Coraz wyższe ceny wołowiny na świecie. Jak jest w Polsce?
Spadek liczby bydła notowany jest w ostatnim czasie zarówno na rynkach światowych, jak i europejskich. W Polsce trend ten nie jest jednak tak wyraźny.
Stany Zjednoczone: Niskie pogłowie bydła przyczyną wzrostu cen wołowiny
Przykładem wzrostu cen wołowiny jest giełda w Chicago, która specjalizuje się w obrocie towarami rolnymi. W ubiegłym tygodniu po raz pierwszy od roku cena bydła rzeźnego przekroczyła 190 centów za funt, czyli ok. 17 zł za kilogram. Cena ta, wynosząca o 13 proc. więcej niż rok temu, jest jednocześnie zaledwie ok. 1 proc. poniżej najwyższego historycznego poziomu.
Czytaj też: Nawet 400 zł zwrotu ze skarbówki dla seniorów. Kto może na niego liczyć?
Na wzrost cen wołowiny wpływ ma głównie ograniczona podaż. Ta zaś jest wynikiem spadku pogłowia bydła u czołowych producentów. W Stanach Zjednoczonych, będącym największym światowym producentem wołowiny, na początku tego roku było najmniej bydła od 1961 roku – jedynie 87,2 mln sztuk. Pogłowie bydła spadło tam w porównaniu do poprzedniego roku o 2 proc.
Według amerykańskiego departamentu rolnictwa jest prawdopodobne, że liczba stad bydła w kraju zacznie rosnąć w 2027 roku. Na razie zwiększanie liczby bydła jest dla tamtejszych farmerów zbyt ryzykowne ze względu na nadal wysokie stopy procentowe, a także pogarszającą się jakość pastwisk.
Spadek liczby bydła w Unii Europejskiej
Spadek liczby sztuk bydła zanotowano też w ostatnich latach w Unii Europejskiej, o czym przypomina „Dziennik Gazeta Prawna”. Na koniec 2023 roku rolnicy posiadali 73,8 mln sztuk bydła, czyli o prawie 10 proc. mniej niż jeszcze 20 lat temu. We Francji, w której hoduje się najwięcej bydła w Unii Europejskiej, w porównaniu z 1989 rokiem pogłowie spadło o 20 proc.
Czytaj także: Polskie mięso hitem eksportu? Potwierdzono otwarcie nowych rynków zbytu
Z danych opublikowanych w listopadzie przez Komisję Europejską wynika, że ceny wołowiny rosną i są jednymi z najwyższych w historii, a to za sprawą spadku pogłowia bydła. Jednocześnie popyt na mięso wołowe jest cały czas duży i to zarówno na rynku wewnętrznym, jak i zewnętrznym. Największym rynkiem eksportowym dla Unii Europejskiej jest Wielka Brytania. Zaraz za nią jest Turcja, do której sprzedaż mięsa wołowego w połowie 2024 roku była o 41 proc. wyższa niż przed rokiem.
Według ostatnich prognoz Komisji Europejskiej produkcja wołowiny w państwach członkowskich ma w najbliższych latach nadal spadać, natomiast cena do 2035 roku ma wzrastać w umiarkowanym tempie. Jednak wbrew tym prognozom produkcja wołowiny w Unii Europejskiej w pierwszych trzech kwartałach 2024 roku była o 3,3 proc. wyższa niż rok temu.
Czytaj też: Mercosur groźniejszy od choroby niebieskiego języka? Czego boją się rolnicy?
Polska w czołówce eksporterów wołowiny w Unii Europejskiej
Jak podaje „Dziennik Gazeta Prawna”, w naszym kraju ceny wołowiny rosną wolniej niż np. w Stanach Zjednoczonych. W październiku cena sprzedaży żywca wołowego w skupie wyniosła – według danych GUS – 10,80 zł, czyli o 6,3 proc. drożej niż rok temu. Natomiast w listopadzie ceny mięsa wołowego były o 3,8 proc. wyższe niż przed rokiem.
W naszym kraju pogłowie bydła w porównaniu do 1989 roku jest o ponad jedną trzecią niższe. Jednak w ciągu ostatnich dziesięciu lat obserwowany jest wzrost sztuk bydła. W 2023 roku rolnicy hodowali prawie 6,3 mln sztuk, a więc o 19 proc. więcej niż 10 lat wcześniej.
W trakcie pierwszych trzech kwartałów bieżącego roku produkcja wołowiny w Polsce zwiększyła się o 22 proc. – najwięcej spośród wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej.
Czytaj także: Po rozwodzie musiał podzielić się stadem krów z byłą żoną. Ważny wyrok sądu
Jak zauważa serwis money.pl, wartość eksportu polskiej wołowiny rośnie – do kwietnia tego roku wyniosła 776 mln euro, co oznacza wzrost o 6,5 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem.
Zdaniem cytowanego przez serwis Jacka Zarzeckiego, prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, w przyszłości eksport polskiej wołowiny może rosnąć. Już teraz nasz kraj zajmuje w Unii Europejskiej drugie miejsce pod względem eksportu wołowiny do państw członkowskich. Najwięcej polskiej wołowiny trafia do Niemiec, Włoch i Niderlandów. W eksporcie poza Unię Europejską Polska zajmuje też wysoką, trzecią pozycję. Jest największym eksporterem wołowiny do Turcji. Ponadto w ostatnim czasie na nasze mięso otwarty jest również rynek chiński, wietnamski i algierski.