Mszyce i inne szkodniki atakują rzepak [WRZESIEŃ 2024]
Donosi o tym w specjalnych komunikatach z Winnej Góry Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu na Platformie Sygnalizacji Agrofagów.
Gnatarz rzepakowiec
Na wielu roślinach rzepaku ozimego, na spodniej stronie blaszki liściowej zauważono larwy gnatarza rzepakowca.
- Już od wschodów roślin rzepaku ozimego należy prowadzić monitoring pod kątem występowania tego agrofaga, ponieważ larwy są bardzo żarłoczne i przy licznym występowaniu potrafią w ciągu kilku dni zniszczyć całą plantację - uczula IOR PIB.
Zaznacza jednocześnie, że młode larwy wygryzają małe otwory, natomiast starsze zjadają całe liście, pozostawiając gołożery.
Próg ekonomicznej szkodliwości w przypadku gnatarza rzepakowca przedstawia się następująco: okres wschodów (skala BBCH 10-12) – średnio 1 larwa na 1 roślinie rzepaku ozimego; późną wiosną (czerwiec) - średnio 4 larwy na 1 roślinie rzepaku jarego.
Pchełki i tantniś krzyżowiaczek
Na wielu roślinach rzepaku ozimego zaobserwowano też uszkodzenia wyrządzone przez pchełki oraz gąsienice tantnisia krzyżowiaczka.
- Objawami żerowania chrząszczy pchełki rzepakowej są widoczne na liścieniach i liściach wygryzione otwory. Żerowanie larw tego agrofaga w ogonkach, nerwach liściowych oraz pędach roślin rzepaku ozimego jest bardziej szkodliwe niż żerowanie chrząszczy. Uszkodzone rośliny łatwiej przemarzają w okresie zimy - opisuje Instytut.
Progiem ekonomicznej szkodliwości dla pchełki rzepakowej są: 3 chrząszcze na 1 metrze bieżącym rzędu roślin lub 1-2 larwy na 1 roślinie.
Stadium szkodliwym tantnisia krzyżowiaczka z kolei są larwy, które żerują na blaszkach liściowych, wygryzając miękisz, pozostawiając górną lub dolną skórkę. Próg ekonomicznej szkodliwości wynosi natomiast: średnio 1 gąsienica na roślinie (skala BBCH 13-19).
Mszyce
Na plantacjach rzepaku dają o sobie znać również mszyce. - Na spodniej stronie blaszki liściowej zaobserwowano zarówno formy uskrzydlone, jak i nieuskrzydlone mszyc - informuje IOR-PIB. Wspomina przy tym, że szkodliwość bezpośrednia mszyc wynika z wysysania soków roślinnych (może dojść do deformacji roślin, zahamowania ich wzrostu a nawet zasychania). Natomiast szkody pośrednie związane są z przenoszeniem wirusów np. wirusa żółtaczki rzepy. - Szkody związane z przenoszeniem wirusów nabierają coraz większego znaczenia z uwagi na liczny pojaw jesienią mszycy brzoskwiniowej - zaznacza Instytut.
Próg ekonomicznej szkodliwości: mszyce – wektory, pierwsze jesienią zauważone osobniki.
Czytaj także: