych producentów wyrobów winiarskich

    Dec. 26, 2021
    Nawożenie

    Co z wydłużeniem terminu stosowania nawozów naturalnych?

    Nov. 16, 2021
    Uprawa gleby

    Stosowanie nawozów naturalnych - do kiedy?

    Nov. 4, 2021
    Trzoda chlewna

    Zabraknie świń? Paraliż w zakładach przetwórczych?

    Oct. 29, 2021
    Wyposażenie budynków inwentarskich

    Jak przechowywać obornik, jak gnojówkę i gnojowicę?

    Oct. 26, 2021
    Przepisy

    Bez dowodu osobistego rolnicy tego nie załatwią

    Aug. 2, 2021
    Warto wiedzieć
    Inne
    Dzisiaj rusza pomoc na budowę lub wyposażenie silosów
    June 5, 2023
    Inne
    Premier listy pisze. Minister Telus "służy i pracuje dla rolników"
    June 5, 2023
    Trzoda chlewna
    Świnie na własny użytek - wyjaśniamy, omawiamy
    June 4, 2023
    Najnowsze
    Inne
    Jak przygotować ziemię ogrodową do sadzenia roślin?
    April 21, 2023
    Hotblog
    Szybka sałatka wiosenna
    April 19, 2023
    Hotblog
    Krem marchewkowy
    April 19, 2023
    Inne
    Najbardziej potrzebne narzędzia w ogrodzie
    April 3, 2023
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o.
    NIP 6171979904
    REGON 251010225
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Kasprzaka 1A
    63-200 Jarocin
    [email protected]
    Numer dyżurny - 797 330 280
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2023 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Prenumerata
    • Konkursy