Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy rolnicy zarobią w tym roku na zbożu?
      Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szepietowo 2025. W tym roku wystawa zwierząt jest inna niż zawsze [VIDEO]
      Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większe ilości wapna to więcej korzyści - prawda czy mit?
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
      Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ważna informacja dla ponad 10 tys. rolników. Chodzi o inwestycje z rolnictwa 4.0
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa WPR po 2028 roku: rolnicy żądają większego budżetu i mniej biurokracji
      Import wołowiny z Mercosur grozi europejskim rolnikom i środowisku?
      Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie tam, gdzie inne rośliny sobie nie poradzą. Będzie zdobić ogród wiele lat
      Jak często kosić trawę? Co robić, by mieć zielony dywan w ogrodzie?
      Masz w ogrodzie surfinie? Pamiętaj o tych zasadach, będą pięknie i długo kwitnąć
      Ślimaki upodobały sobie te rośliny. Jak ratować funkie?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy zużyte podłoże popieczarkowe będzie zakwalifikowane jako biomasa?

Czy zużyte podłoże popieczarkowe będzie zakwalifikowane jako biomasa?

Prawo i finanse 25 marca 2024 10:13 Redakcja Aktualizacja: 25 marca 2024 10:26
Czy zużyte podłoże popieczarkowe będzie zakwalifikowane jako biomasa?
Źródło: Canva
WIR apeluje o uznanie zużytego podłoża popieczarkowego za cenną biomasę, a nie odpad.
Spis treści:

    W ostatnich tygodniach wielkopolska branża rolnicza podnosi głos w sprawie klasyfikacji podłoża po uprawie pieczarek. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Inspektorat Ochrony Środowiska traktuje podłoże po produkcji pieczarek jako odpad

    Wielkopolska Izba Rolnicza wyraziła zaniepokojenie sygnałami płynącymi od producentów grzybów jadalnych, którzy zgłaszają problemy związane z nakładaniem kar na rolników przez Inspektorat Ochrony Środowiska. Kontrolujący organ traktuje podłoże po produkcji pieczarek jako odpad, co rodzi poważne konsekwencje dla rolników.

    - Obecnie obowiązujące przepisy i wymagania, które ograniczają i utrudniają stosowanie produktów ubocznych z uprawy tego rodzaju grzyba, zdaniem wielu nie są sprecyzowane i nie wynikają wprost z przepisu - podaje WIR.

     Zużyte podłoże popieczarkowe oraz kompost powstały po produkcji pieczarek, mimo że mogą stanowić cenny nawóz organiczny, kwalifikowane są jako odpad z rolnictwa i ogrodnictwa.

    Czy zużyte podłoże popieczarkowe może być zakwalifikowane jako biomasa? WIR zapytał ekspertów

    WIR wystąpił z pytaniami w tej sprawie do Minister Klimatu i Środowiska,Pauliny Hennig-Kloska i do do Władz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu o przedstawienie ekspertyzy, jako podstawy do dalszego działania. W odpowiedzi otrzymał opinię dotycząca podłoża po uprawie pieczarek przygotowaną przez prof. dr hab. Marka Siwulskiego z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    Prof. dr hab. Marek Siwulski z Katedry Warzywnictwa, podkreśla, że podłoże popieczarkowe nie jest odpadem, lecz cenną biomasą. Jest to substancja naturalna, która nie wydziela szkodliwych substancji ani nie zawiera mikroorganizmów szkodliwych. Dodatkowo, podłoże popieczarkowe posiada wysoką wartość nawozową i może być skutecznie wykorzystywane w rolnictwie i ogrodnictwie do nawożenia i rekultywacji gleb.

    Wielkopolska Izba Rolnicza apeluje o zmianę przepisów i bardziej precyzyjne uregulowanie procedur dotyczących stosowania tej biomasy w celach nawozowych. WIR wierzy, że  opinie ekspertów z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu będą miały istotny wpływ na decyzje organów decyzyjnych w tej sprawie.

