Bakto ProFOS doceniony na TSW 2024!
Wyróżnienie to zostało przyznane w ramach konkursu im. prof. Szczepana Aleksandra Pieniążka, który ma na celu nagradzanie najbardziej innowacyjnych i wnoszących istotny wkład w rozwój polskiego ogrodnictwa produktów. Profesor Szczepan Aleksander Pieniążek był wybitnym polskim naukowcem, profesorem nauk rolniczych, specjalistą w dziedzinie uprawy roślin i nawożenia.
Bakto ProFOS to produkt mikrobiologiczny, który stymuluje uwalnianie fosforanów w glebie. Mikroorganizmy obecne w Bakto ProFOS, dzięki wytwarzanym metabolitom, przekształcają fosfor zapasowy (niedostępny dla roślin) do przyswajalnej formy H2PO4. Dzięki temu w naturalny sposób stymulują aktywność biologiczną gleby i wspomagają prawidłowy rozwój roślin. Bakto ProFOS uruchamia niedostępne wcześniej zasoby fosforu w glebie i wzmacnia aktywność biologiczną gleby, poprawia odżywianie roślin fosforem, a co za tym idzie -efektywnie wspiera prawidłowy rozwój roślin przez cały okres wegetacji. Bakto ProFOS jest wytworzony w technologii, która ogranicza niekorzystne czynniki zewnętrzne w trakcie stosowania produktu, a jego formulacja płynna z dodatkiem stabilizatorów zapewnia łatwość w stosowaniu, bez specjalnych wymagań do przechowywania. Bakto ProFOS może być stosowany w rolnictwie ekologicznym i jest w pełni kompatybilny z innymi produktami zawierającymi bakterie z rodzaju Bacillus, kwasami humusowymi, nawozami nalistnymi oraz azotowymi, a także ze środkami ochrony roślin. Produkt ten pozwala zmniejszyć zużycie mineralnych nawozów fosforowych oraz wapniowych, co wpływa na optymalizację kosztów poniesionych na nawozy mineralne oraz zaangażowanie pracy i maszyn.
Ograniczenie stosowania nawozów mineralnych to również ważny krok dla środowiska i klimatu. Bakto ProFOS nie niesie ze sobą ryzyka przenawożenia roślin, nie powoduje eutrofizacji terenów naturalnych i ogranicza emisję gazów cieplarnianych. Stosowanie produktu wzmacnia aktywność mikrobiologiczną gleby i procesy próchnicotwórcze oraz wspiera mikrobiologiczną różnorodność glebową. To właśnie mikroorganizmy odgrywają kluczową rolę w procesach biogeochemicznych, takich jak cykl węgla, azotu i fosforu, a także w procesach degradacji zanieczyszczeń organicznych i nieorganicznych, zatem wprost wpływają na jakość gleby. Zwiększenie różnorodności mikroorganizmów glebowych może prowadzić do zwiększenia urodzajności gleby, poprawy jej struktury i zwiększenia odporności na choroby roślin.
- Jesteśmy niezmiernie zaszczyceni, że nasz produkt Bakto ProFOS zdobył wyróżnienie w Konkursie im. profesora Szczepana Aleksandra Pieniążka. Produkty mikrobiologiczne w ofercie Chemirolu są stale rozwijane, a bogate portfolio w tym zakresie pozwala dbać o gleby i efektywnie gospodarować potencjałem, jakim dysponuje każde gospodarstwo rolne czy sadownicze. W tym kontekście obok Bakto ProFOS wyróżniają się takie produkty jak BaktoKompleks, Bakto G-STOP czy BlueN® - powiedział Paweł Kossakowski, dyrektor Działu Biokontroli.
Wyróżnienie Kapituły Konkursu im. prof. Szczepana Pieniążka to nie pierwsza nagroda, jaką uzyskał Bakto ProFOS. Produkt zdobył zaufanie tysięcy polskich rolników i został uznany za Innowacyjny Produkt Rolniczy roku 2023. Jego skuteczność potwierdzają też wyniki badań. Według doświadczenia ścisłego przeprowadzonego w 2022 roku na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, aplikacja Bakto ProFOS spowodowała wzrost przyswajalnego fosforu o 4,42 P2O5 mg/100 g gleby, co w przeliczeniu na powierzchnię 1 hektara warstwy ornej wynosi średnio około 132 kg dodatkowego fosforu. W analizowanych próbkach gleb wzrosły także poziomy dostępnego potasu, azotu oraz wapnia, wzbogacając warstwę orną 1 hektara średnio o około 106 kg potasu, 9 kg azotu i aż 190 kg wapnia.
Nawożenie jest jednym z kluczowych elementów rolnictwa i ogrodnictwa, ale jednocześnie stanowi wyzwanie dla branży agro. W ciągu ostatniego stulecia ilość szkodliwych związków w wodzie, glebie i powietrzu podwoiła się, co jest wynikiem powszechnego stosowania sztucznych nawozów. W długoterminowej perspektywie poprawienia stanu gleby w polskich gospodarstwach rozwiązaniem może być stosowanie właśnie takich produktów jak Bakto ProFOS.
Czytaj także: