Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
      Rynek świń. Potężne zmiany w cenach
      Ceny jajek. Najgorsze jeszcze przed nami
      Żniwa 2025. Za to zboże dostaniesz 100 zł więcej
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie tylko polscy hodowcy rezygnują ze świń. W tym kraju także jest coraz gorzej
      Stadom bydła zagraża kolejna choroba, która dziesiątkuje zwierzęta? Są ogniska
      Rolnicy, którzy mają zwierzęta, nie będą już musieli prosić w ARiMR o te papiery
      Szepietowo 2025. W tym roku wystawa zwierząt jest inna niż zawsze [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
      Gospodarstwa ucierpiały przez przymrozki i grad. Będzie wsparcie?
      Nawozy na cenzurowanym. PIORiN wykrywa nieprawidłowości
      Znów złe wieści dla plantatorów buraka cukrowego. Nowe zagrożenia dla roślin
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Targi AGRO-TECH Minikowo 2025 już od soboty
      Maszyny rolnicze tańsze o 25%? Nowa pula środków w programie
      Ten projekt pochłonął aż 100 milionów. Będą maszyny rolnicze o zerowej emisji?
      Ważna informacja dla ponad 10 tys. rolników. Chodzi o inwestycje z rolnictwa 4.0
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnikom będzie łatwiej. W tej sytuacji nie będzie potrzebne pozwolenie na budowę
      Przyszłość bez pryszczycy? Rząd planuje nowe przepisy
      Mercosur rozpoczyna nową erę handlu z Europą. Co to oznacza dla konsumentów?
      ARiMR czeka na twój wniosek o 200 tys. zł. Ilu śmiałków już to zrobiło?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz dość much wlatujących do domu? W ten sposób szybko się ich pozbędziesz
      Zadbaj w lipcu o dynię i cukinię. Podlewanie i domowe odżywki na bujny plon
      Fala upałów "zestresowała" rośliny w ogrodzie? Działaj szybko, ale ostrożnie
      Hortensja już ci się znudziła? Ta roślina szybko rośnie i kwitnie całe lato
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  •  Co podać na świąteczny obiad?

 Co podać na świąteczny obiad?

Dla domu - Kulinaria 23 grudnia 2022 07:00 HD
 Co podać na świąteczny obiad?
Źródło: Hotblog
Święta mamy dosłownie za chwilę i wydaje nam się, że menu wigilijne mamy już ustalone. Ale co ze świątecznym obiadem? Ja stawiam na mało pracochłonne, ale smaczne dania, bo przecież nie chcę spędzić całego świątecznego dnia w kuchni. Mięsa i dodatki możemy wstępnie przygotować wcześniej, a w świąteczny dzień tylko je wykończyć. 
Spis treści:

    Święta mamy dosłownie za chwilę i wydaje nam się, że menu wigilijne mamy już ustalone. Ale co ze świątecznym obiadem? Ja stawiam na mało pracochłonne, ale smaczne dania, bo przecież nie chcę spędzić całego świątecznego dnia w kuchni. Mięsa i dodatki możemy wstępnie przygotować wcześniej, a w świąteczny dzień tylko je wykończyć. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wieczór wigilijny upływa nam pod znakiem postnych, tradycyjnych potraw, to m.in. barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i ryby w wielu wersjach. Jednak obiad świąteczny to już całkiem inna „bajka”. Tu możemy puścić już wodze kulinarnej fantazji i śmiało serwować dania mięsne.  Najlepiej sprawdzą się aromatyczne pieczenie, wędliny, a także potrawy podane w towarzystwie gęstego, gorącego sosu. Świąteczny czas to także idealny moment na łączenie mięsa z owocowymi dodatkami, zwłaszcza śliwką, żurawiną, jabłkami, lub bardziej egzotycznie – cytrusami. Boże Narodzenie to też moment, kiedy na świąteczny obiad z chęcią serwujemy kaczkę, indyka lub gęś. Jeśli przy świątecznym stole zasiądą fani oryginalnych, zimowych smaków, warto postawić na potrawy z dodatkiem miodu, cynamonu, kardamonu czy goździków. Pamiętajmy, że bożonarodzeniowy obiad warto zakończyć pysznym, słodkim deserem.

    Grzybowe cappuccino

    składniki:

    500 g mrożonych leśnych grzybków (można też wykorzystać suszone grzyby, które trzeba wcześniej namoczyć i ugotować w tej samej wodzie)

    • oliwa
    • 2 cebule
    • bulion warzywny
    • sól
    • biały pieprz
    • 250 ml śmietany kremówki
    • 2 łyżki mascarpone
    • łyżka zmielonych, suszonych grzybów

    wykonanie:

    Grzyby rozmrażam. Kroję w kawałki. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy, smażę na niej pokrojone w piórka cebule do zeszklenia. Dodaję grzyby i smażę jeszcze ok. 10 minut, aż grzyby będą miękkie. Doprawiam pieprzem i solą. Zagotowuję około 2 szklanek bulionu, dodaję do niego zawartość patelni i jeszcze chwilę gotuję. Całość miksuję, doprawiam do smaku. Śmietanę ubijam i mieszam z serkiem mascarpone. Doprawiam solą i białym pieprzem. Zupę rozlewam do filiżanek. Najładniej prezentuje się w niewysokich szklankach z grubego szkła. Na wierzch każdej porcji nakładam po łyżce śmietany, posypuję proszkiem grzybowym

    Gęsia pierś ze śliwką

    składniki:

    • pierś z młodej gęsi owsianej bez kości, ze skórą (waga piersi z kością ok. 1-1,2 kg)
    • 2 duże winne jabłka
    • duża garść suszonej żurawiny
    • suszone śliwki
    • 1 pęczek świeżej szałwii
    • sól

    składniki marynaty:

    • 2 ząbki czosnku
    • 3-4 łyżki oleju
    • po 1 łyżce majeranku, rozmarynu, tymianku, gałki muszkatołowej i pieprzu w ziarenkach

    wykonanie:

    Składniki na marynatę ucieram w moździerzu. Pierś z gęsi myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Skórę nacinam ostrym nożem. Mięso nadziewam śliwką (nakłuwam mięso ostrym nożem, po czym wciskam w otwór kawałek śliwki), solę z obu stron, nacieram marynatą i pokrojoną szałwią. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. Przed smażeniem wyciągam mięso co najmniej godzinę wcześniej. Pierś obsmażam na suchej, rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw skórą od dołu. Przekładam piersi do naczynia żaroodpornego. Obkładam kawałkami jabłek i żurawiną. Piekę mięso przez około 30 minut w 180°C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewam je wytopionym tłuszczem. Przed pokrojeniem mięso musi kilka minut „odpocząć”. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką, np. z czerwonej kapusty.

    Gęś pieczona w całości

    składniki:

    • 1 młoda gęś, może być mrożona
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki suszonego majeranku
    • 3 kwaśne lub kwaśno-winne jabłka
    • duża garść suszonych śliwek
    • 1 pomarańcza
    • gałązki świeżego tymianku i rozmarynu (można pominąć)

    wykonanie:

    Jeśli gęś mamy mrożoną, powinna ona się powoli rozmrażać - najlepiej w lodówce. Może to potrwać nawet 2 dni. Gęś dokładnie myję i usuwam pozostałości piór - jeśli takie będą. Dobrze jest ją wymoczyć 2-3 godziny w osolonej, zimnej wodzie. Osuszam ją ręcznikiem papierowym. Nacieram solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz, a majerankiem tylko w środku. Do środka wkładam gałązki świeżych ziół. Odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Jabłka dzielę na cztery części i usuwam gniazda nasienne. Mieszam z przyprawami, suszonymi śliwkami i plastrami pomarańczy (wcześniej jeszcze całe pomarańcze sparzam gorącą wodą). Tak przygotowanym farszem nadziewam wnętrze gęsi. Spinam gęś wykałaczkami i nitką. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 160 stopni C. Gęś wkładam do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Piekę ją pod przykryciem - przez 45 minut na każdy kilogram mięsa i farszu (w sumie trwa to około 4-5 godzin). Przez ostatnie 45 minut gęś piekę bez przykrycia, polewając wierzch wytopionym tłuszczem. Po wyjęciu z piekarnika pozwalam gęsi „odpocząć” kilka minut, by soki się ustabilizowały. Podaję ją z wielkopolskimi pyzami (kluskami na parze) oraz czerwoną kapustą lub buraczkami

    Faszerowana pierś indycza

    składniki :

    • 1 filet z indyka (ok. 1 kg)
    • 3 łyżki oliwy
    • sól i pieprz

    składniki na nadzienie:

    • 20 dag mięsa mielonego – najlepiej wieprzowego
    • 2 ząbki czosnku
    • sól i pieprz
    • pęczek natki pietruszki
    • 1/2 cebuli

    dodatkowo do dekoracji:

    • ziarna granatu
    • gałązki świeżego rozmarynu

    wykonanie:

    Filet z indyka rozcinam z jednej strony, rozkładam na desce i przy użyciu tłuczka do mięsa, rozbijam go na cieńszy, około dwu centymetrowy filet. Przyprawiam go solą i pieprzem oraz nacieramy 1 łyżką oliwy. Na rozgrzany olej na patelni wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam ją na złoty kolor. Dodaję drobno posiekany czosnek, mięso mielone, sól oraz pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Mieszam. Wykładam gotowy farsz na środku rozbitego fileta. Zawijam w roladę, a w miejscu złączenia wbijam wykałaczki albo zawiązuję sznurkiem, aby się nie rozwinęła. Nadzianego indyka wkładam do naczynia żaroodpornego łączniem do doły i smaruję go 2  łyżkami oleju. Na dno naczynia wlewam jeszcze 4 łyżki wody. Roladę wkładam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piekę przez około 35-40 minut. Gotową pierś dekoruję pestkami granatu i gałązkami rozmarynu.

    Polędwica Wellington

    składniki:

    • 60 dag polędwicy wołowej
    • 3-4 łyżki musztardy kremskiej
    • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 jajko
    • olej do smażenia
    • składniki na masę pieczarkową:
    • 30 dag pieczarek
    • 1 ząbek czosnku
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula

    wykonanie:

    Mięso myję, osuszam, posypuję solą i pieprzem. Obsmażam z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjmuję na talerz i jeszcze ciepłe smaruję musztardą. Na maśle smażę obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodaję drobno pokrojone pieczarki (można je przetrzeć na tarce przez duże łezki) i smażyć na mocnym ogniu, żeby nie puściły soku. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam do ostygnięcia. Rozkładam ciasto francuskie i układam na nim plastry szynki. Na to rozsmarowuję masę pieczarkową. Na wierzchu układam mięso. Zawijam i zlepiam brzegi ciasta. Układam „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nacinam nożem w kilku miejscach. Smaruję rozmąconym jajkiem. Piekę przez ok. 30 minut (lub dłużej, jeśli mięso ma być bardziej wypieczone), w piekarniku nagrzanym do 200 stopni – uważając żeby nie przypalić ciasta. Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło. 

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    składniki:

    • 6 kaczych udek
    • 5 ząbków czosnku
    • olej
    • 2 łyżki ziół prowansalskich
    • sól, pieprz ziołowy
    • słodka papryka
    • majeranek
    • ziele angielskie
    • liść laurowy

    wykonanie:

    Mięso nacieram wszystkimi przyprawami (oprócz ziela angielskiego i liścia laurowego) oraz posiekanym czosnkiem. Przykrywam folią i wstawiam do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Udka wyjmuję, obsmażam na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie duszę je w garnku około 3 godzin, dodając trochę wody oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wygodniejszą opcją jest umieszczenie mięsa w piekarniku i pieczenie go w temperaturze około 180 stopni przez około 2 godzin. W tym czasie podlewam je powstałym sosem. Podaję z ziemniakami i buraczkami lub czerwoną kapustą.

    Czytaj także:

    Domowy grzaniec

    • Tagi:
    • przepisy
    • świąteczny obiad
    • Boże Narodzenie
    HD
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie

    20 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Konto oszczędnościowe do 200 tys. zł. Oferta ważna do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Dla domu

    Chcesz spędzić noc w lesie? Lasy Państwowe podpowiadają, jak to zrobić

    22 maja 2025
    Prawo i finanse

    Służebność drogi przechodzi na nowego właściciela działki? Prawo mówi jasno

    24 kwietnia 2025
    Prawo i finanse

    Działalność nierejestrowana – dla kogo i co warto o niej wiedzieć?

    20 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Prawo i finanse

    Jak przepisać gospodarstwo na dziecko? Jest kilka możliwości

    9 kwietnia 2025
    Przepisy

    Nawet 30 tys. zł grzywny lub utrata dopłat. Prawo zabrania takiego działania

    19 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
    3 lipca 2025
    Zboża
    Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
    3 lipca 2025
    Ceny rolnicze
    Rynek świń. Potężne zmiany w cenach
    3 lipca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Masz dość much wlatujących do domu? W ten sposób szybko się ich pozbędziesz
    3 lipca 2025
    Dla domu
    Zadbaj w lipcu o dynię i cukinię. Podlewanie i domowe odżywki na bujny plon
    3 lipca 2025
    Dla domu
    Fala upałów "zestresowała" rośliny w ogrodzie? Działaj szybko, ale ostrożnie
    3 lipca 2025
    Dla domu
    Hortensja już ci się znudziła? Ta roślina szybko rośnie i kwitnie całe lato
    3 lipca 2025
    Dla domu
    Pamiętaj o tym przy jeżynie. Będzie obficie owocowała
    2 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności