Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kto zaskoczył, kto zawiódł? Tak wyglądają plony wczesnej kukurydzy na kiszonkę 2025
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
      Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
      Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
      Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy w dużych hodowlach bydła w Polsce jest zachowany dobrostan zwierząt?

Czy w dużych hodowlach bydła w Polsce jest zachowany dobrostan zwierząt?

Hodowla - Bydło i mleko 23 kwietnia 2024 09:31 Aktualizacja: 23 kwietnia 2024 09:48
Czy w dużych hodowlach bydła w Polsce jest zachowany dobrostan zwierząt?
Źródło: Marcin Bartczak
W ostatnich latach w internecie nasilają się ataki "ekologów" na rolników prowadzących m.in. wysokowydajne gospodarstwa mleczne, którym zarzuca się, że nadmiernie eksploatują krowy i trzymają je przez cały rok w oborach.
Spis treści:

    Polska Izba Mleka, w ramach realizowanego projektu Dobrostan+, prowadzi działania, związane z poszerzaniem wiedzy z zakresu dobrostanu zwierząt.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak podkreślają dziś eksperci, szeroko rozumiany dobrostan - jest bowiem kluczowy zarówno jeśli chodzi o zdrowie zwierząt jak i produkty, jakie są z nich pozyskiwane.

    - Warunki w jakich utrzymywane są zwierzęta, wpływają bezpośrednio na ich zdrowie i wartość pozyskiwanych od nich produktów, np. mleka - mówi prof. Robert Kupczyński, kierownik Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

    Jak dodaje, konsumenci oczekują, że produkty będą przede wszystkim bezpieczne pod względem zdrowotnym, a także wysokiej jakości, która będzie powtarzalna. W dużej mierze gwarantuje to właśnie dobrostan zwierząt, jak również wdrażanie dobrych praktyk w produkcji zwierzęcej. 

    Dobrostan zwierząt ma wpływ na jakość żywności

    Prof. Kupczyński podkreśla, że każdy hodowca zdaje sobie sprawę z wagi dobrostanu. Wpływa on nie tylko na jakość i bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego, ale gwarantuje też określone efekty ekonomiczne.

    Dobrostan jest jednym z podstawowych elementów zrównoważonej hodowli zwierząt, która opiera się na trzech filarach: ekonomicznym, społecznym (m.in. satysfakcja społeczna wynikająca z poczucia dobrze wykonywanej pracy, czas na sprawy pozazawodowe) i środowiskowym (pozytywny wpływ na środowisko naturalne i bioróżnorodność).

    Dobrostan przynosi korzyści ekonomiczne, ponieważ zwierzęta utrzymywane w odpowiednich (optymalnych) warunkach charakteryzują się lepszą zdrowotnością. Są w mniejszym stopniu narażone na stres, więc ich układ odpornościowy funkcjonuje sprawnie i rzadziej chorują. Hodowcy dbający o dobrostan nie muszą zatem ponosić dodatkowych nakładów na leczenie zwierząt, mogą także zredukować zużycie antybiotyków, które są stosowane niekiedy w nadmiernych ilościach lub w niewłaściwy sposób. W dzisiejszych czasach jest to niezmiernie istotne, gdyż przyczynia się do zmniejszania ryzyka powstania oporności bakterii na antybiotyki.

    - Konsumenci w Polsce oraz innych krajach Unii Europejskiej zwracają uwagę na jakość żywności, a w przypadku produktów odzwierzęcych również na to, w jakich warunkach są one pozyskiwane - zauważa przedstawiciel Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 

    Świadczą o tym chociażby wyniki ostatniego badania Eurobarometr, opublikowanego pod koniec minionego roku, które pokazuje, że większość Europejczyków uważa, że dobrostan zwierząt powinien być lepiej chroniony. 

    Również badania prowadzone na poziomie krajowym (na zlecenie Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego) pokazują, że konsumenci chcą, by warunki hodowli zwierząt były jeszcze lepsze, by dobrostan był na jeszcze wyższym poziomie.

    Jednocześnie konsumenci deklarują, że są w stanie zapłacić więcej za produkty odzwierzęce opatrzone odpowiednim certyfikatem dobrostanu zwierząt. 

    Widoczne jest to zwłaszcza w krajach bogatszych - konsumenci mający większe dochody częściej opowiadają się za tym, by certyfikacja dotycząca dobrostanu zwierząt przekładała się na wyższe ceny produktów, które charakteryzują się wysoką jakością. 

    - Komisja Europejska panuje wprowadzić na poziomie unijnym certyfikację dobrostanu zwierząt, która będzie precyzyjnie informować konsumentów, w jakich warunkach są utrzymywane zwierzęta - podkreśla profesor Robert Kupczynski.

    Czy polscy hodowcy dbają o dobrostan zwierząt? 

    W ostatnich latach w internecie nasilają sią ataki "ekologów" na rolników prowadzących m.in. wysokowydajne gospodarstwa mleczne, którym zarzuca się, że nadmiernie eksploatują krowy i trzymają je przez cały rok w oborach.

    Jak zauważa prof. Kupczyński, opinie te nie są wygłaszane przez specjalistów, tylko przez osoby, które nieraz nie potrafią rzetelnie ocenić stanu zdrowia zwierząt oraz zapewnienia im potrzeb behawioralnych i emocjonalnych.

    Te trzy filary, czyli zdrowie, możliwość wyrażania naturalnego zachowania i aspekt psychiczny jest dość trudny do oceny, zwłaszcza, jeśli nie jest ona dokonywana przez specjalistów lub informacje są szczątkowe. Zwraca uwagę na to, że tylko zdrowe zwierzęta utrzymywane w warunkach dobrostanu, mogą wykazać się wysoką produkcyjnością. 

    Wysokowydajna produkcja zwierzęca nie musi naruszać dobrostanu zwierząt, wprost przeciwnie - dobrostan zwierząt gwarantuje skuteczną i wysoką produkcyjność. W innym przypadku zwierzęta nie uzewnętrznią swego potencjału genetycznego do np. wysokiej wydajności mlecznej. Zdarzające się czasem przypadki naruszenia dobrostanu zwierząt należy traktować jako incydentalne i nie można ich przenosić na całość hodowli.

    W hodowlach wielkotowarowych, na dużych fermach zwierzęcych coraz częściej wdrażane są technologie, które sprzyjają poprawie stanu zdrowia zwierząt oraz dobrostanu.

    Chodzi np. o zdobycze rolnictwa precyzyjnego - precyzyjne monitorowanie i stanu zdrowia, i temperatury zwierzęcia, i jego zachowania, i ilości pobierania pokarmu (sprawdzanie czy krowa przez wystarczającą część doby przeżuwa i odpoczywa leżąc). W dużych hodowlach, gdzie produkcja jest na wysokim poziomie, stan zwierząt jest monitorowany w czasie rzeczywistym, a wszelkiego rodzaju nieprawidłowości są bezpośrednio eliminowane. 

    - Odpowiadając zatem na pytanie, czy w dużych hodowlach bydła w Polsce jest zachowany dobrostan zwierząt - patrząc holistycznie na warunki utrzymania, żywienia i opiekę – należy stwierdzić, że tak - podsumowuje prof. Kupczyński.


    CZYTAJ TAKŻE: Racice - ważny element dobrostanu krów. Jak odpowiednio o nie dbać?

    CZYTAJ TAKŻE: Jak odstawić ponad milion litrów mleka? Hodują krowy zgenotypowane [WIDEO]

    Źródło: Polska Izba Mleka / informacja prasowa
    • Tagi:
    • Polska Izba Mleka
    • dobrostan zwierząt
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka

    30 października 2025
    Pomoc unijna

    Stawki za dobrostan zwierząt będą od tego roku większe. Znikną też niekorzystne przepisy

    29 października 2025
    Drób

    Ta hodowla wisi na włosku? Przepisy coraz bliżej. Rolnicy mają czas do grudnia

    4 października 2025
    Bydło i mleko

    Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt

    20 sierpnia 2025
    Przepisy

    Po tym wezwaniu rolnik będzie miał siedem dni na reakcję. Idą zmiany w prawie

    27 lipca 2025
    Przepisy

    Bez tego certyfikatu ARiMR może odmówić dopłat. Jest nowa data! Zmiany od 2025?

    25 lipca 2025
    Drób

    W jakich warunkach utrzymuje się kury w Europie? Jak wypada Polska?

    16 lipca 2025
    Drób

    Mercosur to poważne zagrożenie dla europejskich producentów drobiu

    11 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Katastrofa na rynku bydła
    13 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
    13 listopada 2025
    Drób
    Alarm w kurnikach. Miliony zagazowanych kur
    13 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Bruksela tnie dopłaty. Polscy hodowcy bydła alarmują. Wydano pilny apel
    11 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nietypowy pomysł uratował gospodarstwo. Nowy biznes był strzałem w dziesiątkę
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności