Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?

Na rynkach owocowo-warzywnych dostępna jest już pełna gama tegorocznych krajowych jarzyn.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- Od tygodnia jest w ofercie papryka czerwona krajowa, która była dotąd brakującym ogniwem do zapełnienia pełnego asortymentu. Większość warzyw gruntowych jest wyprodukowana w tym roku - informuje Maciej Kmera z rynku w podwarszawskich Broniszach
Obfitość nowalijek kontra zapasy warzyw korzeniowych
Stawki sezonowych warzyw utrzymują się na dość stabilnym poziomie. Jak zauważa specjalista z Broniszy na giełdach obserwuje się dwa wiodące trendy. Pierwszy z nich, to wzrost podaży i spadek cen na tegoroczne krajowe warzywa, a drugi, to spadek podaży ubiegłorocznych warzyw korzeniowych, takich jak pietruszki i selera.
- One nie mają jeszcze następców tegorocznych. Niebezpiecznie z tego powodu rosną ceny hurtowe pietruszki zbliżając się do 10 zł/kg - wyjaśnia Kmera.
Nie tylko pietruszka notuje wysokie stawki. W przypadku kapust białej z ubiegłorocznych zapasów sytuacja wygląda bardzo podobnie. Jej ceny wzrastają.
- Kończy się podaż, a młoda nie spełnia jeszcze wymogów kulinarnych - tłumaczy specjalista.
Kupujemy dużo bobu, fasolki szparagowej i cukinii
Największą popularnością wśród konsumentów niewątpliwie cieszą się sezonowe warzywa, których ceny od momentu pojawienia się w ofercie Broniszy sukcesywnie spadają. Są to przede wszystkim bób, fasolka szparagowa, papryka i cukinia. Ile zatem kosztują najpopularniejsze aktualnie warzywa?
Ceny warzyw w podwarszawskich Broniszach
Bób: 8 -9 zł/kg
Fasolka szparagowa: 9 - 12 zł/kg
Papryka czerwona/żółta: 7 - 8 zł/kg
Papryka zielona:5 - 6,5 zł/kg
Cukinia: 2,75 - 3,5 zł/kg.
Ceny warzyw w poznańskiej Gildii
Bób: 5 - 7 zł/ 0,5 kg
Fasolka szparagowa zielona: 14 - 16 zł/kg
Fasolka szparagowa żółta: 12 - 15 zł/kg
Papryka czerwona: 55 - 60 zł/ 5 kg
Papryka zielona: 45 - 50 zł/ 5 kg
Cukinia: 20 - 25 zł/ 5 kg