Gdzie będą utylizowane zwierzęta, jeśli w Polsce wybuchnie pryszczyca?

Po raz kolejny obradował zespół Zarządzania Kryzysowego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jego rolą jest koordynowanie działań mających na celu zabezpieczenie przed przedostaniem się wirusa pryszczycy do naszego kraju.
Ile zakładów utylizacyjnych zwłok zwierząt jest w Polsce?
Choroba ta wywołuje ogromne poruszenie i strach w branży rolnej. Dotychczas ogniska wykryto w Niemczech, Słowacji i na Węgrzech. Ostatni raz choroba dała o sobie znać na Słowacji ponad tydzień temu, bo 4 kwietnia. Łącznie utylizacji poddano tam ponad 15 tys. sztuk bydła.
Sztab, który zebrał się w niedzielę, 13 kwietnia, rozmawiał o przygotowaniu Polski pod względem możliwości utylizacyjnych i zagospodarowania zwłok zwierząt. W przypadku, gdyby w naszym kraju wybuchła pryszczyca, martwe zwierzęta należałoby przewieźć szczelnymi środkami transportu uprawnionych zakładów sektora utylizacyjnego (zakłady przetwórcze kat. 1 lub 2, spalarnie). Tam poddane zostałyby przetworzeniu metodą sterylizacji ciśnieniowej lub spalenia.
Ustalono, że w Polsce działa obecnie 20 zakładów sektora utylizacyjnego (4 spalarnie oraz 16 zakładów przetwórczych kat. 1 oraz 2), w których może odbywać się unieszkodliwienie martwych zwierząt pochodzących z ognisk pryszczycy.
Ich całkowita dzienna, maksymalna zdolność przerobowa wynosi ok. 3 300 ton. Co istotne, obecnie zakłady przetwarzają średnio ok. 1 850 ton surowca na dobę. A to oznacza, że dobowa krajowa rezerwa wynosi jeszcze ok. 1 450 ton.
Zakłady dysponują pojazdami do przewozu martwych zwierząt w liczbie 421 sztuk. A ich jednoczesna całkowita maksymalna zdolność transportowa jest na poziomie ok. 5 300 ton.
Pryszczyca. Co powinno zaniepokoić hodowców?
Pryszczyca jest wirusową, wysoce zaraźliwą chorobą, która występuje u zwierząt racicowych (bydło, świnie, owce i kozy).
- W Polsce nie mieliśmy pryszczycy od 1971 roku, stąd może nie mamy świadomości zagrożenia. Choroba pojawiła się w 2001 r. w Wielkiej Brytanii, gdzie ubito ponad 6 milionów sztuk bydła. Kosztowało to 8,5 miliarda funtów. To zatem wielkie zagrożenie, wielkie koszty, wielkie straty w handlu, zamknięcie eksportu - mówił podczas jednej z konferencji po posiedzeniu sztabu kryzysowego Czesław Siekierski, minister rolnictwa.
Typowe objawy chorobowe w pryszczycy
- gorączka, posmutnienie, utrata apetytu, brak przeżuwania u bydła, gwałtowny spadek mleczności;
- na języku, na wargach i dziąsłach, śluzawicy u bydła oraz tarczy ryja świń występują pęcherze. Pojawiają się one również na skórze szpary międzyracicowej, a także na wymieniu; następnie występuje zwiększone pragnienie i nadmierne ślinienie (ślinotok);
- dochodzi do pękania pęcherzy, które pozostawiają po sobie bolesne rany, owrzodzenia;
- zwierzęta stąpają niepewnie, kuleją, czasami może dojść do utraty ,,zzucia” puszki rogowej racicy,
- cielęta i prosięta, karmione mlekiem krów chorych na pryszczycę, padają często z objawami biegunki i ogólnego wycieńczenia,
- u dorosłych sztuk także dochodzi do padnięć.
- Choroba trwa od 1 do 3 tygodni.
Co ma zrobić rolnik, gdy zauważy objawy pryszczycy u swoich zwierząt?
Służby apelują do rolników, by kupowali zwierzęta parzystokopytne wyłącznie ze znanego źródła, w dobrej kondycji i zdrowe. W razie zauważenia objawów choroby należy natychmiast zawiadomić właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii lub lekarza weterynarii leczącego zwierzęta w gospodarstwie. Do czasu jego przybycia zwierzęta chore należy zatrzymać w oborze, nie wpuszczać obcych osób do gospodarstwa, zamknąć i odizolować wszystkie zwierzęta przebywające w gospodarstwie, a ponadto unikać opuszczania gospodarstwa przez domowników.
- Tagi:
- pryszczyca