Mszyca pszeniczna atakuje zboża ozime. To groźny światowy szkodnik pszenicy
Na terenie Polowej Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Winnej Górze (pow. średzki) pod koniec października na zasiewach zbóż stwierdzono występowanie mszycy Diuraphis noxia.
Mszyca pszeniczna - występowanie, szkodliwość
Osobniki tego gatunku stwierdzano sporadycznie w Polsce już w latach 70-tych XX w., były to sytuacje epizodyczne i nie był on monitorowany.
- Mszyca ta pochodzi z południowo-zachodniej Azji, a straty przez nią powodowane po raz pierwszy odnotowano na Krymie na początku XX w. W USA została stwierdzona w 1986 roku i szybko stała się poważnym problemem w uprawach pszenicy i jęczmienia. Obecnie uznawana jest za jednego z najważniejszych światowych szkodników pszenicy - informuje Insytyt Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy.
Mszyca pszeniczna od wielu lat m.in. w Czechach i na Słowacji występuje na tyle licznie, że powoduje istotne straty jako wektor wirusów żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV) i potencjalnie innych wiroz - w porównywalnym zakresie jak: mszyca czeremchowo-zbożowa (Rhopalosiphum padi).
Bezskrzydłe osobniki dorosłe mszycy pszenicznej są jasnozielone lub szarozielone z nalotem woskowym, długości 1,4-2,3 mm. Posiadają czułki długości połowy ciała, syfony są blade i krótkie, na grzbiecie delikatne kolce, a ogonek jest wydłużony i trójkątny.
Mszyca pszeniczna - żerowanie
Mszyca pszeniczna może rozwijać się na wielu gatunkach zbóż i traw, jednak - jak informuje IOR-PIB - najprawdopodobniej nie rozmnaża się na kukurydzy.
- Jej żerowanie (oprócz zagrożenia chorobami wirusowymi) powoduje zahamowanie wzrostu roślin i pogorszenie jakości ziarna. Charakterystycznym objawem jest powstawanie na liściach podłużnych przebarwień w kolorach od białego do fioletowego. Toksyczna ślina tej mszycy powoduje także deformację i zwijanie się liści zbóż - informuje Instytut.
Mszyca pszeniczna - zwalczanie
Z uwagi na rosnące w ostatnich latach zagrożenia ze strony mszyc, głównie jako wektorów chorób wirusowych, zdaniem IOR-PIB, bardzo ważna jest profilaktyka oraz wykonywanie interwencyjnych zabiegów chemicznych, zwłaszcza w obliczu stwierdzenia obecności nowego gatunku - mszycy pszenicznej.
- Próg szkodliwości w okresie jesiennym to stwierdzenie pojedynczych osobników na plantacjach i jest to podstawa do wykonania zabiegu chemicznego - podaje Instytut.
Czytaj także:
UWAGA! Szkodniki glebowe coraz groźniejsze