Choroba szalonych krów (BSE) w Europie

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności wydał raport o przypadkach tzw. choroby szalonych krów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dokument przygotowany przez EFSA (Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności) podsumowujący 2015 r., potwierdza niską liczbę nowych przypadków tzw. choroby szalonych krów (BSE), wykrywaną w krajach UE. Po przebadaniu w ubiegłym roku 1,4 mln sztuk bydła w krajach Wspólnoty stwierdzono zaledwie pięć przypadków tej choroby (jeden w Irlandii, jeden w Słowenii, jeden w Hiszpanii oraz dwa w Wielkiej Brytanii).
Czytaj także: Groźna choroba zagraża polskiemu bydłu? KLIK
- Dwa przypadki BSE, tj. jeden w Irlandii (zwierzę urodzone w 2009 r.) oraz jeden w Wielkiej Brytanii (zwierzę urodzone w 2010 r.) były tzw. „klasyczne”, gdyż dotyczyły zwierząt urodzonych po 2001 r., tj. od kiedy obowiązywały bardzo restrykcyjne przepisy dotyczące pasz dla zwierząt (Unia Europejska zakazała stosowania przetworzonych białek zwierzęcych w żywieniu przeżuwaczy już w 1994 r., rozciągając zakaz na wszystkie zwierzęta gospodarskie w 2001 r.) - podaje FAMMU/FAPA.
Dlaczego "klasyczne" przypadki BSE nadal się pojawią?
- Może się wydawać, że liczba wykrywanych przypadków BSE w ostatnich latach jest bardzo mała w porównaniu do tysięcy zwierząt zakażonych w szczytowym momencie kryzysu BSE. Poprzednie roczne raporty, opracowywane przez Komisję Europejską, wykazywały dwa przypadki „klasycznego” BSE w 2013 r. oraz trzy przypadki w 2014 r., przy równoczesnej liczbie tzw. przypadków nietypowych (spontanicznych) od pięciu do ośmiu - komentują analitycy FAMMU/FAPA.