    Opinia dotycząca podłoża po uprawie pieczarek przygotowana przez prof. dr hab. Marka Siwulskiego z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    „Polska obecnie jest największym producentem pieczarek w Unii Europejskiej. Ocenia się, że po zakończeniu uprawy tego gatunku corocznie pozostaje około 1-1,3 mln ton podłoża popieczarkowego. Obecnie podłoże to jest traktowane jako odpad i podlega przepisom Ustawy  o odpadach. Oczywiście wg przepisów możliwe jest wykorzystanie tego podłoża do nawożenia, aczkolwiek wiąże się to z procedurą odzysku R 10 i wydłuża czas oczekiwania na jego zastosowanie przez rolników. Niezrozumiałym jest traktowanie podłoża po uprawie pieczarek jako odpadu. Nasuwa się tu skojarzenie z obornikiem odzwierzęcym, który pochodzi z produkcji rolniczej i nie jest traktowany jako odpad, ale jako nawóz organiczny. Podłoże popieczarkowe stanowi pozostałość po uprawie pieczarki, którą należy traktować jako biomasę niebędącą niebezpieczną, naturalną substancją pochodzącą z produkcji rolniczej i wykorzystywaną w rolnictwie. Biomasa ta w przeciwieństwie do obornika zwierzęcego nie wydziela do środowiska odoru oraz amoniaku i związków lotnych siarki. Podłoże popieczarkowe może być składowane przez dłuższy okres bez uwalniania do środowiska substancji znacząco go obciążających. Ponadto, nie zwiera mikroorganizmów szkodliwych i szkodników, w przeciwieństwie do obornika odzwierzęcego. Biomasa uzyskana po uprawie pieczarek jest złożona w całości z substancji pochodzenia naturalnego. W procesie uprawy podczas przygotowania podłoża wykorzystuje się słomę zbóż, pomiot kurzy i gips. Mieszanina ta zostaje poddana fermentacji (gdzie temperatura dochodzi do około 80ºC), a następnie pasteryzacji (60 ºC), co pozbawia ją czynników chorobotwórczych i szkodników. Również w procesach tych azot jest prawie całkowicie wiązany w formę białkową przez mikroorganizmy termofilne.  W dalszym procesie uprawy na podłoże nakładany jest odkwaszony, kredą lub wapnem defekacyjnym albo kredą nawozową torf (tzw. okrywa). Należy bardzo mocno podkreślić, że podłoże popieczarkowe jako biomasa posiada szereg cech właściwych nawozom organicznym. Średnio 1000 kg podłoża popieczarkowego zawiera ok.  350 kg suchej substancji, 200 kg materii organicznej, jak również następujące składniki odżywcze: 45 kg CaO, 6 kg N, 4 kg P2O5, 9 kg K2O i 2,5 kg MgO. Wartość nawozowa jest wyższa od obornika bydlęcego 1,3-2 razy. Według badań naukowych podłoże popieczarkowe może być wykorzystywane do nawożenia organicznego  w rolnictwie i szeroko rozumianym ogrodnictwie, zarówno w uprawach polowych, jak i pod osłonami. Znajduje także zastosowanie w terenach zieleni i przy rekultywacji gleb zdegradowanych. Niewątpliwą zaletą podłoża popieczarkowego jest powolne uwalnianie składników mineralnych, w tym azotu, który jest związany w formy białkowe. Można więc traktować je jako wolno działający nawóz organiczny. Ponadto, bardzo duża zawartość materii organicznej może wpływać na poprawę struktury gleby, zwiększenie zdolności utrzymywania przez nią wody oraz wspierać rozwój mikroflory glebowej. Zaletą jest również duża zawartość Ca, która może ograniczać konieczność wapnowania gleby. Warto tu przypomnieć, że w Polsce istnieje przewaga gleb o odczynie kwaśnym. Badania naukowe wykazały również, że stosowanie podłoża popieczarkowego jako nawozu organicznego może ograniczać występowanie chorób odglebowych wywoływanych przez Verticilium, Fusarium, Rhizoctonia i Phytium. Stwierdzono również, że zastosowanie podłoża popieczarkowego może wpływać na biodegradację niepolarnych WWA.

    W podsumowaniu należy stwierdzić, że podłoże popieczarkowe stanowi cenny nawóz oraganiczny, który może być bezpośrednio wykorzystywany w rolnictwie i ogrodnictwie do nawożenia i rekultywacji gleb.” – wskazał prof. dr hab. Marek Siwulski z UPP.

    Przeczytaj także: Ekoschematy powierzchniowe. 1,47 mld zł wypłacone 

    Źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza
    • Tagi:
    • pieczarki
    • podłoże popieczarkowe
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

    7 kwietnia 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Konto oszczędnościowe do 200 tys. zł. Oferta ważna do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Hotblog

    Międzynarodowy Dzień Pizzy

    9 lutego 2024
    Inne uprawy

    Pieczarkarnia to nie fabryka śrubek. Maciej Maciejewski o uprawie pieczarek

    17 grudnia 2023
    Owoce i warzywa

    Pieczarki na pizzy - gdzie kupisz najtańsze?

    9 lutego 2021
    Drób

    Słynie z produkcji jajek

    31 stycznia 2021
    Owoce i warzywa

    Pieczarki - ceny i przepis na sylwestrowy stół

    29 grudnia 2020
    Sylwetki

    Oto Wielkopolscy Rolnicy Roku!

    16 lipca 2020
    Warto wiedzieć
    Hodowla
    Szepietowo 2025. W tym roku wystawa zwierząt jest inna niż zawsze [VIDEO]
    28 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Czy rolnicy zarobią w tym roku na zbożu?
    28 czerwca 2025
    Technika
    Ważna informacja dla ponad 10 tys. rolników. Chodzi o inwestycje z rolnictwa 4.0
    28 czerwca 2025
    Najnowsze
    Prawo i finanse
    Nowa WPR po 2028 roku: rolnicy żądają większego budżetu i mniej biurokracji
    27 czerwca 2025
    Prawo i finanse
    Import wołowiny z Mercosur grozi europejskim rolnikom i środowisku?
    27 czerwca 2025
    Prawo i finanse
    Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
    26 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
    25 czerwca 2025
    Ekonomika
    Mleko za drogie w produkcji? Rolnicy liczą straty, ale 2025 przynosi nadzieję
    25 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności